micheliaa 03.10.11, 15:14 W ubiegłą niedzielę w kościele, w którym miałam okazję być, odbywał się chrzest 6 dzieci. Imiona, które zostały nadadne były następujące: Adam Krzysztof Maksymilian Mikołaj Aniela Elżbieta Hanna Joanna Emilia Joanna Vanessa Danuta Jak Wam się podobają podane zestawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarrak Re: chrzest-imiona 03.10.11, 15:24 odpadam przy vanessie danucie. na pewno się nie przesłyszałaś? hanna joanna też na nie, dziwnie to brzmi, przez to, że się rymują. pozostałe w porządku, ze wskazaniem na anielę elżbietę . Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: chrzest-imiona 03.10.11, 15:29 Na pewno się nie przesłyszałam Stałam bardzo blisko. Poza tym ksiądz powtarzał imiona wielokrotnie (dlatego też, udało mi się je wszystkie zapamiętać) Ale cóż.. Przyznam szczerze,że sama byłam zszokowana Vanessą Danutą. Natomiast zestaw Hanna Joanna brzmi groteskowo według mnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: chrzest-imiona 03.10.11, 16:11 no, to vanessa górą pomysłowosc rodziców nie zna granic Najbardziej podoba mi sie Hanna i Emilia, Adam też jest ok. Nie zwracam za bardzo uwagi na drugie imię, bo zwyczajowo sie go nie uzywa, z reguły słuzy upamnietnieniu babci, dziadka, cioci czy wujka. Owszem drazni ta rymowanka Hanna Joanna, ale na codzień ta osoba nie bedzie przeciez Hanna Joanna, tylko Hanną Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: chrzest-imiona 03.10.11, 19:10 Aniela Elżbieta fajna. A Vanessa Danuta mnie powaliła na kolana ... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: chrzest-imiona 03.10.11, 19:13 męskie imiona podobają mi się szkoda że Aniela Elżbieta nie na odwrót Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: chrzest-imiona 03.10.11, 22:06 Vanessa Danuta wymiata Podoba mi się Aniela Elżbieta. Odpowiedz Link Zgłoś
lana.777 Re: chrzest-imiona 04.10.11, 16:21 magducha78 napisała: > Vanessa Danuta jest the best; Jezeli to jest polskie zdanie : "Vanessa Danuta jest the best" i nikt nie protestuje, to wedlug tych zasad Vanessa moze byc polskim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: chrzest-imiona 05.10.11, 17:58 Wanesa uważam, że to jest polska forma Vanessy. Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: chrzest-imiona 09.04.12, 11:13 A ja myślę, że i the best miałoby jakiś odpowiednik w języku polskim Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: chrzest-imiona 10.04.12, 11:34 jowita771 napisał: > A ja myślę, że i the best miałoby jakiś odpowiednik w języku polskim no pewnie "debeściarski" Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: chrzest-imiona 04.10.11, 01:32 Kiedyś byłam na chrzcie gdzie zostało nadane imię Kewin Stanisław, niezła by była para z Vanessą Danutą . Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: chrzest-imiona 04.10.11, 14:31 to raczej ich rodziciele powinni sobie podac rączkę Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: chrzest-imiona 05.10.11, 15:25 Mieszanie imion brajankowatych z tradycyjnymi to najczęściej "zgniły kompromis" z księdzem, który domaga się imienia noszonego przez świętego patrona. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: chrzest-imiona 05.10.11, 16:16 Jakoś nie sądzę. Ja twierdzę, że to prędzej po dziadkach. Gdyby miało być imię świętego, to wg mnie, rodzice Vanessy wybraliby choćby jakąś Kingę czy Katarzynę, a nie taką "babciną" i "starą" Danutę. I przyznam, że ja nigdy nie spotkałam się z tym, żeby ksiądz domagał się świętego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: chrzest-imiona 05.10.11, 19:19 A ja się spotkałam. Pewnie nie wszędzie, ale wiem o co najmniej kilku takich sytuacjach w różnych kościołach - ksiądz nie chciał ochrzcić dziecka z "hamerykańskim" imieniem. Po dużej darowiźnie łaskawie się zgadzał, ale pod warunkiem, że drugie imię będzie bardziej tradycyjne. No to pewnie, skoro i tak muszą nadać drugie imię, które im nie gra, to biorą imię babci, albo prababci i wtedy pieką dwie pieczenie na jednym ogniu. Oczywiście nie musi tak być, ale to bardzo możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: chrzest-imiona 09.04.12, 21:53 ale jeżeli jest konieczny "zgniły kompromis" to dlaczego nie Wanessa Maria na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: chrzest-imiona 09.04.12, 21:57 ja zaś się zastanawiam, czy była w ogóle jakaś święta lub błogosławiona tego imienia jak nie to koncept hawy właśnie zgniły coś się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: chrzest-imiona 09.04.12, 21:58 aneladgam napisała: > ja zaś się zastanawiam, czy była w ogóle jakaś święta lub błogosławiona tego im > ienia chodzi o Danutę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: chrzest-imiona 08.04.12, 21:41 Dziś w podlaskiej małej miejscowości były chrzczone: Amelia Maria Szymon Filip Cezary Arkadiusz Nina Marcelina Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: chrzest-imiona 09.04.12, 14:50 A dzisiaj Emilia Halina (córeczka koleżanki), Gabriela Anna i Łukasz Mateusz. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: chrzest-imiona 08.04.12, 21:55 to taki zestaw pół na pół szkoda że nie Maria Amelia... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: chrzest-imiona 09.04.12, 16:11 dziś na mszy z chrztami był mąż, więc wiem tylko tyle, że na trzynaścioro dzieci były dwie Justyny Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: chrzest-imiona 08.04.12, 21:51 U mnie tydzień temu był Hubert Adam i Aleks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: chrzest-imiona IP: *.sikornik.net 08.04.12, 23:20 Podoba mi się Adam Krzysztof i Aniela Elżbieta. Vanessa Danuta - koszmarek. Odpowiedz Link Zgłoś
gismol77 Re: chrzest-imiona 09.04.12, 09:49 Ja wczoraj byłam na mszy na ktorej chrzczono na oko 7letnie rodzeństwo o wdziecznych imionach: Nikola Janina i Adrian Tadeusz. Tez ładnie, co? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: chrzest-imiona 09.04.12, 09:57 z tych imion podoba mi się tylko Adrian Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: chrzest-imiona 09.04.12, 11:20 Wyglądają, jakby kto inny wybierał pierwsze imiona, a kto inny - drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: chrzest-imiona 09.04.12, 15:44 W mojej miejscowości ochrzczono dzisiaj dzieci o imionach Xavier (Ksawier ?) ,Zuzanna i Sara . Odpowiedz Link Zgłoś
fly_away1 Re: chrzest-imiona 09.04.12, 22:02 Byłam dzisiaj na mszy, gdzie chrzczony był Miłosz Jakub i Julian Mariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: chrzest-imiona 09.04.12, 23:16 Jestem katoliczką, szanuję papieża itp. itd., ale Jan Paweł to wg mnie przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: chrzest-imiona 10.04.12, 12:49 zawsze mogli dać na odwrót bo to połączenie jest wyjątkowo nachalne Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: chrzest-imiona 10.04.12, 12:23 A u nas wczoraj ochrzczone zostały bliźnięta: Jan i Teresa. Odpowiedz Link Zgłoś