micheliaa 30.10.11, 14:24 Witajcie, Moja koleżanka jest w ciąży, będzie dziewczynka To już jej druga córeczka, pierwsza ma już 4 latka i ma na imię Oliwia. Koleżanka zastanawia się nad dwoma imionami: Darią i Łucją. Wiem, że rodzina próbuje wszelkimi sposobami ją zniechęcić do tych imion, ale koleżanka cały czas (póki co ) obstawia przy swoim. Jestem ciekawa na które z nich byście się zdecydowały, które podoba się Wam bardziej? Pytam z ciekawości Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 14:39 Oba mi się podobają. Może ostatnio nieco bardziej Łucja? A jak z dopasowaniem do nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 14:52 Nazwisko neutralne i jedno z najpopularniejszych w Polsce (jeśli nie najpopularniejsze ) - Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 15:19 Hmm ... Łucja Nowak czy Daria Nowak? W sumie oba pasują. Nie wiem dlaczego, ale jakoś lepiej brzmi dla mnie Daria Nowak. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 15:22 Mnie sie z kolei zdecydowanie nie podoba ani Daria sama w sobie, anie Daria Nowak. W moim odczuciu Łucja, zestawiona z nazwiskiem Nowak także, jest o wiele lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 15:44 bardziej podoba mi się Łucja, ale do imienia siostry () i z nazwiskiem chyba ładniej Daria. Darioszki fajne są. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Daria czy Łucja 31.10.11, 08:34 gaudencja napisała: > Mnie sie z kolei zdecydowanie nie podoba ani Daria sama w sobie, anie Daria Now > ak. W moim odczuciu Łucja, zestawiona z nazwiskiem Nowak także, jest o wiele le > psza. mam identycznie. i choć Łucja jest z innej bajki niż Oliwia, to jednak wybrałabym ją, bo dzieci to nie puzle. Odpowiedz Link Zgłoś
sposobuzycia Re: Daria czy Łucja 25.11.11, 13:07 Łucja sama mam tak na imię po bierzmowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 15:54 Zdecydowanie bardziej podoba mi się Łucja . Ale Daria też jest dla mnie do przyjęcia . Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 16:04 sama w sobie - łucja, do imienia siostry - daria. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 16:44 Bardziej podoba mi Łucja, a imienia siostry w ogóle nie brałabym pod uwagę - spędzą ze sobą niewiele czasu (w stosunku do reszty życia), będą miały osobne światy, więc ich imiona nie będą kolidować, jakie by nie były. No i co - pierwszą skazali na upiorną Oliwkę, to drugiej nie ma co rozpieszczać? Tą metodą Michał W. skrzywdził całą gromadkę. Ta uwaga jest już oczywiście oderwana od konkretnej, opisanej w wątku sytuacji, bo imho ani Daria, ani Łucja nie są obciachowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 20:03 Zdecydowanie Łucja Za Darią wybitnie nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Daria czy Łucja IP: *.ists.pl 30.10.11, 20:45 Łucja jest ładniejsze i dostojniejsze. Ale do Oliwii bardziej pasuje Daria. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 21:11 Łucja podoba mi się bardziej i sama w sobie i zestawiona z nazwiskiem. Do imienia siostry może i w moich oczach nie pasuje, ale nie uważam, że należy się tym sugerować, bo to jest bardzo subiektywna sprawa. Za Darią nie przepadam, ale też mnie nie odrzuca. Tylko z nazwiskiem brzmi jakoś tak nieciekawie, brakuje temu zestawowi melodii. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 21:31 oba imiona ładne wybrałabym chyba jednak Łucję Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 22:07 Bardzo podoba mi się Łucja, ale dla mnie Oliwia i Łucja to dwie kompletnie różne bajki. Oliwię odbieram jako imię pretensjonalne, w stylu Andżeliki i tym podobnych, natomiast Łucja jest imieniem retro. Moim zdaniem bardzo niedobrany zestaw dla sióstr. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 22:51 Zdecydowanie Daria, znam ładną i sympatyczną dziewczynkę o tym imieniu. Natomiast Łucje jakoś mało sympatycznie mi się kojarzą Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 22:49 Dzięki za Wasze opinie! Sama jestem ciekawa, które imię zostanie wybrane. Wiem, że koleżanka przy wyborze imienia nie kierowała się jego popularnością. Nie miało to dla niej znaczenia, albo raczej nie była tego świadoma (nie analizowała rankingów). Ostatnio rozmawiałyśmy na ten temat i była zdziwiona i zaskoczona, że w przedszkolu do którego uczęszcza Oliwia, jest kilka jej imienniczek (pozostałe imiona raczej się nie powtarzają). Natomiast wiem też, że największy wpływ na jej decyzję ma rodzina, która poprzednim razem tak długo odradzała jej imię Laura dla pierwszej córki, że w końcu wybrała Oliwię. Tym bardziej jestem ciekawa czy tym razem postawi na swoim i wybierze Darię lub Łucję Dziewczyny, jak byście zdrabniały Darię i Łucję? Jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 22:52 zdecydowanie bardziej podoba mi się Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 23:12 Znam jedną Łucję zwaną Łucyjką, ale moim zdaniem to imię jest średnie do zdrabniania. Zresztą podobnie jak Daria, choć Daria może być Darunią. Przypomniała mi się jeszcze jedna mała Daria, która właśnie jest Darią i już. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 23:11 Daria: Darysia, Darynka, Dasia, Daszka, Daszeńka, Darika (można też Darka, ale to już nie w moim stylu) Łucja: Łusia, Lusia, Łucyjka, Łucka, Łucysia Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: Daria czy Łucja 31.10.11, 14:35 Fajne zdrobnienia Czyli jednak się da. Muszę koniecznie przekazać koleżance propozycje aby miała konkretne argumenty w 'walce' z rodzinką. Wiem, że to stanowi główny powód ich niechęci. Bo jak można mówić do małego dziecka: Dario! Łucjo! Tak bez zdrabniania. (Podobna sytuacja była w przypadku Laury) Dam Wam znać gdy decyzja zostanie już ostatecznie podjęta Dzięki za pomysły! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Daria czy Łucja 07.11.11, 13:40 Każde imię można zdrobnić A jak nie, to są przecież inne określenia w stylu "Kwiatuszku", "Słoneczko" Ja za nimi nie przepadam, ale przecież można. Mam koleżankę Martę, która zawsze dla rodziców była "Laleczką". Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Daria czy Łucja 31.10.11, 22:22 w jednej z trylogii pilipiuka była łucja zwana łesią. bardzo sympatyczne zdrobnienie, aczkolwiek nie nasuwa się od razu. łesia miała, zdaje się, wschodnie korzenie, ale nie orientuję się, jak to imię funkcjonuje w rosji - poza tym dawno czytałam i może mi się coś pomyliło. zresztą córka autora również nazywa się łucja, pewnie dobrze więc wiedział, jak można to zdrobnić Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Łucja 30.10.11, 23:50 micheliaa napisała: > Natomiast wiem też, że największy wpływ na jej decyzję ma rodzina, która poprze > dnim razem tak długo odradzała jej imię Laura dla pierwszej córki, że w końcu w > ybrała Oliwię. Wyglada na to, że rodzina nie ma na nią dobrego wpływu w kwestiach imienniczych... Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Daria czy Łucja 31.10.11, 21:51 micheliaa napisała: > Dziewczyny, jak byście zdrabniały Darię i Łucję? > Jakieś pomysły? Pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to Darka i Lusia/Luśka. Może być też Darunia, Dareczka, Daszka. Na Łucję mam mniej pomysłów, ale w zasadzie nie widzę problemów, żeby w obu przypadkach stosować pełną formę. Rodzina jak będzie chciała zdrabniać, to sama coś wymyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama3 Re: Daria czy Łucja IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.11, 11:56 a ja mam Laurę i czekam na Łucje całe szczęście, że rodzina sie nie wtrąca Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Daria czy Łucja 31.10.11, 11:27 Nie będę oryginalna. Do Oliwii bardziej pasuje Daria (znam nawet jedną Darię o tym samym nazwisku). Ale bardziej podoba mi się Łucja i to na nią mój głos. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Daria czy Łucja 31.10.11, 22:09 Łucja i przekaż ode mnie wielkie brawa dla koleżanki, że się nie daje otoczeniu przekabacić Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Daria czy Łucja 01.11.11, 10:17 Łucję zdrabniałabym Łusia, Lusia, Luśka, Łucyjka. Darię znam zdrabnianą do Dusi, Daruni. Szkoda, że jej wybili z głowy tę Laurę, IMO o wiele ładniejszą od Oliwii... Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Daria czy Łucja 07.11.11, 12:44 Do Oliwii bardziej pasuje mi Daria, ale zdecydowanie ładniejszym imieniem jest wedlug mnie Łucja czyli Lusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Daria czy Łucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 18:57 hej ja mam na imię Daria i nie żałuję że tak właśnie mnie rodzice nazwali zawsze byłam jedyną w klasie dzięki czemu mnie zapamiętywano co czasami bywa pomocne Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Daria czy Łucja 21.11.11, 15:36 Pogratuluj koleżance! Podoba mi się jej wybór Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Daria czy Łucja 23.11.11, 09:49 gaudencja napisała: > Gratuluje, ale nie kryję zawodu. Ja też Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Re: Daria czy Łucja 21.11.11, 16:08 Moja córka ma na imię Daria i zdrabniamy na wiele sposobów - Dasia, Dasieńka, Darinka, Dasza, Daszek, Dusia, Dari, Dasiątko (nasze prywatne Daszeńka... Córka lubi swoje imię i twierdzi, że się je bardzo dobrze nosi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Daria czy Łucja IP: *.sds.uw.edu.pl 21.11.11, 21:41 Łucja, zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Daria czy Łucja 22.11.11, 17:55 Łucja, tylko jak będzie wtedy "wyglądać "Oliwka Odpowiedz Link Zgłoś
lalalu666 Re: Daria czy Łucja 22.11.11, 23:13 panna.w.drodze napisała: > Łucja, tylko jak będzie wtedy "wyglądać "Oliwka Panno.w.drodze, przepraszam, że pytam, ale czy możesz mi zdradzić jak ma na imię Twoja córeczką? Nie bój się, nie "zgapię" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Daria czy Łucja 23.11.11, 14:57 Panno.w.drodze, czy ja też mogę prosić? Odpowiedz Link Zgłoś
lalalu666 Re: Daria czy Łucja 22.11.11, 23:08 Nie jestem fanką tych dwóch imion, ale jeżeli mam wybierać miedzy Łucja a Daria, to wybieram Łucje. Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: Daria czy Łucja 23.11.11, 10:12 Dziękuję za gratulację, na pewno przekaże! Bardzo się cieszę, że wybrała Darię, chociaż Łucja też by była ok. Najważniejsze, że nie dała się przekonać do pomysłów rodziny. Wiem, że tuż przed porodem teściowa usilnie próbowała ją namówić jeszcze na Julię albo Gabrysię A tak jest Daria Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Daria czy Łucja 23.11.11, 12:47 micheliaa napisała: > Najważniejsze, że nie dała się przekonać do pomysłów rodziny. > Wiem, że tuż przed porodem teściowa usilnie próbowała ją namówić jeszcze na Julię albo > Gabrysię A to się chwali Niezależnie od "propozycji" teściowej i innych członków rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Daria czy Łucja 23.11.11, 12:51 micheliaa napisała: > A tak jest Daria Magdalena połączenie nieco groteskowe, ale drugiego imienia raczej używać nie będzie na co dzień Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Daria czy Łucja 23.11.11, 22:47 Bo się silnie kojarzy z pomyloną Marią Magdaleną. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Daria czy Łucja 24.11.11, 14:23 A, faktycznie! Nawet o tym nie pomyślałam. I jakoś szczególnie mnie to nie razi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Daria czy Łucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 09:44 Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
zea-83 Re: Daria czy Łucja 06.12.11, 19:47 Zdecydowanie Daria moja Daria za kilka dni skończy roczek i bardzo pasuje do niej jej imię. A wołamy na nią Uśka, Usia - krótsza forma od Daruśka Na początku rodzina męża nie była przekonana, ale teraz już jest ok. A jak ktoś słyszy jak mała ma na imię to mówi, że ładnie i oryginalnie - a przed wszystkim nie udziwnione. Powiedz koleżance, żeby kierowała się sercem pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Dziecko już na świecie 07.12.11, 08:42 >Jest Daria! smile > (18.11) Jakby ktoś nie zauważył Odpowiedz Link Zgłoś