Gość: atenaneta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 20:01 Dziś spotkałam pewną stateczną starszą panią o imieniu Arkadia. Nawet nie wiedziałam, ze takie imię istnieje. No ale skoro jest męskie Arkadiusz to dlaczego ma nie być Arkadii. W sumie imię bardzo ładne, ale mi kojarzy się z warszawskim centrum handlowym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewela345 Re: Imię Arkadia 07.11.11, 20:25 nie podoba mi się kojarzy mi się z osobą ( miała taką ksywkę ) niezbyt lubianą Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię Arkadia 07.11.11, 20:28 Brzmieniowo całkiem mi się podoba Arka, Arusia, Kadia - ładnie. Ale przeszkadzają mi zbyt oczywiste dla mnie skojarzenia z rajem - niby pozytywne, ale dla mnie po prostu zbyt oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię Arkadia 07.11.11, 20:50 Naprawdę pierwsza Twoja myśl to centrum handlowe? Myślałam, że każdy słyszał o Arkadii - krainie szczęśliwości i że to jest pierwsze, naturalne skojarzenie. No, ale ja nie z Warszawy, tylko z Poznania, to może dlatego... Swoją drogą, w Poznaniu też mamy budynek nazwany Arkadia, a jednak nie przyszło mi do głowy takie skojarzenie Imię brzmieniowo jak dla mnie nawet niezłe, ale nie nadałabym imienia, które jednoznacznie z czymś mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię Arkadia 08.11.11, 21:15 Niezłe, podoba mi się ale bez szaleństwa. Skojarzenia rajskie mi nie przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Imię Arkadia 10.11.11, 17:36 Wiesz, to centrum handlowe jest usytuowane tak, że wielu osobom jest po drodze załatwiać tam codzienne sprawy (jest supermarket w którym można robić codzienne spożywcze zakupy, jest, zdaje się, fitness club). Poza tym to wielkie centrum, więc stanowi trudny do przeoczenia punkt dzielnicy, w której się znajduje. Jeśli parę razy w tygodniu gdzieś jesteś, codziennie przejeżdżasz tramwajem lub autem, to nazwa tego miejsca w jakiś naturalny sposób zajmuje miejsce w Twojej głowie i łańcuchach skojarzeń, niezależnie od znajomości mitologii. Arkadia w Poznaniu to budynek, który jest traktowany, jak zbiór punktów usługowych - nie mówi się raczej 'idę do Arkadii", tylko "idę do Empiku", albo "idę do piekarni". Nie jest też ordynarnie podpisany z każdej strony, jak stołeczna Arkadia, więc trudniej sobie wbić w głowę jednoznaczne połączenie. A samo imię mnie nie zachwyca - ani skojarzeniowo, ani brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
m_india Re: Imię Arkadia 09.11.11, 21:13 Od dzieciństwa znam dziewczynę o takim imieniu. Dość fajna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Imię Arkadia IP: *.wlan.hu-berlin.de 10.11.11, 17:50 Mysle, ze moglaby to byc niezla alternatywa dla kogos, kto szuka pelnej wersji Ady. Odpowiedz Link Zgłoś
lazurja1 Re: Imię Arkadia 15.11.11, 01:32 Imię podoba mi się lecz, w miejscowości z której pochodzę jest restauracja o tej nazwie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikika Re: Imię Arkadia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 17:21 Mój mąż ma na imię Arek a ja Kasia i daliśmy naszej córci Arkadia od pierwszych liter naszych imion Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię Arkadia 04.02.12, 19:04 To ciekawe! Mogę sypnąć pytaniami? Ile lat ma Wasza Arkadia i jak jej się żyje z takim imieniem? No i jak zareagowało Wasze otocznie na taki oryginalny wybór? Odpowiedz Link Zgłoś