Dodaj do ulubionych

Imię Arkadia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 20:01
Dziś spotkałam pewną stateczną starszą panią o imieniu Arkadia. Nawet nie wiedziałam, ze takie imię istnieje. No ale skoro jest męskie Arkadiusz to dlaczego ma nie być Arkadii. W sumie imię bardzo ładne, ale mi kojarzy się z warszawskim centrum handlowym.
Obserwuj wątek
    • ewela345 Re: Imię Arkadia 07.11.11, 20:25
      nie podoba mi się
      kojarzy mi się z osobą ( miała taką ksywkę ) niezbyt lubianą
    • dalenia Re: Imię Arkadia 07.11.11, 20:28
      Brzmieniowo całkiem mi się podoba smile Arka, Arusia, Kadia - ładnie. Ale przeszkadzają mi zbyt oczywiste dla mnie skojarzenia z rajem - niby pozytywne, ale dla mnie po prostu zbyt oczywiste.
      • uwierz_mirando Re: Imię Arkadia 07.11.11, 20:50
        Naprawdę pierwsza Twoja myśl to centrum handlowe? Myślałam, że każdy słyszał o Arkadii - krainie szczęśliwości i że to jest pierwsze, naturalne skojarzenie. No, ale ja nie z Warszawy, tylko z Poznania, to może dlatego... Swoją drogą, w Poznaniu też mamy budynek nazwany Arkadia, a jednak nie przyszło mi do głowy takie skojarzenie tongue_out Imię brzmieniowo jak dla mnie nawet niezłe, ale nie nadałabym imienia, które jednoznacznie z czymś mi się kojarzy.
        • abiela Re: Imię Arkadia 08.11.11, 21:15
          Niezłe, podoba mi się ale bez szaleństwa. Skojarzenia rajskie mi nie przeszkadzają.
        • hawa.etc Re: Imię Arkadia 10.11.11, 17:36
          Wiesz, to centrum handlowe jest usytuowane tak, że wielu osobom jest po drodze załatwiać tam codzienne sprawy (jest supermarket w którym można robić codzienne spożywcze zakupy, jest, zdaje się, fitness club). Poza tym to wielkie centrum, więc stanowi trudny do przeoczenia punkt dzielnicy, w której się znajduje. Jeśli parę razy w tygodniu gdzieś jesteś, codziennie przejeżdżasz tramwajem lub autem, to nazwa tego miejsca w jakiś naturalny sposób zajmuje miejsce w Twojej głowie i łańcuchach skojarzeń, niezależnie od znajomości mitologii. Arkadia w Poznaniu to budynek, który jest traktowany, jak zbiór punktów usługowych - nie mówi się raczej 'idę do Arkadii", tylko "idę do Empiku", albo "idę do piekarni". Nie jest też ordynarnie podpisany z każdej strony, jak stołeczna Arkadia, więc trudniej sobie wbić w głowę jednoznaczne połączenie.

A samo imię mnie nie zachwyca - ani skojarzeniowo, ani brzmieniowo.

• m_india Re: Imię Arkadia 09.11.11, 21:13
      Od dzieciństwa znam dziewczynę o takim imieniu.
      Dość fajna osoba.
    • gaudencja Re: Imię Arkadia 10.11.11, 16:07
      Podoba mi się to imię.
    • Gość: niki Re: Imię Arkadia IP: *.wlan.hu-berlin.de 10.11.11, 17:50
      Mysle, ze moglaby to byc niezla alternatywa dla kogos, kto szuka pelnej wersji Ady.
    • lazurja1 Re: Imię Arkadia 15.11.11, 01:32
      Imię podoba mi się lecz, w miejscowości z której pochodzę jest restauracja o tej nazwie .
      • Gość: mikika Re: Imię Arkadia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 17:21
        Mój mąż ma na imię Arek a ja Kasia i daliśmy naszej córci Arkadia od pierwszych liter naszych imion smile
        • dalenia Re: Imię Arkadia 04.02.12, 19:04
          To ciekawe! smile Mogę sypnąć pytaniami? wink Ile lat ma Wasza Arkadia i jak jej się żyje z takim imieniem? No i jak zareagowało Wasze otocznie na taki oryginalny wybór?
        • abiela Re: Imię Arkadia 04.02.12, 20:45
          Ciekawy pomysł!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.