Gość: wika IP: *.183.253.240.dsl.dynamic.t-mobile.pl 14.12.11, 10:13 Ktore lepsze? Oba bylyby zdrabniane do Oli, Olenki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 10:34 Z tych dwóch Aleksandra a może Olga też można zdrabniać do Oli Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 10:55 Z tych 2 tylko i wyłącznie Aleksandra. Choć nie przepadam za tym imieniem Szukałabym innych opcji Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia175 Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 11:00 Jesli juz z dwojga zlego to Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: Aleksandra czy Oliwia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 11:05 też proponuję Olgę. Z tych dwóch Aleksandra Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 11:08 Oliwia pretensjonalne i popularne, Aleksandra popularne... no to głos na Aleksandrę ale przychylam się do Olgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wika Re: Aleksandra czy Oliwia IP: *.183.253.240.dsl.dynamic.t-mobile.pl 14.12.11, 11:19 Olga hmmm tylko nie wiem czy dobrze z nazwiskiem... 4ro literowe. 2u sylabowe zakonczone na -da do takiego nazwiska jakie najlepsze imie? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 11:33 W takim razie jesli zalezy Wam na zdrobnieniu Ola, wybralabym Aleksandre. Ale ja osobiscie szukalabym dalej, bo Aleksandra i Oliwia sa niemilosiernie oklepane a Olga nie bardzo pasuje do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 12:20 długość imienia i nazwiska nie ma moim zdaniem zbytniego znaczenia, bardziej chodzi o współbrzmienie Olga Reda brzmi moim zdaniem ok, Olga Buda już nie Jeśli szukasz dłuższego imienia to może Olimpia? też można zdrabniać do Oli. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 14:43 Olimpia byłaby tutaj zapewne najlepszym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 12:29 Jezeli nie przeszkadza Wam popularnosc obydwu imion to oddaje moj glos na Aleksandre. Osobiscie szukalabym innego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 12:31 Jeśli chcecie zdrabniać do Oli to megapopularna Alesandra. Alterntywnie może Olimpia? Otylia? Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 14:35 szczerze mówiąc żadne z nich... jak juz musiałabym wybierac to Aleksandra Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 14:41 Aleksandra. Obydwa okropnie pospolite, ale Aleksandra przynajmniej klasyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
elegieli54 Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 15:30 Jak juz tylko z tych dwoch to tylko Oliwia ,mimo ze obydwa popularne to Aleksandra az do bolu popularna,zbrzydla mi i strasznie zrobila sie pospolita. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 19:03 Głos na Oliwię (mam w rodzinie jedną, zdrabnianą właśnie do Oli). Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 19:19 Oliwia albo Olimpia. Aleksandra jest taka sobie pomimo klasyczności. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 21:06 Sama nie wiem ... Z jednej strony, brzmieniowo bardziej mi odpowiada Oliwia. Ale faktycznie, ma taki nieco pretensjonalny wydźwięk w moich uszach. Aleksandra z kolei dla mnie jest nudna od zawsze. Obie są popularne, ale Oliwia można powiedzieć - od niedawna. Jest trochę "świeższa" dla mnie, niż Aleksandra. Sama nie wiem ... Chyba jednak nie umiem się zdecydować. A nie przejdzie Olga lub Olimpia, skoro i tak mają być zdrabniane do Oli? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleksandra czy Oliwia 14.12.11, 23:16 Najlepiej Olimpia, ale jeśli nie, to juz lepiej Oliwia, jest mniej nadań ogółem w Polsce. Anatolia odpadła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wika Re: Aleksandra czy Oliwia IP: *.183.253.240.dsl.dynamic.t-mobile.pl 14.12.11, 23:58 Gaudencjo jak facet to uslyszal to potraktowal to jako dobry zart... nie da rady... A jak jeszcze mozna zdrabniac Anatolie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Aleksandra czy Oliwia IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 00:44 Tola, Tosia? Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 14:30 Gość portalu: wika napisał(a): > Gaudencjo jak facet to uslyszal to potraktowal to jako dobry zart... nie da rad > y... > A jak jeszcze mozna zdrabniac Anatolie? Nie dziwie sie twojemu mezowi Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Aleksandra czy Oliwia 16.12.11, 07:55 carmita80 napisała: > Gość portalu: wika napisał(a): > > > Gaudencjo jak facet to uslyszal to potraktowal to jako dobry zart... nie > da rad > > y... > > A jak jeszcze mozna zdrabniac Anatolie? > > Nie dziwie sie twojemu mezowi a ja owszem, i to bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Aleksandra czy Oliwia IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 00:47 A może imię Olena? Można spokojnie zdrabniać do Olki, Oli, Olusi, ładnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 11:05 > A może imię Olena? Można spokojnie zdrabniać do Olki, Oli, Olusi, ładnie brzmi: > ) szkoda tylko że to ukraińska wersja Heleny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Aleksandra czy Oliwia IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 11:30 Czyli nie można już nadawać takich imion? Z tego co wiem Rada Języka Polskiego wypowiedziała się pozytywnie na temat Oleny. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 11:41 wiesz, z tego co widzę wokół to nadać można wszystko grunt to uargumentować albo trafić na "postępowego" urzędnika napisałam, że szkoda, bo skoro już mamy Helenę to po co nam jeszcze Elena, Jelena, Olena, Ołena i inne warianty? takie jest moje zdanie, ale nie twierdzę, że jedynie słuszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Aleksandra czy Oliwia IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 11:45 Ilona także Dla mnie Olena brzmi bardzo naturalnie w języku polskim, nie czuję się aż tak bardzo tej "obcości". No i skoro autorka wątku chce mieć Olę, Oleńkę, to do Aleksandry, Oliwii, Olimpii dodałam jeszcze Olenę, bo nic innego mi do głowy nie przyszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Aleksandra czy Oliwia IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 11:51 No i wcześniej wspomniana Olga, która bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 13:52 Obydwa są okropnie popularne, ale z tych dwóch wybrałabym Aleksandrę. Jest taka "klasyczna", a Oliwię odbieram pretensjonalnie. Olga jest dobrą propozycją, ale moim zdaniem z takim krótkim nazwiskiem nie brzmi najlepiej. Anatolię zdrabniałabym do Toli Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 14:33 aneladgam napisała: szkoda, bo skoro już mamy Helenę to po co nam jeszcze Elena, Jelena, Olena, Ołena i inne warianty? Mamy takze Anne i Hanne, Aline i Haline tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 14:57 ale co Anna i Hanna mają do Oli, bo nie za bardzo łapię? Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 15:12 aneladgam napisała: > ale co Anna i Hanna mają do Oli, bo nie za bardzo łapię? Tyle co Helena, Elena, Olena i inne warianty tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 18:28 Nie masz racji. Hanna to w warunkach polskich ludowa wersja Anny. Elena i Olena nie są ludowymi wersjami Heleny, tylko obcojęzycznymi formami. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 23:32 mówiłam o nich w podwątku dotyczącym Oleny jako potencjalnej Oli, nie rozumiem czemu się czepiasz Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Aleksandra czy Oliwia 18.12.11, 22:19 Orlena też ładnie, mam Aleksandrę, a gdy ktoś mówi do niej Oleńka to miód na moje serce więc wybór jest prosty, ale Oliwia to też bardzo ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aleksandra czy Oliwia 15.12.11, 15:23 Mnie raczej zastanawia, co ma Alina do Haliny? Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Aleksandra czy Oliwia 19.12.11, 17:49 Dolaczam do glosow na Olge, a z tych dwoch - Aleksandre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Aleksandra czy Oliwia IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.11, 22:50 Wolę Olgę, z tych dwóch Aleksandra Odpowiedz Link Zgłoś