madziurex 09.06.04, 21:04 Dziś w "Polityce" przeczytałam o chłopcu (1,5 rocznym) o tym imieniu (synek jakiegoś reżysera i piosenkarki-punkówy). Spodobało mi się to imię! Lubię imię Kaja, ale nie sądziłam, że jest męski odpowiednik. Co sądzicie? Mi fajnie kojarzy się z ulubioną w dzieciństwie baśnią Andersena... Ładnie brzmi. Bardzo poetycko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: Kaj 09.06.04, 22:01 Ja wiedziałam o tym imieniu, właśnie z pewnej baśni . Ale jakoś nie wyobrażam go sobie w polskich warunkach - ładne, ale dla mnie przede wszystkim stanowczo za krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ele7 Re: Kaj 09.06.04, 22:12 Myślę że warto się też zastanowić nad tym jak Twoje dziecko będzie zyło z tym imieniem w przyszłości. Jest niebrzydkie i oryginalne, ale czy warto ulegać chwilowemu zauroczeniu imieniem?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: Kaj 10.06.04, 00:06 ele7 napisała: > Myślę że warto się też zastanowić nad tym jak Twoje dziecko będzie zyło z tym > imieniem w przyszłości. Jest niebrzydkie i oryginalne, ale czy warto ulegać > chwilowemu zauroczeniu imieniem?Pozdrawiam Nieee, nie nazwałabym tak synka! Ale b. mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Kaj 09.06.04, 22:33 madziurex napisała: > jakiegoś reżysera i piosenkarki-punkówy). Spodobało mi się to imię! Lubię > imię Kaja, ale nie sądziłam, że jest męski odpowiednik. Co sądzicie? Mi > fajnie kojarzy się z ulubioną w dzieciństwie baśnią Andersena... Ładnie > brzmi. Bardzo poetycko. Znam jednego Kaja, mniej więcej 10-letniego. Przesympatyczny chłopak, przesympatyczna mama, ogólnie mam same najlepsze skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ktopyta Re: Kaj -Kamil - Milosz - feralna seria 10.06.04, 05:48 najprawdopodobniej nie mam racji ale z wlasnych obserwacji : 1. nazwa wlasna czlowieka jest obojetna choc : 2. Kaj - Kamil - Milosz - 90% znanych mi osob o tym imieniu niewiele ma wspolnego z heteroseksualnym facetem 3. tak oczywiscie - jestem biala heteroseksualna szowinistyczna swinia 4. cos w tym jednak jest Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Kaj -Kamil - Milosz - feralna seria 10.06.04, 09:02 ktopyta napisał: > 2. Kaj - Kamil - Milosz - 90% znanych mi osob o tym imieniu niewiele ma > wspolnego z heteroseksualnym facetem Nie potwierdzam tych obserwacji. I jeszcze jedno - to byłoby zbyt proste, żeby mogło być prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kaj -Kamil - Milosz - feralna seria 10.06.04, 11:40 Mnie imie Kaj sie bardzo podoba, tu w Niemczech juz mialo okres swojej popularnosci, pisane we wszytskich mozliwych wersjach: Kai, Cay itp Ania Odpowiedz Link Zgłoś
monika_wroclaw Re: Kaj 10.06.04, 12:52 Syn mojej koleżanki ma tak na imię, ma obecnie 6 lat, pamiętam jak był mały to wszyscy się dziwili i pytali co to za imię? a ona właśnie z baśni o Królowej Śniegu znała to imię i dlatego tak nazwała synka... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Kaj 11.06.04, 12:46 Jak dla mnie zbyt krotkie! Nie jest w moim guscie. Odpowiedz Link Zgłoś
kristy4 Re: Kaj 11.06.04, 13:29 Nie wyobrażam sobie dorosłego mężczyzny noszącego imię Kaj. Ale mały Kajetan, zdrobniale Kaj, dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re: Kaj 11.06.04, 14:27 W Polsce sie nie spotkalam z tym imieniem, ale mam kuzyna, ktory urodzil sie w Niemczech a mieszka we Francji i ma na imie Kai Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Kaj 11.06.04, 17:12 Nie przepadam za imieniem Kaja (i podobnymi: np. Gaja i Maja), więc Kaj też mi się nie bardzo podoba. No ale cóż, przecież każdy ma inne gusta. Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Kaj 12.06.04, 01:30 Dla mnie za krótkie - brzmi jak zdrobnienie. Poza tym kojarzy sie z jednym z moich ulubionych seriali - Lexx. Tamtejszy Kai był mającym koło 2000 lat martwym, sztucznie ożywionym mordercą na zlecenie (miał duże walory dekoracyjne i głupią fryzurę ) Odpowiedz Link Zgłoś
smieszek Re: Kaj 14.07.04, 09:08 Imię Kaja jakoś nie bardzo mi pasuje, ale Kaj ogromnie mi się podoba. Nie mam syna, ale jeśli kiedyś będę miała to chciałabym go tak nazwać. Problem jest z moim mężem, który uważa, że mężczyzna powinien mieć twarde, poważne imię tak by (głównie w młodym wieku) chłopcy się z niego nie "nabijali". Muszę zatem rozpocząć prace nad "reformacją" męża. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Kaj 14.07.04, 13:15 Imię śliczne, ale wg mnie bardzo niewygodne, bo 1-sylabowe!!! To tak jak nikt nie woła Max, bo trudno, od razu przyplątują się końcówki: Maksio itp. nie za ładne, szczególnie dla starszego chłopaka. To samo będzie z Kajem. Zawołaj kilka razy : Kaj, to rzeczywiście niewygodne, a zwracać się tak do niego codziennie??.... gwarantuje, ze bedzie Kajtek, Kajko itp. Ale imię ładne, przyznam. Decyzja nalezy i tak do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatorstwo Re: Kaj 14.07.04, 23:41 a mój synek (ur. 9.04.2003r) ma na imie Kajetan. Moja mama namiętnie chciała go przerobić na Kaja. A my mówimy do niego Kajko. I w sumie się przyjął Kajko...choc oczywiście Kajtuś i Kajtek też, ale rzadziej. Śmiejemy sie, ze jeszcze Kokosza musimy mu z mężem dorobić.Pozdrawiam, mama Kajka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Kajusz 20.09.04, 22:14 madziurex napisała: Lubię > imię Kaja, ale nie sądziłam, że jest męski odpowiednik. Z moich ostatnich wędrówek po Słowniku Ossolineum wynika, że męskim odpowiednikiem Kai jest Kajusz. ("Gdzie ty, Kajusz, tam i ja, Kaja"; albo "gdzie ty, Gajusz, tam i ja, Gaja"). Kaj byłby więc zdrobnieniem od Kajusza. Jest to zresztą bardzo ładne imię jako samodzielne, ale trochę jakby zbyt krótkie, czegoś mu moim zdaniem brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A co powiecie na Gerde? 20.09.04, 23:28 No wlasnie? Mnie keidys to imie sie podobalo, ale jak poznalam tlum pan po 70 w tym wieku to juz jakos mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co powiecie na Gerde? 20.09.04, 23:52 abiela napisała: > Mnie keidys to imie sie podobalo, ale jak poznalam tlum pan po 70 w tym wieku > to juz jakos mniej. Nie nie, kojarzy mi się z nieprzystepną i niesympatyczną osobą Odpowiedz Link Zgłoś
ewcian Re: Kaj 25.09.04, 18:17 Przepiekne imie - moj mezczyzna tak sie nazywa. Jest wspanialym facetem i interesujaca, silna osobowoscia. Polecam jednak dodac drugie, bo jako dorosly mezczyzna w sytuacjach sluzbowych moze sie poslugiwac podwojnym (brzmi dostojniej), np Kaj Aleksander a prywatnie pozostaje Kajem. Nie nalezy go zdrobniac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kaj 25.09.04, 20:50 ewcian napisała: Polecam jednak dodac drugie, bo jako dorosly > mezczyzna w sytuacjach sluzbowych moze sie poslugiwac podwojnym (brzmi > dostojniej), np Kaj Aleksander a prywatnie pozostaje Kajem. Hmm... faktycznie samo Kaj brzmi trochę niepoważnie np. dla ministra czy dyrektora... Kajusz byłoby lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś