Dodaj do ulubionych

Brawo, sądy w Polsce 2

27.02.25, 13:46
Czyli Kaja Godek musi przeprosić osoby LGBT+ za nazywanie ich "zboczeńcami" i zrównywanie z pedofilami. Siedem lat to trwało, ale w końcu jest wyrok.
"„Czuję wdzięczność, bo w końcu z ust sędziego reprezentującego państwo polskie usłyszeliśmy, że używanie pewnych sformułowań jest niedopuszczalne, krzywdzące oraz przekracza granice wolności słowa i zasady prowadzenia debaty publicznej. To ważne dla wszystkich osób w tym kraju, nie tylko osób LGBT+” – mówi Klaus [jeden z pozywających].
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 15:06
      Tak, brawo!
    • iwles Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 15:07

Brawo!
    • pursuedbyabear Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 15:19
      Zaraz się zlezą orędowniczki wolności słowa za wszelką cenę (chyba że dotyczy katolików, przynajmniej na piśmie) i przeciwniczki ludzi-kolorków czy jak to tam było.

A wyrok oczywiście słuszny. Mimo że Kajcia opublikuje przeprosiny jako screenshot na X-ie w środku nocy i pół godziny później skasuje.
    • 35wcieniu Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 15:23
      Może i brawo, ale fakt że taka sprawa trwała 7 lat jest zatrważajacy.
      • livia.kalina Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 21:56
        cóż chcesz- reforma sądownictwa według pis
      • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 22:49
        Tam były cuda w I instancji, oczekiwano, że powodowie udowodnią na sali sądowej, że są homoseksualni, i nie, akt ślubu z Hiszpanii nie wystarczał.
    • memphis90 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 16:27
      „-Muminku, a wiesz co, już nie można stosować mowy nienawiści wobec przedstawicieli różnych mniejszości!
      -Co mama?
      -Wszyscy przedstawiciele mniejszości są już bezpieczni, wiesz…?
      - O, super, Dzięki mama!
      - To nie ja, muminku, to sąd…”
      • livia.kalina Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:13
        śliczne!
      • la_mujer75 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 06:52
        Dobre!
      • mondaymorning1987 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 09:21
        Powinna to sobie powiesić na suficie nad łóżkiem😀i czytać zaraz po przebudzeniu i przed zaśnięciem, może by zapamiętała😀
    • pursuedbyabear Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 18:49
      No i spójrzcie tylko.
      W wątku padalca biegunka słowna, że hurra sąd.
      Tu - cisza. Hej koleżanki nielubiące LPGAGD, gdzie jesteście?
    • danaide2.0 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 21:52
      7 lat czekasz na przepraszam i za to brawo?
      • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 22:49
        Widziałaś wątek Bywalca?
        • danaide2.0 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 22:52
          Nie, czasem ma się to szczęście w życiu.
          • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 22:53
            A, to jest odpowiedź na niego poniekąd (nie wchodź tam!!! nie chcesz).
        • hrasier_2 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:20
          angazetka napisała:

> Widziałaś wątek Bywalca?
          >
          A co ma wątek bywalca do twojego. Sądy są takie jakie są. Wyrok nie jest prawomocny – Godek może się odwołać. "W tle toczy się jednak większa walka. W Sejmie od miesięcy czeka projekt nowelizacji kodeksu karnego, który rozszerza ochronę prawną przed mową nienawiści na podstawie orientacji seksualnej. Jarzysz to?
          • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:21
            Nie no, nic nie ma. Wysil mózg.
            I tak, jarzę to, należałam do organizacji, która o to walczy.
    • livia.kalina Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 21:57
      Bardzo cieszysmile
      Tu jest Polska, tu jest Europa. Precz z ruskimi standardami opłacanej przez putina godek.
    • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:03
      Klaus jaki? Ma jakieś nazwisko?
      • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:10
        Imię ma. Witold. Klaus to nazwisko.
        • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:12
          Aha.
          • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:16
            Istnieje także imię Klaus, stąd moje pytanie.
            • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:19
              Dziękuję za wyjaśnienie, nie miałam pojęcia big_grin
              (Sama mam nazwisko panieńskie jak imię).
              • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:22
                angazetka napisała:

> Dziękuję (...)

Bardzo śmieszne. Bo ja miałam wiedzieć, że ty masz pojęcie?
                • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:26
                  Wiedza, że Klaus to imię, jest powszechna. Bardziej mnie ciekawi, skąd pomysł, że w tekście na temat wygranej sprawy w sądzie powód przedstawiony byłby samym imieniem. Niezbyt zresztą polskim.
                  • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:35
                    angazetka napisała:

> Wiedza, że Klaus to imię, jest powszechna

Bo ty to wiesz i dlatego sądzisz, że wszyscy wiedzą?

Czy może w twojej bańce?
                    • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:46
                      Santa Claus. Klaus Kinski. Klaus Schwab. Klaus Maria Brandauer.
                      • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:49
                        angazetka napisała:

> Santa Claus. Klaus Kinski. Klaus Schwab. Klaus Maria Brandauer.
                        >
                        Zwłaszcza drugi i czwarty są powszechnie znani. Co do pierwszego, w Polsce jest to święty Mikołaj.
                        • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 27.02.25, 23:52
                          Ta rozmowa jest absurdalna.
                          • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:19
                            Trzeba było nie rechotać głupawo, toby jej nie było.
                            • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:22
                              A tak, to moja wina, że się doczepiłaś najmniej istotnej części posta i nie masz podstawowej wiedzy o świecie.
                              • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:24
                                angazetka napisała:

> A tak, to moja wina, że się doczepiłaś najmniej istotnej części posta i nie mas
                                > z podstawowej wiedzy o świecie.
                                >
                                Aha, bo wiedza, że imię Klaus jest rzekomo powszechnie znane, jest podstawowa. Dobre, dobre.

Zapewne to ja cię zmusiłam do głupawego rechotania.

• angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:48
                                  No owszem, w dobie powszechnego angielskiego i Santa Clausa to jest wiedza podstawowa. Podrzuciłam ci też kilku znanych Klausów. I nic. No co ja ci poradzę.
                                  A ten "głupawy rechot", jak to pięknie określasz, był śmiechem z tego, że tłumaczysz mi coś 1) oczywistego, 2) z czym żyłam od urodzenia.
                                  • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:53
                                    angazetka napisała:

> No owszem, w dobie powszechnego angielskiego i Santa Clausa to jest wiedza pods
                                    > tawowa. Podrzuciłam ci też kilku znanych Klausów. I nic.

Wiedza powszechna to jest wiedza obejmująca wszelkie grupy społeczne. Tak angazetki wielkomiejskie, jak i meneli z Pcimia.

> aczysz mi coś 1) oczywistego, 2) z czym żyłam od urodzenia.

Od urodzenia żyłaś z wiedzą, że imię Klaus jest powszechne, oraz z wiedzą o Klausie Kinsky`m. No, no.
                                    >
                                    • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 06:39
                                      Nie, od urodzenia żyłam z wiedzą, że niektóre nazwiska są jak imiona.
                                      PS Kinskim. Apostrof won.
                                      • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 20:52
                                        angazetka napisała:

> Nie, od urodzenia żyłam z wiedzą, że niektóre nazwiska są jak imiona.

Jestem pod wrażeniem, niemowlęta zazwyczaj tego nie wiedzą [sarkazm].

> PS Kinskim. Apostrof won.
                                        >
                                        Aha.
                                        • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 21:47
                                          Byłabyś wspaniałą korektorką z tą znajomością języka ojczystego.
                                          "Od urodzenia, od kołyski" - "od wczesnego dzieciństwa".

Ale szacun za rozmydlenie sensu wątku. Brawo. Good job.
                                          • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 22:08
                                            angazetka napisała:

> Byłabyś wspaniałą korektorką z tą znajomością języka ojczystego.

Nie mogłaś wytrzymać i musiałaś mi dowalić. Codziennie masz taką potrzebę?

Strach się na ematce do czegoś przyznać, bo zaraz forumki zapiszą się w kajeciku i wytkną. Angazetka też, jak widzę, ma taki kajecik.
                                            • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 22:09
                                              Pisze osoba, która od wczoraj ciągnie idiotyczny podwątek imienia "Klaus" i pisze, że ja "głupawo rechoczę". Jakby, serio, popatrz na siebie i na to, co tu odwalasz.
                                              • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 23:06
                                                angazetka napisała:

> Pisze osoba, która od wczoraj ciągnie (...)

Tak, tak, ciągnę całkiem sama.

Nadal uważam, że głupawo rechotałaś.

A niezależnie od wszystkiego mam rację. Podręczny kajecik albo dobra pamięć. Skłonność do wredoty ćwiczycie u pracodawcy czy wymagana jest już podczas interview?
                                              • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 23:08
                                                Jakby, serio, popatrz na siebie i na to, co tu od
                                                > walasz.
                                                >
                                                Samodzielnie odwalam, ach co za manipulacja!

(A słowo "jakby" pełni jaką funkcję w powyższym zdaniu?)
                                          • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 22:09

> Ale szacun za rozmydlenie sensu wątku. Brawo. Good job.
                                            >
                                            Twój udział w powyższym wynosi 50%.
                                            • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 22:10
                                              Odpowiadam na twoje uwagi, li i jedynie. Bez odbioru.
                                              • taki-sobie-nick Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 22:13
                                                angazetka napisała:

> Odpowiadam na twoje uwagi, li i jedynie. Bez odbioru.

Jednak nadam: Nikt cię przecież nie zmusza, prawda?
                                                >
                  • anajustina Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 06:23
                    Ale wiedzą, że to krotka wersja Nikolasa już nie.
              • malgosiagosia Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:00
                angazetka napisała:

> Dziękuję za wyjaśnienie, nie miałam pojęcia big_grin

To nie wiesz, ze syn Tomasza Manna miial na imie Klaus?
                • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:05
                  Polecam przeczytanie całości tej fascynującej dyskusji w kwestii zasadniczej dla tematu, a komentowanie potem.
                  • malgosiagosia Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:17
                    angazetka napisała:

> Polecam przeczytanie całości tej fascynującej dyskusji w kwestii zasadniczej dl
                    > a tematu, a komentowanie potem.

No co ty. Czasu szkoda.
                    • hrasier_2 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:29
                      malgosiagosia napisała:

> angazetka napisała:
                      >
                      > > Polecam przeczytanie całości tej fascynującej dyskusji w kwestii zasadnic
                      > zej dl
                      > > a tematu, a komentowanie potem.
                      >
                      >
                      > No co ty. Czasu szkoda.
                      Też tak myślę. Jakby nie było to teraz w Polsce rządzą faceci nie kobiety. A do ukarania Godek daleka droga.
                      • malgosiagosia Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:38
                        hrasier_2 napisał:

> Też tak myślę. Jakby nie było to teraz w Polsce rządzą faceci nie kobiety. A do
                        > ukarania Godek daleka droga.

Karac Godek bo powdziela, ze LGBT to zboczency, a nie karac tych co chca ***** ***, to mi sie w glowie nie miesci.
                        Co to za cyrk? Nikogo nie karac, niech sobie kazdy gada co chce.
                        • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:49
                          No przykro mi, jak ktoś może gadać, co chce, to ktoś inny może go za to pozwać.
                          • malgosiagosia Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:56
                            angazetka napisała:

> No przykro mi, jak ktoś może gadać, co chce, to ktoś inny może go za to pozwać.
                            >
                            Potzrebnii sa wam sadziowei pokoju. Idziecie do takiego sedziego do domu, siadacie na kanapie i sedzia rozstrzyga. Sady nie sa zawalone glupimi sprawami.

• iwles Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:39
                  malgosiagosia napisała:

> To nie wiesz, ze syn Tomasza Manna miial na imie Klaus?

Thomasa Manna.
                  • alpepe Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 00:57
                    A dlaczego? To już nie piszemy Szekspir, tylko Shakespeare? Nie mówimy Jan Heweliusz, tylko jakoś inaczej, itd.?
                    • iwles Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 05:57

Jeżeli spolszczylismy Thomasa na Tomasza, to bądźmy konsekwentni i jego syn to nie Klaus a Mikołaj 😝
                    • anajustina Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 06:23
                      Chopin też już nie Szopen.
                    • memphis90 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 22:02
                      Coś ostatnio zaszła jakaś zmiana w oficjalnych wytycznych. Ale nie pamiętam w którą stronę 😂😂😂
    • dreg13 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 06:37
      Proszę, wchodzę (bo jedna się domagała wyżej).
      Słowa uważam za skandaliczne i durne, ale karanie za nie również. Tak samo jak karanie Dody za to, że według niej biblię napisali upaleni ziołem czy jak to szło. Karanie Godek za jej słowa stoi dla mnie przy „obrazie uczuć religijnych”.
      • misiamama Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 09:26
        nie zgadzam się. Uczucia religijne zostały wprowadzone do KK po to, żeby zastąpić czymkolwiek przestępstwo bluźnierstwa (czyli obrazy boskiej). świeckie państwo świeckim państwem, ale przecież nie można pozwolić, żeby ludzie bezkarnie nabijali się z nieistniejących obiektów kultu.
        Wyzwiska pod adresem społeczności lgbt+ są natomiast wyzwiskami pod adresem żyjących ludzi, naszych współobywateli. To nie fikcja prawna, to są ludzie.
        • dreg13 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 09:41
          A ja się ze sobą zgadzam. Miejsce pani Godek powinno być w niebycie i tyle. Jej słowa nie powinny być przekazywane, drukowane i w ten sposób trafiać do szerokiej publiczności.

Ile to trwało? 7 lat? I po 7 latach znowu słyszymy o Godek i w poście na samej górze obok lgbt znajdują się słowa zboczeńcy i pedofile. I nieważne, że w kontekście „ukarana”. To trochę jak po 10 latach napisać, że sąd ukarał za brzydkie słowa pana Andrzeja, który panią Alę nazwał kurwą. Bo znowu pani Ala w ten sposôb kurwą zostaje nazwana.

• demono2004 Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 08:45
      No moze i przeprosi, ale nie zmieni o nich zdania.
      • pursuedbyabear Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 08:51
        Nikt tego od tej klępy nie oczekuje, niestety. Ale satysfakcja jest.
        • anajustina Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 09:00
          A to się klempa nie pisze?
          • angazetka Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 09:07
            Nie.
          • iwles Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 09:12
            anajustina napisała:

> A to się klempa nie pisze?

Pomyliło ci się z Kempa, Beata Kempa. Ale byłaś blisko 😝
    • ministra_prawdy Re: Brawo, sądy w Polsce 2 28.02.25, 09:37
      Cóż, niektórzy sędziowie powinni zająć się gotowaniem makaronu, zamiast orzekaniem. Na szczęście jest możliwość apelacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka