Dodaj do ulubionych

Wisława - kto da imię po słynnej poetce???

15.02.12, 23:45
a może wolicie importowane "uzywane" imiona smile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 00:29
      Lubomiro, wszystkie oczy są skierowane na Ciebie. Wykazuj się i nadawaj.
    • wyczyny Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 14:34
      ja bym nie nadała, bo nie podobał mi sie pozytywny stosunek pani Szymborskiej do zabijania nienarodzonych...
      • dalenia OT 16.02.12, 17:30
        A to nie pomyliło Ci się z Czubaszek? Nie interesowałam się bardzo życiem Szymborskiej, więc może coś przeoczyłam, ale wiem, że ostatnio to właśnie Maria Czubaszek była "bohaterką" takiego zamieszania z aborcją.
        • wyczyny Re: OT 16.02.12, 19:31
          o Czubaszek też słyszalam -tragedia, brak słów....
          ale po śmierci Szymborskiej - Szczuka chwaliła, jaka to nowoczesna kobieta była i że podpisała list feministek z petycją o możliwość zabijania dzieci przed narodzeniem, więc byłoby to niewłaściwe dać imię własnej nienarodzonej córce tak jednoznacznie kojarzące się z tą poetką...
          • dalenia Re: OT 16.02.12, 21:56
            Czekaj, może faktycznie coś mi świta z tą petycją.

PS: Czyżby miała się u Was pojawić mała kobietka? smile Czy to tylko tak odnośnie Wisławy ta "córka" padła?
            • kwiecienka1 Re: OT 16.02.12, 22:58
              w sprawie OT
              tak, w biografii tez o tym bylo: rzeczywiscie, kiedys podpisala taka petycje

pozdrawiam
              Kwiecienka z OT
            • wyczyny Re: OT 17.02.12, 08:36
              mialam juz 3 razy USG - w tym to osławione "genetyczne" i jeszcze nikt nie odwazyl się zawyrokować plciwink, napisałam to, bo takie zestawienie jasno wykazuje skąd sie bierze moja niechęć do tego charakterystycznego imienia....
              chociaż w sumie to mam wątpliwości teraz, bo o zmarłych nie powinno się źle mówić, no ale już chlapnęłam jęzorem
              • aneladgam Re: OT 17.02.12, 08:39
                przecież tylko uzasadniasz czemu nie jest dla Ciebie wzorem
                jeśli o zmarłych należałoby mówić wyłącznie dobrze, to wszelkie podręczniki do historii, a tym bardziej biografie czy traktaty nie miałyby racji bytu smile
            • makuffka Re: OT 18.02.12, 14:28
              Omg przykra sprawa, że się komuś Szymborska, jedna z wybitniejszych poetek współczesnych, tylko z petycją nt aborcji kojarzy. Wdałabym się w szerszą dyskusję na temat rzeczonej petycji, ale to nie miejsce jednak. Wiem wiem, jak się ktoś uprze napisze mi w odpowiedzi, że wcale nie taka wybitna, nie kojarzy się z polską wierzbą i w ogóle pisała wiersze ku czci Stalina. Już to gdzieś słyszałam.
              Co do tematu - podoba mi się, teoretycznie mogłabym nadać.
              • dalenia Re: OT 18.02.12, 15:25
                Wiesz, tu nikt na temat jej twórczości się nie wypowiada smile O tym, że była wybitną poetką to wiadomo. Ale fakt o tej petycji z aborcją (ja tej petycji nie widziałam, nie będę się więc na jej temat wypowiadała) może się komuś źle kojarzyć. I ja rozumiem, że ktoś może stracić szacunek do niej, jako do kobiety, co nie zmienia faktu, że była wielką poetką.
                • makuffka Re: OT 18.02.12, 18:14
                  No właśnie nikt się nie wypowiada, więc najwyraźniej nie dziwi Was, że argument o podpisaniu petycji ws aborcji wystarcza, by unieważnić całą twórczość. I by autorka tylu wierszy, noblistka kojarzyła się z "tą" petycją. Mnie to dziwi i niespecjalnie się na to zgadzam, więc daję temu wyraz. A na marginesie, podpisanie petycji nie jest dla mnie zbrodnią. I temu też - pośrednio - daję wyraz.
                  Nie lubię też jedynie słusznych poglądów, więc skoro ten dość absurdalny moim zdaniem OT rozwija się i trwa, niech wybrzmi tu ktoś, kto myśli inaczej. Mogę to być np. ja. Tyle w temacie, dziękuję i pozdrawiam, także ciężarną autorkę OT.
                  A na marginesie dalenio - jaki jest Twój stosunek do imienia Wisława, bo to jest chyba przedmiotem wątku?
                  • gaudencja Re: OT 18.02.12, 18:24
                    makuffka napisała:

> No właśnie nikt się nie wypowiada, więc najwyraźniej nie dziwi Was, że argument
                    > o podpisaniu petycji ws aborcji wystarcza, by unieważnić całą twórczość.

Chyba nie o to chodzi. Żebyśmy chcieli nadać dziecku imię po kimś, musimy jednoznacznie podziwiać tę osobę i nie może ona reprezentować wartości stojących w sprzeczności z tym, co jest dla nas najważniejsze. Jeśli dla kogoś kwestie związane z negatywnym stosunkiem do aborcji sa niezwykle ważne, nie ma nic dziwnego w tym, że nie chciałby nazwać dziecka po kimś, kto wykazał do aborcji stosunek pozytywny - niezależnie od tego, co dana osoba myśli o Szymborskiej jako poetce.
                    • lubomiro jak już rozmawiamy o aborcji 18.02.12, 19:28
                      to jak wam się podoba imię Aborcjusz smile
                      • gaudencja Re: jak już rozmawiamy o aborcji 18.02.12, 20:07
                        ...chyba Abercjusz.
                    • makuffka Re: OT 18.02.12, 20:06
                      Ok, tak wyrażony argument akceptuję, tzn zdania nie zmieniam, ale rozumiem i jestem skłonna uznać. Dziękuję.
                  • dalenia Re: OT 18.02.12, 20:00
                    makuffka napisała:
                    > A na marginesie dalenio - jaki jest Twój stosunek do imienia Wisława, bo to jes
                    > t chyba przedmiotem wątku?

Nie zachwyca mnie, bo generalnie nie przepadam za "-sławami" (poza Bronisławą). Jest wg mnie dużo lepsza niż Wiesława i lubię zdrobnienie Wisia, ale od Jadwigi lub Ludwiki.
                  • olianka Re: OT 18.02.12, 21:21
                    makuffka napisała:

> Nie lubię też jedynie słusznych poglądów, więc skoro ten dość absurdalny moim z
                    > daniem OT rozwija się i trwa, niech wybrzmi tu ktoś, kto myśli inaczej. Mogę to
                    > być np. ja.

Makuffko, dołączam do Ciebie smile
              • aneladgam Re: OT 18.02.12, 22:33
                makuffka napisała:

> Omg przykra sprawa, że się komuś Szymborska, jedna z wybitniejszych poetek wspó
                > łczesnych, tylko z petycją nt aborcji kojarzy.

oczywiście, że nie tylko
                ale podziw dla dzieł nie wyklucza posiadania innych poglądów na sprawy dotyczące bezpośrednio życia
                a nadanie imienia, by kogoś uhonorować, wiąże się - moim zdaniem - z brakiem sprzeczności w kwestiach najistotniejszych
                tak że autorka tej wypowiedzi, wydaje mi się, nie mówi o samym imieniu ani o twórczości Szymborskiej, a tylko o tym, że dla niej - osobiście - nie jest to osoba godna takiego uczczenia. jej święte prawo.
      • Gość: Gość-101 Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.02.12, 18:49

wyczyny napisała:

> ja bym nie nadała, bo nie podobał mi sie pozytywny stosunek pani Szymborskiej d
        > o zabijania nienarodzonych...

Przeciwko aborcji sa takie organizacje i rzady, ktore potrzebuja ludzi -doroslych, wyksztalconych, ktorych rodzina kocha - aby ich wyslac na wojne i tam dopuscic do ich zabijania.

Sa takie kobiety, ktore nie zycza sobie, aby za nie decydowano ile razy maja byc w ciazy i te podpisuja wymienione petycje.
        • gaudencja OT 21.02.12, 19:52
          Nie, one nie uprawiają seksu bez zabezpieczenia. Dobrowolnie.
          • Gość: Gość-101 Re: OT IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.02.12, 20:11
            gaudencja napisała:

> Nie, one nie uprawiają seksu bez zabezpieczenia. Dobrowolnie.

Seks bez zabezpieczenia uprawiaja nie tylko “one” ale rowniez “oni”. Duza czesc tych osob nie ma pojecia o konsekwencjach, gdyz wladze (w tym szkolne) dobrowolnie tworza bariere do tej edukacji.
            • gaudencja Re: OT 21.02.12, 20:21
              Gość portalu: Gość-101 napisał(a):

> Seks bez zabezpieczenia uprawiaja nie tylko “one” ale rowniez ̶
              > 0;oni”.

Nie ja zaczęłam pisać tylko o kobietach - moze powinienes był uwzględnić w swoim pierwszym poście także mężczyzn, zamiast kwestionować podmioty, które obejmowała moja odpowiedź.

Duza czesc tych osob nie ma pojecia o konsekwencjach, gdyz wladze
              > (w tym szkolne) dobrowolnie tworza bariere do tej edukacji.

Bez przesady, w dzisiejszych czasach i w naszym kraju każdy, kto chce, dowie się na ten temat tego, czego powinien się dowiedzieć.
              • Gość: Gość-101 Re: OT IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.02.12, 20:56
                > Bez przesady, w dzisiejszych czasach i w naszym kraju każdy, kto chce, dowie si
                > ę na ten temat tego, czego powinien się dowiedzieć.
                >

Nie nalezy zapominac o czesci spoleczenstwa w bardzo mlodym wieku jak 12-15 lat, ktore dopiero wchodzi w dorosle zycie. Odpowiedzialnosc za ich edukacje ponosi starsze pokolenie. Czy jest to matematyka czy zycie seksualne czlowieka, nauka sama do glowy nie wchodzi.
                Czy jest to Polska, Francja czy jakikolwiek inny kraj, wiekszosc tych mlodych ludzi wpada w klopoty z nieplanowana ciaza, gdyz nie dostarczono im edukacji na skutek celowego manipulowania spoleczenstwem przez wladze.

P.S. Zadna z moich wypowiedzi nie jest skierowana osobiscie do uczestnikow tego forum. Moje komentarze dotycza wylacznie tematu.
                • gaudencja Re: OT 21.02.12, 21:03
                  Nie mam wrażenia, że większość młodzieży zalicza w Polsce nieplanowaną ciążę.
    • kwiecienka1 Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 14:55
      a Ty wiesz, ze ona miala na imie Maria?

w czasach szkolnych zaczeto na nia mowic Marychna, Ichna, Ichnusia i tak jakos doszli do Wislawy...

czytalam o tym niedawno (juz po smierci) w jej biografii "Wislawy Szymborskiej pamiatkowe rupiecie, przyjaciele i sny"

ale jej siostra nazywala sie po staropolsku: Nawoja (nie Nawojka)

pozdrawiam
      Kwiecienka z Info
      • domi_33 Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 14:57
        ooo właśnie się dziwiłam skąd taka długo przerwa u słowiańskiego piewcy. ja obowiązek już (mimo, że spolszczony) wypełniłam. teraz bym poszła w inne klimaty. wink
      • aneladgam Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 15:11
        kwiecienka1 napisała:

> a Ty wiesz, ze ona miala na imie Maria?
        >

Wisława było jej drugim imieniem
        pl.wikipedia.org/wiki/Wis%C5%82awa_Szymborska
        lylis.blox.pl
        smykowysmak.blox.pl/html
        www.kurczak.one.pl/jedenprocent/ - dla mojego synka...
      • olianka Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 17:51
        Nawoja w szkole też ponoć była Marią Nawoją, więc sądzę, że ta Maria była na odczepnego do chrztu i nigdy nie funkcjonowała.
    • hawa.etc Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 19:33
      Nie nadałabym. Imię jest według mnie po prostu brzydkie (nie tak okropne, jak Wiesława, ale i tak koszmarne).
    • georgia241 Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 19:59
      Źle mi się kojarzy z pewną miejscową dziewczyną o niesprecyzowanej orientacji.
    • bohemiere Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 20:09
      Nie nadałąbym. Brzmi jak przekręcona Wiesława.
    • polifonia1983 Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 20:20
      hmm, chyba jestem jedyną, której to imię się podoba. I z chęcią bym nadała, gdyby nie to, że teraz wyglądałoby to na pretensjonalne "podczepianie się" pod Szymborską.
      Wiesława nie podoba się mi w ogóle, Wisia, Wisełka, jak najbardziej.
      • gaudencja Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 20:22
        Mnie też się bardzo podoba, a poza tym uważam, że nie ma nic zdrożnego w nadawaniu imion po kimś ważnym dla siebie, tym bardziej po jego śmierci.
      • olianka Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 16.02.12, 20:34
        Mnie też się podoba, ale nie nadam, głównie dlatego, iż wydaje mi się, że z moim nazwiskiem brzmi źle.
      • aneladgam Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 22.02.12, 12:46
        polifonia1983 napisała:

> hmm, chyba jestem jedyną, której to imię się podoba. I z chęcią bym nadała, gdy
        > by nie to, że teraz wyglądałoby to na pretensjonalne "podczepianie się" pod Szy
        > mborską.

mam podobnie
    • dvoicka Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 17.02.12, 23:21
      Mi się też podoba, choć nie na tyle, żeby je dać swojej córce.
      "Wisia" miło mi brzmi. niby można osiągnąć ten sam efekt nadając "Jadwiga", ale to już mi się nie podoba tak bardzo jak Wisława.
      i na pewno Wisława podoba mi się bardziej niż Wiesława
    • minerwamcg Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 21.02.12, 00:21
      Problem ten sam, co z Miłosławem. Wisława Kowalska. Nie, proszę pani, nie Wiesława. Wisława. Przez i, nie przez ie. Proszę? Tak, dokładnie tak samo, jak Szymborska. Wisława. O, teraz dobrze. Dziękuję.
      • dalenia Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 21.02.12, 14:29
        Ja myślę, że Wisława jest raczej, właśnie dzięki Szymborskiej, znana na tyle, że nie trzeba będzie jej tak tłumaczyć.
        • a_weasley Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 21.02.12, 17:00
          Dalenia napisała:

> Ja myślę, że Wisława jest raczej, właśnie dzięki Szymborskiej,
          > znana na tyle, że nie trzeba będzie jej tak tłumaczyć.

Już nie mówię o tym, że nawet pewnej prominentnej pani polityk się wskutek tego imienia poplątało z Wisłocką, ale ta znajomość daje tyle, że ludzie w ogóle wiedzą, że jest takie imię (odmiennie niż w przypadku Miłosława). Ale że "normalny człowiek" może mieć tak na imię, że w ogóle ktoś poza Szymborską ma tak na imię, to mało komu przyjdzie do głowy.
          Nie wiem, ile jest Wisław, a ile Wiesław, ale bardzo bym się zdziwił, gdyby to była różnica mniejsza niż dwa rzędy wielkości, a i trzy by mnie nie zdziwiły.
          • eo_wina Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? 22.02.12, 12:55
            Ech...Wislawa nalezy do grupy imion, ktorych nie nadalabym, a to z racji tego, ze bywaja namietnie przekrecane:
            Wislawa-Wieslawa
            Miłosława - Mirosawa
            Liwia-Oliwia
          • Gość: dill Re: Wisława - kto da imię po słynnej poetce??? IP: *.acanac.net 22.02.12, 16:27
            > Nie wiem, ile jest Wisław, a ile Wiesław, ale bardzo bym się zdziwił, gdyby to
            > była różnica mniejsza niż dwa rzędy wielkości, a i trzy by mnie nie zdziwiły.

Wisława - 209 Polek
            Wiesława - ok. 138 000 Polek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.