Dodaj do ulubionych

dla córuni z charakterem

19.02.12, 13:41
Witam Panie
Wybieramy imię (mamy 2 tygodnie)
Ja chciałbym takie, które ma jakiś 'charakter', żeby było twarde dziewcze, co sobie nie da w kaszę dmuchać hehe (żona ma swoje teorie ale to nic)

Podoba mi się Sara - bo bardzo stare imię no i Mała Księżniczka to była twarda kobita i do tego księżniczkabig_grin
z tych co zauważyłem na forum spodobała mi się Klara - Klara jak od Fredry, taka konkretna, dumna, mi pasuje

czy możecie mi zaproponować jakieś jeszcze imiona, co mają taki konkretny charakter (razem z jakimś uzasadnieniem (tzn. kto to był) jeśli można prosić
Obserwuj wątek
    • hawa.etc Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 13:48
      Według mnie jedno z najbardziej twardych i charakternych imion to Tekla. Z tym, że chodzi mi o brzmienie, nie o sławne "nosicielki".
    • Gość: zofia Re: dla córuni z charakterem IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.12, 13:56
      Sara i Klara bardzo mi się podobają. Sara przecież to imię pochodzenia hebrajskiego, oznacza dosłownie "księżniczka".

Inne (moim zdaniem) charakterne imiona: Olga, Dagna (jak Dagny Przybyszewska), Dagmara, Marta, Greta, Jagna (skojarzeń chyba nie trzeba tłumaczyćsmile, Bernadetta, Matylda, Judyta, Inga, Lidia, Aldona, Róża, Rebeka, Regina, Gertruda.
      • pierre.81 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:14
        no Tekla jest konkretna, ale chyba aż za bardzo, jak córcię jeszcze trochę zahartuję, to potem nikt jej nie będzie chciał heheh

Dagny Przybyszewska - to jakaś poetka była chyba, nie ta kategoria, reszta też nie

Matylda jest ok, ale nie wiem jak by można na nią wołać
        • Gość: zofia Re: dla córuni z charakterem IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 15:02
          Matylda- Matysia, Mati, Tysia, Tylda
    • ksiezna_pani1 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:04
      I znowu Klara. Jak tak dalej pójdzie to pierwsza 10 murowana ehh.

Proponuje Delfinę (Delfina Potocka), Tekle (Tekla Bądarzewska-Baranowska), Halinę (m.in. Halina Poświatowska), Eleonorę (Eleanor Roosevelt, Eleonora de Guzman), Elżbieta (Elżbieta Bawarska- Sissi) , Apolonie (Pola Negri), Ludwikę (Ludwika Maria Gonzaga).
    • ksiezna_pani1 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:13

>
      > Podoba mi się Sara - bo bardzo stare imię no i Mała Księżniczka to była
      > twarda kobita i do tego księżniczkabig_grin
      > z tych co zauważyłem na forum spodobała mi się Klara - Klara jak od Fred
      > ry, taka konkretna, dumna, mi pasuje
      >

A zonie jakie się podobają?

Moze zaproponować również Serafinę (oznacza płomienną), Wilhelminę (Luiza Augusta Wilhelmina Amalia von Mecklemburg-Strelitz , znana bardziej jako Luiza Pruska), Eryka ( znaczenie: "wieczna władczyni" (Erica Jong), Rycheza (Rycheza Lotaryńska, Ryksa Elżbieta).
      • ksiezna_pani1 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:16
        Zapomniałam o Laurze (ukochana Peterki, Laura Kościeniecka, miłość Kordiana). Mozę jeszcze Telimenę ( Telimena z "Pana Tadeusza").
        • ksiezna_pani1 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:24
          A co powiesz na temat Damrokii (Damroka z Sobiesławiców) i Wandy, co nie chciała Niemca?
          • pierre.81 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:28
            o Wanda co Niemca nie chciała jest dobra, dumna, honorowa, odważna, jest OKsmile

następne proszęsmile
            wracam wieczorem to poczytam
            • ksiezna_pani1 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:34
              pierre.81 napisał:

> o Wanda co Niemca nie chciała jest dobra, dumna, honorowa, odważna, jest OKsmile
              >
              > następne proszęsmile
              > wracam wieczorem to poczytam

Jest jeszcze jedna alternatywna wersja autorstwa mojego kolegi "wanda, która Niemca topiła" smile

A może warto przejrzeć drzewo genealogiczne i nazwać córkę na cześć dobrej, dumnej, honorowej i odważnej krewnej?
      • pierre.81 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:20
        Żona to chce Anielkę albo Marysie - no jak dla lalki, jak ja będę z Anielką zmieniał koła od roweru, Anielka to nawet śrubki nie uniesie. Marysia to by jeszcze przeszło, by bym do niej mówił Mery, ale lepiej by było żeby miała jakoś inaczej.
        Żona się ze mnie śmieje, żebym jej dał Scarlet jak Scarlet Ohara, to nie będę jej przy tym rowerze potrzebny heheh
        • ksiezna_pani1 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:26
          pierre.81 napisał:

> Żona to chce Anielkę albo Marysie - no jak dla lalki, jak ja będę z Anielką zmi
          > eniał koła od roweru, Anielka to nawet śrubki nie uniesie. Marysia to by jeszcz
          > e przeszło, by bym do niej mówił Mery, ale lepiej by było żeby miała jakoś inac
          > zej.
          > Żona się ze mnie śmieje, żebym jej dał Scarlet jak Scarlet Ohara, to nie będę j
          > ej przy tym rowerze potrzebny heheh

Z tych duch wybieram Marie. A co powiesz o Mariannie (Marianne Moore)?
          • aiczka Re: dla córuni z charakterem 20.02.12, 16:13
            Marianna, żona Robin Hooda.
        • olianka Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:36
          pierre.81 napisał:

> Żona to chce Anielkę albo Marysie - no jak dla lalki, jak ja będę z Anielką zmi
          > eniał koła od roweru, Anielka to nawet śrubki nie uniesie. Marysia to by jeszcz
          > e przeszło, by bym do niej mówił Mery, ale lepiej by było żeby miała jakoś inac
          > zej.

Oj, żebyś Ty znał moją koleżankę Anielę wink Dziewczę na motorze jeździ, a jako dziecko łaziła po drzewach i rozrabiała bardziej niż rówieśnicy big_grin Polecam. Anielki są fajne.
          • ksiezna_pani1 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:37
            olianka napisała:

> pierre.81 napisał:
            >
            > > Żona to chce Anielkę albo Marysie - no jak dla lalki, jak ja będę z Aniel
            > ką zmi
            > > eniał koła od roweru, Anielka to nawet śrubki nie uniesie. Marysia to by
            > jeszcz
            > > e przeszło, by bym do niej mówił Mery, ale lepiej by było żeby miała jako
            > ś inac
            > > zej.
            >
            > Oj, żebyś Ty znał moją koleżankę Anielę wink Dziewczę na motorze jeździ, a jako d
            > ziecko łaziła po drzewach i rozrabiała bardziej niż rówieśnicy big_grin Polecam. Anie
            > lki są fajne.

Oczywiście, ze są fajne smile
          • aneladgam Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 15:10
            Anieli z "Kwiatów polskich" też daleko do anioła było smile
            • giekana Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 15:30
              Aniela z "Kłamczuchy" też charakterek miała...
        • Gość: Gosia Re: dla córuni z charakterem IP: *.sikornik.net 19.02.12, 16:04
          Moja babcia miała na imię Maria i miała taki charakter, że diabłu dałaby radę.
          Duzo w życiu przeszła, była silna, bardzo kobieca i robotna z natury.

Natomiast ja mam córkę Martę, sama mam na imię Małgorzata (tak ma na drugie imię moja córka) i wiekszośc rodziny twierdzi, że większość cech charakteru odziedziczyłyśmy po babci Marysi... big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: dla córuni z charakterem 20.02.12, 16:01
          > Żona się ze mnie śmieje, żebym jej dał Scarlet jak Scarlet Ohara, to nie będę j
          > ej przy tym rowerze potrzebny heheh

daj jej Katarzyna. Scarlett tak miala na drugie imię.
          • Gość: zofia Re: dla córuni z charakterem IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.12, 18:14
            Ja bym powiedziała, że z "PRzeminęło z wiatrem" to bardziej charyzmatyczna i twarda od Scarlett była Melania smile
    • aneladgam Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:18
      pierre.81 napisał:

> Witam Panie

są tu też panowie smile

polecam Deborę
      Joannę
      i oczywiście Justynę smile
      • aneladgam Re: dla córuni z charakterem 20.02.12, 14:05
        na Deborę argument tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Debora
        Joanna oczywiście po d'Arc
    • bohemiere Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 14:29
      Greta jak Greta Garbo, akorka.
      • dasza_dm Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 15:09
        Florentyna - od Florence Nightingale (można skracać do Flory)
    • aneladgam Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 15:16
      jeszcze dorzucam Petrę
      osobiście nie jestem fanką, ale trudno o twardsze znaczenie smile
      • giekana Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 15:31
        też o tym imieniu pomyślałam. Petra bardzo mi się podoba. Inne propozycje: Bogna, Jagna, Adriana, Karina
    • Gość: zofia Re: dla córuni z charakterem IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.12, 16:14
      Dorzucam: Daria, Gabriela, Małgorzata.
    • Gość: aska Re: dla córuni z charakterem IP: *.85.3.93.rev.sfr.net 19.02.12, 16:54
      A moze Fedora albo Marina? Imie Sara bardzo lubie,moj syn gdyby byl dziewczynka to mial by na imie Sara. Teraz jestem na etapie Mariny,ale o drugim zaczniemy myslec dopiero za jakies dwa latasad
      • gaudencja Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 17:06
        Gość portalu: aska napisał(a):

> A moze Fedora albo Marina?

To znaczy, po polsku, Teodora albo Maryna? Marynę popieram jako charakterne imię - przykładem ciekawej postaci jest Maryna Mniszchówna.
    • dasza_dm Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 17:09
      janina - ochojska
      teresa - np. z kalkuty
      jadwiga, kinga - królowe
      dobrawa - księżna
      agata - christie, wróbel smile
      joanna - d'arc
      • quasi.modo Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 18:06
        dasza_dm napisała:

> agata - wróbel smile

O to, to!
        Co do Anieli, to zgadzam się że brzmienie jest delikatne, ale "nosicielki" raczej do takich nie należą - ze wsółczesnych przykładów weźmy choćby Angelę Merkel.

Od siebie dorzucam:

Barbara - bo Basia Wołodyjowska
        Irena - bo Irena Sendlerowa
        Danuta - Wałęsowa
        Grażyna - Mickiewiczowska
        • ewa9717 Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 18:16
          Barbara - patronka ciężkiej artylerii wink
      • ktat Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 18:24
        ja mam w domu taką Martynę co woli klocki i samochody niż lalki i róż
        majsterkowanie z tatą to ulubione zajęcie
    • cynta Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 19:07
      Wszystkiego nie czytalam wiec moze sie powtorze
      Olga, wiem z doswiadczenia ze to swietne imie dla mocnego charakteru, przebojowosci i samowystarczalnosci (zmieni kolo w twoim rowerze smile
      Matylda, mozna zdrobnic do Matysi, Matyski itp
      Ada, krotkosc daje zdecydowanie a Adusia jest jus mieciutka jak Anielka
    • dalenia Re: dla córuni z charakterem 19.02.12, 19:42
      Klara i Sara - ok, Matylda także. A jak na nią wołać? Matysia, Matylka, Mati, Tylda. Szczególnie popieram też Wandę! Dużo bardziej podobają mi się propozycje żony, szczególnie Aniela.

Aldona, Adela, Berenika, Brygida, Dagna, Daria, Daniela, Donata, Estera, Flora, Franciszka, Irma, Irmina, Judyta, Laura, Lidia, Ligia, Mira, Olga, Róża, Zyta

pierre.81 napisał:
      > Ja chciałbym takie, które ma jakiś 'charakter', żeby było twarde dziewcze, co s
      > obie nie da w kaszę dmuchać hehe (żona ma swoje teorie ale to nic)

Wiesz co, te teorie "twarde imię=twardy charakter" to można sobie wsadzić gdzieś. Wszystko jest kwestią wychowania i nie sądzę, że Wasza córka będzie mocniejszą kobietą jako Gertruda niż jako Liliana. Ale oczywiście rozumiem, że nie chcesz takich "milutkich" i "lilających" imion.
      • dziennik-niecodziennik Re: dla córuni z charakterem 20.02.12, 16:04
        no wiec wlasnie. imie nie okresli charakteru. w ogole w żaden sposob na niego nie wpłynie. chcesz miec twardą babkę - tak ją wychowuj. moze sie okazac ze bedziesz mial w domu Teklę-mimozę albo fest twardą Anusię...
        • bohemiere Re: dla córuni z charakterem 20.02.12, 19:03
          Masz rację smile Mama mi dała po Justynie z Nad Niemnem i tak się cieszyła, dopoki nie odkyła, że ja nie jestem podobna do tegoż 'pierwowzoru' wink Także imię sobie, charakter sobie, ale... jednak imiona działają na wyobraźnie - pomyśl, że piszesz przez net z kimś kogo nie widzisz, dziewczyna przedstawia się jako Hermenegilda, albo Paulina - podejrzewam, że wyobrażenia tej osoby będą różne i to skrajnie - miękkie imiona mogą nasuwać skojarzenia osoby romantycznej, delikatnej, a te twardsze osoby zdecydowanej no i jak imię - twardej.
          • Gość: kleo a jak bedzie bez charakteru? IP: *.nplay.net.pl 21.02.12, 07:56
            tylko mdła i nudna? niezakładajmy z góry czegoś co może nie ma.
            • shilla01 Re: a jak bedzie bez charakteru? 21.02.12, 21:01
              Baśka to taka charakterna dziewuszka , albo Kaśka - gdzieś słyszalam powiedzenie
              "wszystkie kaśki to fajne chłopaki"

I jak to śpiewają Wilki "Z Kaśka można było konie kraść" smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.