bibba 08.03.12, 00:32 Mila to moja cora, szukam imienia dla jej siostry. krotkie, cieple, kobiece? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 07:57 Mila ma jakąś pełną formę, czy tylko zdrobnienie? Dla drugiej córki proponuję: Adelę, Florę, Łucję, Różę i Stellę. Odpowiedz Link Zgłoś
bibba Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 10:19 Mila to pelna forma jej imienia dzieki za pomysly, podobaja mi sie Lucja i Roza. chetnie poczytam inne propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 11:33 Mila i Iliana Mila i Flora Mila i Nina Mila i Noemi Mila i Dina Mila i Gaja Mila i Lotta Mila i Zoja Dłuższe, które zdrabniają się do Dunia, Tunia, Mina. Anda, Wanda, Jagoda/Jagusia/Jagunia, Jaśmina, Matylda, Martyna, Awa, Ida, Idalia. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 12:13 Ada, Emma, Inga, Irma, Kaja, Kira, Oda, Sara Odpowiedz Link Zgłoś
ciuforek Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 14:21 Witaj Dla Mili proponuję Zoję albo Lea Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 14:53 może byc tez Rozalka, Mania (Marianna), Manuela, Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 15:30 Wiele zależy od nazwiska. Może: Blanka, Dagna, Emma, Flawia, Gaja, Ida, Jagna, Lea, Ligia, Łucja, Róża, Zoja. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 17:51 Moja pierwsza myśl - Zoja. Antonia, Aniela, Ada, Blanka, Celina, Daria, Diana, Dalia, Ewa, Eliza, Flora, Felicja, Flawia, Gaja, Ida, Klara, Kaja, Leonia, Ligia, Lidia, Liwia, Lilia, Łucja, Melania, Maria, Nina, Olimpia, Tulia, Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
bibba Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 20:13 dziekuje wam wszystkim za sugestie, czuje sie zainspirowana. nazwisko mamy niemieckie, twarde. gaudencja, dzieki za twoj przyjazny wklad rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 20:38 bibba napisała: > dziekuje wam wszystkim za sugestie, czuje sie zainspirowana. nazwisko mamy niem > ieckie, twarde. > > gaudencja, dzieki za twoj przyjazny wklad rowniez. Jaki imię podbiło Twoje serce? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 21:48 ksiezna_pani1 napisała: > > Jaki imię podbiło Twoje serce? Jestem za Zoją. Odpowiedz Link Zgłoś
bibba Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:07 nie mam pojecia, co ten skrot oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:20 MSPANC = "mogłam się powstrzymać, ale nie chciałam" Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:34 P, NMSP - przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. MSPALC - mogłam się powstrzymać, ale nie chciałam. Nota bene, podoba mi się imię twojej córy, jest bardzo ciepłe i miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:35 MSPANC miało być, łapiszcze mi się omsknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
bibba Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:39 dzieki, ja tez je lubie, chociaz jest moim wymyslem. nadalam je corce zanim sie urodzila, w juz w 2005 roku, gdy mowilam do niej moja mila coreczko, milusiu, itp, pieszczotliwie, do brzucha. mieszkam w kraju, gdzie jedyna regula w nadawaniu imion jest, ze nie moga byc obrazliwe, wiec moja mila milusia coreczka zostala Mila. poparta tradycja balkanska ale widze, ze razi to imie niektorych uszy. trudno, przeboleje Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:48 Razi, ale nie bierz tego do siebie. Po prostu jako forum jesteśmy w jednym wielkim procesie grupowym dążącym do ustalenia czy zdrobnienia mogą funkcjonować jako osobne imiona. Nic nie wskazuje na to, by ten proces kiedykolwiek się zakończył. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:50 polifonia1983 napisała: > Jako forum jesteśmy w jednym wielkim procesie grupowym dążącym do ustalenia czy > zdrobnienia mogą funkcjonować jako osobne imiona. Nic nie wskazuje na to, by ten proces > kiedykolwiek się zakończył. > chociaż praktyka mówi sama za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla siostry Mili 09.03.12, 20:36 polifonia1983 napisała: > ee, MSPANC Zdecydowanie NMSP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: imie dla siostry Mili IP: *.173.3.39.tesatnet.pl 08.03.12, 21:45 Klara, Lea, Blanka, Maura, Gaja, Roza, Liwia, Jagna, Inga, Nela (Noelia?), Wanda, Zoja, Pola Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Mila to prześliczne imię 08.03.12, 22:05 pochodzenia słowiańskiego - dlatego wspierając ten dobry Twój obyczaj, czy podoba Ci się: Dobrosława, Dobrusia, Bogumiła, Bogusia, Bogna, Nawojka, Radochna itp. ?? Odpowiedz Link Zgłoś
bibba Re: Mila to prześliczne imię 08.03.12, 22:16 tak, dzieki, jest to slowianskie imie, balkanskie. te ktore podalas/es sa zbyt - nie wiem - skomplikowane podobaja mi z propozycji powyzej: Lucja Roza Gaja Awa Ida Nela niektore inne sa piekne, ale nie beda 'przyjazne' wymowie tubylcow ani naszej niemieckiej rodziny. ----------- bibba 4+... Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Mila to prześliczne imię 08.03.12, 22:31 to może daj: Mira Mirka Mirca Bogna Luba Vera Wiera Vesna Slava Slawa - to krótkie słowiańskie "wymawialne" imiona, nie tak "oklepane" jakie są używane w D Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Mila to prześliczne imię 08.03.12, 22:37 Cieszę się, że masz z czego wybierać Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Mila to prześliczne imię 08.03.12, 22:44 w momencie kiedy dziecię jest wielokulturowe to sprawa imienia nabiera zupełnie innego wydźwięku jeśli nie chcesz narażać imienia na przekręcanie również w piśmie, wybierz takie bez znaków diakrytycznych Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Mila to prześliczne imię 09.03.12, 18:52 Odrzuciłabym Nelę - wg mnie jest świetna jako zdrobnienie, ale dla dorosłej kobiety mi nie pasuje. No i Nela chyba jednak jest zbyt podobna do Mili. Postawiłabym na Idę, Awę, Gaję albo Różę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:46 imiona braci są dużo popularniejsze niż Mila, dla córki chcesz iść w kierunku tym oryginalnym, czy tym bardziej osłuchanym? Odpowiedz Link Zgłoś
bibba Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:59 zalezy mi na tym, zeby imie drugiej cory bylo zgrane z imieniem pierwszej. wydaje mi sie, ze nieuniknione bedzie to, ze na rowni z Mila, bedzie to imie mniej popularne niz imiona synow. co do znakow - Lucja i Roza sa jedynymi z zagrozeniem pozostale sa idealne (Ava, Ida, Nela, Gaya). imiona synow maja w tle wazne w naszym zyciu osoby, akurat tak sie zlozylo, ze imiona te sa jednolicie popularne gdybym teraz miala syna, bylabym tym ograniczona! Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 22:59 oślepłam i nie mogę znaleźć. Jakie imiona braci? Odpowiedz Link Zgłoś
bibba Re: imie dla siostry Mili 08.03.12, 23:05 aaaaa, sa dostepne, w moim profilu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilka Re: imie dla siostry Mili IP: *.aster.pl 13.03.12, 21:07 Od razu nasunęło mi się imię Mia, ale pewnie Mila i Mia dla większości będzie brzmiało zbyt podobnie. Może więc Mila i Pola/Iga/Lilka/Ada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilka Re: imie dla siostry Mili IP: *.aster.pl 13.03.12, 21:09 A może Elenka, to takie delikatne, kobiece imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszłamama Re: imie dla siostry Mili IP: *.ghnet.pl 13.03.12, 21:38 Nina Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: imie dla siostry Mili 13.03.12, 23:09 jestem za Ida niemiecka czesc rodziny nie polamie sobie jezyka pozdrawiam Kwiecienka z Propozycja Odpowiedz Link Zgłoś
bzdurka78 Re: imie dla siostry Mili 26.03.12, 17:18 Moja siostrzenica ma na imię Milana, ale wszyscy oczywiście mówią na nią właśnie Mila lub Milka. Moja mała to Anika. I u mnie w rodzinie wszyscy uważają, że te imiona do siebie bardzo pasują i fajnie się je woła razem tymi imionami. Cytując: "oba są krótkie, oryginalne i sympatyczne". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imie dla siostry Mili 26.03.12, 18:16 Skąd pomysł na Milanę, jeśli można wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś