Dodaj do ulubionych

imię Hugo

IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.12, 14:53
Witam, mam dylemat i proszę o pomoc.
żyjemy w epoce postmodernizmu, i czy w związku z tym postrzegacie tę imię dla dziecka jako "dziwaczne i wyjątkowo brzydko brzmiące; tyle pięknych polskich imion... i t.d."? Spotkałam się również z jedną opinią, a mianowicie,- "krzywdzące dla dziecka",-jako umotywowanie tej opinii usłyszałam:dziecko nie będzie potrafiło wymówić współbrzmień "h" z "g" ponieważ tych dźwięków dzieci ucza się najpóźniej, w związku z tym będzie wyśmiewane.
Również spotkałam się z licznymi pozytywnymi opiniami, natomiast z oczywistych względów te negatywne są bardziej niepokojące.
Czy zgadzacie się z takimi opiniami i postrzegacie imię Hugo w zaprezentowany powyżej sposób?
Bardzo proszę o Wasze komentarze i refleksje.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • abiela Re: imię Hugo 13.03.12, 14:59
      Bardzo mi się podoba i było w ścisłej czołówce gdy wybierałam imię dla syna. Literkę "h" moje dzieci wypowiadały od razu, "g" córka nieco później. No ale co w takim razie ma powiedzieć np. Robert?
      • Gość: Julia Re: imię Hugo IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.12, 15:22
        bardzo dziękuję za odpowiedź.
        oczywiście również podoba mi się (mężowi też) tę imię. chcemy by tak miał na imię nasz synek.
        Skrajnie negatywny dyskurs w tym temacie prezentuje moja mama; i odkąd się dowiedziała, ze planujemy takie imię dla dziecka to codziennie stosuje terror psychiczny przez telefonwink Z tym, że moja mama to raczej frakcja konserwatywno-tradycyjna; również chyba upatruje w tym imieniu "ukrytą opcję niemiecką"wink Cóź, imię pochodzenia germańskiego w końcu.
        • aneladgam Re: imię Hugo 13.03.12, 22:41
          czy Twoja Mama uważa Julię za polskie imię? tongue_out
          dziecko i decyzja są Wasze, starsze pokolenie już się wykazało
          najwyżej powiedzcie "Ok, zmieniliśmy imię na Paschalis", zobaczysz jak się potem ucieszą z Hugo/Huga/Hugona smile
    • dalenia Re: imię Hugo 13.03.12, 17:15
      Ja za Hugonem nie przepadam, ale to głównie z powodu skojarzeń z tym polsatowskim stworem. Absolutnie nie uważam, że jest to krzywda dla dziecka.

Co do zarzutów do braku "polskości" - mało które imię jest rdzennie polskie, Ty także takowego nie nosisz (jeśli jesteś Julią). Możesz więc oświecić swoją mamę, która sama nadała Ci łacińskie imię zamiast jakiegoś "pięknego i polskiego". A Hugo brzmi twardo, germańsko, ale wg mnie to tylko zaleta, bo imię męskie takie właśnie powinno wg mnie być - twarde, a nie jakiś rozmemłany Gabryś czy Florek.

Z tym niewymawianiem liter to także bzdura. Owszem, Twoje dziecko może ich nie wymawiać, ale to zależy od dziecka po prostu. Jedno będzie mówiło "r", a drugie nie. Ja znam małego Huberta, który nie ma żadnych problemów z przedstawianiem się. Zresztą, dziecko kiedyś dorasta, heloł! wink

Jeśli podoba Wam się Hugo to śmiało go nadawajcie smile Jest oryginalny, a przy tym nie na siłę wymyślny jak Abundancjusz np. Opiniami rodziny się proszę nie przejmować - mały Hugo się urodzi i wszystkim przejdzie. Każdy będzie się zachwycał urodą Waszego syna i nikt nie będzie komentował jego imienia smile Nadajcie, bo potem będziecie żałować, że tego nie zrobiliście!
    • ronalilly Re: imię Hugo 13.03.12, 17:46
      Mnie się Hugo podoba. Może nie nadałabym swojemu synowi, ale doceniłabym u kogoś innego smile Nie uważam, że jest imieniem krzywdzącym. Co do trudności w wymowie, tak jak wspomniały poprzedniczki - zależy od dziecka (i znów nie przesadzajmy, moim zdaniem są imiona sprawiające o wiele więcej problemów).
    • koza_w_rajtuzach Re: imię Hugo 13.03.12, 17:54
      Imię Hugo wg mnie jest ładne i niezbyt trudne do wypowiedzenia dla dzieci. "h" i "g" dzieci uczą się najpóźniej? Nie zauważyłam tego, raczej "r" uczą się najpóźniej, a wszystko inne opanowują wcześniej (moja córka "r" nauczyła się w czwartym roku życia, h i g na pewno potrafiła od początku mówienia). Poza tym nawet jeśli byłaby to prawda to z dwulatka kto miałby się wyśmiewać? Bo wątpię, żeby trzylatek i wzwyż mógł mieć problem z wymówieniem tego imienia. Mojej córce na imię Klara i tu dopiero dzieci mają problemy, mówią na nią Krara, Kjaja, Klala, Klaja, Kjala, Jaja, w przedszkolu to była masakra, ale teraz w zerówce już jest lepiej pod tym względem, raczej większość wypowiada już dobrze tongue_out.
      Hugo moim zdaniem ma jedną wadę, mianowicie jest to odmienianie tego imienia i nie każdy np. musi wiedzieć, że mówi się np. "Daj to Hugonowi", bo "Daj to Hugo" to trochę dziwnie brzmi, poza tym wydaje mi się, że niektórzy mogą mówić "Pójdę z Hugiem", zamiast z Hugo/Hugonem. To wg mnie jest duży minus tego imienia i chyba dlatego bardzo krótko je rozważałam dla własnego syna, choć mimo wszystko uważam, że Klara w połączeniu z Hugo fajnie by się komponowała.
      • quasi.modo Re: imię Hugo 18.03.12, 18:59
        koza_w_rajtuzach napisała:

> choć mimo wszystko uważam, że Klara w połączeniu z Hugo fajnie by się komponowała.

No i to jest chyba kwintesencja problemu z odmianą. "Z Hugonem" brzmi sztucznie a "z Hugo" niepoprawnie. Ja skłaniam się ku odmianie krótszej, tj. "z Hugiem", ale np. "o Hugu" brzmi już katastrofalnie. M.in. dlatego nie przepadam za tym imieniem.
    • olianka Re: imię Hugo 13.03.12, 18:18
      Gdybyśmy mieli dłuższe nazwisko, to wielce prawdopodobne, że nazwalibyśmy tak syna. Imię Hugo ogromnie mi się podoba i bardzo żałuję, że z naszym nazwiskiem się zlewa w całość.
    • gaudencja Re: imię Hugo 13.03.12, 18:46
      Gość portalu: Julia napisał(a):

> ce dla dziecka",-jako umotywowanie tej opinii usłyszałam:dziecko nie będzie pot
      > rafiło wymówić współbrzmień "h" z "g" ponieważ tych dźwięków dzieci ucza się na
      > jpóźniej, w związku z tym będzie wyśmiewane.

ROTFL - głużenie to pierwsze zjawisko związane z mową (odruch bezwarunkowy), jakie pojawia się u dziecka, a "a-gu" to jeden z najbardziej dla niego charakterystycznych dźwięków. Nie wiem, jak w takim razie przeżyli w Polsce Robertowie, Renaty, Karoliny - powinni byli sie pod ziemię zapaść z powodu wysmiewania we wczesnym dzieciństwie., bo "r" dzieci uczą się jednak przeważnie najpóźniej.

Hugo to piękne polskie imię, tak samo piękne i polskie, jak Julia czy imię Twojej Matki, o ile nie nazywa się Wiesława, Zdzisława czy Stanisława (bo dopiero te imiona są naprawdę polskie). Nikt nie zaprzeczy, że Hugo Kołłątaj był Polakiem.

Generalnie doradzam, zebyście szybko wybrali sobie jakieś imię bez "h" i "g" do straszenia rodzinki - może to być np. Sylweriusz, Symforian, Tarkwiniusz; może też być dowolne polskie imię, np. Trzebieslaw. Nie ma co na tym etapie zdradzać prawdziwego wybranego imienia, bo rodzina Was zakrzyczy, a potem będziecie sobie pluli w brodę, że nie zrezygnowaliście z upragnionego imienia.
    • polifonia1983 Re: imię Hugo 13.03.12, 21:35
      Hugo to bardzo ładne imię.
      Jeżeli wam się podoba, to gwiżdżcie na opinię mamy (zresztą Kołłątaj był kapłanem, więc powinna być usatysfakcjonowana, że "po księdzu") i nadajcie.
    • wyczyny Re: imię Hugo 13.03.12, 22:04
      ciekawe imię, oryginalne, niepretensjonalne i bardzo przemawia za nim sławny poprzednik Kołłątaj
      ale rozumiem presję i wątpliwości, ja o mało nie wycofałam się z Jędrzeja, kiedy znajomi jakieś 2 tygodnie przed porodem opowiedzieli mi o wyjątkowo przykrym w obyciu, dorosłym Jędrzeju, którego spotkali, a przecież nie uważam, że nosiciele tych samych imion są podobni do siebie charakterami wink
    • aneladgam Re: imię Hugo 13.03.12, 22:40
      znam jednego fantastycznego sześciolatka o tym imieniu
      nie miał nigdy problemów (jedynie przy odmianie imienia czasem ktoś się walnie)
    • szarrak Re: imię Hugo 14.03.12, 10:57
      Mnie się imię średnio podoba, ale to rzecz gustu, nie uważam, by było w jakikolwiek sposób krzywdzące. Może sprawiać problemy deklinacyjne, to na pewno, więc od początku musicie wyraźnie przy wszystkich odmieniać imię, to załapią i synek również się nauczy, więc będzie mógł poprawiać rówieśników wink

A nauki języka u dzieci nie przewidzisz - chociaż "h" i "g" są akurat do nauki proste, z tego, co pamiętam z pedagogiki. Mój chłopak przez wiele lat chodził do logopedy, bo miał problem z dosłownie wszystkimi spółgłoskami, znam też sześciolatkę, która mówi "tot" na kota... Pragnę jednak zauważyć, że mój niewymawiający "r" w wieku 22 lat facet (już się nie nauczy, za wielki język ma) zamiast "r" wymawia takie wibrujące "h" właśnie.
      • Gość: Julia Re: imię Hugo IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.12, 14:00
        Bardzo dziękuję wszystkim za obiektywne i naprawdę szerokie wypowiedzi. Są dla mnie bardzo pomocne. Dziękuję również osobom, które podeszły do tematu merytorycznie i sprostowały złowieszczą tezę "o późnym wymawianiu przez dzieci dźwięków "g" i "h"wink

Chciałam jeszcze dodać, że nazwisko jest dwuczłonowe, dość długie.
        • szarrak Re: imię Hugo 15.03.12, 14:16
          Skoro macie nazwisko do którego można nadać krótkie imię, to bomba. Trochę zazdroszczę, bo moje dzieci będą miały nazwisko czteroliterowe, więc krótkie imiona odpadają. Nazywajcie Hugo i tyle, skoro Wam się podoba, rodzina będzie musiała się przyzwyczaić smile) Tylko - jeszcze raz to napiszę - od początku uczcie wszystkich prawidłowej odmiany! Bo zdanie "dzisiaj byłam z Hugo na spacerze" albo "napisałam wątek na forum o naszym Hugo" to masakra.
    • lubomiro Hugo - to imię germańskie 15.03.12, 14:27
      i nawet Kołłątaj tu nie pomoże...
      • aneladgam Re: Hugo - to imię germańskie 15.03.12, 14:31
        tak, jest to piękne imię pochodzenia germańskiego, co każdy potrafi łatwo sprawdzić
        • lubomiro Re: Hugo - to imię germańskie 15.03.12, 14:44
          nie wiem co jest w tym imieniu pięknego, chyba jako germańska ostrośc i bezwzględnośc
          • Gość: Julia Re: Hugo - to imię germańskie IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 10:40
            pojęcie piękna jest dosć szerokie. ale nie rozpatruję tego imienia w tych kategoriach.
            Owszem, Hugo brzmi germańsko, dla mnie osobiście brzmi również flamandzko, nordycko. Uważam , że są imiona o gęstszym zabarwieniu germańskim,-np. Walter, Viggo, Otto.
            Co do przesłania, -no cóż, Pan upatruje w tym imieniu bezwzdlędność i ostrość, a ja słyszę w tym imieniu konkret, stanowczość oraz nordycki spokój o nieco chłodnym zabarwieniu. Uważam, że całkiem przyzwoite spektrum jak dla mężczyzny (jak wiemy, z okresu niemowlęctwa się wyrasta).
            • aneladgam Re: Hugo - to imię germańskie 16.03.12, 12:00
              Julio, być może od niedawna jesteś na forum, więc tylko Cię uspokoję, że lubomiro ma po prostu obsesję. więc się nie zrażaj.
              • lubomiro Re: Hugo - to imię germańskie 16.03.12, 15:25
                oczywiście, nie zrażaj się. daj dziecku "tradycyjne" "polskie" imię Hugo.
                • aneladgam Re: Hugo - to imię germańskie 18.03.12, 19:14
                  nie, choćbyś nie wiem co mi imputował, nie nazwę Hugona imieniem polskim
                  za to zawsze będę uważać, że ludzie mają prawo mieć różne upodobania
                  cenię, jeśli wyrażają je w kulturalny sposób
    • aleaza Re: imię Hugo 18.03.12, 17:34
      niechcący założylam ten sam wątek po raz drugi forum.gazeta.pl/forum/w,12924,134346684,134346684,Hugo_co_sadzicie_.html

Miło wiedzieć, że nie tylko nam się to imie spodobałosmile czytając wszystkie opinie, możemy chyba z czystym sumieniem nazwać tak swojego Synkasmile Ps. jedyny problem miałabym ze zdrobnieniem: wymysliliśmy Huguś, bo Hugonek jakoś źle mi sie kojarzy...smile
    • quasi.modo Re: imię Hugo 18.03.12, 18:51
      Mi osobiście to imię się średnio podoba, ale nie widzę w nim nic krzywdzącego.
      Ponadto o ile mi wiadomo najtrudniejszymi spółgłoskami do wymówienia są "r" i "k". Zresztą co to w ogóle za argument? Wiadomo przecież, że każde dziecko na początku sepleni i trudno pod tym kątem wybierać imiona. Inaczej wszyscy musielibyśmy się nazywać Ania (z całym szacunkiem dla Ań).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.