Dodaj do ulubionych

Imię dla chłopca.

IP: *.dynamic.mm.pl 18.03.12, 23:18
Witam smile W połowie lipca na świat przyjdzie nasz drugi synek. Nie możemy zdecydować się na imię dla niego. Oto nasze pomysły : Antoni, Bartłomiej,Feliks,Filip, Franciszek, Fryderyk, Henryk, Ignacy, Julian, Piotr, Tadeusz, Tomasz, Tobiasz, Witold, Wojciech. Mąż zdecydowanie optuje za Filipem. Starszy braciszek ma na imię Mikołaj. Nasze nazwisko to Rogala. Może Wasze sugestie i pomysły pomogą nam podjąć decyzję.
Obserwuj wątek
    • Gość: dmuchawce Re: Imię dla chłopca. IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 18.03.12, 23:42
      Tobiasz
    • amsila Re: Imię dla chłopca. 18.03.12, 23:53
      Moje typy to Tobiasz, Tadeusz (chociaż brzmi poważnie z waszym nazwiskiem) i Witold. Tobiasza mam a za kilka lat postaramy się o Tadeusza smile
      • uwierz_mirando Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 05:38
        Podobają mi się: Bartłomiej, Feliks, Franciszek, Fryderyk, Henryk, Tobiasz, Witold.
    • aneladgam Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 07:39
      Bartłomiej lub Witold
    • wyczyny Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 09:06
      większość imion, które podałaś bardzo mi się podoba, ale ponieważ nazwisko jest dosyć któtkie - to imię wybrałabym przynajmniej trzysylabowe (chociaż niektóre krótsze imiona też dobrze by brzmiały z nazwiskiem, np.Wojciech):
      Bartłomiej Rogala lub Ignacy Rogala zwyciężają wg mnie
    • paula.anna Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 09:17
      Wiele z wymienionych imion mi się podoba.
      Na wstępie odrzuciłabym Bartłomiejów, bo Bartków jak mrówków teraz. Z podobnego powodu odpadłby Filip
      Zresztą Franciszek i jeszcze kilka też dla mnie zbyt popularnych.... Choć z drugiej strony Mikołaj rzadki nie jest, więc może chcecie imię dość często spotykane? No i żeby "pasowało" pod tym względem do imienia brata

W każdym razie moi faworyci to
      Feliks
      Witold
      Fryderyk
      Ignacy
      Tobiasz
      Henryk
    • giekana Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 09:28
      Z podanych przez Ciebie najbardziej podoba mi się Tobiasz, ew. Julian, Antoni i Wojciech.
    • zabulin Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 10:19
      Witold mi się podoba smile
    • olianka Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 10:38
      Filip bardzo mi się podoba, ale jest okropnie pospolity obecnie, więc odpuściłabym.
      Do Mikołaja dobrałabym Franka, Tobiasza lub Witka, ale wzięłabym też pod uwagę Fryderyka (który spośród rozważanych podoba mi się najbardziej), Henryka i Tadeusza .
    • ewela345 Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 11:05
      Podobają mi się:
      Feliks, Henryk, Fryderyk, Tobiasz .
    • lipsmacker Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 11:10
      Feliks, Filip i Tobiasz wszystkie mam na swojej liscie smile
    • jowita771 Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 11:19
      Ja bym dała Witold. Sama miałam tak dać na imię, córce, gdyby była synem smile
    • polifonia1983 Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 12:07
      Mnie się podobają: Feliks i ewentualnie Fryderyk.
    • justii23 Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 12:12
      Mikołaj i Filip brzmi ładnie smile

poza tym Mikołaj i Tobiasz
      Mikołaj i Ignacy
      Mikołaj i Wojciech
    • ronalilly Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 12:18
      Tadeusz lub Witold
    • ksiezna_pani1 Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 12:54
      Gość portalu: Rogalinka napisał(a):

> Witam smile W połowie lipca na świat przyjdzie nasz drugi synek. Nie możemy zdecyd
      > ować się na imię dla niego. Oto nasze pomysły : Antoni, Bartłomiej,Feliks,Filip
      > , Franciszek, Fryderyk, Henryk, Ignacy, Julian, Piotr, Tadeusz, Tomasz, Tobiasz
      > , Witold, Wojciech. Mąż zdecydowanie optuje za Filipem. Starszy braciszek ma na
      > imię Mikołaj. Nasze nazwisko to Rogala. Może Wasze sugestie i pomysły pomogą n
      > am podjąć decyzję.

Jestem za Wojciechem, Bartłomiejem, Tomaszem ew za Tobiaszem. Wg mnie Feliks, Julian, Filip, Henryk bardzo źle komponują się z nazwiskiem, szczególnie Feliks i Julian . Feliks Rogala, Rogala Feliks , Julian Rogala, Rogala Julian te zestawy przypominają mi poznaną niedawno Delfinę Kopyto- sama powiedz jak to brzmi. Te imiona są piękne, ale niestety połączeniu z tym nazwiskiem tracą swój urok. Do Waszego nazwiska pasują raczej długie imiona, takie jak: Bartłomiej, Wojciech...
      • Gość: Rogalinka Re: Imię dla chłopca. IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.12, 13:46
        Dziękuję za opinię. Jednak nie rozumiem dlaczego np Filip Rogala brzmi śmiesznie, a Wojciech Rogala już nie. Może nie rozeznaje się w imiennym świecie. Chodzi o to ,że Filip, Julian, Feliks są zbyt krótkie ? Czy może zbyt dostojne na bycie Rogalem ?smile
        • ksiezna_pani1 Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 14:04

> Dziękuję za opinię. Jednak nie rozumiem dlaczego np Filip Rogala brzmi śmieszni
          > e, a Wojciech Rogala już nie. Może nie rozeznaje się w imiennym świecie. Chodzi
          > o to ,że Filip, Julian, Feliks są zbyt krótkie ? Czy może zbyt dostojne na byc
          > ie Rogalem ?smile

Nie tylko dlatego i nie mówię, że te imiona brzmią śmieszne, tylko, że wg mnie nie pasują do tego nazwiska, choć nie ukrywam, że niektóre imiona w połączeniu z nazwiskami typu: Kiełbasa, Krzesło, Wiadro czy wspomniany Rogal brzmią groteskowo, po prostu nie każde imię pasuje do każdego nazwiska, uwielbiam nietypowe imiona: Penelopa, Wilhelmina, Druzjanna itd. ale gdyby ojciec dziecka był panem Kiełbasa czy krzesłem, to zrezygnowałabym z tych i poszukała czegoś neutralnego.
          • ksiezna_pani1 Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 14:06

>
            >
            > Nie tylko dlatego i nie mówię, że te imiona brzmią śmieszne, tylko, że wg mnie
            > nie pasują do tego nazwiska, choć nie ukrywam, że niektóre imiona w połączeniu
            > z nazwiskami typu: Kiełbasa, Krzesło, Wiadro czy wspomniany Rogal brzmią grot
            > eskowo, po prostu nie każde imię pasuje do każdego nazwiska, uwielbiam nietypow
            > e imiona: Penelopa, Wilhelmina, Druzjanna itd. ale gdyby ojciec dziecka był pan
            > em Kiełbasa czy krzesłem, to zrezygnowałabym z tych i poszukała czegoś neutraln
            > ego.

Długość też ma znaczenie.
            • Gość: Rogalinka Re: Imię dla chłopca. IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.12, 14:15
              Nadal nie rozumiem, wg mnie Filip Rogala brzmi ok. Rozumiem ,że Gabriel Rogala , czy Rogala Aniela , ale Filip, albo Julo chyba źle nie brzmi. Ale dzięki za opinie, każdy ma swoje zdanie. Właśnie dlatego napisałam ten post , żeby poznać różne punkty widzenia.
              • ksiezna_pani1 Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 14:22

> Nadal nie rozumiem, wg mnie Filip Rogala brzmi ok. Rozumiem ,że Gabriel Rogala
                > , czy Rogala Aniela , ale Filip, albo Julo chyba źle nie brzmi. Ale dzięki za
                > opinie, każdy ma swoje zdanie. Właśnie dlatego napisałam ten post , żeby poznać
                > różne punkty widzenia.

Musze przyznać, że Filip Rogala brzmi znacznie lepiej niż Julian Rogala, który w tym połączeniu jest "przesłodzony" i nie tylko. Co do Feliksa, to nadal uważam, że "gryzie" się z nazwiskiem. Wg mnie dłuższe imiona lepiej pasują do Waszego nazwiska.
          • ksiezna_pani1 Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 14:17
            ksiezna_pani1 napisała:

>
            > Nie tylko dlatego i nie mówię, że te imiona brzmią śmieszne, tylko, że wg mnie
            > nie pasują do tego nazwiska, choć nie ukrywam, że niektóre imiona w połączeniu
            > z nazwiskami typu: Kiełbasa, Krzesło, Wiadro czy wspomniany Rogal brzmią grot
            > eskowo, po prostu nie każde imię pasuje do każdego nazwiska, uwielbiam nietypow
            > e imiona: Penelopa, Wilhelmina, Druzjanna itd. ale gdyby ojciec dziecka był pan
            > em Kiełbasa czy krzesłem, to zrezygnowałabym z tych i poszukała czegoś neutraln
            > ego.

Przepraszam, Krzesło.
    • luska.s Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 13:18
      byle nie Ignacy

Najbardziej podobaja mi się Witold, Piotr, ale pozostale tez ladne
    • florianne Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 16:21
      Ze względu na popularność odrzuciłabym Antoniego,Bartłomieja,Filipa,Franciszka,Piotra i Wojciecha .

Z pozostałych najbardziej podobają mi się Feliks i Witold .
    • dalenia Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 18:40
      Odrzuciłabym Bartłomieja, Filipa, Piotra, Tomasza i Wojciecha ze względu na popularność.
      Wybrałabym Antoniego, Feliksa, Franciszka, Ignacego, Juliana, Tobiasza lub Witolda. Dla swojego syna zdecydowałabym się na Feliksa.

Co do nazwiska, to uważam, że wszystkie imiona, które rozważacie, dobrze do niego pasują. Może poza Fryderykiem, ale to głównie ze względu na ilość "r". Nie wrzucam Waszego nazwiska do jednego worka z Kiełbasą np., bo to "-a" na końcu nieco zmniejsza wrażenie "odrzeczownikowości". Filip Rogala też brzmi wg mnie ok.
    • gaudencja Re: Imię dla chłopca. 19.03.12, 21:32
      Wszystkie IMO brzmią z Waszym nazwiskiem przyzwoicie, ale nieidealnie. Najlepszy moim zdaniem jest Witold Rogala.
      Moje propozycje to:
      Lucjan Rogala
      Łucjan Rogala
      Ludwik Rogala
      Olgierd Rogala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.