Gość: Niwius IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.12, 22:47 Co sądzicie o imieniu Orion? Nosi je ktoś w ogóle w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Orion 23.03.12, 23:06 Kiedyś miałam go na liście, ale za bardzo potem skojarzył mi się z angielską cebulą, więc go wykreśliłam Choć nadal uważam, że jest całkiem niezły. Teraz na listę bym nie wpisała, bo uważam, że jest zbyt hardcore'owy (chyba się starzeję, powoli dociera do mnie, że nie odważyłabym się chyba na Anizję czy Druzjannę ). Swoją drogą, ostatnio się zorientowałam, że codziennie przejeżdżam obok firmy, która właśnie taką nazwę nosi. PS: Jakby ktoś chciał poczytać forum.gazeta.pl/forum/w,12924,104826258,104826258,Orion_co_Wy_na_to_.html mój stary wątek o Orionie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Orion 23.03.12, 23:38 Daleniu, ja się z trudem odważyłam na imię dla swojego dziecka, z tego powodu, że "nie było go w kalendarzu". A teraz jestem bardzo zadowolona, i on także. Z tym, że odwazyłam się na nie mając inspirację w postaci imienia członka rodziny - w przeciwnym razie może bym się i nie przemogła. Teraz już nadanie takiego imienia nawet bez przyczyny rodzinnej nie stanowiłoby dla mnie problemu, ale nadal musiałabym czuć, że mam mocne uzasadnienie - wielka miłość do imienia, wybitnie przemawiające do mnie znaczenie, znacząca osoba o tym imieniu itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Orion 24.03.12, 19:17 No coś w tym jest. Ja jakoś wybitnie nie szaleję za tą przytoczoną już Druzjanną (na bank nie tak jak za Józefiną), choć bardzo ją lubię. Kiedyś byłam pewna, że mogłabym tak nazwać córkę, teraz jakoś nie jestem przekonana, ale to może tylko świadczy o tym, że jeszcze niewystarczająco ją polubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Orion 23.03.12, 23:50 dalenia napisała: > Kiedyś miałam go na liście, ale za bardzo potem skojarzył mi się z angielską ce > bulą, więc go wykreśliłam Choć nadal uważam, że jest całkiem niezły. Teraz n > a listę bym nie wpisała, bo uważam, że jest zbyt hardcore'owy (chyba się starze > ję, powoli dociera do mnie, że nie odważyłabym się chyba na Anizję czy Druzjann > ę ). Swoją drogą, ostatnio się zorientowałam, że codziennie przejeżdżam obok > firmy, która właśnie taką nazwę nosi. Mam pytanie, Druzjanna była/jest mocną kandydatką na imię dla Twojej córki? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Orion 23.03.12, 23:51 ksiezna_pani1 napisała: > > Mam pytanie, Druzjanna była/jest mocną kandydatką na imię dla Twojej córki? ** czy Druzjanna... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Orion 24.03.12, 19:19 Nie Tzn. bardzo ją lubię i faktycznie widnieje na dalekiej pozycji z mojej listy. No właśnie, ale jest na tyle daleka, że musiałabym mieć ze 30 córek, żeby jedna była Druzjanną Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Orion 23.03.12, 23:36 W 1994 roku było ich trzech. Myślę, ze może być, choć z mitologicznych wolę Orestesa. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Orion 24.03.12, 13:15 hm, sama nie wiem. brzmi ładnie, ale kojarzy mi się astronomicznie i słodyczowo - skojarzenia są na tyle silne, że swojemu dziecku bym nie nadała. no i nie do każdego nazwiska pasuje, do mojego np. nie - Orion Potocki, no dajcie spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Orion 24.03.12, 20:41 Minimalnie moim zdaniem lepszy od kojarzącego mi się z Orionem Ariela, ale dla mnie nienadawalne. Natomiast jakbym miała mieć psa w typie szpica, to Orion bardzo pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Orion 25.03.12, 22:52 a mnie się kojarzy z kosmosem, na razie nie znam nikogo o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Orion 26.03.12, 14:09 orion to nazwa gwiazdozbioru, wiec odpada jako imie po drugie jest skreslone, bo po angielsku i francusku jest blisko do cebuli (onion, oignon) Odpowiedz Link Zgłoś
retro-story Re: Orion 30.03.12, 13:33 Z tym ze po angielsku wymawiany jest - gwiazdozbior przynajmniej - jako "orajon". Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Orion 30.03.12, 18:13 ale nie po niemiecku a po francusku orią Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: Orion 30.03.12, 20:22 Orion kojarzy mi się jedynie z trzema gwiazdami i Aldebaranem u góry Odpowiedz Link Zgłoś