micheliaa 27.03.12, 14:59 Co sądzicie o imieniu Maksymilian na pierwsze imię dla chłopca? Drugie imię prawdopodobnie będzie Fryderyk wówczas. Co myślicie o takim zestawie Maksymilian Fryderyk? Bardzo proszę o Wasze opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Maksymilian 27.03.12, 15:01 Maksymilian Fryderyk brzmi znakomicie. Nadawaj! Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Maksymilian 27.03.12, 15:07 Lubię Maksymiliana - szkoda, że jest już coraz częściej spotykany Zestaw Maksymilian Fryderyk też ok Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Maksymilian 27.03.12, 15:15 Maksymilian Fryderyk to niezły zestaw, choć ja wolałabym wersję odwrotną Sam Maks mi się całkiem podoba, ale raczej od Maksyma. Maksymilian niestety nieco pretensjonalnie mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Maksymilian 27.03.12, 15:44 Nie podoba mi się imię Maksymilian, natomiast bardzo lubię Fryderyka, więc odwróciłabym kolejność. Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Maksymilian 27.03.12, 15:52 Wolałabym odwrotnie, ale Wasz zestaw jest bardzo w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Maksymilian 27.03.12, 15:57 Jest jednym z moich ulubionych męskich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Maksymilian 27.03.12, 16:15 bardzo ladny zestaw , można też nadać Maksym Fryderyk, szczególnie jak ktoś ma uczulenie na zdrobnienie Max/Maxsiu, bo wg mnie Maksyma zdrabniać juz nie ma potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Maksymilian 27.03.12, 21:19 piękne imię, zestawienie też ładne, ale dla mnie osobiście za długie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Maksymilian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 15:10 Piękny zestaw.Naprawdę bardzo ładne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Maksymilian 28.03.12, 09:25 Zestaw długi i wolałabym odwrotną kolejność Maksymilian przejadł mi się, a zdrobnienie Maks jest często nadawane psom w moich okolicach. I kiepska pizzeria o tej nazwie jest w mojej mieścinie. Więc Maks to dla mnie już jak rzeczownik pospolity Podsumowując, imię Maksymilian straciło dla mnie cały urok, w pełnej formie również. Wybrałabym jakieś inne DRUGIE imię do Fryderyka Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Maksymilian 28.03.12, 15:21 Zestaw ładny ale Maksymilian jest w moim odczuciu zbyt popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Maksymilian 28.03.12, 15:52 Nie lubię imienia Maksymilian, tak jak innych męskich zakończonych na -lian, np. Julian czy Emilian, gdyż są dla mnie zbyt miękkie. Zdecydowanie wolę formę Maksym. Ale uważam, że zestaw Maksymilian Fryderyk brzmi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Maksymilian 28.03.12, 16:42 Nie przepadam za Maksymilianem ,ale zestaw Maksymilian Fryderyk brzmi moim zdaniem bardzo dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Maksymilian 01.04.12, 23:26 Czy to drugie, też będzie używane, czy tylko w zapisie urzędowym Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: Maksymilian 31.03.12, 08:52 odwróciłabym kolejność, Maksymilian nie jest może najgorszy, ale notorycznie zdrabniany do Maksa, a to imię nieodparcie kojarzy mi się z połową psów z mojego osiedla... podobnie mam zresztą z imieniem Kajetan, które dla odmiany baaardzo mi się podoba, ale zdrobnienie Kajtek budzi takie same skojarzenia... a Fryderyka uwielbiam (szkoda, że mój mąż nie, choć u niego jest to chyba związane z tym, że mój były tak miał na imię ) Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Maksymilian 31.03.12, 09:43 Maksymilian sam w sobie w porządku, choć mi się chyba trochę znudził. Fryderyk też ciekawy. Natomiast zestawienie tych dwóch imion jest dla mnie jakieś nazbyt... cesarskie. Jeśli zależy Ci na Fryderyku na drugie, proponowałabym na pierwsze coś "luźniejszego", np. Maksyma. Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: Maksymilian 31.03.12, 14:39 Dziękuję za Wasze opinie. Jeśli o mnie chodzi, to podobają mi się zarówno Maksymilian jak i Fryderyk. Fryderyka chciałabym nadać koniecznie, (czy to na pierwsze czy na drugie) bo mam bardzo duży sentyment do tego imienia (związane jest to z historią mojej rodziny). Natomiast mój M. jest bardzo za Frydrykiem ale na drugie, natomiast chciałby Maksymiliana na pierwsze. Istnieje również duże prawdopodobieństwo, że wkrótce nie będziemy mieszkać w Polsce, więc zastanawiam się czy rzeczywiście nie lepiej będzie nadać Maksymiliana? (Wtedy nikt nie będzie miał problemu z wymową i nikt nie będzie imienia przekręcał). Jak myślicie? Jeśli zaś chodzi o długość imion, to myślę, że nie powinno to stanowić problemu. Co prawda oba imiona są długie (+długie nazwisko) ale zazwyczaj używa się na co dzień tylko jednego imienia, które dodatkowo często bywa zdrabniane. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Maksymilian 31.03.12, 14:46 Myślę, że w Waszej sytuacji Maksymilian Fryderyk będzie najlepszym wyborem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Maksymilian IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 31.03.12, 18:27 My mamy Maximiliana i mieszkamy wlasnie za granica. Imie swietnie sie sprawdza i nie ma problemow z wymowa czy pisownia. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maksymilian 31.03.12, 22:10 Jeden i drugi niewiele się różnią od wersji międzynarodowych. Fryderyk zdecydowanie bardziej mi się podoba, więc wybrałabym go na pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: Maksymilian 02.04.12, 00:02 Uważam, że są to dwa napuszone imiona. Lubię Fryderyka i mój syn też je dostał na drugie, ale na pierwsze ma imię skromne. Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: Maksymilian 08.04.12, 15:34 georgia241 napisała: > Uważam, że są to dwa napuszone imiona. Lubię Fryderyka i mój syn też je dostał > na drugie, ale na pierwsze ma imię skromne. A można wiedzieć, skromne, tzn. jakie? Szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z opinią, że będzie to połączenie napuszonych imion... Odpowiedz Link Zgłoś
anga1976 Re: Maksymilian 02.04.12, 12:33 Mój drugi synek urodzony kilka tygodni temu dostal na imię Maksymilian. Bardzo podoba mi się to imię, skrót Maks jeszcze bardziej Dziwi mni episanie o tak duzej popularnosci tego imienia - sprawdzałam statystyki i w 2010 roku tylko 3 chłopców otrzymało w Polsce to imię. No chyba że w 2011 lawinowo zaczeto nadawac to imię. Ja dałam to imię własnie tez dlatego, ze jest rzadko nadawane ale nie jest rzadkie samo w sobie. Co do Fryderyka to imię ładne tylko jak je zdrabniać? Frydziu? Myslę, ze zdrobnienie tez jest wazne przy nadawaniu imienia - czy będziesz mówić do dziecka w piaskownicy - Fryderyku chodź do mamy? cyba ze znasz jakies fajne zdrobnienie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Maksymilian 02.04.12, 13:21 anga1976 napisała: > Dziwi mni episanie o tak d > uzej popularnosci tego imienia - sprawdzałam statystyki i w 2010 roku tylko 3 c > hłopców otrzymało w Polsce to imię. Aż sprawdziłam- i 3 razy nadano imię MAKSYMILAN, nie Maksymilian To dla Ciebie bez różnicy? www.msw.gov.pl/portal/pl/87/8937/Najpopularniejsze_i_najrzadziej_nadawane_imiona_w_Polsce_w_roku_2010.html W 2009 Maksymilian był na 30 miejscu, do Jakuba mu daleko, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Maksymilian 02.04.12, 16:21 anga1976 napisała: > Dziwi mni episanie o tak duzej popularnosci tego imienia - sprawdzałam statystyki i w 2010 roku tylko 3 chłopców otrzymało w Polsce to imię. hahhaaaa! uśmiałam się! gdzie to niby sprawdzałaś?! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maksymilian 02.04.12, 19:14 W 2010 imię Maksymilian otrzymało w samej Warszawie 314 chłopców. Odpowiedz Link Zgłoś
b0006 Re: Maksymilian 28.05.12, 10:17 Ja tak samo zrobiłam Zależało mi na imieniu znanym, ale niezbyt popularnym i udziwnionym. Maksymilian był strzałem w 10. Przykładowo w przedszkolu było 2 Maksymilianów, w szkole 3 Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Maksymilian 09.04.12, 23:15 za bardzo napuszone imiona, oba kojarza mi sie z zakurzonymi muzealnymi eksponatami. Brak w nich świezosci Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maksymilian 10.04.12, 00:54 Bo koleżanka za tryndami nie nadąża Maksymilian jest na 40. miejscu wśród wszystkich imion nadawanych w Warszawie. Gdzie trzeba być wobec tego w rankingach popularności, żeby się nie kojarzyć muzealnie? Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: Maksymilian 10.04.12, 19:12 No właśnie, też się nad tym zastanawiam... Odpowiedz Link Zgłoś