ksiezna_pani1 18.04.12, 19:29 Chciałabym jeszcze o coś zapytać. Jakiś czas temu poznałam dziewczynę o imieniu Filadelfina. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tym imieniem i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat Filadelfiny... Sama nosicielka niewiele wie o swoim imieniu, tylko tyle, że podobno jest bardzo stare i że imieniny obchodzi 7 sierpnia… Mam mieszane uczucia… A co Wy myślicie o Filadelfinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domi_33 Re: Filadelfina 18.04.12, 19:51 hmm... nie wiem wydaje mi się, że kojarzy się z jednym miastem. brzmi nienajgorzej, ale nie nadałabym na pewno, jest dużo ładniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Filadelfina 18.04.12, 20:02 ksiezna_pani1 napisała: > Chciałabym jeszcze o coś zapytać. Jakiś czas temu poznałam dziewczynę o imieniu > Filadelfina. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tym imieniem i nigdzie nie mo > gę znaleźć informacji na temat Filadelfiny... Sama nosicielka niewiele wie o sw > oim imieniu, tylko tyle, że podobno jest bardzo stare i że imieniny obchodzi 7 > sierpnia… Mam mieszane uczucia… A co Wy myślicie o Filadelfinie? Zapomniałam dopisać. Wydaje mi się, że jest to przekształcenie Filadelfii lub hybryda wspomnianej Filadelfii i Delfiny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filadelfina 18.04.12, 20:08 Regularnym żeńskim odpowiednikiem Filadelfiusza albo Filadelfa jest Fladelfia, a Filadelfina to może próba rozwinięcia tego imienia albo przeniesione na imię - nazwisko rosyjskie (są wyniki rosyjskie dla Filadelfiny jako nazwiska), utworzone jako otczestwo od rosyjskiego Filadelfa. Odpowiedz Link Zgłoś
tadea Re: Filadelfina 19.04.12, 06:55 Za dużo wspaniałości jak na jedno imię, chociaż brzmienie ma ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś