Dodaj do ulubionych

Filadelfina

18.04.12, 19:29
Chciałabym jeszcze o coś zapytać. Jakiś czas temu poznałam dziewczynę o imieniu Filadelfina. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tym imieniem i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat Filadelfiny... Sama nosicielka niewiele wie o swoim imieniu, tylko tyle, że podobno jest bardzo stare i że imieniny obchodzi 7 sierpnia… Mam mieszane uczucia… A co Wy myślicie o Filadelfinie?
Obserwuj wątek
    • domi_33 Re: Filadelfina 18.04.12, 19:51
      hmm... nie wiem wydaje mi się, że kojarzy się z jednym miastem. smile
      brzmi nienajgorzej, ale nie nadałabym na pewno, jest dużo ładniejszych.
    • ksiezna_pani1 Re: Filadelfina 18.04.12, 20:02
      ksiezna_pani1 napisała:

> Chciałabym jeszcze o coś zapytać. Jakiś czas temu poznałam dziewczynę o imieniu
      > Filadelfina. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tym imieniem i nigdzie nie mo
      > gę znaleźć informacji na temat Filadelfiny... Sama nosicielka niewiele wie o sw
      > oim imieniu, tylko tyle, że podobno jest bardzo stare i że imieniny obchodzi 7
      > sierpnia… Mam mieszane uczucia… A co Wy myślicie o Filadelfinie?

Zapomniałam dopisać. Wydaje mi się, że jest to przekształcenie Filadelfii lub hybryda wspomnianej Filadelfii i Delfiny.
    • gaudencja Re: Filadelfina 18.04.12, 20:08
      Regularnym żeńskim odpowiednikiem Filadelfiusza albo Filadelfa jest Fladelfia, a Filadelfina to może próba rozwinięcia tego imienia albo przeniesione na imię - nazwisko rosyjskie (są wyniki rosyjskie dla Filadelfiny jako nazwiska), utworzone jako otczestwo od rosyjskiego Filadelfa.
    • tadea Re: Filadelfina 19.04.12, 06:55
      Za dużo wspaniałości jak na jedno imię, chociaż brzmienie ma ciekawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.