Dodaj do ulubionych

dla czwartego

27.04.12, 19:46
Pytanie jak na razie czysto teoretyczne, ale chciałam się Was poradzić smile Podoba mi się kilka imion męskich i żeńskich, trudno byłoby na ten moment wybrać te jedyne, dlatego pomyślałam, że dobrym kryterium będzie dopasowanie do imion rodzeństwa. Co Waszym zdaniem pasowałoby do: Urszuli , Tymona, Juliana:

Klementyna
Franciszka
Józefina

Leopold
Konstanty
Tadeusz
Obserwuj wątek
    • olianka Re: dla czwartego 27.04.12, 19:54
      IMO pasują wszystkie, a najbardziej Klementyna i Konstanty.
      • gaudencja Re: dla czwartego 27.04.12, 20:14
        Myślę podobnie.
    • ksiezna_pani1 Re: dla czwartego 27.04.12, 19:59
      Dla dziewczynki: Klementyna
      Dla chłopca: Leopold

Byłabym za Józefiną, ale nie lubię powtarzania inicjałów. Lubie, gdy każde dziecko ma imię zaczynające się od innej litery.
      • tatjana Re: dla czwartego 27.04.12, 20:53
        Józefina (przepiękne!) i Leopold.
    • zum.zum.zone Re: dla czwartego 27.04.12, 21:21
      Klementyna i Konstanty, Leopold ciut mniej.
    • gosia2300 Re: dla czwartego 27.04.12, 21:21

Klementynka i Leoś
      • tu-jaa Re: dla czwartego 27.04.12, 21:34
        dziękuję za odpowiedzi smile
        widzę, że najczęściej pojawia się Klementyna i Konstanty. Tylko mam takie małe "ale" do tych imion, chociaż podobają mi się bardzo, bo Klementyna zdrabniana byłaby pewnie do Tynki, a u nas już Tymek jest, więc brzmi podobnie: Tymek i Tynka.
        A przy Konstantym imiona chłopców wszystkie przy zdrobnieniu kończyłyby się na "ek" Tymek, Julek, Kostek . I jakoś mi to przeszkadza. No, ale to może byłoby już szukanie dziury w całym. W każdym razie wolę się tym teraz zająć, niż w ewentualnej ciąży - w ciąży jakoś nic nie potrafię wymyślić i każde imię potrafię sobie obrzydzić. Nie wiem, może to hormony? wink
        • gaudencja Re: dla czwartego 27.04.12, 23:05
          Tynka mogłaby być też Tysią.
        • zum.zum.zone Re: dla czwartego 27.04.12, 23:26
          Klementyna moze byc Tunia, Tuńka, Tusia (jak chce sie skrocic), mozna tez zdrabniac (spieszczac?) bez skracania, tez bedzie ladnie.
          • johana19 Re: dla czwartego 28.04.12, 09:16
            Mam koleżankę Klementynę i wszyscy od zawsze móią na nią Klemi smile
    • abiela Re: dla czwartego 27.04.12, 23:05
      Moim zdaniem pasuje kazde z tych imion, mnie najbardziej podoba sie Klementyna oraz Tadzio.
      • uwierz_mirando Re: dla czwartego 28.04.12, 11:12
        Jestem za Klementyną i Konstantym.
    • dalenia Re: dla czwartego 28.04.12, 14:19
      O kurcze, wszystkie imiona są przepiękne! I wszystkie mam na swojej osobistej liście smile Odrzuciłabym Józefinę i Tadeusza - niech każde ma imię na inną literkę. Ja do Urszuli, Tymona i Juliana wybrałabym Klementynę i Leopolda.

Co do Twoich wątpliwości wobec Klementyny - inne zdrobnienia nie wchodzą w grę? Może Klimka, Klemtysia, Klementynka? Jeśli ma być tylko i wyłącznie Tynką, to chyba faktycznie bym odrzuciła ze względu na Tymka.
      • tu-jaa Re: dla czwartego 28.04.12, 15:12
        dziękuję smile

Co do Klementyny, to rzeczywiście, Tynka nie jest jedynym dla mnie zdrobnieniem i faktycznie, wszystkie zdrobnienia wymienione przez Ciebie podobają mi się (nawet ta Klimka wink ) Poza tym wydaje mi się, że do Klementyny najbardziej mnie jakoś ciągnie, chociaż Józefina i Franciszka podobają mi się na równi.
        Leopold ma w sobie dużo uroku i najbardziej podoba mi się w pełnej wersji. Boję się tylko trochę, że zostanie Leosiem, a wokół nas jest już kilku Leosiów - Leonów. A jakoś do Poldka nie mogę sie przekonać
        dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
        • dalenia Re: dla czwartego 28.04.12, 15:53
          Ja Leopolda bardzo lubię, ale u mnie ostatnio sporo Leosiów dookoła, więc myślę, że unikałabym tego zdrobnienia. Byłby dla mnie Poldkiem. A skoro Tobie Poldek nie odpowiada, a Leoś jest zbyt popularny, to chyba też bym sobie z nim dała spokój smile
          • dalenia Re: dla czwartego 28.04.12, 15:53
            A, czekaj - może być jeszcze Lopkiem np smile
            • tu-jaa Re: dla czwartego 28.04.12, 18:22
              Lopek - muszę to przemyśleć smile dzięki! Tak sobie myślę, że w sumie mógłby być też Leopoldem - nie stanowiłoby pewnie dla nas problemu używanie na co dzień pełnej formy, Julian u nas najczęściej jest właśnie Julianem.
    • florianne Re: dla czwartego 28.04.12, 16:25
      Klementyna i Tadeusz
    • wyczyny Re: dla czwartego 28.04.12, 17:19
      wg mnie Konstanty i Franciszka
    • rose01 Re: dla czwartego 28.04.12, 22:47
      Franek ok poza tym szukałabym dalej
      może Kajetan
      • tu-jaa Re: dla czwartego 26.06.13, 11:29
        Powracam do tematu, który teraz już nie jest czysto teoretyczny wink Wczoraj dowiedziałam się, że będzie dziewuszka, więc mogę zawęzić poszukiwania smile
        Na chwilę obecną wciąż króluje Klementyna, ale myślę też o Józefince. Do tego doszła: Dobrawa oraz Marianna. Co Wy na to? a może macie jeszcze jakiś pomysł na imię dla siostry Urszulki, Tymona i Julka?
        • panna_turkus Re: dla czwartego 26.06.13, 11:52
          a moze
          lilianna (lila, lilka)

pasuje do urszuli
          btw gratulacje smile
        • lus.sia Re: dla czwartego 26.06.13, 11:53
          Gratuluje smile
          jestem za Klementyną smile
        • niwius Re: dla czwartego 26.06.13, 12:27
          Podobają mi się Józefina i Dobrawa.
        • gaudencja Re: dla czwartego 26.06.13, 12:35
          Gratulacje smile
          Myślę, ze wszystkie rozpatrywane przez Ciebie imiona są b. fajne.
          Podrzucę jeszcze Marcjannę.
        • liliowewzgorze Re: dla czwartego 26.06.13, 12:37
          Zarówno Klementynka jak i Józefinka bardzo mi się podobają, Marianna też ładnie ale już mniej.
          od siebie dorzucę jeszcze inne moje ulubione: Kalina, Nastazja
        • meggan79 Re: dla czwartego 26.06.13, 14:54
          Klementynka mi się podobasmile
          Dorzucę swoją Idalię.I Anielę,Różę,Klarę,Rozalię.
        • nati_28 Re: dla czwartego 26.06.13, 15:31
          Klementynka i Józefinka najładniej.
        • dalenia Re: dla czwartego 26.06.13, 21:39
          Gratuluję serdecznie! smile

Klementyna nadal bardzo mi się podoba, ale cała reszta też super. Nadal odrzuciłabym Józefinę - po pierwsze przez pierwszą literkę, a po drugie, jednak wydaje mi się taka zbyt "elegancka" przy imionach reszty. Ja tam bym zostawiła Klimkę wink
    • klakla91 Re: dla czwartego 26.06.13, 13:19
      Z wybranych przez Ciebie Klementyna lub Marianna.
      Józefina i Dobrawa jakoś mi nie pasują.

Jednak wszystkie piękne. Zdrowia dla Ciebie i Maleństwa.
      • ewela345 Re: dla czwartego 26.06.13, 13:26
        Gratulacje! smile
        A mi się z tych podoba najbardziej Dobrawa, choć wszystkie są ładne.
        • tu-jaa Re: dla czwartego 26.06.13, 15:55
          Dziękuję za gratulacje smile
          i za propozycje imion. Podobają mi się Róża, Aniela, Klara, ale 2 pierwsze są w bliskim otoczeniu a małe Klary jakoś ostatnio często spotykam, a zależy mi na czymś rzadszym.
          Zapomniałam dodać , że na 2 będzie Helena, po prababci, ale chyba pasuje do wymienionych przeze mnie imion?
    • almostsure Re: dla czwartego 26.06.13, 16:59
      A może Helenę dacie jako pierwsze imię?
      Z wymienionych przez Ciebie jestem za Marianną
      Klementyna jest IMO za długa, imiona rodzeństwa są jednak krótsze. Zależy jeszcze jak długie macie nazwisko. poza tym Klementyna się problemowo zdrabnia
      Proponuję jeszcze Łucję.
      • tu-jaa Re: dla czwartego 26.06.13, 19:50
        Helenek wśród naszych znajomych jest kilka i wystarczy wink Wprawdzie nazwisko mamy dość długie i to dwuczłonowe, ale nie przeszkadza mi to. dzięki za sugestie.
        Jeszcze zauważyłam kilka imion, które wymieniałyście
        Marcjanna to chyba jednak nie to, Lilek też znamy kilka, Rozalia mi się bardzo podoba, ale tylko w wersji pełnej.
        • gaudencja Re: dla czwartego 27.06.13, 12:12
          tu-jaa napisała:

> Marcjanna to chyba jednak nie to,

Rozumiem. Przyszła mi do głowy jeszcze Celestyna.
    • mel_bi Re: dla czwartego 27.06.13, 01:01
      Gratulacje! Do tych pięknych imion pasuje przepiękna Klementyna smile Nie wahaj się smile
    • czarodziejka55 Re: dla czwartego 27.06.13, 13:58
      Klementyna / Konstanty wink
    • agjato Re: dla czwartego 27.06.13, 14:30
      Oczywiście gratulacje.

1. Klementyna,
      2. Cecylia lub Celestyna.
    • olinininka Re: dla czwartego 27.06.13, 15:56
      Klementyna najbardziej pasuje zaś Franciszka czy Józefina mniej.
      Moim zdaniem wszystkie nieco odbiegają popularnością i osłuchaniem. Do imienia rodzeństwa Urszula, Tymon i Julian pasują bardziej osłuchane i popularne. Dlatego szukałabym czegoś w tzw złotym środku. Moim zdaniem świetnie pasowałaby Matylda Łucja lub Anastazja. Oczywiście priorytetem jest nazwisko, to do niego w pierwszej kolejności dopasowałabym imię.
      • tu-jaa Re: dla czwartego 27.06.13, 16:52
        dziękuję za wszystkie odpowiedzi. To prawda, że imiona moich dzieci są bardziej popularne, niż podane, ale nie przeszkadza mi to, tym bardziej, że akurat takie mi się podobają smile
        Celestyna - nie wiem, muszę pomyśleć, choć nie sądzę, żeby mąż się zgodził, w ogóle on też chyba skłania się ku Klementynie, pierwsza rozmowa z nim na temat imienia wyglądała tak:
        - a może Klementyna?
        - ok
        - ??? tak od razu się godzisz?
        - tak
        - a może Józefina?
        - nie
        krótko i rzeczowo smile więc jeśli będę chciała Klementynę, to nie powinno być problemu smile
        • gaudencja Re: dla czwartego 27.06.13, 17:23
          Tu-jaa, myślę, że Klementyna jest naprawdę świetnym wyborem.
          • tu-jaa Re: dla czwartego 28.06.13, 19:50
            smile dziękuję, to chyba będzie Klementyna smile
            • abiela Re: dla czwartego 28.06.13, 23:51
              tu-jaa napisała:

> smile dziękuję, to chyba będzie Klementyna smile

Świetnie, bardzo mi się podoba!
              • florianne Re: dla czwartego 29.06.13, 13:56
                Klementyna - super!
            • dalenia Re: dla czwartego 29.06.13, 13:57
              Świetny wybór! smile Koniecznie się pochwal Klementynką, gdy pojawi się na świecie.
    • adriankaa.s Re: dla czwartego 30.06.13, 15:56
      głos oddaję na Klementynę ! smile
      • tu-jaa Re: dla czwartego 01.07.13, 12:02
        dziękuję za Wasze opinie smile staram się brać głównie swoje odczucia i męża pod uwagę, wiadomo, my musimy być przekonani, ale miło jest przeczytać, że Wam się podoba smile a Klementyna jakoś nam się "zadamawia" w świadomości smile oczywiście dam znać, jak pojawi się na świecie smile
        jeszcze raz dziękuję za pomoc!
        • tu-jaa Re: dla czwartego 08.09.13, 16:28
          Wyciągnę temat, bo mąż zaczyna mieć wątpliwości. Po pierwsze spotyka się z kiepskimi komentarzami - a mówiłam żeby nie zdradzał na razie imienia. Po drugie, żadne zdrobnienie mu nie pasuje, a ma potrzebę zwracać się do córeczki ładnym zdrobnieniem. Nie chcę go zmuszać, ale odpuścić też nie. Pomyślałam, że może jakieś ładne zdrobnienie go przekona, ale na razie podane przeze mnie mu nie pasują, a to te, które znalazłam tu na forum wink może ktoś pomoże coś wymyślić. Na razie nie przeszła Klimka (bo to od klimatyzacji) Tysia, Tunia, a Klementynka za długa.
          • dalenia Re: dla czwartego 08.09.13, 18:27
            Klemtynka! smile Albo Klema/Klemcia/Klemi i inne tego typu, ale te jednak są dość kontrowersyjne, choć mnie akurat tez się podobają.
          • agjato Re: dla czwartego 08.09.13, 18:52
            Klementyna - świetny wybór! Komentarzami nie należy się zanadto przejmować.
            Później, gdy pojawi się być może jakaś inna dziewczynka o tym imieniu, może być (choć nie musi) trochę żal - też mogliśmy mieć Klementynkę.
          • zum.zum.zone Re: dla czwartego 08.09.13, 22:00
            Klem, Klemiś - z krotszych, bo dluzszych jest duzo. Jak sie bierze Klementyne, to trzeba lubic dluzyzny : ) ja akurat lubie : )
          • abiela Re: dla czwartego 09.09.13, 09:51
            tu-jaa napisała:

> Wyciągnę temat, bo mąż zaczyna mieć wątpliwości. Po pierwsze spotyka się z kiep
            > skimi komentarzami - a mówiłam żeby nie zdradzał na razie imienia. Po drugie, ż
            > adne zdrobnienie mu nie pasuje, a ma potrzebę zwracać się do córeczki ładnym zd
            > robnieniem. Nie chcę go zmuszać, ale odpuścić też nie. Pomyślałam, że może jaki
            > eś ładne zdrobnienie go przekona, ale na razie podane przeze mnie mu nie pasują
            > , a to te, które znalazłam tu na forum wink może ktoś pomoże coś wymyślić. Na r
            > azie nie przeszła Klimka (bo to od klimatyzacji) Tysia, Tunia, a Klementynka za
            > długa.

MOja córka ma zupełnie inne imię ale z powodzeniem używam Tysi, Tysiuni. Ja bym przy Klementynie pewnie dążyła w kierunki Klemensi i na pewno byłaby Tysia.
            • abiela Re: dla czwartego 09.09.13, 09:53
              A może jeszcze analogicznie do Klemensa-Klimka pójść w Klimkę, Kleę? Ja bym może zrobiła z niej jeszcze mały Kmineczeksmile
    • milamala Re: dla czwartego 09.09.13, 02:11
      Zadne z podanych mnie nie przekonuje.
      W stylu, ktory preferujesz proponuje:
      Konstancja
      Juliana

Maksymilian
      Aleksander
      Nikodem
      • paula.anna Re: dla czwartego 09.09.13, 09:01
        milamala, brawo dla Ciebie!
        big_grin

> Wczoraj do
        > wiedziałam się, że będzie dziewuszka, więc mogę zawęzić poszukiwania smile
        • tu-jaa Re: dla czwartego 09.09.13, 12:52
          haha, no wątek zrobił się trochę przydługi i pełen zwrotów akcji wink
          dzięki za propozycje i jakby ktoś jeszcze miał jakieś zdrobnienie- bardzo proszę smile
          ja siebie do tego imienia nie muszę przekonywać i z całą pewnością będę żałować, jeśli by miało stanąć na czymś innym. Mam nadzieję, że i mąż się przekona, osłucha. Na razie nie rozmawiamy o tym , poczekam, może dojrzeje smile
        • milamala [...] 09.09.13, 20:13
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • liliowewzgorze Re: dla czwartego 09.09.13, 20:39
      Wszystkie 3 dziewczęce imiona bardzo mi się podobają, ale wybrałabym Klementynkę brzmi bardzo dobrze u małej dziewczynki jak i dorosłej kobiety, na drugim miejscu stawiam na Józefinkę bardzo podoba mi się ta końcówka "fina" smile z męskich najbardziej podoba mi się Tadeusz. Podrawiam
      • tu-jaa Re: dla czwartego 20.09.13, 12:06
        mąż nadal myśli, ja myślę nad alternatywą w razie czego. Co myślicie o Felicji? Które lepsze - Klementyna czy Felicja? Chyba pasuje do pozostałej trójki? I czy Ula i Fela to nie za podobnie?
        • luska.s Re: dla czwartego 20.09.13, 12:43
          zdecydowanie Felicja
          • domi_33 Re: dla czwartego 20.09.13, 13:15
            wybrałabym pewnie Felicję choć Klementyna też śliczna.
            • ewela345 Re: dla czwartego 20.09.13, 15:50
              Zdecydowanie Felicja!
              Uwielbiam to imię. Była u Nas nr jeden dla potencjalnej córki smile
              • dolcevita007 Re: dla czwartego 20.09.13, 16:38
                Felicja nie podoba mi sie, wybralabym Klementynke. Zdrobnienie do tej drugiej to moze Klemus, Klemusia, Kleo.
                Do Uli pasuje i bardzo podoba mi sie Marianna, o ktorej tez wspominalas. Znam nawet siostry o takich imionach. Jozefina wedlug mnie jest sliczne. Ulka i Jozia jest fajnie.
                Jeszcze dorzuce moze Walentynke, Petronela.
        • florianne Re: dla czwartego 20.09.13, 16:31
          Obydwie bardzo mi się podobają,ale za Felicją przemawia większa ilość zdrobnień.Ula i Fela wcale nie brzmią za bardzo podobnie.
        • dalenia Re: dla czwartego 20.09.13, 17:05
          Oba bardzo lubię i ciężko mi powiedzieć, które uważam za ładniejsze. Są dla mnie mniej więcej na równi. I nie uważam, że Ula i Fela brzmią zbyt podobnie - jak na moje ucho jest w porządku.
        • paula.anna Re: dla czwartego 20.09.13, 17:28
          > Które lepsze - Klementyna czy Felicja?

Nie wiem, które lepsze wink
          Ja wybrałabym Felicję, na 100%. Oprócz tego, że bardziej mi się podoba, jest "poręczniejsza", krótsza, łatwiejsza do skrócenia.
          Trzymam kciuki za Felicję!
        • gaudencja Re: dla czwartego 20.09.13, 18:42
          Klementyna podoba mi się dużo bardziej. Felicja - u kogoś ok, ale swojej córki bym tak nie nazwała.
        • nataszaasza Re: dla czwartego 20.09.13, 18:48
          Oba fajne, ale z tych dwóch wybrałabym Felicję smile
          • tu-jaa Re: dla czwartego 20.09.13, 20:12
            dzięki za odpowiedzi dziewczyny. No, nie ułatwiacie sprawy wink co do Klementyny to nie mam wątpliwości,ale Fela też mi się podoba. Wspomniałam mężowi o Felicji-na razie oszołomiony wink no zobaczymy...
            • angelina7-83 Re: dla czwartego 21.09.13, 12:02
              Bardziej od Felicji podoba mi się Klementyna smile
            • paula.anna Re: dla czwartego 21.09.13, 15:00
              Szkoda, że to nie 38 tydzień wink
              Jeszcze nas potrzymasz w niepewności.
              • tu-jaa Re: dla czwartego 21.09.13, 15:39
                z drugiej strony mamy jeszcze trochę czasu na wybór wink a nie będzie on łatwy, bo Felicja zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Trochę bardziej też pasuje do nazwiska, tzn mamy nazwisko dwu członowe i przy Klementynie wychodzi już bardzo długo. No ale nie jest to jakiś duży argument na nie, bo Klementyna za bardzo mi się podoba. Także trudny wybór...
                • abiela Re: dla czwartego 24.09.13, 11:59
                  Ja wybrałabym Felicjęsmile
                  • tu-jaa Re: dla czwartego 26.09.13, 22:49
                    oj, trudno, trudno wybrać. Szkoda, ze to nie bliźniaczki wink
    • adriankaa.s Re: dla czwartego 29.09.13, 10:23
      Fela, Felicja chyba jeszcze bardziej podoba mi się niż Klementyna smile i bardziej pasuje do imion rodzeństwa smile
      • tu-jaa Re: dla czwartego 03.12.13, 10:44
        jeszcze nie urodziłam, ale nadal na 100% nie mam pewności. Mąż zgodził się na Klementynę, ale mi znowu po głowie chodzi teraz Franeczka wink Felicja nie przeszła. a więc myślę - Klemantyna czy Franciszka smile
        • nataszaasza Re: dla czwartego 03.12.13, 10:58
          Klementyna smile
        • meggan79 Re: dla czwartego 03.12.13, 11:08
          KlementynkasmileTysia
          • ewela345 Re: dla czwartego 03.12.13, 11:47
            Jestem za Franciszką!
            Podoba mi się smile
        • florianne Re: dla czwartego 03.12.13, 11:50
          Ja osobiście postawiłabym na Klementynę.Franciszka też ładnie,ale tylko w pełnej formie.
        • olinininka Re: dla czwartego 03.12.13, 14:10
          Ja też jestem za Klementynkąsmile
          Franciszka dla mnie osobiście nie ma żadnego uroku.
        • liliowewzgorze Re: dla czwartego 03.12.13, 15:38
          obydwa imiona bardzo mi się podobają, są na liście moich ulubionych imion, ale dla swojej córki wybrałabym raczej Klementysie smile
        • gaudencja Re: dla czwartego 03.12.13, 21:15
          Oba fajne smile
          • dorka1976 Re: dla czwartego 03.12.13, 22:25
            z powyższych dwóch zdecydowałabym się na Felicję, bo uwielbiam zdrobnienie Felinka ;o))
        • abiela Re: dla czwartego 03.12.13, 23:25
          Oba piękne! Trudno byłoby mi wybrać.
          • tu-jaa Re: dla czwartego 18.12.13, 13:13
            dziękuję Wam za pomoc smile Urodziła nam się Klementyna smile po zobaczeniu jej, nie mieliśmy wątpliwości smile I do głowy przychodzi oczywiście coraz więcej zdrobnień, wiec jest Klementysią, Tysią, Tynieczką , Klimeńką itd smile
            • anusia_magda Re: dla czwartego 18.12.13, 13:22
              Gratuluje córeczki smile, z podanych imion chyba tylko to było ok, bo jakoś Frania do mnie nie przemawia, Józefina ładnie ale Józia juz nie bardzo smile...dużo zdrówka życzę...
            • abiela Re: dla czwartego 18.12.13, 13:35
              Gratulacje!
            • dasza_dm Re: dla czwartego 18.12.13, 13:52
              Klimeńka! Jak cudnie <3
              Gratuluję, piękne imię
            • dalenia Re: dla czwartego 18.12.13, 15:38
              Super, moje gratulacje! Rośnij zdrowo, Klimeńko smile
            • gaudencja Re: dla czwartego 28.12.13, 00:41
              Gratuluję i bardzo się cieszę - z wyboru imienia także smile
    • agjato Re: dla czwartego 18.12.13, 19:55
      Gratulacje! Dużo zdrowia dla Was. Super, że jest Klementynka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.