Dodaj do ulubionych

Albert, Alberta, Albertyna

05.05.12, 16:23
O ile o Albercie kilka wątków by się znalazło, to o jego żeńskich wersjach nie ma nic smile Co sądzicie o tych trzech imionach? No i jak wyglądają ich statystyki? A może sami znacie jakichś "nosicieli" tych imion? smile

Albert nie należy do moich ulubionych imion, że tak delikatnie powiem smile No po prostu, zupełnie mi nie pasuje - nawet bez żadnego większego powodu. U kogoś jednak go bardzo doceniam.

Alberta też średnio mi się podoba. Nie przepadam za większością tak tworzonych żeńskich wersji (brzmią dla mnie jak dopełniacz od wersji męskich). A poza tym jakoś brzmi dla mnie wybitnie "zakonnie".

Z kolei bardzo podoba mi się Albertyna. Mam ją nawet na swojej liście. Zauroczyłam się nią w czasie mojego pobytu w Wiedniu, gdzie na każdym kroku napotykałam plakaty reklamujące galerię Albertinę. Może dlatego mam z tym imieniem takie miłe, kulturalne skojarzenia? Swoją Albertynę zdrabniałabym do Albertynki i Alberki.
Obserwuj wątek
    • wimperga Re: Albert, Alberta, Albertyna 05.05.12, 16:29
      Albertyna "chodzi" za mną od kiedy dowiedziałam się, że tak miała na imię siostra mojego prapradziadka. Albert też mi się podoba.
    • florianne Re: Albert, Alberta, Albertyna 05.05.12, 16:59
      Kojarzę dwóch Albertów - jeden 14-letni,a drugi zmarły w latach 50-dziesiątych jako niemowlę .
      Wszystkie te trzy imiona mi się podobają,chociaż z Albertą mam zbyt geograficzne skojarzenia .
    • olianka Re: Albert, Alberta, Albertyna 05.05.12, 21:45
      Podoba mi się Alberta i w jej przypadku nie przeszkadzają mi geograficzne skojarzenia. Albertyna i Albert są nieźli, ale nie tak fajni jak Alberta. Albert mi się ponadto źle kojarzy.
    • quasi.modo Re: Albert, Alberta, Albertyna 06.05.12, 08:20
      Nie znam chyba nikogo o tych imionach.

Albert mi się średnio podoba, podobnie jak wszystkie inne -berty.

Albercie i Albertynie zaś faktycznie nie można odmówić wdzięku. Nie wiem, czy mają go wystarczająco dla mojego dziecka, ale u kogoś dosyć ciekawe smile
    • lubomiro Widzę, że są imiona, o których można ględzic 06.05.12, 08:26
      bez końca: Albert, Albercik, Albrecht, Adalbert, Adolf, - czy gdy wymyślałaś ten temat, kierowało Tobą jakieś szczególne zamiłowanie do imion kończących się na: bert, mann, ard, rich itp. A może Ci się nudzi? Pozdrawiam. Krytyka słuszna, tak jak krytykujesz imiona słowiańskie.
      • dalenia Re: Widzę, że są imiona, o których można ględzic 06.05.12, 10:54
        big_grin - tylko tyle jestem w stanie odpisać na Twój, jakże błyskotliwy, komentarz.
        • lubomiro Re: Widzę, że są imiona, o których można ględzic 06.05.12, 10:56
          cieszę się, że za każdym razem potrafię wywołac uśmiech na Twej twarzy smile
    • gaudencja Re: Albert, Alberta, Albertyna 06.05.12, 10:54
      Albertyna podoba mi się, odkąd przeczytałam Prousta. Alberta też w miarę, podobnie jak Albert. Żadnego z nich trzech nie nadałabym swojemu dziecku, ale u kogoś doceniłabym.
      • uwierz_mirando Re: Albert, Alberta, Albertyna 06.05.12, 11:30
        Znam jednego Alberta osobiście, jednego "ze słyszenia". IMO całkiem niezłe imię. Żeńskie wersje zupełnie mi się nie podobają.
    • aneladgam Re: Albert, Alberta, Albertyna 07.05.12, 13:10
      Albert podoba mi się ogromnie, rozważałam dla syna
      Albertyna kojarzy mi się z kurą Bossego z "Dzieci z Bullerbyn"
    • agjato Re: Albert, Alberta, Albertyna 10.05.12, 17:11
      Swego czasu studiowałam z jednym Albertem, był nawet ze mną w grupie na ćwiczeniach. Typ naukowca i taki pozostał. Pamiętam go jako miłego kolegę, z którym można było ciekawie porozmawiać. Imię mi się podoba, chociaż swemu dziecku raczej nie nadałabym. Żadnego małego Alberta nie znam.
      Alberta i Albertyna - raczej nie, chociaż najgorsze nie są, gdybym miała wybierać to bardziej podoba mi się Alberta.
      • lubomiro foch 10.05.12, 18:46
        znów ten zachwyt germańskimi imionami
        • aneladgam Re: foch 12.05.12, 12:18
          nooooo, fajne są smile niektóre. tak jak i niektóre słowiańskie.
    • ksiezna_pani1 Re: Albert, Alberta, Albertyna 19.05.12, 19:43
      Bardzo podoba mi się Albertyna. Ostatnio "choruje" na imiona z końcówką "yna": Klementyna, Konstantyna, Laurentyna, Klaudyna, Leopoldyna, Ksaweryna, Augustyna etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.