kira-mira 15.05.12, 21:15 Co sądzicie o tym imieniu? mam w domu malego Ignacego i Antoniego. czy Roch do nich pasuje? i jak ze zdrobnieniami? tylko Roszek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makuffka Re: Roch 15.05.12, 21:40 Ja lubię Rocha bardzo. Roszek jest cudny. Czy pasuje do imion braci? Raczej w nieoczywisty sposób, jest też duużo mniej popularny, ale nie gryzie się z pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-karakan Re: Roch 15.05.12, 21:49 dla mnie spoko Ignacy Antoni i Roch jak kropka nad i męsko i konkretnie, co do zdrobnień nie mam pomysłu na inne Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Roch 15.05.12, 21:59 Roch z pewnością pasuje do imion braci, ale ze zdrobnieniami to raczej klopot.... do Ignacego i Antoniego pasuje mi również Ksawery, Dionizy Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Roch 15.05.12, 22:18 Jedno z moich ulubionych męskich imion Nigdy się nie "przeterminuje". Chyba pasuje, zresztą dzieci nie komplet talerzy, imiona mogą być różne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Roch 15.05.12, 22:30 Ostatnio polubiłam Rocha, mogłabym go rozważać dla swojego syna Uważam, że fajne się komponuje z Antonim i Ignacym. Ja bym go nie zdrabniała - jest przecież wystarczająco krótki. Ewentualnie mówiłabym do niego "Roszko", żeby pieszczotliwiej było. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Roch 15.05.12, 23:13 podoba mi sie nadawaj! pozdrawiam Kwiecienka na Tak Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Roch 16.05.12, 00:04 Roch bardzo mi się podoba Wprawdzie jest zdecydowanie mniej popularny niż Ignaś i Antek, ale nazwanie trzeciego np. Stasiem lub Frankiem dałoby taki oczywisty zestaw... Roszek moim zdaniem jest uroczym zdrobnieniem, nie trzeba innych Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Roch 16.05.12, 07:35 osobiście nie przepadam za tym imieniem, ale u kogoś doceniłabym Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Roch 16.05.12, 08:44 Podoba mi się! Do rodziny "pasuje" A innymi formami niż podstawowa bym się nie martwiła, na szczęście wychodzą w praniu. Bo za zdrabnianiem nie przepadam... Propozycje zdrobnień (?) zalinkowane w którymś poście dla mnie są bardzo dziwne... Nie urzekły mnie, ze tak się wyrażę Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: Roch 16.05.12, 10:01 Bardzo mi się podoba. A co do zdrobnień, to poza Roszkiem nic do głowy mi nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko.ono Roch 16.05.12, 10:48 Bardzo mi sie to imie podoba, nie przegadane, nie oklepane, nie pretensjonalne jest extra! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Roch 16.05.12, 11:14 Bardzo mi się podoba, zarówno solo, jak i w zestawieniu z imionami braci. Odpowiedz Link Zgłoś
tadea Re: Roch 16.05.12, 12:00 Podoba mi się ogromnie i nieprzerwanie od ładnych paru lat. Odpowiedz Link Zgłoś
anastazjaniebieska Re: Roch 16.05.12, 12:18 Imię ladne. Rzeczywiscie problem ze zdrobnieniem, ale nie domowym tylko szkolnym. Do mojego znajomego nastolatka Rocha koledzy mowią - Rocho, Rochu. " Rochu to zrobił " Troche brzmi jak Zdzichu, Krzychu. Nie lubilam tych form. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Roch 16.05.12, 17:14 Uwielbiam Rocha i bardzo się cieszę, że rozważacie to imię dla swojego dziecka. A zdrobnienie proponowane przez Dalenię, czyli Roszko, zachwyciło mnie Jestem za Rochem Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Roch 18.05.12, 09:55 Mój stryjeczny prapradziadek był Rochem. Świetne imię, nawet rozważałam dziewięć lat temu dla młodszego syna. Mój ulubiony zestaw w przypadku tego imienia to Roch Bartłomiej. Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: Roch 19.05.12, 11:09 Może i pasuje ale mnie się w ogóle nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Roch 19.05.12, 23:44 Ryszard, Ryś, Rysiu to jest coś a nie Roch co to za imię Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: Roch 02.01.13, 09:12 Moim zdaniem zupełnie niezłe, a co do zdrobnień to Roszek najładniejsze z nich. Odpowiedz Link Zgłoś