15.05.12, 21:15
Co sądzicie o tym imieniu? mam w domu malego Ignacego i Antoniego. czy Roch do nich pasuje? i jak ze zdrobnieniami? tylko Roszek?
Obserwuj wątek
    • makuffka Re: Roch 15.05.12, 21:40
      Ja lubię Rocha bardzo. Roszek jest cudny. Czy pasuje do imion braci? Raczej w nieoczywisty sposób, jest też duużo mniej popularny, ale nie gryzie się z pewnością.
      • blue-karakan Re: Roch 15.05.12, 21:49
        dla mnie spoko Ignacy Antoni i Roch jak kropka nad ismile męsko i konkretnie, co do zdrobnień nie mam pomysłu na inne
    • wyczyny Re: Roch 15.05.12, 21:59
      Roch z pewnością pasuje do imion braci, ale ze zdrobnieniami to raczej klopot....
      do Ignacego i Antoniego pasuje mi również Ksawery, Dionizy
    • niwius Re: Roch 15.05.12, 22:18
      Jedno z moich ulubionych męskich imion wink Nigdy się nie "przeterminuje". Chyba pasuje, zresztą dzieci nie komplet talerzy, imiona mogą być różne.
      • niwius Re: Roch 15.05.12, 22:20
        a co do zdrobnień:
        zdrobnienia.pl/roch.htm
    • dalenia Re: Roch 15.05.12, 22:30
      Ostatnio polubiłam Rocha, mogłabym go rozważać dla swojego syna smile Uważam, że fajne się komponuje z Antonim i Ignacym. Ja bym go nie zdrabniała - jest przecież wystarczająco krótki. Ewentualnie mówiłabym do niego "Roszko", żeby pieszczotliwiej było.
    • gaudencja Re: Roch 15.05.12, 22:48
      Bardzo mi się podoba to imię.
    • kwiecienka1 Re: Roch 15.05.12, 23:13
      podoba mi sie smile

nadawaj!

pozdrawiam
      Kwiecienka na Tak
      • uwierz_mirando Re: Roch 16.05.12, 00:04
        Roch bardzo mi się podoba smile Wprawdzie jest zdecydowanie mniej popularny niż Ignaś i Antek, ale nazwanie trzeciego np. Stasiem lub Frankiem dałoby taki oczywisty zestaw... Roszek moim zdaniem jest uroczym zdrobnieniem, nie trzeba innych wink
    • aneladgam Re: Roch 16.05.12, 07:35
      osobiście nie przepadam za tym imieniem, ale u kogoś doceniłabym smile
    • paula.anna Re: Roch 16.05.12, 08:44
      Podoba mi się!
      Do rodziny "pasuje" wink
      A innymi formami niż podstawowa bym się nie martwiła, na szczęście wychodzą w praniu. Bo za zdrabnianiem nie przepadam...
      Propozycje zdrobnień (?) zalinkowane w którymś poście dla mnie są bardzo dziwne... Nie urzekły mnie, ze tak się wyrażę wink
    • a_andzia28 Re: Roch 16.05.12, 10:01
      Bardzo mi się podoba.
      A co do zdrobnień, to poza Roszkiem nic do głowy mi nie przychodzi.
    • yoko.ono Roch 16.05.12, 10:48
      Bardzo mi sie to imie podoba, nie przegadane, nie oklepane, nie pretensjonalne jest extra!
    • olianka Re: Roch 16.05.12, 11:14
      Bardzo mi się podoba, zarówno solo, jak i w zestawieniu z imionami braci.
    • tadea Re: Roch 16.05.12, 12:00
      Podoba mi się ogromnie i nieprzerwanie od ładnych paru lat.
    • anastazjaniebieska Re: Roch 16.05.12, 12:18
      Imię ladne. Rzeczywiscie problem ze zdrobnieniem, ale nie domowym tylko szkolnym. Do mojego znajomego nastolatka Rocha koledzy mowią - Rocho, Rochu. " Rochu to zrobił " Troche brzmi jak Zdzichu, Krzychu. Nie lubilam tych form.
    • dasza_dm Re: Roch 16.05.12, 17:14
      Uwielbiam Rocha i bardzo się cieszę, że rozważacie to imię dla swojego dziecka. A zdrobnienie proponowane przez Dalenię, czyli Roszko, zachwyciło mnie smile Jestem za Rochem
    • agjato Re: Roch 18.05.12, 09:55
      Mój stryjeczny prapradziadek był Rochem. Świetne imię, nawet rozważałam dziewięć lat temu dla młodszego syna. Mój ulubiony zestaw w przypadku tego imienia to Roch Bartłomiej.
      • polonica7 Re: Roch 19.05.12, 11:09
        Może i pasuje ale mnie się w ogóle nie podoba.
        • rose01 Re: Roch 19.05.12, 23:44
          Ryszard, Ryś, Rysiu to jest coś a nie Roch co to za imię
    • polixena Re: Roch 02.01.13, 09:12
      Moim zdaniem zupełnie niezłe, a co do zdrobnień to Roszek najładniejsze z nich. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.