ksiezna_pani1 12.06.12, 17:36 Korzystając z wolnej chwili postanowiła zapytać Was co myślicie o tym imieniu? Bardzo mi się podoba i mogłabym nazwać tak swoją córkę. Chionia jest imieniem pochodzenia greckiego, o znaczeniu "śnieżna". W do 1994 roku odnotowano tylko 6: 1 do 1920 roku, dwie w latach 20. i 3 w latach 30. Imieniny: 1 IV Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figa241 Re: Chionia 12.06.12, 17:43 Niestety znow mi sie niepodoba- dla mnie jest na sile. Ciezko sie wymawia, melodia imienia mi nieodpowiada. Ale jesli Tobie sie podoba- to przeciez nic nie stoi na przeszkodzie- chyba ze urzedy w Polsce- bo nie wiem jak to imie jest uznawane ps.mam nadzieje ze nie bylam niegrzeczna Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Chionia 12.06.12, 17:45 figa241 napisała: > Niestety znow mi sie niepodoba- dla mnie jest na sile. Ciezko sie wymawia, melo > dia imienia mi nieodpowiada. Szanuje Twoje zdanie. Ale jesli Tobie sie podoba- to przeciez nic nie st > oi na przeszkodzie- chyba ze urzedy w Polsce- bo nie wiem jak to imie jest uzna > wane Powinno przejść. > ps.mam nadzieje ze nie bylam niegrzeczna Nie byłaś Odpowiedz Link Zgłoś
figa241 Re: Chionia 12.06.12, 17:51 a swoja droga- gdzie Ty wynajdujesz te imiona? pytam z czystej ciekawosci Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Chionia 12.06.12, 18:03 W przeróżnych miejscach: książki, internet, kalendarze etc. a o niektóre znam od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Chionia 12.06.12, 18:06 Lubie poznawać nowe imiona, to jest jak zdobywanie nowych terytoriów. "Moje demony należą do mnie; są moją tajemnicą, moją przestrzenią wolności, intymności, jakkolwiek byłaby nieznośna. Odebranie mi ich graniczyłoby z gwałtem" Odpowiedz Link Zgłoś
figa241 Re: Chionia 12.06.12, 18:22 nigdy na to tak niepatrzylam. u mnie z imionami jest tak ze podobaja mi sie jesli odpowiada mi ich melodia- nie wiem jak to dokonca wytlumaczyc po polsku- ale chodzi mi o jakby takie brzmienie, muzykalnosc imienia- w moim osobistym worku jest kilka imion uwazanych tutaj na forum za "pretensjonalne" chociazby wspominana Oliwia, jak i lubiany tutaj Leopold. moze kiedys zalozysz posta z imieniem ktore mi sie podoba melodycznie i nadam przyszlemu potomkowi kto wie bo dziwacznosc- przepraszam za okreslenie- kompletnie mi nieprzeszkadza, tu gdzie mieszkam nauczylam sie ogromnej tolerancji i chyba mnie juz nic nie zaskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Chionia 12.06.12, 18:57 Podoba mi się, ale córce nadałabym tylko mając uzasadnienie rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
anastazjaniebieska Re: Chionia 12.06.12, 19:51 Podoba mi się. jednak balabym sie nadac corce z uwagi na silne brzmieniowo skojarzenie z Hieną. Mam wrazenie, ze imiona nieosluchane w spoleczenstwie maja większa tendencje do "sklejania "sie przezwiskami. np _ jak oni nazwali coreczkę? -Chionia - Jak to zapamietac ?Jak Hiena ? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Chionia 12.06.12, 20:37 anastazjaniebieska napisał(a): > _ jak oni nazwali coreczkę? > -Chionia > - Jak to zapamietac ?Jak Hiena ? No i podłamałaś mnie tą hieną. I imię mi się bardzo, bardzo podoba a teraz jak myślę o Chionii widzę hienę Może mi przejdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Chionia 13.06.12, 16:06 ksiezna_pani1 napisała: > > No i podłamałaś mnie tą hieną. I imię mi się bardzo, bardzo podoba a teraz jak > myślę o Chionii widzę hienę Może mi przejdzie... > Już mi przeszło Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: Chionia 12.06.12, 20:20 Nie podoba mi się. Brzmi jak zdrobnienie typu: Zenia, Henia... Odpowiedz Link Zgłoś
itobietaksamo Re: Chionia 13.06.12, 09:20 Również jestem na NIE. Chionia - hiena. A na podwórku chłopaki jeszcze gorzej to przekręcą. Odpowiedz Link Zgłoś
figa241 Re: Chionia 13.06.12, 09:39 itobietaksamo napisała: > A na podwórku chłopaki jeszcze gorzej to przekręcą. o kurcze dopiero teraz zauwazylam, ze tak mozna to imie przekrecic. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
itobietaksamo Re: Chionia 14.06.12, 13:40 Bardzo brzydko - nie napisze, bo wykasujecie mój post Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Chionia 14.06.12, 13:44 itobietaksamo napisała: > Bardzo brzydko - nie napisze, bo wykasujecie mój post Napisz, proszę. Chce wiedzieć "na czym stoję" Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Chionia 14.06.12, 13:51 ja też znam chyba za mało wulgaryzmów, bo nie wiem, co macie na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Chionia 13.06.12, 10:01 Nie podoba mi się, głównie przez skojarzenie z hieną. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Chionia 13.06.12, 10:42 ładne znaczenie, ale gdyby ktoś mi się tak przedstawił, to założyłabym, że ma ciężką wadę wymowy. w życiu tego imienia nie słyszałam i pewnie z 5 razy bym się upewniała, czy dobrze usłyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Chionia 13.06.12, 11:11 Chionia podoba mi się tak z brzmienia jak i z zapisu graficznego. Może nie jestem zwolenniczką tak oryginalnych imion, ale podobają mi się, to znaczy podobają mi się w większości takie imiona ale u kogoś. A nawiązując do Merkurii z poprzedniego wątku, to gdybym musiała wybierać z tych dwóch imion dla mojej córki to wybrałabym Chionię. Chociaż Merkuria też brzmi nieźle, ale tej już nie odważyłabym się nadać. [/b] Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Chionia 13.06.12, 16:29 Mnie również od razu skojarzyło się z hieną. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Chionia 13.06.12, 19:55 Nie przepadam za tymi krótkimi imionami kończącymi się na "-nia", jak Leonia czy Ksenia. Mam z nimi pewien problem: nie do końca wiem jak je wymawiać: bardziej "Chiońa" czy bardziej "Chiońja"? Ale w przeciwieństwie do Leonii czy Ksenii Chionia mi się nawet podoba (pomijając fakt niewiadomej wymowy). W życiu nie wpadłabym na skojarzenie z hieną Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: OT 14.06.12, 11:12 gaudencja napisała: > Wczoraj, i odpowiedziałam też wczoraj! Niestety nie otrzymałam odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Chionia 14.06.12, 13:18 Nie wiem... Coś mi nie gra w tym imieniu... Myślę, że pasowałoby do wątku o imionach, przy których mamy problem z wymową. Ja tam mam właśnie przy Chionii. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Chionia 17.06.12, 07:44 Matko i córko, ja nawet nie wiem, jak to wymówić Nie podoba mi się, ale u kogoś odebrałabym ją pozytywniej niż Platonidę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Chionia 17.06.12, 07:45 A, jeszcze tak sobie pomyślałam - Chionia brzmi dla mnie jak imię i nazwisko jakiegoś Chińczyka czy Japończyka. I irytuje mnie to "chi" (o, to chyba by się nadało do tego wątku, o imionach, których nie lubimy wymawiać ). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Chionia 20.06.12, 11:14 Nie podoba mi się, bo automatycznie czytam je przez "k" na początku, nie wiedzieć czemu. Skojarzeń z hieną nie mam, bo inaczej wysłuchuję "ch" i "h". Na pewno by mi to skojarzenie na myśl nie przyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
stara.kociara Re: Chionia 17.08.12, 10:27 Nie podoba mi się, ale to już kwestia indywidualna. Może być trudne w użyciu, bo zbitka chio- jest dla polskiego nienaturalna i kłopotliwa w wymowie. Mam podobny problem z nazwiskiem (też "ch" w dziwnym sąsiedztwie) i zawsze muszę literować. Odpowiedz Link Zgłoś