09.11.12, 22:07
"Gizbert — męskie pochodzenia germańskiego, złożone z członów: Gis-, który bądź oznaczał "ostro zakończony kij; włócznia z żelaznym końcem" (por. Gerbert), bądź stanowił formę skróconą germańskiego członu imion złożonych Gīsala, Gīsla (por. Gilbert), oznaczającego "potomek, latorośl", oraz beraht - "lśniący, błyszczący". Według innych źródeł, Gīsala to "zakładnik", "gwarancja, obietnica". Patronem tego imienia jest św. Gizbert z Bebenhausen, przeor klasztoru cystersów. Notowane w Polsce już w średniowieczu, w formie Gizebert. Staropolskie zdrobnienia: Gisen, Gisz, Gizo, Kuspa (< Küspert < Gisbert)." Gizbert imieniny obchodzi 7 listopada. Do 1994 roku odnotowano jednego , w latach 40., w byłym województwie toruńskim.

Co powiecie na temat Gizberta i Gizeberta?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Gizbert 09.11.12, 22:10
      Ładne, ale za bardzo kojarzy mi się z gizmem. Nie zdecydowałabym się. Słysząc je u kogoś, ucieszyłabym się.
    • dalenia Re: Gizbert 10.11.12, 13:13
      Dla mnie to taki udziwniony Gilbert. No i myślę, że sporo ludzi by go za takiego brało.
      • annajustyna Re: Gizbert 11.11.12, 13:10
        Mis Malej Ksiezniczki w wersji polskiej nazywa sie Gilbert, a niemieckiej wlasnie Gisbert. Jak jest w oryginale - nie wiem...
        • uwierz_mirando Re: Gizbert 12.11.12, 14:18
          Moim zdaniem lepiej brzmi Gizbert niż Gizebert, aczkolwiek nieszczególnie mi się podoba. Zdecydowanie wolę Gilberta.
    • ksiezna_pani1 Drugie imię 23.11.12, 21:30
      Jakie imiona pasują do Gizberta?
      • gaudencja Re: Drugie imię 24.11.12, 18:31
        Gizbert Izydor
        Gizbert Izaak
        Gizbert Izbygniew
        • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię 24.11.12, 21:22
          gaudencja napisała:

> Gizbert Izaak

Wybrałabym zestaw z Izaakiem, gdyż bardzo lubię to imię. Dziękuje za propozycje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.