gazeta_mi_placi 09.11.12, 23:21 brzydkiej dziewczynki? Z wątku na jednym forum dowiedziałam się, że nie Kalina. I chyba nie Gracja ani Róża. Jakie jeszcze imiona zgrzytają jeżeli imienniczka nie urodziwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Jakie imię dla potencjalnie 09.11.12, 23:35 Trudno wyczuć, która córka będzie ładna, a która nie Zgrzytałyby mi wszystkie delikatne i zwiewne, takie jak Idalia, poza tym owocowo-kwiatowe, jak Malina czy Florentyna, Florencja etc. Zdecydowanie nie pasują imiona postaci mitologicznych słynących z urody, takich jak Kleopatra, oraz takich samych postaci współczesnej kultury i sztuki, jeśli ich imiona są charakterystyczne, np. Angelina. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jakie imię dla potencjalnie 09.11.12, 23:38 A jakie pasują zatem? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla potencjalnie 09.11.12, 23:42 Bo ja wiem? Pytanie jeszcze, co to znaczy "brzydka". I jak poznać osobę "potencjalnie brzydką". Myślę, ze w tym przypadku bezpieczne są imiona popularne w danym pokoleniu, ale na kogo dziecko wyrasta w sensie odbioru go przez otoczenie, to widać dopiero po osiągnięciu dojrzałości, więc trudno prewencyjnie wybierać imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Jakie imię dla potencjalnie 09.11.12, 23:51 gaudencja napisała: > Trudno wyczuć, która córka będzie ładna, a która nie > Zgrzytałyby mi wszystkie delikatne i zwiewne, takie jak Idalia, poza tym owocow > o-kwiatowe, jak Malina czy Florentyna, Florencja etc. Zdecydowanie nie pasują i > miona postaci mitologicznych słynących z urody, takich jak Kleopatra, oraz taki > ch samych postaci współczesnej kultury i sztuki, jeśli ich imiona są charaktery > styczne, np. Angelina. > Może coś z germańskich? Odpowiedz Link Zgłoś
bociannakominie Re: Jakie imię dla potencjalnie 10.11.12, 08:49 O, matko, co za wątek. Wszystko dzieci są sliczne! A jeśli już... Na pewno nie dawałabym imienia (w moim pojęciu) brzydkiego. Żadna Rita czy Helga. Raczej cos z jajem. Coś, co dodaje nergii i tę energię wyraża. Coś, co dobrze będzie się nosiło FAJNEJ dziewczynie. Agata? Honorata? Baśka? Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Jakie imię dla potencjalnie 10.11.12, 13:42 gaudencja napisała: > Zdecydowanie nie pasują i > miona postaci mitologicznych słynących z urody, takich jak Kleopatra, A Kleopatra to chyba raczej postać historyczna a nie mitologiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla potencjalnie 10.11.12, 14:49 Racja, oczywiście że tak. Miało tam być o Penelopie i nie dostosowałam zdania po zmianie osoby Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imię dla potencjalnie 10.11.12, 14:49 ...zresztą Penelopa też bardziej literacka niż mitoloigczna. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Jakie imię dla potencjalnie 10.11.12, 07:32 gazeta_mi_placi ,ten temat rzeczywiscie wyglada na oplacony przez gazete. Bo czy jakakolwiek matka tak by myslala o swoim dziecku ?? Myslenie, ze dziecko bedzie brzydkie i dobieranie do tej brzydoty imienia jest chyba żartem lub prowokacja. Zatem - pozartujmy. Tak sobie pomyslalam, ze gdybym miala jakiekolwiek watpliwosci dotyczace urody coreczki, to z pewnoscia chcialabym jej to "zrekompensowac" normalnie ladnym, osłuchanym, powszechnie znanym ( absolutnie nie wydziwinym ) i typowym dla danego pokolenia imieniem. Z pewnoscia nie chcialabym jej dodatkowo "wyroznic" imieniem oryginallnym czy kojarzacym sie z wysokimi standargami urody. Czyli nie Helena. Ani Filomena. Potencjalnie brzydka coreczka moglaby dostac jedno z tych imion" 1.Julia 2.Zuzanna 3.Maja 4.Zofia 5.Lena 6.Aleksandra 7.Natalia 8.Alicja 9.Gabriela 10.Maria 11.Oliwia 12.Hanna 13.Amelia 14.Wiktoria 15.Antonina 16.Anna Oczywiscie to sa tez imiona nadające sie dla pięknych corek ) Po prostu dla brzydkich wydają sie nie byc dodatkowym obciązeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jakie imię dla potencjalnie 10.11.12, 10:44 Problem wg mnie absurdalny Nie mam imion dla ładnych i brzydkich dzieci (niezależnie od płci). Zresztą jak przewidzieć (i obiektywnie ocenić) urodę dziecka? Wg mnie NIE WSZYSTKIE dzieci są ładne, jednak to moje subiektywne odczucie. Imienia nie dobierałabym do urody (cokolwiek to znaczy), niejasnej zresztą zaraz po urodzeniu, kiedy to (zwykle ) nadaje się imię. Pomysł równie dla mnie absurdalny jak "jakie imię dla łysego noworodka", "Jakie dla urodzonego w styczniu, maju, grudniu", "jakie dla urodzonego sn, a jakie dla wyciągniętego przez cc"... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jakie imię dla potencjalnie 10.11.12, 13:28 Podpisuję się pod Paulą Anną. Dodam jeszcze, że będziesz, moja Droga, płacić za naprawę mojej klawiatury, którą właśnie zalałam herbatą przy "jakie imię dla łysego noworodka?" Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Jakie imię dla potencjalnie 10.11.12, 15:26 To i moją klawiaturę dorzucam Odpowiedz Link Zgłoś
adela15 Re: Jakie imię dla potencjalnie 11.11.12, 19:51 magdmaz napisała: > To i moją klawiaturę dorzucam Ja swoja tez dorzucam boze co za durny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jakie imię dla potencjalnie 12.11.12, 15:45 Cieszę się, że przypadkiem Was rozweseliłam nieco Choć klawiatury szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Jakie imię dla potencjalnie 12.11.12, 00:11 obojętnie jeskie, byle niemieckie Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Jakie imię dla potencjalnie 12.11.12, 13:47 oj nie wszytkie niemeickie imiona są brzydkie- Fabiane , Fabienne, Saskia, Adelinde, Adolfine, Emma,Gisela, Heidi,Isgard,Maike,Malwine,Mathilda,Rilana,Rosalinde,Sigrid,Stilla niektóre są naprawde bardzo ładne ja lubię Sigrid i Stille Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Jakie imię dla potencjalnie 12.11.12, 18:29 Można by się pokusić o stwierdzenie, że imiona brzydkie, ale za takie każdy uważa inne Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Jakie imię dla potencjalnie 01.11.13, 11:33 A ktora matka uwaza ze jej dziecko jest brzydkie ? Dla lysego noworadka proponuje Kojak / Kodzak Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Jakie imię dla potencjalnie 02.11.13, 21:18 Dla 'brzydkiej' (bo pamiętajmy, że każdy jest piękny) dziewczynki pasowały by mi raczej imiona twarde : Helga, Tekla, Henryka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jakie imię dla potencjalnie 03.11.13, 18:13 Albo Hildegarda! BTW Hilde(garde) Knef byla pieknoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Hildegarda 04.11.13, 17:19 Dla mnie to imię ma w sobie coś magicznego i przez to kojarzy mi się z pięknem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Jakie imię dla potencjalnie 04.11.13, 10:45 adriankaa.s napisała: > Dla 'brzydkiej' (bo pamiętajmy, że każdy jest piękny) dziewczynki pasowały by m > i raczej imiona twarde : Helga, Tekla, Henryka Nie dość, że brzydka, to jeszcze Henryka Odpowiedz Link Zgłoś
floryanna Alicja 03.11.13, 08:40 Brzydkie imię dla brzydkiej dziewczynki-Alicja lub Alina. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alicja 03.11.13, 13:01 muszę powiedzieć mojej ciotce, że jest paskudna jak noc! Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Alicja 03.11.13, 16:52 Mam zupełnie inne skojarzenia z tym imieniem.. Mi kojarzy się ze śliczną, delikatną dziewuszką. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jakie imię dla potencjalnie 03.11.13, 18:11 Autentyczny przypadek: rodzice wystapili o zmiane imienia corki (Kleopatra), bo stwierdzili, ze nie szykuje sie na zbytnio urodziwa . Sasiadow corka ma na imie Angelina, dzieki Bogu urodziwa . Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Jakie imię dla potencjalnie 04.11.13, 10:44 Prakseda. Ewentualnie Kasandra. Odpowiedz Link Zgłoś