ksiezna_pani1 01.12.12, 19:42 Dziś imieniny obchodzi m.in. Florencja - co myślicie o tym imieniu? To imię od pewnego czasu zajmuje wysoką pozycją na mojej liście imiona "dla córki". Nie przeszkadzają mi jednoznaczne skojarzenia z pewnym włoskim miastem, bo uważam, że to wielki plus. "Florencja – imię żeńskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego "kwitnący, pomyślny". Męski odpowiednik: Florencjusz" Florencja imieniny obchodzi: 10 listopada oraz 1 grudnia. Do 1994 roku odnotowano je 15 razy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna.perla Re: Florencja 01.12.12, 21:20 Uwielbiam, to jedno z moich ulubionych imion, na liście zaraz po imionach mojej córki, tuż obok Felicji i Zoi- różnica jest tylko taka że Florencja podoba mi się od bardzo, bardzo wielu lat niezmiennie. żeby było śmiesznie to powiem, że to imię spodobało mi się kiedy miałam naście lat i bohaterka jednej z południowoamerykańskich telenowel miała własnie tak na imię. Lubię też Florentynę, Florę, Floriannę ale Florencję jednak najbardziej. Sama się dziwię, że nie założyłam wątku o Florencji bo imię wciąż mi chodzi po głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Florencja 01.12.12, 21:22 Tylko ze w PL nie mozna nadawac imion tozsamych z nazwa miast . Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Florencja 01.12.12, 21:25 lubimyczytac.pl/ksiazka/28789/florencja-corka-diabla tak mi się kojarzy. no a miasto piękne, ech aż wzdechnęłam na wspomnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 01.12.12, 21:31 annajustyna napisała: > Tylko ze w PL nie mozna nadawac imion tozsamych z nazwa miast . Akurat Florencję i Filadelfię można (rozmawiałam o tym z Gaudencją i napisałam do USC) , bo najpierw były tylko imionami, a dopiero później stały się też nazwami miast. Jest przecież m.in. Kazimierz... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Florencja 01.12.12, 22:36 I mnie się podoba. Kiedyś dawno dawno temu znalazłam w necie stronę uroczej Flornecji i od tego czasu mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Florencja 02.12.12, 14:51 A co z osmieszajacym efektem takiego imienia? Pamietam kiedys nerwowy chichot urzedniczki na dzwiek imienia Rafael (w PL)... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 02.12.12, 14:58 annajustyna napisała: > A co z osmieszajacym efektem takiego imienia? Pamietam kiedys nerwowy chichot u > rzedniczki na dzwiek imienia Rafael (w PL)... A co w tym imieniu jest ośmieszającego? Jeżeli ktoś jest niekulturalny, to będzie się śmiać nawet z Anny lub Justyny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Florencja 01.12.12, 23:21 Podoba mi się. We Francji jest popularna jako Florence. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Florencja 02.12.12, 13:18 Brzmieniowo jest świetne, ale mi chyba jednak przeszkadzają skojarzenia z miastem. Kiedyś była taka dyskusja, że któraś chciała nazwać córkę Paris, bo tam ją razem z mężem poczęli. Przy Florencji mam niestety takie same skojarzenia. A, no i mam jeszcze koleżankę, która na bierzmowaniu wybrała sobie Florencję Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Florencja 02.12.12, 14:52 No to moje dziecko powinno miec na imie Dachau . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Florencja 02.12.12, 14:58 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,105223230,105223230,Na_drugie_Paris_a_jakie_pierwsze_.html polecam wątek, są różne ciekawe propozycje w tym stylu Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 02.12.12, 15:13 dalenia napisała: > forum.gazeta.pl/forum/w,12924,105223230,105223230,Na_drugie_Paris_a_jakie_pierwsze_.html polecam wątek, są różne ciekawe propozycje w tym stylu Dlaczego polecasz mi ten wątek? Jaki masz w tym cel? Pytam, bo nie rozumiem. Wiele imion jest jednocześnie nazwami miast lub krain ( np. Anatolia) czy gdy zapytam o nie, to też wkleisz mi ten link? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Florencja 02.12.12, 15:48 ksiezna_pani1 napisała: Dlaczego polecasz mi ten wątek? Nie polecam go wcale Tobie. Jaki masz w tym cel? Mam w tym cel taki, żeby Anna Justyna poczytała sobie o innych propozycjach w stylu Paris tudzież Dachau, jeśli tak bardzo chcesz wiedzieć. > Wiele imion jest jednocześnie nazwami miast lub krain ( np. Anatolia) czy gdy zap > ytam o nie, to też wkleisz mi ten link? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 02.12.12, 15:08 annajustyna napisała: > No to moje dziecko powinno miec na imie Dachau . Lepiej będzie, jeżeli nazwiesz Auschwitz - Birkenau. Połączysz geografię z historią Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Florencja 02.12.12, 17:30 A jak Filadelfia to geografie z gastronomia? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 02.12.12, 15:01 dalenia napisała: > Brzmieniowo jest świetne, ale mi chyba jednak przeszkadzają skojarzenia z miast > em. Kiedyś była taka dyskusja, że któraś chciała nazwać córkę Paris, bo tam ją > razem z mężem poczęli. Przy Florencji mam niestety takie same skojarzenia. A, n > o i mam jeszcze koleżankę, która na bierzmowaniu wybrała sobie Florencję Wg mnie Paris jest w innej sytuacji, bo kojarzy mi się jeszcze z pewną dziedziczką fortuny... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Florencja 02.12.12, 15:50 ksiezna_pani1 napisała: > Wg mnie Paris jest w innej sytuacji, bo kojarzy mi się jeszcze z pewną dziedzic > zką fortuny... No i co z tego, że się kojarzy? Skojarzenia z Paris Hilton nie mają wpływu na moje skojarzenia z miejscem poczęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 02.12.12, 15:54 Ty masz takie skojarzenia, a ja inne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Florencja 02.12.12, 16:00 Dobra, nieważne, chyba nie rozumiesz o co mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Florencja 02.12.12, 17:31 A mnie sie Paris z Parysem kojarzy - no to moze niech coreczka tejze pani ma Helena na imie(tak w drodze kompromisu)? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 02.12.12, 18:23 annajustyna napisała: > A mnie sie Paris z Parysem kojarzy - no to moze niech coreczka tejze pani ma He > lena na imie(tak w drodze kompromisu)? Pozwól, że sama wybiorę imię dla swojej córki, tak jak Ty wybrałaś lub dopiero wybierzesz dla swojej Nie czuje potrzeby szukania kompromisów Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Florencja 02.12.12, 20:04 Pisalam o tejze, co chciala Paris miec...Co wybierze (wybrala), jej sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 02.12.12, 20:11 annajustyna napisała: > Pisalam o tejze, co chciala Paris miec...Co wybierze (wybrala), jej sprawa. No to przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Florencja 02.12.12, 20:17 Nie ma za co. W koncu nie mozna sie we wszystkim zgadzac - inaczej to forum nie mialoby sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 02.12.12, 20:51 annajustyna napisała: > Nie ma za co. W koncu nie mozna sie we wszystkim zgadzac - inaczej to forum nie > mialoby sensu! Dokładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Florencja 21.01.14, 17:30 annajustyna napisała: > Pisalam o tejze, co chciala Paris miec...Co wybierze (wybrala), jej sprawa. Z tego co pamiętam, ostatecznie był chłopiec. I bynajmniej nie Parys Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Florencja 02.12.12, 18:20 dalenia napisała: > Dobra, nieważne, chyba nie rozumiesz o co mi chodzi. Rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lina_miod Re: Florencja 16.06.19, 11:19 Florencja jako imię samo w sobie szalenie mi się podoba, a nie nadałabym tylko i wyłącznie ze względu na nasuwające się mimowolnie skojarzenie. Co do nazw geograficznych i pochodzących od nich imion, to chyba dużo zależy też od osłuchania z jakimś imieniem, jego upowszechnieniem. Kiedy znajomi nazwali synka Cyprian, to nie od razu skorzarzyłam fakty, że w poprzednie wakacje urlopowali właśnie na Cyprze Swoją drogą dla mnie to zaskakujące ilu rodziców ma takie inspiracje) Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Florencja 19.01.14, 12:08 Śliczne, niestety dla mnie spalone, z uwagi na fakt, iż silnie kojarzy się z miastem. Szkoda, bo imię piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Florencja 19.01.14, 13:46 Uwielbiam Florencję. Wg mnie jest to niezwykle kobiece imię. Jedynym minusem jest skojarzenie z miastem, ale w tym przypadku jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Florencja 21.01.14, 17:43 Podoba mi się. A dla siostry może Walencja? Pozostając w klimacie. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Florencja 24.01.14, 01:50 Raczej nie przepadam za imionami od miejsc.. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Florencja 11.08.18, 21:29 Cudo, cudo, cudo-w Polsce bym się nie odważyła,z wiadomych względów. Jest też miasto Konstancja w Niemczech, ale dla Polaków Konstancja(tudzież Kazimierz)to w pierwszej kolejności imiona, potem miejscowości, z Florencją jest niestety inaczej. Florence- we Francji i krajach anglosaskich poważnie brałabym pod rozwagę i kto wie, czy bym nie nadała. Parę dni temu przeczytałam "Na plaży Chesil" i jestem tylko bardziej do niego przekonana Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Florencja 12.08.18, 01:09 Florencję nadałabym, ale we Włoszech lub Hiszpanii (lokalne warianty). Za granicą Florence też byłaby super. W Polsce jednak wybrałabym Florentynę, mimo wielkiej sympatii do imienia Florencja. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Florencja 15.06.19, 17:34 Dalenio-jakim cudem Florencja przeszła na bierzmowanie? Jest taka święta, błogosławiona, czy choćby kandydatka na ołtarze? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Florencja 15.06.19, 17:44 Są nawet dwie, ale jednej uczony odmawia autentyczności. Czyli zostaje jedna. www.deon.pl/imieniny/imie,1075,florencja.html Odpowiedz Link Zgłoś