08.12.12, 21:31
To może jeszcze parę słów o wczorajszym solenizancie smile Co powiecie na temat tego imienia?
"Ninomysł – staropolskie imię męskie, złożone z członów Nino- ("nowy, młody") oraz -mysł (myśleć)." Ninomysł imieniny obchodzi 27 stycznia i 7 grudnia.
Do 1994 roku nie miał nadań.
Obserwuj wątek
    • murbanella Re: Ninomysł 09.12.12, 11:13
      Dla mnie nie brzmi nawet jak imie smile

Ninomysłku chodź na obiad... hardcor big_grin
    • gaudencja Re: Ninomysł 09.12.12, 11:24
      Ninomysł bardzo mi się podoba. I ciekawa jestem, czy autorka postu powyżej wołałaby syna Krzysztofa per "Krzysztofku" albo Grzegorza per "Grzegorzku"?
      • murbanella Re: Ninomysł 09.12.12, 12:07
        Tak wolałabym wołać Krzysztofku niż (sorry zapomniałam jak to imie szło).
        Chyba każdy może mieć swój gusty, nie? Ja się Twojego nie czepiam.
        Co do Krzysztofa wiem, i chyba każdy wie, ze zdrobnienie to Krzyś a do tego imienia z wątku? Nie mam pojecia, dlatego tak napsiałam....
        • gaudencja Re: Ninomysł 09.12.12, 13:51
          murbanella napisała:

> Co do Krzysztofa wiem, i chyba każdy wie, ze zdrobnienie to Krzyś a do tego imi
          > enia z wątku? Nie mam pojecia, dlatego tak napsiałam....

To, że znasz zdrobnienie do Krzysztofa, a do Ninomysła nie, nie oznacza, że wołanie do dziecka pełną formą imienia jest obligatoryjne - a jeśli jest, to ciekawe, na mocy jakiego przepisu i dlaczego Krzysztof, Grzegorz czy Aleksander i Aleksandra ("Aleksanderku, Aleksanderko, chodź na obiad!") są spod niego wyłączone.
          • murbanella Re: Ninomysł 09.12.12, 21:57
            Bez komenatarza, jak tak Ci się nudzi to jeszcze coś dopisz
    • dalenia Re: Ninomysł 09.12.12, 17:48
      Dla mnie brzmi jak jakiś neologizm. Choć sam Ninek czy Nino jako zdrobnienie jest całkiem, całkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.