ksiezna_pani1 08.12.12, 21:31 To może jeszcze parę słów o wczorajszym solenizancie Co powiecie na temat tego imienia? "Ninomysł – staropolskie imię męskie, złożone z członów Nino- ("nowy, młody") oraz -mysł (myśleć)." Ninomysł imieniny obchodzi 27 stycznia i 7 grudnia. Do 1994 roku nie miał nadań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
murbanella Re: Ninomysł 09.12.12, 11:13 Dla mnie nie brzmi nawet jak imie Ninomysłku chodź na obiad... hardcor Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ninomysł 09.12.12, 11:24 Ninomysł bardzo mi się podoba. I ciekawa jestem, czy autorka postu powyżej wołałaby syna Krzysztofa per "Krzysztofku" albo Grzegorza per "Grzegorzku"? Odpowiedz Link Zgłoś
murbanella Re: Ninomysł 09.12.12, 12:07 Tak wolałabym wołać Krzysztofku niż (sorry zapomniałam jak to imie szło). Chyba każdy może mieć swój gusty, nie? Ja się Twojego nie czepiam. Co do Krzysztofa wiem, i chyba każdy wie, ze zdrobnienie to Krzyś a do tego imienia z wątku? Nie mam pojecia, dlatego tak napsiałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ninomysł 09.12.12, 13:51 murbanella napisała: > Co do Krzysztofa wiem, i chyba każdy wie, ze zdrobnienie to Krzyś a do tego imi > enia z wątku? Nie mam pojecia, dlatego tak napsiałam.... To, że znasz zdrobnienie do Krzysztofa, a do Ninomysła nie, nie oznacza, że wołanie do dziecka pełną formą imienia jest obligatoryjne - a jeśli jest, to ciekawe, na mocy jakiego przepisu i dlaczego Krzysztof, Grzegorz czy Aleksander i Aleksandra ("Aleksanderku, Aleksanderko, chodź na obiad!") są spod niego wyłączone. Odpowiedz Link Zgłoś
murbanella Re: Ninomysł 09.12.12, 21:57 Bez komenatarza, jak tak Ci się nudzi to jeszcze coś dopisz Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ninomysł 09.12.12, 17:48 Dla mnie brzmi jak jakiś neologizm. Choć sam Ninek czy Nino jako zdrobnienie jest całkiem, całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś