arricia_louv 15.12.12, 17:40 zestaw dla pary bliźniąt Jak oceniacie parę (nie pojedynczo) tych imion? Pod względem dopasowania do siebie, pod względ "urody" oraz ewentulanych wad tego zestawu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiezna_pani1 Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 17:49 Dla mnie te imiona są z dwóch różnych światów. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:01 ksiezna_pani1 napisała: > Dla mnie te imiona są z dwóch różnych światów. > Księżno możesz rozbudować swoją myśl? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:06 Prosze bardzo, w dużym skrócie: 1) Mateusz ma dłuuuuuuuuuuga historię, która sięga czasów starozytnych, Pola wręcz przeciwnie. (dla mnie to jest bardzo ważne). 2) Pola jest zdrobnieniem, a Mateusz nie. 3) i wg mnie te dwa imiona nie pasują też pod względem stylistycznym. etc. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:18 Mam własnie dosyć podobne zdanie jak Ty w tej kwestii- chciałm sprawdzić jak ten zestaw jest odbierany przez innych- poczekam może ktos jeszcze coś dorzuci innego :") Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 19:37 Właściwie to mogę się podpisać pod Księżną. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 20:45 jedno długie, drugie krótkie i to mi nie pasuje właśnie może lepsze Pola i Max jakoś tak przyszło mi do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:18 nie pasują mi do siebie, Pola to forma skrotowa, Mateusz - pełna, ale nie tylko o to chodzi - jakoś mi razem nie grają... Pola i Makary, Pola i Maksym, Pola i Aleksy, nawet Pola i Maurycy mi pasuja, a Mateusz jakos nie... do Mateusza z kolei pasują mi: Kornelia, Paulina, Michalina, Melania, Berenika, Malwina Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:40 wyczyny napisała: > do Mateusza z kolei pasują mi: Kornelia, Paulina, Michalina, Melania, Berenika, > Malwina> ze względów bardzo osobistych Mateusza i Malwine uważam za idealnie dobrany duet Odpowiedz Link Zgłoś
murbanella Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 22:23 A czemu chcesz aby imiona brata i siostry do siebie pasowały? Wybierając imie dla drugiej córki tez myślałam na początku aby pasowało, ale chwilę później "olśnienie" a z jakiej racji mają pasować? Przecież to dwie różne osoby, mogą mieć dwa różne charaktery (i pewnie tak będzie, przeważnie przy rodzeństwach), nie będą parą w sensie bycia razem, nikt ich nie będzie tytułował Pola i Mateusz Jacyśtam (to raczej dla małżeństw). Mi osobiście dla brata i siostry jak najbardziej pasuje Pola i Mateusz ale róznie dobrze paswałoby mi Pola i Michał jak i Klara i Mateusz itd Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Pola i Mateusz 16.12.12, 10:09 murbanella napisała: > A czemu chcesz aby imiona brata i siostry do siebie pasowały? > Murbello nie pisałam nigdzie że JA chcę żeby imiona tego rodzeństwa do siebie pasowało- tymbardziej, że nie chodzi o moje dzieci Pytam jak inni widzą to zestawienie- jako zestawieni imion dla bliźniaków bo będą to bliźnięta mojej koleżanki. A co do "pasowania" to wydaje mi się że po części masz racje- imiona nie musza do siebie pasować bo niby dlaczemu mają?? aczkolwiek niektórym może zależeć na podobnej stylistyce imion- i w tym tez nic zlego nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
murbanella Re: Pola i Mateusz 16.12.12, 14:38 Ja też nie widzę nic złego, pytałam z czystej ciekawości, bo sama tak na początku myślałam, ale zdanie zmieniłam Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Pola i Mateusz 16.12.12, 07:03 Nie koncentruję się jakoś szczególnie na "pasowaniu" do siebie tych imion. Brzmieniowo mnie nie rażą. Ale nie lubię obu Zbyt popularne, znudziły mi się dawno, szczególnie Mateusz. A Pola to dla mnie zdrobnienie. To główne wady Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Pola i Mateusz 16.12.12, 16:45 Moim zdaniem nie pasują do siebie. Mateusz - imię biblijne, Pola - zdrobnienie Apolonii. Ale obydwa popularne, co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Pola i Mateusz 12.02.13, 22:40 Pola - podoba mi się Mateusz - nie podoba mi się Pola i Piotr, Adam Mateusz i Aneta, Marlena A co powiesz na Apolonię (Pola) i Aleksandra (Alex) ? Odpowiedz Link Zgłoś