Dodaj do ulubionych

Pola i Mateusz

15.12.12, 17:40
zestaw dla pary bliźniąt smile
Jak oceniacie parę (nie pojedynczo) tych imion? Pod względem dopasowania do siebie, pod względ "urody" oraz ewentulanych wad tego zestawu ?
Obserwuj wątek
    • ksiezna_pani1 Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 17:49
      Dla mnie te imiona są z dwóch różnych światów.
      • arricia_louv Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:01
        ksiezna_pani1 napisała:

> Dla mnie te imiona są z dwóch różnych światów.
        >

Księżno możesz rozbudować swoją myśl?
        • ksiezna_pani1 Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:06
          Prosze bardzo, w dużym skrócie:
          1) Mateusz ma dłuuuuuuuuuuga historię, która sięga czasów starozytnych, Pola wręcz przeciwnie. (dla mnie to jest bardzo ważne).
          2) Pola jest zdrobnieniem, a Mateusz nie.
          3) i wg mnie te dwa imiona nie pasują też pod względem stylistycznym.
          etc.
          • arricia_louv Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:18
            Mam własnie dosyć podobne zdanie jak Ty w tej kwestii- chciałm sprawdzić jak ten zestaw jest odbierany przez innych- poczekam może ktos jeszcze coś dorzuci innego :")
          • dalenia Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 19:37
            Właściwie to mogę się podpisać pod Księżną.
            • rose01 Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 20:45
              jedno długie, drugie krótkie i to mi nie pasuje właśnie
              może lepsze Pola i Max jakoś tak przyszło mi do głowy
    • wyczyny Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:18
      nie pasują mi do siebie, Pola to forma skrotowa, Mateusz - pełna, ale nie tylko o to chodzi - jakoś mi razem nie grają...
      Pola i Makary, Pola i Maksym, Pola i Aleksy, nawet Pola i Maurycy mi pasuja, a Mateusz jakos nie...
      do Mateusza z kolei pasują mi: Kornelia, Paulina, Michalina, Melania, Berenika, Malwina
      • arricia_louv Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 18:40
        wyczyny napisała:

> do Mateusza z kolei pasują mi: Kornelia, Paulina, Michalina, Melania, Berenika,
        > Malwina>

ze względów bardzo osobistych Mateusza i Malwine uważam za idealnie dobrany duet smile
    • abiela Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 21:05
      Odczucia mam takie jak ksieznapani.
      • gaudencja Re: Pola i Mateusz 16.12.12, 00:34
        J.w.
    • murbanella Re: Pola i Mateusz 15.12.12, 22:23
      A czemu chcesz aby imiona brata i siostry do siebie pasowały?

Wybierając imie dla drugiej córki tez myślałam na początku aby pasowało, ale chwilę później "olśnienie" a z jakiej racji mają pasować? Przecież to dwie różne osoby, mogą mieć dwa różne charaktery (i pewnie tak będzie, przeważnie przy rodzeństwach), nie będą parą w sensie bycia razem, nikt ich nie będzie tytułował Pola i Mateusz Jacyśtam (to raczej dla małżeństw).
      Mi osobiście dla brata i siostry jak najbardziej pasuje Pola i Mateusz ale róznie dobrze paswałoby mi Pola i Michał jak i Klara i Mateusz itd
      • arricia_louv Re: Pola i Mateusz 16.12.12, 10:09
        murbanella napisała:

> A czemu chcesz aby imiona brata i siostry do siebie pasowały?
        >

Murbello nie pisałam nigdzie że JA chcę żeby imiona tego rodzeństwa do siebie pasowało- tymbardziej, że nie chodzi o moje dzieci smile
        Pytam jak inni widzą to zestawienie- jako zestawieni imion dla bliźniaków bo będą to bliźnięta mojej koleżanki. A co do "pasowania" to wydaje mi się że po części masz racje- imiona nie musza do siebie pasować bo niby dlaczemu mają?? smile aczkolwiek niektórym może zależeć na podobnej stylistyce imion- i w tym tez nic zlego nie widze.

• murbanella Re: Pola i Mateusz 16.12.12, 14:38
          Ja też nie widzę nic złego, pytałam z czystej ciekawości, bo sama tak na początku myślałam, ale zdanie zmieniłam big_grin

• paula.anna Re: Pola i Mateusz 16.12.12, 07:03
      Nie koncentruję się jakoś szczególnie na "pasowaniu" do siebie tych imion. Brzmieniowo mnie nie rażą.
      Ale nie lubię obu smile
      Zbyt popularne, znudziły mi się dawno, szczególnie Mateusz. A Pola to dla mnie zdrobnienie.
      To główne wady
      • uwierz_mirando Re: Pola i Mateusz 16.12.12, 16:45
        Moim zdaniem nie pasują do siebie. Mateusz - imię biblijne, Pola - zdrobnienie Apolonii. Ale obydwa popularne, co kto lubi wink
    • adriankaa.s Re: Pola i Mateusz 12.02.13, 22:40
      Pola - podoba mi się
      Mateusz - nie podoba mi się

Pola i Piotr, Adam
      Mateusz i Aneta, Marlena

A co powiesz na Apolonię (Pola) i Aleksandra (Alex) ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.