Dodaj do ulubionych

Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewczynki

16.12.12, 19:37
Ostatnio świadome i nowoczesne rodziny nadają dzieciom rdzenne polskie imiona słowiańskie: Władyław (Łokietek, Jagiełło), Stanisław (święty, Poniatowski):
Jak się wam podobają żeńskie odmiany dla dziewczynek:
Władysława - Władzia, Sławka
Stanisława - Stasia, Sławka

Czy waszym zdaniem, jest nadziej na odrodzenie polskich imion rodzaju:
Bronisława, Bogusława, Radosława, Lubosława, Miłosława itp.

Czy nasze społeczeństo dojrzeje i zacznie cenić swoje dziedzictwo? Kto na tym forum jest za odrodzeniem polskich imiona? a kto nie?
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 16.12.12, 19:45
      im częściej Cię czytam, tym bardziej mam ochotę odciąć się od korzeni, wykarczować je, a ziemię po nich posypać solą
      • lubomiro Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 16.12.12, 19:54
        zabrzmiało dramatycznie!!! przechodzisz na buddyzm???
        • aneladgam Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 10:03
          lubomiro napisał:

> zabrzmiało dramatycznie!!! przechodzisz na buddyzm???

"dramat" to słowo pochodzenia greckiego, nie mogłeś użyć jakiegoś rdzennie polskiego? co z dziedzictwem???
      • lubomiro Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 16.12.12, 19:56
        Zabrzmiało dramatycznie!!! Przechodzisz na buddyzm???
        • aneladgam Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 16.12.12, 19:59
          nie mówię o religii (nie wiesz, czy i jaką wyznaję), mówię o narodowości
    • wimperga Wiesz co? 16.12.12, 19:47
      Fajnie, że jesteś bo już myślałam, że się rozchorowałeś albo zupełnie zakończyłeś swoją "misję"na forum gazety.
      Moja mama ma na imię Stanisława.
      Zgadzam się jak najbardziej, że należy cenić swoje dziedzictwo. Ja swoje cenię i to bardzo.
      Jak dla mnie polskie imiona mogłyby się odrodzić, czemu nie?
    • dasza_dm Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 16.12.12, 20:25
      Wolę męską wersję, czyli Władysław i Stanisław. Natomiast z kolejnych podoba mi się Bronka i Bogusia. Myślę, że na powrót takich imion musimy poczekać (chociaż Staś już teraz jest dość popularny wśród dzieci).
      • uwierz_mirando Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 16.12.12, 20:54
        Moim zdaniem żeńskie odpowiedniki mają niewielkie szanse na powrót, bo brzmią zbyt odmęsko, mało kobieco. O ile podoba mi się Bogusia czy Miłka, to ich pełne formy nie bardzo. Znam Stanisławę lat 23, nazywana Stasią albo Stejsi (ang. Stacey).
    • arricia_louv Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 08:32
      lubomiro napisał:

> Ostatnio świadome i nowoczesne rodziny nadają dzieciom rdzenne polskie imiona s
      > łowiańskie: Władyław (Łokietek, Jagiełło), Stanisław (święty, Poniatowski):

świadome i nowoczesne mają Władziów i Stasiów a staromodne i nieświadome??

> Jak się wam podobają żeńskie odmiany dla dziewczynek:
      > Władysława - Władzia, Sławka
      > Stanisława - Stasia, Sławka
      >
      O ile męskie mają dla mnie jakiśtam urok to żeńskie już zdecydowanie mniej... niestety- akurat te dwa- nie mówię o wszytkich słowiańskich imionach odmęskich

> Czy waszym zdaniem, jest nadziej na odrodzenie polskich imion rodzaju:
      > Bronisława, Bogusława, Radosława, Lubosława, Miłosława itp.
      >

Nadzieja jest zawsze- kiedyś były bardzo popularne może znowu kiedyś będą smile

> Czy nasze społeczeństo dojrzeje i zacznie cenić swoje dziedzictwo?

dziwe to Twoje pytanie- uważasz, że jeśli ktoś nazywa swoje dziecko innym niż staropolskim /słowiańskim imieniem jest niedojrzały i nie ceni polskiego dziedzictwa??

>Kto na tym forum jest za odrodzeniem polskich imiona? a kto nie?

krucjata...nie jestem ani za odrodzeniem ani przeciwko niemu- bo jak się tak człowiek głębiej zastanowi to jak tak nagle się wszyscy "zmodernizują, uświadomią, dojrzeją i zaczną cenić swoje dziedzictwo" to imienniczo w Polsce zrobi się dosyć nudno, monotonnie, na jedno kopyto, a wybór imienia dla dziecka będzie zdecydowanie trudniejszy niźli jest teraz.

Lubomiro a co widzisz złego i nieptriotycznego w fakcie czerpania czegokolwiek - nie tylko imion (swoją drogą tak robi cały świat- wszyscy są zatem na całej kuli ziemskiej nieświadomi i nienowocześni??) z innych kultur?
      • dalenia Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 10:01
        Arricia, tu nie ma co dyskutować, serio smile Trzeba się nauczyć, że Lubomiro lubi tu trollować i po prostu nie reagować na jego słabe zaczepki.

A co do Twojego ostatniego pytania - ja sama je kiedyś zadałam. Tzn. zapytałam go, dlaczego, skoro jest taki ksenofobiczny i "prosłowiański", używa języka z zapożyczeniami? Dlaczego posługuje się tak naprawdę spolszczonym tym okropnym językiem germańskim czy strasznym angielskim? Skoro ma być tak słowiańsko, to niech się posługuje czystą staropolską mową, trochę konsekwencji. Ale niestety - nie dostałam odpowiedzi, szkoda smile
        • aneladgam Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 10:02
          dalenia napisała:

> A co do Twojego ostatniego pytania - ja sama je kiedyś zadałam. Tzn. zapytałam
          > go, dlaczego, skoro jest taki ksenofobiczny i "prosłowiański", używa języka z z
          > apożyczeniami? Dlaczego posługuje się tak naprawdę spolszczonym tym okropnym ję
          > zykiem germańskim czy strasznym angielskim? Skoro ma być tak słowiańsko, to nie
          > ch się posługuje czystą staropolską mową, trochę konsekwencji. Ale niestety - n
          > ie dostałam odpowiedzi, szkoda smile

też pytałam - o romańską końcówkę jego pseudoprosłowiańskiego nicka, też nie dostałam odpowiedzi tongue_out bo jej nie ma tongue_out
        • arricia_louv Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 10:37
          dalenia napisała:

> Arricia, tu nie ma co dyskutować, serio smile Trzeba się nauczyć, że Lubomiro lubi
          > tu trollować i po prostu nie reagować na jego słabe zaczepki.

Nie odbieram tego jako trollowanie- pod warunkiem że Lubomiro potrafi argumentować swoje poglądy- i właśnie odpowiadać na pytania zainteresowanych jego poglądami smile

> A co do Twojego ostatniego pytania - ja sama je kiedyś zadałam. Tzn. zapytałam
          > go, dlaczego, skoro jest taki ksenofobiczny i "prosłowiański", używa języka z z
          > apożyczeniami? Dlaczego posługuje się tak naprawdę spolszczonym tym okropnym ję
          > zykiem germańskim czy strasznym angielskim? Skoro ma być tak słowiańsko, to nie
          > ch się posługuje czystą staropolską mową, trochę konsekwencji. Ale niestety - n
          > ie dostałam odpowiedzi, szkoda smile

może ja dostanesmile
          • aneladgam Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 12:39
            arricia_louv napisał(a):

> dalenia napisała:
            >
            > > Arricia, tu nie ma co dyskutować, serio smile Trzeba się nauczyć, że Lubomir
            > o lubi
            > > tu trollować i po prostu nie reagować na jego słabe zaczepki.
            >
            > Nie odbieram tego jako trollowanie- pod warunkiem że Lubomiro potrafi argumento
            > wać swoje poglądy- i właśnie odpowiadać na pytania zainteresowanych jego pogląd
            > ami smile

uwierz, należałam do tej grupy. niestety, dowolne pytanie traktował jako atak na swoje świątobliwe słowiańszczenie i rozmowy nawiązać się nie dało.
            • arricia_louv Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 13:43
              a tak swoją drogą się zastanawiłam właśnie dlaczego te imiona- słowiańskie i staropolskie wyszły z mody? bo to że sa rzadkonadawalne o czymś świadczy- jak myślicie co jest powodem?
              • gaudencja Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 18:48
                Nic ponad to, że moda się zmieniła. Raz modne jest to, raz co innego. Niczego bym się w tym nie dopatrywała więcej.
      • aneladgam Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 10:01
        zaraz Ci wyjedzie, że działasz na rzecz organizacji germanofilskich...
    • arricia_louv Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 17.12.12, 13:52
      i tak jeszcze w stosunku do "nowoczesnych i świadomych rodzin" nadających synom na imie Stanisław... w kontrabandzie jak mniemam stoją "nienowoczesne i nieświadome" rodziny nadające dzieciom na imię (germańkie) Leopold tongue_out ??? czy hamerykańskie Jessica?? albo może bałkańskie Goran, czy hebrajskie Anna/Hanna....??? Lubomiro nie widzisz w tym wszytkim płytkiego snobizmu??? imię ma być wyznacznikiem świadomości patriotyzmu, a może mody? a może właśnie snobizmu- nadam dziecku na imę tak a tak - wtedy pomyślą że jestem patriotą, wykrztałciuchem, mam dobra prace, ulepsze dziecku życie, że jestem przywiązany do tradycji, nie podążam za moda- albo na odwrót - jestem nowoczesny i ide z duchem czasu, jestem światowy, nie ksenofobiczny....co ma to udowodnić?
      • lubomiro oDDzew 17.12.12, 22:39
        witam smile

1. Nie jestem snobem
        2. O imionach słowiańskich mam trochę pojęcia, nie tylko te forum "zasczycam" smile
        3. Lubomiro - to nie moje imię, a po "romańsku" bo miałem taką zachciankę smile
        4. Nie tröllüje, mam inne tyci bardziej złożone zamiary smile
        5. Nie moda, tyko Kościół zniszczył imiona słowiańskie smile Dzieje Polski się kłaniają
        6. germanofilizm - jak się ptarzy na zwyczajny polski kalendarz z dwoma imionami na dzień, Niemcy mogliby się wstydzić
        7. tröllöwaniem można nawać maglowanie tysiąc razy tego samego temu np. Ania - czy ładnie, Maciuś - imię dla chłopca, albo na siłę tworzenie tematów o imionach, których nik o zdrowych zmysłach nie nada dziecku: Hildemar, diodora, Cezonia. Rymut itp. te imiona brzmią jak nazwy cześci silknika lub karabinu maszynowego smile
        Wesołych Świąt !
        • arricia_louv Re: oDDzew 18.12.12, 08:30
          lubomiro napisał:

> 6. germanofilizm - jak się ptarzy na zwyczajny polski kalendarz z dwoma imionam
          > i na dzień, Niemcy mogliby się wstydzić

Ale czego obecnie mają się wstydzić w odniesieniu do imion???

Naprawdę aż tak duż jest germańskich imion w polskim kalendarzu imienniczym? - jestem zdziwiona i zaskoczona.

> Wesołych Świąt !

Gleichfalls smile
        • dalenia Re: oDDzew 18.12.12, 12:43
          Przykro, że jako taki zwolennik "polskości" masz gdzieś nasz język i jego zasady ... Żenada ....
        • gaudencja Re: oDDzew 18.12.12, 22:17
          Rymut ci się nie podoba? A może chociaż rozważysz Grzenię dla córki.
          big_grin
          • wimperga Re: oDDzew 19.12.12, 10:25
            gaudencja napisała:

> Rymut ci się nie podoba? A może chociaż rozważysz Grzenię dla córki.
            > big_grin

Też na to zwróciłam uwagę wink.
          • lubomiro Re: oDDzew 19.12.12, 18:45
            Grzenia mi się nie podoba. Doceniam jednak to, iż pierwszy raz na tym forum użyłaś słowiańskiego imienia. Jest nadzieja dla Ciebie smile

gaudencja napisała:

> Rymut ci się nie podoba? A może chociaż rozważysz Grzenię dla córki.
            > big_grin
            • gaudencja Re: oDDzew 19.12.12, 20:28
              Hehe. Dla forumowiczek, których staż na forum jest krótszy niż 7 lat, przedstawiam stosowne wyjaśnienia:
              forum.gazeta.pl/forum/w,12924,22799492,,Nasze_forum_interferuje_z_innymi_.html?v=2
    • adriankaa.s Re: Władzia i Stasia - polskie imiona dla dziewc 12.02.13, 22:13
      Niektóre ze starych imion mi się podobają, inne nie.. Ale tak samo jest z tymi 'nowszymi' imionami.
      Ogólnie moda na imiona wraca. A czy jestem za nadawaniem 'starych' imion -to szczerze mówiąc, mi jest obojętne jak inni nazywają swoje dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.