ksiezna_pani1 28.12.12, 19:42 Moje najnowsze odkrycie. Co sądzicie o tym imieniu? Domna — imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, notowane w Polsce już od 1438 roku, wywodzące się od łacińskiego przydomka Domna, pochodzącego od celt. Domnus, Donnus lub łac. Dominus ("Pan(i)"). Imieniny: 2 czerwca oraz 28 grudnia. Do 1994 roku Domna nie miała nadań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Domna 29.12.12, 07:55 Nieee, jakoś niekoniecznie. Od razu w myślach sobie dopowiadam "Domna ulicy Niepodległości" Ale ja to w ogóle za tymi "Dominikopodobnymi" średnio przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Domna 01.01.13, 09:12 Nie przekonuje mnie .Kojarzy mi się ze słowem "bezdomna" . Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Domna 30.12.13, 02:38 Nie lubie za bardzo imion na litere D . Domna czy bezdomna? jakby to moja babcia zapytala.Nie , nie podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Domna 30.12.13, 16:37 Zbyt silnie kojarzy mi się z wyrazem "bezdomna" ... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Domna 30.12.13, 20:10 Nie podoba mi się. Od razu przychodzi na myśl słowo "cierpnąć".. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Domna 03.01.14, 23:54 Tak rzadkie imiona zawsze wywołują we mnie myśl, że odbiorcy (a przecież w życiu przedstawiamy się setki, jeśli nie tysiące razy) będą myśleć, że to zupełnie inne słowo. Gdyby ktoś mi się przedstawił tym imieniem albo zobaczyłabym je zapisane, nie będąc fiołem imienniczym i nie znając tego forum (poszerzasz horyzonty, Księżno!), na pewno usłyszałabym "Donna", a w zapisie oko korektorskie podpowiada mi... Dominę. Za to lubiłam zawsze Domicelę. Miałam lalkę o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Domna 05.01.14, 21:03 Domna nie podoba mi się. Kojarzy mi się z imionami, których bardzo nie lubię : z Dominą, Donną, Doną, Dominiką. Na pewno bym nie nadała takiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś