ksiezna_pani1 03.01.13, 17:33 Był już temat o Tertulianie, natomiast nie było o Tertulii, więc postanowiłam założyć. Co myślicie o tym imieniu? Które imię Waszym zdaniem jest ładniejsze: Tertulia czy może Tertuliana? Wg mnie Tertuliana. Tertulia – imię żeńskie pochodzenia łacińskiego; żeński odpowiednik imienia Tertuliusz. Istnieją przynajmniej dwie święte patronki tego imienia.Jeśli się nie mylę, jej znaczenie brzmi: "urodzona jako trzecia". Tertulia imieniny obchodzi 29 kwietnia. Do 1994 roku została nadana tylko raz, w latach 20-tych. Dla porównania Tertuliana została nadana dwa razy. Pozdrawiam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiezna_pani1 Re: Tertulia 03.01.13, 17:38 Widzę, że powtórzyłam "pozdrawiam" Ale ze mnie gapa Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Tertulia 03.01.13, 17:42 Nie podoba mi się, podobnie zresztą jak Tertuliana. Między nimi wyboru też nie dokonam, bo to dla mnie trochę tak, jakby wybierać między Marleną a Mariolą albo Dżesiką i Andżeliką .... Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Tertulia 03.01.13, 17:49 Dla mnie jest neutralne ,ale ładniejsze od Tertuliany . Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Tertulia 03.01.13, 23:51 oliwkowa75 napisała: > Mnie się niestety kojarzy z tarantulą Mnie również Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Tertulia 04.01.13, 15:23 Wolę Tertulianę, ale Tertulia też ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś