Dodaj do ulubionych

Synek - prośba o radę

16.01.13, 22:09
Może pomożecie smile Z założenia imię ma być w miarę oryginalne, choć może nieco częściej spotykane, niż w przypadku córki która ma na imię Dagna. Nie za długie (najlepiej 2 sylabowe).
Dotychczasowe pomysły, które się przewiały: Szymon (dość popularny ale podoba się), Patryk, Damian, Olgierd, Borys, Adrian, Gerard, Ignacy, czy uwaga: Kordian (raczej odpada, zbyt hmm.. "odjechane" mimo że mi się podoba).

Któreś z powyższych czy może inne propozycje ? I żeby w miarę pasowało do siostry - Dagny wink
Obserwuj wątek
    • agnieszka77_11 Re: Synek - prośba o radę 16.01.13, 22:17
      Dla mnie do Dagny pasuje Damian. I nie chodzi tylko o literkę D wink
    • gaudencja Re: Synek - prośba o radę 16.01.13, 22:21
      Rozważałabym na Twoim miejscu Ignacego, Olgierda, Kordiana, ew. Gerarda. Patryka i Damiana zdecydowanie bym nie wybierała.
      Moje propozycje to: Lucjan, Joachim, Tobiasz, Fabian, Teodor, Juliusz, Marceli, Gustaw, Sergiusz, Emilian. Co Ty na to?
      • makuffka Re: Synek - prośba o radę 16.01.13, 23:09
        Zgadzam się z gaudencją, Patryk i Damian nie, zepsujesz śliczną Dagnę. Szymon też nie, bardzo, baardzo popularny.
        Z Twoich propozycji lubię Olgierda i Ignacego.
        Może jeszcze Brunon/Bruno, Bernard, Bogusz, Cyprian, Cyryl, Henryk, Leon (choć dużo bardziej popularny niż inne tu wymienione)
        Z propozycji przedmówczyni najbardziej podoba mi się Gustaw, ew. Juliusz/Julian, Tobiasz.
        No i Teodora uwielbiam, ale chciałaś chyba krótsze.
        Mam przeczucie, że wolicie twardsze imiona, tak odbieram Dagnę, ale może się mylę.
        --
    • dalenia Re: Synek - prośba o radę 16.01.13, 22:56
      Dagna i Olgierd - coś pięknego smile
      • abiela Re: Synek - prośba o radę 16.01.13, 23:00
        Widzę to tak jak Gaudencja. Damian i Patryk zdecydowanie nie.
        Może jeszcze Bruno?
      • agnieszka77_11 Re: Synek - prośba o radę 16.01.13, 23:02
        dalenia napisała:

> Dagna i Olgierd - coś pięknego smile

A to faktycznie też ładnie brzmi.
    • czarna.perla Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 09:25
      Córka ma takie wyraziste i konkretne imię i takiego szkałabym dla syna. Najbardziej pasuje mi Olgierd.
      Patryk i Damian są jakby z calkiem innej beczki, wg forumowiczek Damian to imię chłopca z rodziny patologicznej i zacofanej, stawiane jest na równi z Kewinem, Brajanem, Alanem itp.- pojęcia nie mam dlaczego tak jest. Ja takich odczuć co do Damiana nie mam ale do Dagny zupełnie mi nie pasuje.
      • agnieszka77_11 Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 10:03
        Ja też nie mam negatywnych skojarzeń z Damianem. Dla mnie to imię jest ok. Znałam w swoim życiu Damiana i może stąd moje pozytywne skojarzenia z tym imieniem.
        Szczerze mówiąc nie mam takich odczuć, że dane imię jest patologiczne albo takie nie jest. W stosunku do żadnego imienia. Znam Alana z bardzo dobrej, bogatej, wykształconej rodziny. Po prostu rodzicom podobało się to imię. Może jest takie nowoczesne jak na nasze polskie tradycje, ale dla mnie nie dotyczy patologii. Zresztą synek Edyty Górniak tak się też nazywa, a ona zacofana nie jest wink
        Każde imię może nosić ktoś wykształcony i ktoś z rodziny patologicznej. Ja nie zauważyłam czegoś takiego, że pewne imiona dotyczą konkretnych grup społecznych.

Zresztą pokolenie naszych dzieci samo zweryfikuje, które imiona są fajne, a które obciachowe. Tak jak było to w naszym pokoleniu.

A jak odnoszą się Wasi mężowie do tych bardzo oryginalnych imion? Bo mój to twierdzi, że to robienie krzywdy dziecku i on się cieszy, że jego rodzice nie mieli tyle fantazji.

• olinininka Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 10:41
      Pierwsza myśl Cyryl
      Z Twoich propozycji fajnie komponuje się Olgierd i Dagna oraz Borys i Dagna
      a do jakiego nazwiska?
    • luska.s Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 12:45
      Igancy - zdecydowanie na nie
      Damian - raczej nie
      Patryk - ok ale nie przekonuje mnie
      Adrian - trochę mniej podoba mi się od Patryka
      Borys - ładne
      Gerard - na nie
      Kordian - sama nie wiem
      Szymon - ładne

Z twoich propozycji zdecydowałabym się a Borysa lub Szymona, na kolejnym miejscu jest Patryk
      • agnieszka77_11 Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 13:07
        Każdy ma inny gust. Ważne jak Tobie to imię przechodzi przez usta i jak pasuje do pokolenia naszych maluchów.
        Obawiam się, że ten Gerard to może być takim Stanisławem czy Zośką naszego pokolenia. Staromodne i śmieszne.
        Brałabym pod uwagę bardziej popularne imię w tym pokoleniu i co będzie pasować dla 30 letniego faceta. Ignacy?! Hmm. Niby fajne dla małego dziecka w formie Ignaś. Ale 30letni Ignaś?! Natomiast forma Ignacy taka oficjalna mi się wydaje. Choć to imię dość często występuje, więc obciachu dziecko nie będzie miało.
        • ksiezna_pani1 Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 14:55
          agnieszka77_11 napisała:

> Obawiam się, że ten Gerard to może być takim Stanisławem czy Zośką naszego poko
          > lenia. Staromodne i śmieszne.

Nie chce być niemiła, ale następnym razem daruj sobie tego typu komentarze, bo możesz kogoś urazić...
    • paula.anna Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 14:43
      Twoja córka ma rzeczywiście stosunkowo oryginalne imię- podoba mi się smile. Ja lubię, kiedy imię jakoś wyróżnia człowieka i umożliwia wołanie go bez użycia nazwiska.

Jeśli pytasz, co pasuje do Dagny, to wg mnie ładnie brzmi ona z Ignacym, Olgierdem, Gerardem.
      Damiana i Adriana nie lubię, nie podobają mi się, więc sama rozumiesz wink
      Borys i Patryk- wg mnie nie bardzo....

A co powiesz na Feliksa? Dagna i Feliks- wg mnie brzmi dobrze
      • corianna Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 15:20
        popieram - Dagna i Feliks

podobaloby mi sie tez :
        Dagna i imię brata zakonczone na -y
    • annthonka Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 16:12
      Z podanych przez Ciebie bardzo podoba mi się Olgierd i Gerard.
      Kordian, Ignacy i Szymon - w porządku, ale bez zachwytów.
      Zdecydowane nie dla Borysa, Adriana, Patryka i Damiana.
    • aedo Re: Synek - prośba o radę 17.01.13, 21:56
      Olgierd
      Szymon za popularne, może Tymon? Chociaż chyba twardsze imię lepiej pasuje od Dagny.
      Może Jeremi, Makary, Garard?
      • rose01 Re: Synek - prośba o radę 20.01.13, 22:46
        Dawid albo Leon
    • wyczyny Re: Synek - prośba o radę 21.01.13, 18:16
      a moze Sambor albo proponowany juz wyzej Bogusz...
      • kinga8326 Re: Synek - prośba o radę 21.01.13, 20:37
        Dagna i Olgierd - idealnie
    • adriankaa.s Re: Synek - prośba o radę 12.02.13, 21:23
      Z wymienionych przez Ciebie imion wybrała bym Borysa.
      Dlatego Borys. !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.