monaliss 05.02.13, 10:01 Dwa dni temu moja koleżanka, nie mieszkająca w Polsce urodziła córeczkę. Nadała jej imię Liselotte (czyt. oczywiscie Liselot) co sądzicie o tym imieniu? Tutaj gdzie mieszkamy jest to dość popularne imię i belgowie najczęściej wołają: Lise lub Lote... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mel_bi Re: Liselotte 05.02.13, 11:16 Ciekawe imię . Moje pierwsze skojarzenie to było: eteryczna Lisa z urokliwą Lottą Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Liselotte 05.02.13, 11:39 Dla mnie bardzo babcino-staromodne ale jeszcze nie w trendzie powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Liselotte 05.02.13, 14:16 Ciekawe imię. Chociaż ja osobiście nie nadałabym, trochę mi przeszkadza to połączenie Lisy/Elizabeth i Charlotte, dla mnie albo jedno albo drugie. Może za bardzo lubię Charlotte Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Liselotte 05.02.13, 14:26 Przepraszam, ale właśnie wróciłam ze spaceru, na którym oglądałam w witrynie księgarni książki z serii o krowie Lieselotte: Podobno w Niemczech bardzo popularne wśród najmłodszych. Imię samo w sobie OK, choć ja jakoś nie przepadam za imionami pochodzącymi ze złożenia dwóch innych imion. No i w Niemczech bym w tym momencie nie zaryzykowała Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Liselotte 05.02.13, 15:32 Masz rację, chyba byłoby to ryzykowne w Niemczech Ja natomiast nie wiem czemu mam skojarzenia jakieś rycerskie, czyżby kiedyś w szkole podstawowej była jakaś bajka o Lizelotcie? Potwierdzam, również nie podobają mi sie imiona, w których sa dwa inne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Liselotte 05.02.13, 16:54 monaliss napisał(a): > Ja natomiast nie wiem czemu mam skojarzenia jakieś rycerskie, czyżby kiedyś w s > zkole podstawowej była jakaś bajka o Lizelotcie? A może kojarzy Ci się z Lancelotem? Odpowiedz Link Zgłoś
mailenstwo Re: Liselotte 05.02.13, 18:48 Może z Lottą z "Cierpień młodego Wertera" Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Liselotte 06.02.13, 10:41 Ups! Chcialam powiedziec, ze z Lancelotem mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Liselotte 05.02.13, 17:13 Na warunki belgijskie ok. Mi tak średnio się podoba początek imienia ok ale ta końcówka lotte jakoś niezbyt mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Liselotte 06.02.13, 15:39 gaudencja napisała: > Nie podoba mi się. Mnie także się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Liselotte 06.02.13, 15:50 To inaczej Elisabeth Charlotte (tak byla chrzczona nasza wiekowa sasiadka, bo ksiadz uznal Liselotte za zdrobnienie). W Niemaczeh mozna pisac tez z "e" po i i wymawia sie "Lizelote". Kolezanka ma coreczke "Lilotte" (wymaw. Lilote). A sama Lotta czasem bywala spolszczona do Karoliny. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Liselotte 06.02.13, 17:27 Muszę skorygować, wlaśnie dostałam kartkę z imieniem dziecka, pisane jest nie po francusku jak napisałam na forum powyżej, lecz po flamandzku czyli LISELOT (tak sie też czyta). Mnie się to imię nie podoba i jestem ciekawa jak koleżanka będzie wolac na córeczkę kiedy będzie jeszcze mała. Nasuwa mi się: Lise lub Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Liselotte 06.02.13, 18:07 Kolezanka mowi Lilöttchen...Nie lubie "ucietego e" - drazni mnie Anett, Nadin czy Maxin . Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Liselotte 06.02.13, 18:16 To tu pewnie będzie cos w podobie: Lilotje (co sie czyta Lilocie). Dla mnie niezbyt ładnie to brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Liselotte 06.02.13, 18:54 Jak juz wyzej wspomniano, dla mnie to zbitka dwoch imion i tak jak nie nazwalabym dziecka zdrobnieniem typu Pola czy Maks - tak i tego rodzaju twor absolutnie mi nie lezy. A z ciekawosci, mama jest Polka, a tata Belgiem? Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Liselotte 07.02.13, 10:44 Ja to dziwna jestem, wiec dziwi mnie zawsze, ze matki Polki, wychodzac za maz za obcokrajowca i zamieszkujac jego ojczyzne, nazywaja swoje dzieci "zagranicznie" (wiekszosc moich kolezanek niestety idzie ta droga). Ja szukalabym wsrod imion miedzynarodowych - jesli wolno mi tak napisac. Jest tyle fajnych, podobnie brzmiacych w wielu jezykach. Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Liselotte 07.02.13, 14:01 Ja też nie mieszkam w Polsce, więc mam tu wiele przykładów, nie mówiąc już o tym, że niektóre mamy nawet po polsku do swoich dzieci nie mówią... (ale to nie nasz temat na dyskusję). Wiem, bo sama musiałam - nie jest łatwo wybrać imię kiedy mama Polka a tata nie, bo wiadomo, że i tata głos ma... ale właśnie zgodzę się z Tobą, że jest na prawdę wiele imion, które chociaż nie są polskie, dają się fajnie zdrabniać po polsku... Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Liselotte 07.02.13, 14:07 monaliss napisał(a): > Ja też nie mieszkam w Polsce, więc mam tu wiele przykładów, nie mówiąc już o ty > m, że niektóre mamy nawet po polsku do swoich dzieci nie mówią... (ale to nie n > asz temat na dyskusję). O to, to! Dobrze mowisz A zdradzisz, jak nazywaja sie Twoje dzieciaki? Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Liselotte 07.02.13, 15:28 Syn Rafał Robert (urodzil sie w Polsce dawno temu i córka Melissa Julia (urodzona poza PL) Odpowiedz Link Zgłoś
eo_wina Re: Liselotte 07.02.13, 17:09 No i swietne wybory. Melissa - super I mozna? Mozna! Odpowiedz Link Zgłoś