23.02.13, 17:57
Odświeżam temat, gdyż imię bardzo mi się podoba smile Co myślicie o Elifii?
Elifia – imię żeńskie; żeński odpowiednik imienia Elifiusz. Imieniny obchodzi 16 października. Do 1994 roku odnotowano tylko jedną, w latach 30-tych.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Elifia 23.02.13, 18:58
      Bardzo mi się podoba smile Nawet zastanawiałam się, czy nazwałabym tak córkę. Stwierdziłam jednak, że Elifia jest dla mnie zbyt oryginalna - niewielu ludzi o niej słyszało i chyba nie chciałabym na każdym kroku słyszeć "Że jak?!".

Ale w sumie mogłaby trochę zyskać na popularności - tyle jest podobnych Amelii, Emilii czy Liwii, więc dlaczego nie Elifia?
      • ksiezna_pani1 Re: Elifia 24.02.13, 15:22
        dalenia napisała:

> Ale w sumie mogłaby trochę zyskać na popularności - tyle jest podobnych Amelii,
        > Emilii czy Liwii, więc dlaczego nie Elifia?

Dokładnie. Też się nad tym zastanawiam.
      • dalenia Re: Elifia 02.04.22, 22:27
        Po niemal 10 (sic!) latach nie jestem aż tak zachwycona Elifią. Doceniam, podoba mi się, ale chyba wolę trochę twardsze, mniej słodkie imiona.
    • niwius Re: Elifia 24.02.13, 14:57
      Bardzo mi się podoba. Ładnie brzmi i jest taka lekka.
    • dasza_dm Re: Elifia 24.02.13, 15:17
      Bardzo podoba mi się Elifia, chociaż szczerze mówiąc nigdy o niej nie słyszałam. (Księżno, cieszę się, ze "wyciągasz" takie mało znane imiona smile )
      Jeżeli można tak powiedzieć o imieniu to uważam, że Elifia jest bardzo "zwiewna" i dziewczęca. Bardzo ładne imię smile
      • ksiezna_pani1 Re: Elifia 24.02.13, 15:24
        dasza_dm napisała:

> Bardzo podoba mi się Elifia, chociaż szczerze mówiąc nigdy o niej nie słyszałam
        > . (Księżno, cieszę się, ze "wyciągasz" takie mało znane imiona smile )

Dziękuje za miłe słowa smile

> Jeżeli można tak powiedzieć o imieniu to uważam, że Elifia jest bardzo "zwiewna
        > " i dziewczęca. Bardzo ładne imię smile

Zgadzam się smile

Pozdrawiam smile
    • gaudencja Re: Elifia 24.02.13, 18:40
      Elifia nie podoba mi się. Znacznie bardziej wolę Eligię.
    • monaliss Re: Elifia 24.02.13, 19:58
      Istotnie bardzo wdzęczne imię... trochę kojarzy mi się z elfikiem smile

Ciekawet jakie byłyby zdrobnienia do Elifii???
      • dalenia Re: Elifia 25.02.13, 16:30
        monaliss napisał(a):
        > Ciekawet jakie byłyby zdrobnienia do Elifii???

Elifka, Lifka, Ela, Elifcia, Elfinka, Finka ....
        • monaliss Re: Elifia 25.02.13, 16:52
          Lifka i Finka = świetne! smile
        • miaumia Re: Elifia 22.11.24, 22:40
          Popieram.
          Elifia to Lifi, Elfi, Ella, Elf, Lifka, Elifka, Finka, i jedno z moich ulubionych ostatnio - Fia wink
    • abiela Re: Elifia 25.02.13, 11:50
      Nie jest złe aczkolwiek obraz graficzny trochę nieciekawy.
    • agjato Re: Elifia 30.06.13, 18:40
      Brzmieniowo podoba mi się. Jak ktoś, zauważył, jest takie lekkie. Mnie kojarzy się jeszcze z elfem (ale na plus).
      Ale do nadania, np. dla mojej córki, dla mnie zbyt oryginalne. No i obawiałabym, że niektórzy zdrabnialiby do Eli i większość myślałaby, że to Elżbieta.
    • nomen.omen89 Czy ktoś zna jego znaczenie? 27.09.15, 21:42
      Pozdrawiam, dawna KsP.
      • gaudencja Re: Czy ktoś zna jego znaczenie? 07.10.15, 08:45
        Wg santi e beati oznacza ono "pierwszy" z arabskiego www.santiebeati.it/nomi/Detailed/2100.html
        - ale nie wiem, czy etymologie z tego serwisu są do końca wiarygodne.
    • vi_san Re: Elifia 28.09.15, 09:08
      A mi się nie podoba. Pierwsze skojarzenie: błędnie zapisana nazwa pewnej znanej wieży w Paryżu. sad
      Znaczy - nie komentowałabym nadania przez znajomych czy imienia osoby poznanej noszącej to imię, ale w moim odczuciu - jedno z ostatnich jakie bym nadała. A w każdym razie na pewno nie mieszczące się na [nawet najobszerniejszej] "mojej" liście imion do nadania.
      • lily-beth Re: Elifia 28.09.15, 11:12
        Też mi się nie podoba i też wolę Eligię, którą mogłabym nawet nadać.
        • dolcevita007 Re: Elifia 28.09.15, 21:52
          Elifia brzmi dla mnie jak bohaterka fantastycznych basni o elfach i mogloby byc imieniem takiej oto postaci. Dla corki zbyt oryginalne.
          • florianne Re: Elifia 29.09.15, 18:41
            Dla mnie jest za "słodkie".
    • dierde Re: Elifia 01.04.22, 20:24
      Brzmieniowo ładne 🙂
      • dierde Re: Elifia 01.04.22, 20:27
        Ma również mnóstwo zdrobnień. Całkiem sympatyczne imię.
    • sulika Re: Elifia 03.04.22, 00:42
      Nie nadałabym. Skojarzenia z elfem na plussmile
    • remigia1 Re: Elifia 22.11.24, 02:12
      Nie podoba mi się. Za bardzo kojarzy się z elfami, z przymiotnikami "elfi", "elfia".
    • emnilda.wolna Re: Elifia 22.11.24, 14:06
      Skojarzenie z elfikiem bardzo miłe, ale samo imię wygląda jak Eligia z błędem.
    • miaumia Re: Elifia 22.11.24, 20:04
      Ślicznie i elfio lekko, podobne do Oliwii i Olimpii w brzmieniu.
      Choć wolę w formie Elif. Tak samo, jak Liv zamiast Liwii.
      Nie lubię natomiast melodii podobnego imienia w zapisie - Eligii.
      Polecam Elifię i mam nadzieję, że się spodoba jeszcze bardziej smile)
    • misha.parajanov Re: Elifia 22.11.24, 20:21
      Brzmienie ma całkiem ciekawe. Faktycznie, dość mocno kojarzy się z elfem, bajkami, czymś magicznym. Dla mnie właśnie przez te "elfowe" skojarzenia wydaje się nieco oderwane od rzeczywistości, bardziej pasujące do postaci z bajki niż z realnego życia 😂

Wybaczcie, jeżeli mój wpis nie trzyma się 💩. Misza miał ciężki dzień...
      • kocynder Re: Elifia 24.11.24, 04:29
        Mi się nie podoba zupełnie. Kojarzy z tandetną, turecką telenowelą Elif, którą namiętnie oglądała pewna znajoma starsza pani, czyli cymś, co dla mnie jest ogłupiaczem koszmarnym. Nie. I nie ma w nim, jak dla mnie, nic elficko - wróżkowego. smile
        • misha.parajanov Re: Elifia 24.11.24, 11:09
          Oooo, o "Elif" nie pomyślałam, moja babcia też to ogląda... I jeszcze oczekuje, że cała rodzina będzie znać fabułę każdego z fafdyliona najbliższych odcinków 😂
        • emnilda.wolna Re: Elifia 24.11.24, 14:06
          Jest jeszcze popularna w Polsce turecka pisarka Elif Şafak. Zupełnie wcześniej nie skojarzyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.