Dodaj do ulubionych

Narcyza - dla Adziuni

23.07.04, 14:53
Imię Narcyza nosi 705 Polek. Przy okazji dodam, ze zawsze mi sie baaardzo
podobało to imię smile
Obserwuj wątek
    • monikaj1 Re: Narcyza - dla Adziuni 23.07.04, 14:54
      gaudencja napisała:

Przy okazji dodam, ze zawsze mi sie baaardzo
      > podobało to imię smile

No właśnie - mi też. I to kolejny przykład rewidujący moją teorię, że nie
      podobają mi się imiona pochodzące od męskich. Hmmmm - chyba będę musiała
      jeszcze raz ją przemyślećsmile
      • adziunia Re: Narcyza - dla Adziuni 23.07.04, 15:46
        WoW aż 705!! Spodziewałam sie o wiele mniej i myslałam ze raczej mało komu
        podoba sie to imie smile
        • gaudencja Re: Narcyza - dla Adziuni 23.07.04, 15:58
          adziunia napisała:

> WoW aż 705!! Spodziewałam sie o wiele mniej i myslałam ze raczej mało komu
          > podoba sie to imie smile

705 to z jednej strony dużo (są i imionaz tradycjami, które mają po "5"
          nosicieli, weźmy takiego Gaudentego), a z drugiej strony mało. Nawet imiona
          postrzegane pzrez nas jako rzadkie potrafią mieć "Posuadaczy" w tysiącach - np.
          Rozalia (55 tysięcy), Walentyna (15 tysięcy); nawet imię Adamina, z którym
          zetknęłam sie po raz pierwszy w słowniku imion, jest noszone przez ponad 1000
          osób. Inne ciekawe pryzkłady to np. Albert (11 tys. osób) czy Albin (9 tys.
          osób).

Z drugiej strony, zauważyłam że postrzegam jako jednakowo rzadkie imiona, które
          są noszone przez 5, 200, 1000 czy 5 tysięcy osób. Czsem nawet cośmnie dziwi,
          np. dlaczego imie Adamina własnie nosi ponad 100 osób, a Giedymin czy Kiejstut
          (które subiektywnie spostrzegam jako imiona częstotliwosci Malwiny powiedzmy -
          odpowiednio 11 i 36 osób? I np. Melchior czy Baltazar, z którymi znów zektnęłam
          się częściej, odpowiednio nosi 247 i 211 osób? Wydawałoby się, że sa to imiona
          częstsze od np. Narcyzy, a tymczasem wcale tak nie jest.

Co do Narcyzy, to mam wrażenie, że imię to podoba się wielu osobom, tylko jest
          rzadko nadawane, poniewaz jest postrzegane jako rzadkie.
          • gaudencja Re: Narcyza - dla Adziuni 23.07.04, 15:59
            gaudencja napisała:

> postrzegane pzrez nas jako rzadkie potrafią mieć "Posuadaczy" w

"posiadaczy", oczywiście
    • adziunia Re: Narcyza - dla Adziuni 23.07.04, 15:56
      ahhh zapomniałabym, dziekuje za odp. smile))
    • adziunia Re: Narcyza - dla Adziuni 22.08.04, 19:05
      Może ktoś jeszcze ma jakies zdanie na temat tego imienia, tylko trzem osobom na
      tym forum sie podoba??????
      • martael Re: Narcyza - dla Adziuni 22.08.04, 19:35
        Moja praprababka nosiła to imię, jestem z nim więc osłuchana (+ Narcyza
        Żmichowska of course smile), ale mam mieszane uczucia. Nie dałabym tak na imię
        dziecku, chyba przez te ujemne konotacje z Narcyzem, narcyzmem...
        Pozdr.
        Marta
        • adziunia Re: Narcyza - dla Adziuni 22.08.04, 20:23
          Jak wpisywałam "Narcyza" do wyszukiwarki to tylko N.Żmichowska pokazywała się smile
          Czytajac posty na tym forum łatwo zauwazyc ze prawie kazdy odnosznie jakiegos
          imienia ma skojarzenia z kims lub czyms, czasem dobre a czasem złe, ja chetnie
          nazwalabym corke Narcyza, da sie zdrobnic , nie jest popularne, czego mozna
          wiecej wink
          • cysia.b Re: Narcyza - dla Adziuni 23.08.04, 09:30
            Dla mnie to imię jest trochę zbyt wymyslne. Natomiast co do Żmichowskiej to z tego co paiętam nie ona jedna ze swojego rodzeństwa nosiła "kwiatowe" imię. Na
            pewno miała siostrę Hortensję, ale zdaje się, że była też Lilia czy Liliana.
        • gaudencja Re: Narcyza - dla Adziuni 23.08.04, 18:03
          martael napisała:

> Moja praprababka nosiła to imię, jestem z nim więc osłuchana (+ Narcyza
          > Żmichowska of course smile), ale mam mieszane uczucia. Nie dałabym tak na imię
          > dziecku, chyba przez te ujemne konotacje z Narcyzem, narcyzmem...

Ciekawe, bo ja mam np. tego rodzaju skojarzenia tylko z męskim imieniem Narcyz.
          Narcyza to zupełnie co innego, chyba dzięki Zmichowskiej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.