ksiezna_pani1 06.06.13, 19:44 Georgia, Georgina i Georgiana - są żeńskimi odpowiednikami imienia Jerzy. Imieniny obchodzą 2 lutego i 15 lutego. Do 1994 roku Georgia miała 16 nadań, Georgina 82, a Georgiana - 0. Czy te imiona wg Was są z jednego worka, co Wanessa, Jessica? Pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Georgia, Georgina, Georgiana 06.06.13, 20:39 Georgia kojarzy mi się tylko z Gruzją, a Georgina z młodą gwiazdą "Szansy na sukces" Z kolei Georgiana jest dla mnie jakby zbyt wymyślna. Co do "worka", to wrzuciłabym je do jednego z ... Ramoną np.. Niby faktycznie etymologia podobna jak u Jessici czy Nikoli, ale jednak wydają mi się trochę mniej "pretensjonalne". No niestety, jak słyszę Jessica to widzę małą, różową dziewczynkę i równie różową mamuśkę, wprost z solarium i z brwiami odrysowanymi od szklanki. Od razu przepraszam wszystkie Jessici i ich mamy - takie mam skojarzenia, od skojarzeń nie ucieknę, choćbym chciała No własnie, a skojarzenia z Ramoną czy właśnie Georginą mam jednak lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Georgia, Georgina, Georgiana 07.06.13, 09:02 Podoba mi się tylko wersja Georgina. Raczej są ciut wyżej niż Jessici i Wanesski, które wg mnie są raczej dziećmi nastoletnich rodziców. Zależy od tego jak się imię to czyta bo Dżordżina też bym raczej obstawiała nasto-rodziców. Za to Georgina kojarzy mi się z Józefiną. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Georgia, Georgina, Georgiana 07.06.13, 10:42 Georgina lub Georgiana są dla mnie ok. Ta pierwsza kojarzy mi się z daliami, a druga z klimatami z powieści Jane Austen. Georgia moim zdaniem trudniej się wymawia, poza tym niestety kojarzy się z orgią. Gdybym usłyszała na ulicy, raczej nie wrzuciłabym do worka z tworami dżesikowatymi, a raczej z trochę ekscentrycznymi imionami kobiet w lat międzywojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Georgia, Georgina, Georgiana 07.06.13, 23:30 Jessica to biblijne imie, piekne zreszta i nie kojarzy mi sie negatywnie. Oczywiscie tak jak Georgina nie nadaje sie na grunt polski ze wzgledu na wymowe Lubie te dwa imiona bardzo ale tylko wymawiane po angielsku. Moja sasiadla to Jessica ma 16 lat, druga to Vanessa i jest po 50-ce a Georgina to kolezanka ze szkoly mojego syna i ma 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Georgia, Georgina, Georgiana 09.01.17, 09:58 A nie szekspirowskie? Nie kojarzę żadnej Jessiki w Biblii Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Georgia, Georgina, Georgiana 09.06.13, 23:56 Tak, są mniej więcej z jednego worka IMO. I nie podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Georgia, Georgina, Georgiana 10.06.13, 10:55 Nie podobają mi się, uważam je, za trudne w wymowie, a niebezpieczeństwo wprowadzenia ":dż" tym bardziej mnie odstrasza. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Georgia, Georgina, Georgiana 19.12.13, 10:40 Georgina kojarzy mi sie z filmem ogladamym w czasie letnich wakacji dawno temu Abigail. Georgia kojarzy mi sie rowniez z Gruzja. Gerogiana z bohaterka Dumy i uprzedzenia zadnego z nich nie odebralbym negatywnie i wszystkie te skojarzenia sa mile. Nie jestem w stanie ocenic czy moga byc nadane w Polsce, w sumie nie ma wersji Jurka, Jerza i dlatego ta wersja jest uzupelnieniem . Pewnie dla konserwatystow jest nie do przejscia, mi sie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Georgia, Georgina, Georgiana 19.12.13, 11:41 Georgia mi się nie podoba. Georgina , a zwłaszcza Georgiana owszem, choć ta wymowa odrobine karkołomna, a wszelkie dż odpada. U kogoś podobałoby mi się, tylko ta "gina" brzmi mi jakoś ginekologicznie (?) Nawet nadać bym mogła, ale jedyne zdrobnienie jakie mi się nasuwa, to Gienia, jak przy Genowefie. I może Janka, od Georgianki. No, trudne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Georgia, Georgina, Georgiana 19.12.13, 12:05 O, już wiem. Na polskie warunki najbardziej pasuje mi Georginia. Bardzo kwiatowo, to fakt, ale Malwina też jest bardzo kwiatowa, a znam parę. Co nie zmienia faktu, że Georginia nadal byłaby Gienią. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Georgia, Georgina, Georgiana 19.12.13, 14:19 To jeszcze do pochodzenia meskiego odpowiednika imienia. pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy Georginia faktycznie bardzo kwiatowo sie kojarzy, calkiem sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Georgia, Georgina, Georgiana 19.12.13, 14:27 magdmaz napisała: > Georgia mi się nie podoba. > Georgina , a zwłaszcza Georgiana owszem, choć ta wymowa odrobine karkołomna, a > wszelkie dż odpada. U kogoś podobałoby mi się, tylko ta "gina" brzmi mi jakoś g > inekologicznie (?) Nawet nadać bym mogła, ale jedyne zdrobnienie jakie mi się n > asuwa, to Gienia, jak przy Genowefie. I może Janka, od Georgianki. No, trudne i > mię. Wiem z pierwszej ręki, że Georginę Tarasiuk zdrabniali do Giny (wym. Dżina). Dla nastolatki w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Georgia, Georgina, Georgiana 19.12.13, 14:26 "Do serca przytul psa, weź na kolana kota, Weź lupę popatrz - pchła! Daj spokój, pchła to też istota. Za oknem zasadź bluszcz, niech się gadzina wije, A kiedy ciemno już i wszyscy śpią, Matka śpi, ciotka śpi, wujek śpi Zapylaj georginie..." Gdybym nie miała absolutnie żadnych innych kryteriów poza tym, co mi się podoba - nadałabym Georginę. Ładne imię Też mam skojarzenie z Georginą Tarasiuk, pozytywne. I pasowałaby mi do Józefiny. Georgia to już "on my mind" i obawiałabym się wymowy i będącego jej konsekwencją zapisu w formie "Żorżja", więc raczej odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Georgia, Georgina, Georgiana 20.12.13, 11:14 Z wymienionych najbardziej podoba mi się Georgina, spotkałam kiedyś jedną i była zdrabniana do Inki. Georgiana jest trochę za bardzo wymyślna, a Georgia kojarzy mi się jedynie (podobnie jak innym) z Gruzją. Myślę, że w Polskich warunkach szansę powodzenia może mieć jedynie Georgina i nie wrzuciłabym jej do jednego worka z Jessicą czy Vanessą. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Georgia, Georgina, Georgiana 20.12.13, 12:00 Znałam niegdyś Ginie-Georgine. Dla mnie to coś w stylu Sary czy Diany, czyli ma być "światowo", nowocześnie. Nie tego szukam w imionach, ale u kogoś mi nie przeszkadza. Georgia nie podoba mi się zupełnie. Georgiana najbardziej mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Georgia, Georgina, Georgiana 24.12.13, 20:25 Trudno powiedzieć do jakiego worka bym je wsadziła.. Zależy chyba czy czytane po polsku tak jak się pisze, czy po angielsku Dżordżia/ina/iana... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Georgia, Georgina, Georgiana 24.12.13, 21:30 A swoją drogą, mnie Georgina czytana jako "Dżordżina" podoba się chyba nawet bardziej niż czytana po polsku. Ale nawet mając zagranicznego męża Dżordżiny bym pewnie nie miała, bo szukałabym jednak bardziej uniwersalnych imion Odpowiedz Link Zgłoś
giuli_k Re: Georgia, Georgina, Georgiana 06.01.17, 22:41 Według mnie imiona te są bardzo ładne Imię Georgina ma skrót Gina a Georgia Giuli co do Georgiana to nie wiem. A osoby które mają na imię Georgia (tak jak np ja) mogą być z tego szczęśliwe ponieważ nazwali tym imieniem KRAJ! a nie jakies malusie miasteczko nazywają się tak np: Georgia Lock (aktorka) i Georgia May Jagger (brytyjska modelka) i wieele innych osób więc jak ktoś wam (osoby z imieniem Georgia) powie że jesteście Gruzją czy coś takiego to odpowiedzcie : -No widzisz nazwano moim imieniem kraj - na pewno opadnie im szczęka xdd Pozdrawiam 😇😊😙 Ps to imie w Grecji jest bardzo popularne i pisze sie je tak: Γεωργία Odpowiedz Link Zgłoś