ksiezna_pani1 14.06.13, 22:30 Co sądzicie o tych imionach? Mnie do gustu szczególnie przypadła Symfronia i myślę, że kiedyś mogłabym nazwać tak córkę. Symfronia i Symfroniusz - imiona pochodzenia greckiego, powstałe na bazie czasownika greckiego symphrone- 'być jednomyślnym, zgadzać się'. Do 1994 roku odnotowano 2 Symfronie oraz 2 Symfroniuszów Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowita771 Re: Symfronia i Symfroniusz 14.06.13, 22:32 Pierwsze słyszę, gdybym poznała jakąś Symfronię, to bym na pewno z niej zrobiła Symfonię. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Symfronia i Symfroniusz 15.06.13, 07:49 Mnie się jednoznacznie skojarzyło z Symfonią i myślę, że niefortunny w wymowie zbitek liter "fr" spowoduje, ze wiele osób będzie mówiło Symfonia/-usz, bez "r". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Symfronia i Symfroniusz 15.06.13, 09:42 Też uważam, ze byłyby kłopotliwe - szczególnie Symfronia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Symfronia i Symfroniusz 23.06.13, 10:57 Dziękuje za opinie. Mnie Symfronia myli się z Symforian(n)ą . Odpowiedz Link Zgłoś