mama_zona 01.08.13, 11:09 trafiłam na forum wszystko o imionach,weszłam,poczytałam...dziewczyny robią rankingi,statystyki dotyczące popularności imion.Wiele osób prosi o podpowiedz czy ma nazawać córkę Ania czy Dżesika. Ja wybierałam z mężem imiona dla synów poprostu z kalendarza, nie patrzyłam na to czy jest popularne i czy w klasie będzie dwóch chłopców o tym imieniu.Musiało nam się podobać a nie babci czy wujkowi. Jak było u Was z wyborem,korzystałyście z rad innych? Moja kuzynka urodziła miesiąc temu córkę, chcieli dać jej na imię Małgorzata, ale jak mi powiedziała ze jednak zmienili na Basię, bo jej mama miała kiedyś sąsiadkę z którą darła koty i nie chciala nawet słyszeć o imieniu Małgosia..szczena mi opadła :p Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wuika Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 11:13 Nie pytaliśmy o radę. Wiedzieliśmy, że na jedno z dwóch wybranych dla bliźniaczek może być kręcenie nosem (mniej popularne). Po prostu wysłaliśmy po porodzie MMSy ze zdjęciami i imionami, żeby nie było dyskusji Imię dla ew. trzeciego potomka też wybrane, pewnie też, jeśli kiedyś ten moment nastąpi, ogłoszenie będzie wyglądało tak samo. A samo wybieranie było takie, że nie chcieliśmy żadnych nowości, czy starych-nowości, przeglądaliśmy trochę list imion, co nam się podoba, a co nie. Spodobało się jedno z imion słowiańskich i jedno z imion innych I tak zostało po prostu. Dla panów też były wybrane imiona. Po USG, na którym określono płcie, dobraliśmy, które imię dla której bliźniaczki (była lewa i prawa ) i już. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 11:19 Dla obojga dzieci wybrałam sama. Nikt nie miał zastrzeżeń, nikt nie protestował. Gdyby mieli zastrzeżenia na pewno przemyślałabym. Z kalendarza wybrałam dla psa, to była z dnia i miesiąca, kiedy pies u nas zamieszkał. Ktoś musiał podjąć decyzję, bo nie mogliśmy się dogadać Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 11:29 Imię dla córki miałam wybrane zanim jeszcze byłam w ciąży. Jest to wariacja na temat imienia mojej kochanej babci. Imię babci jest moim zdaniem zbyt starodawne więc musiałam je zmienić. Córka ma imiona po swoich dwóch prababciach. Nie wprost ale zachowane podobieństwo. Jak się potem okazało imię dosyć popularne. Zadziwia mnie przekonanie że nietypowe/rzadkie zapewni dziecku wyjątkowość. Ale ja mogę sie nie znać. W klasie w podstawówce miałam jeszcze 3 Beaty. Moje dwie najlepsze przyjaciółki to Beaty. Tworzyłyśmy gang Beat i mam z tym tyle świetnych wspomnień że w życiu nie chciałabym mieć wyjątkowego imienia Bądź biseksualistą, w ten sposób podwajasz swoje szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 15:22 > Imię dla córki miałam wybrane zanim jeszcze byłam w ciąży. Jest to wariacja na > temat imienia mojej kochanej babci. Imię babci jest moim zdaniem zbyt starodawn > e więc musiałam je zmienić. Ja też,podobnie,tyle,że chciałam imię w wersji kraju,gdzie mieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 11:38 Uważam, że wybór imienia dla dziecka jest bardzo, bardzo ważny, dlatego nie zaszkodzi podpytać się o opinie innych osób. Czasem rodziców może po prostu ponieść i potem dziecko męczy się z imieniem typu Oliwier czy Wanessa. Mam na imię Anna. Kompletnie nie reaguję kiedy ktoś krzyczy za mną "Ania". Nie reagowałam jako dziecko, nie reaguję do tej pory, nie mam takiego odruchu, że się odwracam, gdyż zawsze oprócz mnie było bardzo dużo Ań i przeważnie to nie ja byłam tą wołaną. Czasem ktoś mi mówi "wołałam za tobą wczoraj w mieście, ale nie słyszałaś". Dlatego córka dostała rzadkie imię, na pewno w tym roczniku była jedyną Klarą.. Oprócz tego nie chciałam, żeby imię miało takie brzydkie zdrobnienia jak Anka, Hanka, Aśka itd. Dla chłopców imiona mi się nie podobają, więc postawiliśmy na imię "rodzinne", jedynie w moim pokoleniu nie było żadnego Stasia, a tak zawsze mnóstwo było Stanisławów, mój dziadek, który był bardzo dobrym i wesołym człowiekiem nosił to imię. Może w Warszawie to popularne imię, ale tu gdzie mieszkam chyba najwięcej jest Oliwierów, Jakubów, Szymonów i Gracjanów, o małych Stasiach w ogóle nigdy nie słyszę. A dla mnie popularność imienia jednak ma pewne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 11:49 A to już zupełnie inna sprawa. Loteria-albo dziecku spodoba się jego imię, albo nie. Córka długo nie lubiła, przeszło jej. Syn jeszcze trochę marudzi. Powtarzam, że jako pełnoletni może zmienić imię i nikt nie będzie miał do niego pretensji. Trzeba dziecku nadać jakieś imię, noworodek nie powie jakie imię chciałby mieć. Jakoś moi narzekacze nie kwapią się do zmiany imienia Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 12:56 To ja jako ciekawostkę powiem, że moja mama całą ciążę nie wiedziała czy nazwać moją siostrę Dorota czy Agata.. Zdecydowała się na Dorota, a gdy moja siostra w żłobku poznała Agatę, to kazała tak się nazywać, upychała swoje rzeczy do szafki tej dziewczynki i przez jakieś dwa lata płakała gdy mówiło się na nią Dorota, bo ona nazywa się Agatka i tyle. Obecnie lubi swoje imię. Z kolei ja całą ciążę zastanawiałam się czy nazwać Klara czy Emilia. Zdecydowałam się na to pierwsze i gdy moja córka poznała w przedszkolu Emilię to zachwyciła się tym imieniem i zaczęła mówić, że chciałaby takie imię nosić, że jest śliczne itd.. a nie wiedziała w ogóle o tym, że tak chciałam ją nazwać. Ale ogólnie to moje dzieci póki co nie narzekają na swoje imiona, nie skarżą się, chociaż córce obecnie najbardziej podoba się Hania. Ja swoje imię uważam w sumie za ładne, ale jakoś się z nim nie utożsamiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
agiq do koza_w_rajtuzach 01.08.13, 13:50 no bez przesady, nie jedyną Klarą...też mam Klarę z 2006 i jej siostrę Lenę, tak jakoś wyszło że jedno imię okazało się potem bardzo popularne, a drugie mało ale jednak spotykamy też inne Klary np. w wakacje w przedszkolu dyżurnym, kiedyś na placu zabaw... Imiona pasują do moich cór, wybierając kierowałam się tym co mi się podobało po prostu z tym że przejrzałam rankingi najpopularniejszych imion żeby nie dać tych z pierwszej piątki, sama mam najpopularniejsze imię z lat 70 i mimo że obecnie go bardzo lubię to w szkole było beznadziejnie być szóstą Agnieszką w klasie... Odpowiedz Link Zgłoś
white.orchid Re: do koza_w_rajtuzach 01.08.13, 14:34 e go bardzo lubię to w szkole było beznadziejnie być szóstą Agnieszką w klasie je Odpowiedz Link Zgłoś
mindtriper Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 11:55 Ja miałam ulubione i wymarzone imiona dla ewentualnych dzieci od dawna. Kiedy zaszłam w pierwszą ciążę cieszyłam się, że dla syna mam już imię. Ale nagle okazało się, że teściowie padli trupem na dźwięk tego imienia, teściowa płakała (serio), teść kręcił głową i ciągle mówił "tylko nie ..., tylko nie ...". I do teraz nie zdradzili dlaczego to ich tak poraziło, ale ich reakcja była tak silna (a są całkiem zrównoważeni), że się nie upierałam. Problem miałam jednak ogólnie, bo urodziłam trzech chłopaków i wymyślenie fajnych trzech męskich imion było dość trudne. Dwa z nich są ok dla wszystkich, trzeci ma dość kontrowersyjne imię, jednym się bardzo podoba, a inni wprost są zdegustowani (pokolenie rodziców, babcie i młodzi są zachwyceni). Odpowiedz Link Zgłoś
maggorlo Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 11:56 Ja nie miałam wyboru. Jak zaszłam w ciążę wiedziałam, że to będzie córcia i jak będzie miała na imię. Co dziwne to wcale nie było to żadne z imion, które wcześniej bym typowała. Czary... Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 11:58 My wybieraliśmy sami, tak jak nam się podobalo. Przy synu wątpliwości co co imienia nie mieliśmy. Przy córce musiał być kompromis (to które mi się najbardziej podobało odpadło, bo mąż nie chciał, to które jemu się najbardziej podobało odpadło bo ja go nie chciałam). Drugie imię każde dziecko otrzymało po którejś prababci lub pradziadku. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 12:01 Sami wybieraliśmy. Córka miała być jeszcze długo przed urodzeniem Klaudią. Ale w czasie ciąży imię nam spowszedniało, nagle wokół zrobiło się dużo Klaudii. I na prowadzenie wysunęła się Alicja. Czemu ? Nie wiem sama Chyba podobało nam się brzmienie tego imienia. Druga miała być Luiza ale w chwili porodu okazało się , że trzech lekarzy pomyliło się na USG i to chłopiec! Na szczęście mieliśmy awaryjne imię z czasów pierwszej ciąży kiedy oczywiście wybieraliśmy dla obu płci. Nikodem. Mąż jest fanem Romana Wilhelmiego a ja na Romana za nic zgodzić się nie chciałam Potem zaliczyliśmy wpadkę , liczyłam na dziewczynkę (wiedziałam co się święci i jaki będzie sajgon u nas z dwoma chłopakami) ale chłopak. Więc Wiktor - to samo znaczenie imienia co Nikodem. Uważam , że do syna pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 12:12 Imiona wybierałam z ojcem dzieci, opinia reszty nie miała dla nas znaczenia. Chcieliśmy aby imiona były jednocześnie proste i rzadkie. Udało się Dzieci też zadowolone I maja coś czego nie ma moje imię i czego brak jest denerwujący - nie potrzeba ich zdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 12:23 ja podobnie, wybierałam z mężem. Jak przedstawiliśmy nasze wybory (nie na zasadzie że się zastanawiamy czy takie tylko, ze już takie będzie) to obie strony były oburzone... teściowa potrafiła zadzwonić do moich i prosić by mój ojciec wpłynął na moją decyzję bo to z pewnością ja je wybrałam i przekonałam M bo ono jest okropne i jak ona ma się do dziecka zwracać... Po porodzie skończyło się wszelkie gadanie. Imiona dzieci są dość oryginalne (jak na częstotliwość ich nadawania), ale są znane i nie raz zasłyszane. Imię młodszego obawiam się, że robi się coraz bardziej popularne, a tego chciałam uniknąć. Nie wyobrażam sobie zmieniać imienia, bo komuś się źle kojarzy czy ktoś takiego nie chce, ich problem, mieli swoją szanse przy nadawaniu imion dzieciakom Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 12:30 Ja dla dziecka pierwszego wybierałam imiona a maz tylko wymyślal rymowanki, które jego zdaniem dyskwalifikowaly imiona. Tesciowie nie wtracali sie zupełnie. Moja mama rzucala luźne propozycje, ale tez sie nie narzucala, ze ma byc tak a nie inaczej. Teraz dla drugiego dziecka imię mam wybrane, z mężem dyskutować nie zamierzam, zwłaszcza ze to imię braliśmy tez pod uwagę w pierwszej ciazy. Kierowalismy sie naszym gustem, a także tym by pasowało do nazwiska i było łatwe do wymówienia rownież poza Polska, gdyby kiedyś chciały wyjechać. Stad tez te imiona nie maja polskich znaków diakrycznych i istnieją w większości języków europejskich. Miały brzmieć tez ładnie zarówno dla dziecka jak i dorosłej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 12:32 My sami wybieraliśmy, nikomu do akceptacji nie przedstawialiśmy. Starsza córka miała być chłopcem przez połowę ciąży i pewnie byłaby Piotrusiem, bo nic innego nie przychodzilo mi do głowy ale okazała się dziewczynką i dostała imię po mojej prababci i dlatego że nam obojgu się podobało. Z drugą córką mieliśmy problem, bo mąż chciał Monikę, a ja Martę lub Agatkę. Ostatecznie dostała inne imię ale takie, które spodobało się nam obojgu od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 12:39 My wybieraliśmy imię , które nam się nie kojarzyło źle i podoba nam się obojgu. Długo wybieraliśmy . NIe mogliśmy dojść do kompromisu. Poprzestało na pierwszej propozycji, która wyszła ode mnie, mąż się przekonał. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 13:14 Wybieraliśmy imię z mężem. Przy pierwszym moi rodzice wysunęli watpliwości, uznaliśmy, ze byc moze mają rację i to imię daliśmy jako drugie. Przy drugim dziecku dyskusji nie było, bo ubrania po starszym odkładaliśmy "dla Kasiuni" - i jak zaczęliśmy wybierać inne imie, to okazało sie,że przepadło - Kasia i tak wracało, bylo oczywiste. Potem okazało sie, ze Kaś jest pełno, ale dziecko było Kasią i już Przy trzecim, znacznie młodszym, uznaliśmy że imie wybieramy wspólnie, nie może byc takie, które nie spodoba sie starszym dzieciom. I rzeczywiście jednogłośnie zdyskwalifikowały wybrane przez nas imię. Jako, ze jednomyślności nie bylo, na pierwsze imie dostał to, które podobało sie bardziej rodzicom i bratu, a na drugie daliśmy to, które podobało sie siostrze. Odpowiedz Link Zgłoś
edi761 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 13:27 ...A u nas przez cala ciąże nie moglismy sie zdecydowac -bylo 3 moze 5 ladnych dla nas typow. Ktos wspomnial:" jak sie urodzi zobaczysz dzidzie i bedziesz wiedziala jakie imie do niej pasuje".Nic podobnego wszystkie 3-5 pasowaly i zadne z nich. Corka wlasnie skonczyla 2 TYGODNIE- oczywiscie zostaly jej nadane 2 imiona urzedowo ale wciaz nie jestesmy pewni i zastanawiamy sie nad ew zmiana- tym razem na szczescie myslimy jedynie nad zamiana kolejnosc juz nadanych imionufff jakis postep sie dokonal hihihi. ktos z was mial podobnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 14:12 Ja imię dla syna wybrałam prawdopodobnie już w liceum czego sama do końca nie pamietam. Otóż krótko po porodzie spotkałyśmy sie na spacerze z kumpelą, ona z córką w wózku a ja z synem. Jak powiedziałam jak ma na imię to powiedziała że już w szkole mówiłam ze mój syn będzie miał na imię Michał. Zawsze mi sie to imię b. podobało, super pasuje do dużego i małego egzemplarza. No i z nikim mi sie nie kojarzyło bo nigdy nikogo nie znałam o takim imieniu. Teraz jest chyba bardziej popularne niz kiedys ale nie najpopularniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 14:46 corka nie urodzila sie w polsce,imie wybieralismy razem,wiedzialam ze nie chce polskiego imienia ,niespecjalnie mi sie podobaja ,wybralismy jedno co oboje lubimy ,a drugie amerykanskie po prababci meza ktora pochodzila ze stanow.i tyle.mode na imiona mam w doopie,czyjes widzimisie tez Odpowiedz Link Zgłoś
myszy80 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 14:45 Wybieraliśmy z mężem i kierowaliśmy się tylko i wyłącznie tym, żeby nam się podobało i żeby nie było za bardzo popularne (dlatego, niestety, odpadł Wiktor). W oby przypadkach o wybrze imienia poinformowaliśmy wszystkich już po porodzie. Przy starszym było trochę kręcenia nosem, ale szybko ucichło. Przy młodszym teściowa zrobiła mężowi awanturę, że co to za imię, że brzmi niemiecko, i że nigdy się tak do swojego wnuka nie zwróci... postawiliśmy na swoim i teraz nie ma problemu z wypowiadaniem imienia na głos Po czasie zdaliśmy sobie sprawę, że nawet gdyby chieli w przyszłości wyjechać do innego kraju nie będą mieli problemu z tłumaczeniem imion. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 22:32 Ale Wiktor nie jest jakoś specjalnie popularny. Przynajmniej nie w moim regionie, może u Was jest wysyp Wiktorów (pamiętam, jak w Krakowie co drugi noworodek był Jan lub Karol, ewentualnie Paweł) Wiktorii jest rzeczywiście pełno, Wiktorów widzę sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mood_indigo To u nas trochę chyba nietypowo, bo... 01.08.13, 15:25 imię dla córki wybrała teściowa. Sami byśmy na nie nie wpadli, ale kiedy tylko je wypowiedziała - okazało się, że tak, to właśnie jest to imię Odpowiedz Link Zgłoś
zolza79 Re: To u nas trochę chyba nietypowo, bo... 01.08.13, 16:01 Ja stoję przed wyborem imienia dla córki i nie możemy się zdecydować. Sukcesem jest, że udało nam się wytypować 3: Milena, Emilia i Hanna. Z pierwszą córką nie było problemu - od samego początku mieliśmy wybrane imię i się go trzymaliśmy. A teraz klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: To u nas trochę chyba nietypowo, bo... 01.08.13, 16:36 Poszukaj inspiracji-rodzina, muzyka,bohaterowie literaccy, Pomiń te na topietaropolskie, za(gra)maniczne, aktualnie trendy. Dzieciom i tak nie będaąsię podobać Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: To u nas trochę chyba nietypowo, bo... 01.08.13, 16:52 Przepraszam, mam problemy z klawiaturą. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 16:13 Przez pół ciąży utrzymywaliśmy rodzinę w przekonaniu, że córkę nazwiemy Inocencja. W efekcie, gdy dostała imię docelowe (to samo, tyle, że grecki źródłosłów, daleko bardziej popularne w Polsce), wszyscy grzecznie pochwalili wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
zuwka Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 19:41 Ja nazwałam córkę imieniem mojej mamy. Bo bardzo lubię to imię, a poza tym tak chciałam odkąd pamiętam. nawet lalkę miałam w dzieciństwie o tym imieniu Mąż zgodził się bez wahania. Gdybym miała drugą córkę nazwałabym ją imieniem teściowej, ale mąż nosem kręcił trochę kiedy z nim o tym gadalam. Ewentualność jest taka, że moglibyśmy nazwać ją "zdziewczęciałym" imieniem pradziadka (jest takie imię i fajnie brzmi) a jak chłopak, to imieniem pradziadka. W nosie miałam i mam czy imię popularne czy nie. Miałam chyba ze cztery dziewczyny w podstawówce z takim imieniem jak ja i nie mam z tego powodu traumy. Czasem mnie tylko wkurza, jak ktoś sugeruje że dałam córce na imię tak a nie inaczej, bo taka moda. Nic nie poradzę że teraz moda na te starsze Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 19:41 Nie miałam imienia dla syna, bo zawsze wiedziałam że będę miała córke he,he. Czytałam forum imiona, a na imię mojego syna zrobiłam casting wśród znajomych Jeśli kiedyś będę miała drugiego syna (bo oczywiście dla córki imię mam od 12 lat) to sie orasze na forum bo chciałabym na 5 liter pasujące do imienia brata. Podoba mi się Miron, ale mąż się krzywi. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 20:32 W moim przypadku, to dobrze, ze nie mam corki, bo nie byłaby zadowolona z imienia. W pierwszej ciąży mąż wymyślił Sawa, albo Blanka a ja nie miałam koncepcji, a jego propozycje wcale mi do gustu nie przypadły Szczęsciem przyszedł na swiat syn i nie było kłopotu z imieniem. Druga ciąża i mąż czekał na......Simonę! Ja wówczas myślałam o Zuzannie, albo Esterze- ale czułam, CZUŁAM ze to będzie syn Szczesciem syn- i ja wybrałam imię. A później nie wierzyłam, ze u mnie można zainicjować ciążę z corką. Zuzanna?...Estera?...i jeszcze spodobała się z forum L.E.A i imię Lea wydawało się takie akuratne. Ale jeszcze przed ciążą wybrałam imię dla syna. Oboje ucieszyliśmy się, gdy USG potwierdziło moją pewność, ze gdy inicjuje się ciążę w owulację, to jest duże prawdopodobieństwo , ze wygra wyścig męski plemnik ( mój organizm poza owlulacją nie jest chętny na zmiany Synowie noszą imiona- Jakub , Jędrzej, Artur. Żadne z tych imion nie było modne gdy chodziłam w ciąży. W szkołach nie spotykali imienników w klasach, ale moi znajomi gdy poznali nasze dzieci podublowali imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 22:05 Imiona mialy byc malopopularne,ale nie udziwnione oraz nam sie podobac. Odpowiedz Link Zgłoś
anjaka1983 Re: wybór imienia dla dziecka 01.08.13, 23:54 w dniu, kiedy dowiedziałam się, że będę miała synka, uparłam się, żeby wybrać dla niego imię. mąż jest japończykiem i już wcześniej ustaliliśmy, że imię będzie japońskie. najpierw poprosiłam męża, żeby wymienił imiona, jakie mu się podobają, ale wszystkie brzmiały jakoś strasznie w końcu wpisałam w google "japanese male names", przeczytałam całą znalezioną listę, wybrałam te, które mi się podobały, potem mąż wyrzucił te, które były staromodne/śmieszne/nie do przyjęcia no i wybraliśmy to, które zostało Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: wybór imienia dla dziecka 02.08.13, 00:11 Wcale mnie nie oburza to, ze ktoś się liczył ze zdaniem matki - tez nie chciałabym nadać dziecku imienia, które mojej mamie czy teściowej wybitnie źle by się kojarzyło. Owszem, nie brałam ich typów pod uwagę, ale nadanie imienia, któremu ktoś w rodzinie byłby zdecydowanie na "nie" też nie wchodziło w grę. Wybierając dzieciom imiona przede wszystkim patrzyłam na to, żeby nie było popularne w tej grupie wiekowej, więc moje dzieci mają imiona bardzo pospolite, ale niemodne. No i oczywiście musiało nam się podobać i nie być pretensjonalne, choć akurat imię najmłodszej jest często za takie uważane, choć nie było to zamierzone, mnie się kojarzy prosto i swojsko, wielu osobom, zwłaszcza młodszym niestety nie... Odpowiedz Link Zgłoś
marcik.f Re: wybór imienia dla dziecka 02.08.13, 00:23 My chcieliśmy Darię albo Dagmarę. Rodzice na nie od początku, bo jak to zdrabniać? Darusia, Dagusia, Marusia itd itp. Daria nazywa się DARIA. My ze zdrobnieniem nie mamy problemu, zwyczajnie jest Darcysia. Odpowiedz Link Zgłoś