koleandra 04.08.04, 14:08 Mam takie pytanie - może głupie. Dlaczego wybieracie dla dzieci drugie imiona? Do czego służy to drugie? Ja mam jedno, mój mąż ma jedno i Ada ma jedno, nie widziłam sensu w nadawaniu dwóch - ale na ten przykład moja mama ma dwa. A Wy macie po dwa? a Wasze dzieci? i dlaczego? czy nie mogliście się zdecydować? czy ot tak po prostu, tylko po to aby było. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabrysia_s Re: Po co są drugie imiona? 04.08.04, 14:16 Zastanawiałam się nad tym samym. Zawsze wkurzało mnie wpisywanie na urzędowych kwitkach dwóch imion, dlatego moje dzieci mają tylko jedno imię. Mam nadzieję, że nie będa miały z tym w przyszłości żadnych problemów. Gabi Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Po co są drugie imiona? 04.08.04, 14:56 Zaraz Ci pewnie Aluc odpowie, ze dobrze wyglada inicjal drugiego imienia na wizytowce. I ja sie z tym zgadzam. Moje dziecko np dostalo drugie imie po babci, miedzy innymi po to, ze ja usatysfakcjonowac. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Po co są drugie imiona? 04.08.04, 15:55 moje dzieci mają po jednym imieniu (vide wątek o sposobie wybierania imion0 a ja mam dwa, i mi się to przydało stosownie do okoliczności używałam już jedno, drugie, albo dwa na raz ;o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Po co są drugie imiona? 04.08.04, 15:58 Jak się ma popularne nazwisko, to czasem moga byc kłopoty w urzedach, nawet juz w szkole jak duza, w szpitalu z identyfikacją. Wtedy można uzywac inicjału albo przejsc na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: Po co są drugie imiona? 06.08.04, 12:00 W mojej firmie zdarzyło się dwóch panów o takich samych dwóch imionach i nazwiskach ) Wołamy więc do nich po imionach z bierzmowania hihi.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamastasia Re: Po co są drugie imiona? 04.08.04, 20:41 Ja mam dwa imiona, bo Anna bardzo podobało się mojej mamie (przez Anię z Zielongo Wzgórza) a jedna z mioch babć ma też tak ma na imię, więc aby drugiej nie było żal - na drugie mam Weronika. A mój mąż i syn mają według tradycji rodziny mojego teścia - drugie imię po swoim ojcu. Kolejne dzieci tez będą miały po dwa imiona - jak wszyscy to wszyscy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Po co są drugie imiona? 10.08.04, 14:21 Kiedys drugie imię sie dawało jak pierwsze nie było "święte", ja mam Renata (jedno) moj brat Robert ma drugie Józef. Moj syn jest wyjatkiem ma na imie Dominik a drugie dostal po tacie Jarosław Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Po co są drugie imiona? 10.08.04, 17:24 dla mnie nadawanie drugiego imienia tez jest bez sensu. oboje zmezem mamy jedno imie, Mlody tez ma jedno. a juz zupelnie glupie wydaje mi sie nadawanie drugiego imienia na czesc babc, dziadkow, tudziez po tatusiu i mamusi. ja mam imie po zmarlej siostrze mojej mamy i bardzo mi sie to nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Po co są drugie imiona? 10.08.04, 17:50 Moze Ci sie nie podobac to, ze ktos ma drugie imie po babci, ale nie musisz twierdzic, ze jest to glupie. Dla mnie glupie moze byc to, ze Ty nie nadalas dziecku drugiego imienia. Poza tym gdyby imie Elzbieta nie podobalo mi sie, nie nadalabym go corce. Leokadia po drugiej babci nie zostalaby napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Po co są drugie imiona? 11.08.04, 10:01 > a juz zupelnie glupie wydaje mi sie nadawanie > drugiego imienia na czesc babc, dziadkow Czemu? To bardzo ładny zwyczaj. Praktykowany od stuleci, jeśli z jakiś powodów nie pierwsze imię po babci, to drugie. I pierwsze i drugie imiona powtarzające się w rodzinie co któreś pokolenie dają poczucie ciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
beata32 ... Drugie imiona - czemu nie 30.08.04, 14:51 Dokładnie po to, dla poczucia ciągłości, przynależności do jakiejś rodziny. Akurat wydaje mi się, że osób po których moje dzieci dostały drugie imiona coś wartościowego sobą prezentowały i w taki sposób chcieliśmy ich uhonorować, wspomnieć (bo już nie zyją). Starszy synek ma po rodzinie męża, młodszy po mojej. W sumie na początku nie chciałam dawać drugiego imienia, - mi zawsze wydawało się kłopotliwe bo miałam 2 imiona i b długie nazwisko, aż do rozmowy z moją koleżanką, która mówiła, że chyba wszyscy jej znajomi mieli drugie imię i zazwyczaj mogli coś na temat tego imienia powiedzieć, po kim i dlaczego takie, a ona czuła się poszkodowana, że jest jednoimienna. Wtedy doszłam do wniosku, że właśnie takie imiona chcę dać - nie kolejne z niczym nie związane, tylko właśnie po kimś z rodziny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: Po co są drugie imiona? 10.08.04, 18:10 Moje dzieci maja tylko po jednym. Chyba glownie dlatego ze weny tworczej nie starczylo Dla mnie rowniez drugie imiona wydaja sie zbedne. Za to dzieci beda (sa) raczej wyjatkami bo mieszkamy w Kanadzie gdzie sporo dzieciakow ma i po 3 imiona. Ja za to mam drugie imie po babci (Maria). A na widok pierwszego (Agnieszka) wiekszosc Kanadyjczykow wpada w poploch. Drugiego imienia prawie nie uzywam poza niektorymi dokumentami (np. paszport, ofkors) - i tak Maria widnieje na mojej karcie ubezpieczenia medycznego. No i siedze sobie kiedys w poczekalni u lekarza, czekajac grzecznie na swoja kolejke, a tu pani sekretarka zaczyna sie wydzierac "Mariija, Mariiija" - ja oczywiscie, zero reakcji bo ja przeciez Agnieszka. Oczywiscie, chodzilo o mnie, dane na karcie zostaly przepisane z karty ubezpieczniowej, wiec pani sobie ominela nie-do-wymowienia Agnieszke, i zaczela mnie szukac przy uzyciu drugiego imienia Na cos sie przydalo, chociaz ja nie bylam tym zachwycona i pouczylam pania zeby juz lepiej wolala na mnie Aggie Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Po co są drugie imiona? 10.08.04, 21:24 Ciekawy jest zwyczaj "uzywania dwu imion w jednym". Resztki tego zachowały sie w naszych polskich imionach Joanna i Marianna. W Francji popularne sa takie zestawy np. Jean-Pierre, Jean-Marie, Jean-Baptiste...I wtedy zwracamy sie do konkretnej osoby : Janie-Mario pozwól do nas, Janie-Piotrze, telefon do ciebie, Janie Chrzcicielu, zjedz zupkę ! Fajne ! Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Po co są drugie imiona? 11.08.04, 10:05 >Ciekawy jest zwyczaj "uzywania dwu imion w jednym". Resztki tego zachowały sie > > w naszych polskich imionach Joanna i Marianna. Joanna nie jest zbitką dwóch imion, to po prostu inaczej spolszczona Janina, Marianna pochodzi z czasów gdy uważano, że nadanie imienia Maria byłoby świętokradztwem. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Po co są drugie imiona? 12.08.04, 14:33 Jean-Baptiste to nie imie podwojne, tylko wskazanie na konkretnego swietego- patrona: Jan Chrzciciel, a nie Jan Ewangelista, powiedzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
lideczka_27 Re: Po co są drugie imiona? 11.08.04, 21:12 Mój syn ma drugie imię po swoim pradziadku a dziadku swojego ojca. Dla mojego męża dziadek był autorytetem i wzorem do naśladowania, ojciec niestety nie. Więc to imię to chyba dobra wróżba dla naszego syna. Pierwsze imię wybrałam ja, ładnie współgra z drugim i z nazwiskiem. pozdrawiam Ja mam drugie, bo jest to imię, jakie chciała dla mnie matka chrzestna. Więc pierwsze mam takie, jak chcieli rodzice (po dwóch prababciach) a drugie takie, jakie wybrała chrzestna. Odpowiedz Link Zgłoś
lideczka_27 dodam jeszcze 11.08.04, 21:13 że ponoć w naszym prawie oba imiona są równorzędne i można się drugim posługiwać jako pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: dodam jeszcze 12.08.04, 14:01 Mam kolege, ktory od wiekow dla wszystkich byl, jest i bedzie Jackiem. To, ze naprawde nazywa sie Dariusz Jacek dowiedzialam sie, jak podpisywal papiery na naszym slubie, byl swiadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
brzoze Re: Po co są drugie imiona?-wyjaśniam 20.08.04, 11:29 Dawno, dawno temu uważano, że znając czyjeś imię można zawładnąć jego duszą. Zaczęto więc nadawać dzieciom drugie imiona, których nie używano na codzień - znali je tylko najbliżsi. Takie wyjaśnienie usłyszałam od mojej siostry studiującej historię i spodobało mi się. A moje dzieci mają tylko 1 imię i w zupełności im wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: Po co są drugie imiona? 20.08.04, 13:41 Teraz bodajże mozna nadawać nawet pięć imion. Ale czemu to ma słuzyć, tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
walker22 Re: Po co są drugie imiona? 30.08.04, 16:03 drugie imie nadaje sie takze na chrzcie, wybierajac patrona dla dziecka. ja nadalam mojej corce drugie imie z tego tez powodu, ale tez dlatego, ze podoba mi sie polaczenie tych 2 imion(pola anna , pollyanna, moja ulubiona bohaterka ksiazki...), a nie lubie, gdy polskie dzieci nazywa sie nie po polsku (gdy na 1 mialaby pollyanna)... mimo, ze mieszkam za granica i w sumie tu nie byloby to dziwne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
dslonce Re: Po co są drugie imiona? 31.08.04, 13:28 A moja historia jest taka: po moim urodzeniu mama poszla do urzędu zarejestrować dziecko, czyli mnie i tam jakaś niedouczona urzędniczka powiedziała, że imię Dagmara nie istnieje i nie pozwoli dziecka tak nazwać.... Więc moja młoda niedoświadczona mama wymyśliła na poczekaniu i w zastępstwie Danielę... po czym zebrała od całej rodziny, że tak brzydko dziecko nazwała i jeszcze raz poszłą do urzędu ze starszą siostrą się wykłócać, a tym razem urzędniczka powiedziała, że kreślić nie będzie, ale może drugie imię dopisać... no to dopisali mi Sylwia... W domu od urodzenia wołali mnie Dagmara, w okolicy podstawówki dowiedziałam się o moich innych imionach i zażyczyłam sobie, co by mnie nazywać Sylwia, w szkole się przyjęło i całą podstawówkę i liceum byłam w szkole Sylwią. Ale chyba imię to do mnie specjalnie nie pasowało, bo zawsze miałam ksywkę w podstawówce Sowa (od nazwiska) a w liceum Słońce... I tak mnie wszyscy pamiętają.. A potem zaczęły się schody: poszłam na studia i na listach z dziekanatu było tylko pierwsze imię Daniela i już w połowie pierwszego semestru zrezygnowałam z tłumaczenia wszystkim, że nie Daniela tylko Sylwia a najlepiej to Dagmara... co za koszmar Więc ze studiów część osób zna mnie jako Danielę, część jako Sylwię a inni jako Dagmarę. MOżna dostać co najmniej roztrojenia jaźni W związku z powyższym i stwierdzenim mojego chłopaka (teraz męża), że ślubu z Daniela brać nie będzie, oficjalnie zmieniłam imię pierwsze na Dagmara (decyzja administracyjna około 2 tyg. oczekiwania) no i pozostawiłam sobie sylwię, bo jednak dużo osób mnie tak nazywało. I teraz nareszcie (tzn. już od kilku lat) mam święty spokój z imionami, używam tylko pierwszego i jest mi z tym bardzo dobrze A dziecku też dałam tylko jedno żeby nie miał tylu przejść co ja pozdrawiam wszystkich 1-imiennych) i nie tylko dag Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Po co są drugie imiona? 02.09.04, 16:10 Imon mozna miec ile sie chce. Ale w dokumentach dopuszcza sie tylko dwa imiona i tylko najwyzej dwuczlonowe nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: Po co są drugie imiona? 04.09.04, 15:19 Nam z mężem podaboły się dwa imiona dla córki : Aleksandra, Agata tzn. mnie Aleksandra, mężowi Agata, więc daliśmy jej Aleksandra Agata. Śmiejemy się, że jak kiedyś będziemy mieć dziewczynkę to damy jej wtedy Agata Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś
gagnieszka Re: Po co są drugie imiona? 13.09.04, 12:10 Ja na drugie mam Dorota - bo tak chciala mama ale tacie, ktory mnie rejestrowal bardziej podobalo sie Agnieszka. Mojej corce dalismy na drugie Wanda, zeby nie chciala Niemca! Jestesmy Polakami, ktorzy nie sa bardzo szczesliwi, ze mieszkaja w Niemczech.... Odpowiedz Link Zgłoś
merlott do gagnieszki :) 13.09.04, 23:42 to my odwrotnie - mieszkamy w Holandii i nie przeszkadza nam to specjalnie, wiec na drugie imie dla corci wybralismy jedno z imion holenderskich, tak na pamiatke tego, gdzie sie urodzila ) a ja mam 2 imiona, bo babcia, ktora cale zycie marzyla o corce i ktorej sie nie doczekala, koniecznie chciala nazwac mnie Tereska, a ze rodzicom sie to nie podobalo, to "upchneli" to imie dla kompromisu na drugie miejsce ) Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: Po co są drugie imiona? 14.09.04, 12:21 Drugie imię może okazać sie niezłą alternatywą, jeśli okaże się, że pierwsze właścicielowi zupełnie nie odpowiada, poza tym przydaje się kiedy spotkamy osobę o tym samym imieniu i nazwisku, a często po prostu bardzo ładnie brzmi łącznie z pierwszym, itd., itp. ;o) Anna Natalia, mama Marii Magdaleny Odpowiedz Link Zgłoś
gagarin3 Re: Po co są drugie imiona? 14.09.04, 15:38 W czasach licealnych chodziłam do klasy z dziewczyną o takim samym imieniu i nazwisku, więc ja używałam obydwu imion. To drugie to Ewa i tak nas kojarzono "Agnieszka z Ewą" i "Agnieszka bez Ewy" W mojej rodzinie nadaje się drugie imiona i często mają one jakieś symboliczne znaczenie - my z bratem bliźniakiem jesteśmy "Adamem i Ewą" dlatego, że urodziliśmy się tuż przed Wigilią. Synek ma drugie imię po moim dziadku, który był dla mnie wielkim autorytetem. W nadaniu imienia "po kimś" - niezależnie w jakiej kolejności - jest coś z życzenia, żeby dziecko odziedziczyło po przodku, dobre cechy, czy zdolności... Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Po co są drugie imiona? 14.09.04, 22:06 Ja bardzo lubie drugie imiona- u nas wszyscy maja ) Małgorzata Gabriella to ja (po babci) Jarosław Piort to moj maz Anna Dorota Zuzanna Karolina Olga Weronika Urszula Krystyna I rodzyneczek Przemysław Jan Odpowiedz Link Zgłoś