Dodaj do ulubionych

Gonzalo...

06.08.04, 23:15
czy w PL uzywane jest imie gonzalo???
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Gonzalo... 07.08.04, 11:04
      owieczka1982 napisała:

> czy w PL uzywane jest imie gonzalo???

Nie znalazłam w Rymucie żadnego. Przy okazji napiszę, ze nie za bardzo mi się
      ono podoba, nawet na gruncie obcojęzycznym.
      • xwiciox Re: Gonzalo... 09.08.04, 22:39
        Bardzo ladne imie, jak bede mial szczurka to go tak nazwe... Bo nawet psa bym
        tak nie nazwal. Jak czytam niektore propozycje imion, to mam nadzieje, ze to
        zarty, bo nie wierze, zeby ktos chcial taka krzywde swojemu dziecku zrobic!
        • bea-chiara Re: Gonzalo... 10.08.04, 05:21
          Akurat w krajach hiszpanskojezycznych imie Gonzalo nie razi wcale i nawet
          niezle brzmi...
          Bea.
          • gaudencja Re: Gonzalo... 10.08.04, 09:00
            bea-chiara napisała:

> Akurat w krajach hiszpanskojezycznych imie Gonzalo nie razi wcale i nawet
            > niezle brzmi...

Jak dla kogo - mi się w ogóle nie podoba.
            • zlosia Re: Gonzalo... 10.08.04, 09:48
              To już nawet nie chodzi o to, co się komuś podoba. Jest wiele ładnych imion.
              Ale nie dam tak mojemu dziecku na imię, bo wiem jak złośliwe mogą być inne
              dzieci. Wiele osób ocenia osobę po szczegółach. Po twarzy, po imieniu. Tutaj
              rodzice powinni się wykazać trochę inteligęcją. Bo to, że ja mam taką
              zachciankę odbije się później na moim dziecku. I nie mam pewności czy kiedyś
              nie będzie miało o to do mnie pretęsji. Imię Gonzalo może być modne i ładne w
              krajach hiszpńskojęzycznych. Lecz w naszym kraju kojarzy się z telenowelami.
              (przyjamniej mi)
              Pozdrawiam
              Ola
          • aniadm Re: Gonzalo... 10.08.04, 09:44
            W krajach hiszpańskojęzycznych tak i może tam je pozostawmy. W Polsce brzmi
            średnio.
            • gaudencja Re: Gonzalo... 10.08.04, 09:48
              aniadm napisała:

> W krajach hiszpańskojęzycznych tak i może tam je pozostawmy. W Polsce brzmi
              > średnio.

...delikatnie mówiąc.
            • szczekuszka Re: Gonzalo... 10.08.04, 10:47
              aniadm napisała:

> W krajach hiszpańskojęzycznych tak i może tam je pozostawmy. W Polsce brzmi
              > średnio.

Czy to jakis trend??? Gonzalo, Tiago, Pablo, Chiara, Ferdinando beda biegac na
              polskich podworkach... Ta globalna wioska, troche mnie przeraza surprised,
              • gaudencja Re: Gonzalo... 10.08.04, 10:56
                szczekuszka napisała:

> Czy to jakis trend??? Gonzalo, Tiago, Pablo, Chiara, Ferdinando beda biegac
                na
                > polskich podworkach... Ta globalna wioska, troche mnie przeraza surprised,

Zapomniałaś jeszcze o Nadiach, Nataszach i Aloszach surprised
                • szczekuszka Re: Gonzalo... 10.08.04, 17:54
                  > Zapomniałaś jeszcze o Nadiach, Nataszach i Aloszach surprised

To nas sasiedzi, te imiona komponuja sie z naszymi nazwiskami. Ale Pablo
                  Sieradzki, albo Santiago Florczak!? Jak kwiatek do kozucha.
                • bea-chiara Re: Gonzalo... 11.08.04, 05:16
                  gaudencja napisała:

> Zapomniałaś jeszcze o Nadiach, Nataszach i Aloszach surprised
                  A co ma Gonzalo z Alosza wspolnego?!?Oczywiscie poza tym,ze sa to imiona
                  meskie...
                  • gaudencja Re: Gonzalo... 11.08.04, 09:07
                    bea-chiara napisała:

> A co ma Gonzalo z Alosza wspolnego?!?Oczywiscie poza tym,ze sa to imiona
                    > meskie...

To, że i jedno, i drugie na druncie polskim brzmi dziwacznie i pretensjonalnie.
              • aniadm Re: Gonzalo... 10.08.04, 11:20
                Podejrzewam, że ma to związek z latynoskimi telenowelami...

Ja uwielbiam hiszpańskie imiona, ale uważam, że nie najlepiej (mówiąc bardzo
                oględnie) się transplantują na polski grunt. Pozostaje mi tylko rozejrzeć się
                za jakimś Hiszpanem... smile

• gaudencja Re: Gonzalo... 10.08.04, 11:22
                  aniadm napisała:

> Ja uwielbiam hiszpańskie imiona, ale uważam, że nie najlepiej (mówiąc bardzo
                  > oględnie) się transplantują na polski grunt. Pozostaje mi tylko rozejrzeć się
                  > za jakimś Hiszpanem... smile

Wystarczy Boliwijczyk albo Peruwiańczyk wink
                  • bea-chiara Re: Gonzalo... 11.08.04, 05:29
                    gaudencja napisała:

> aniadm napisała:
                    Pozostaje mi tylko rozejrzeć
                    > się
                    > > za jakimś Hiszpanem... smile
                    > Wystarczy Boliwijczyk albo Peruwiańczyk wink
                    Niepoprawnie brzmi to"wystarczy",Gaudencjo.
                    • gaudencja Wystarczy 11.08.04, 09:07
                      bea-chiara napisała:

> > Wystarczy Boliwijczyk albo Peruwiańczyk wink
                      > Niepoprawnie brzmi to"wystarczy",Gaudencjo.

A możesz mi powiedzieć, dlaczego, i podac źródło? Zawsze się chętnie dowiaduję
                      czegoś nowego smile)
                      • bea-chiara Re: Wystarczy-do Gaudencji 12.08.04, 04:51
                        Poprosilam o odpowiedz moje dziecko.Oto ona,cytuje doslowniesuspiciousto tak jakbys
                        przeczytala ogloszenie"poszukujemy weterynarza do pracy w ZOO-wystarczy
                        kobieta"Oczywiscie,ze nie mozna napisac"wystarczy".Jezeli szukasz Hiszpana-nie
                        wiem dlaczego,ale to niewazne-to tez nie mozesz powiedziec,ze"wystarczy"
                        Boliwijczyk albo Peruwianczyk,bo to tak,jakby oni mniej warci byli.A to
                        nieprawda!>Koniec cytatu.Moj syn ma 9lat.W sumie,to dobrze,ze zadalas to
                        pytaniesmile)
                        • gaudencja Re: Wystarczy-do Gaudencji 12.08.04, 09:14
                          bea-chiara napisała:

> nieprawda!>Koniec cytatu.Moj syn ma 9lat.W sumie,to dobrze,ze zadalas to
                          > pytaniesmile)

Dziękuję za odpowiedź, ale interesowała mnie wypowiedź autorytetu
                          lingwistycznego, a nie dziewięciolatka, na temat zakwestionowanej przez Ciebie
                          poprawności językowej skonstruowanego przeze mnie zdania - i nadal nie mam
                          odpowiedzi.

Co do treści logicznej zdania z "wystarczem", to nie neguję, że Twój syn
                          odczytał ją dobrze; był to żart. I już nie po raz pierwszy okazuje się, że mamy
                          zupełnie różne poczucia humoru.
                          • bea-chiara Re: Wystarczy-do Gaudencji,boniedydy,ew.michamina? 13.08.04, 04:55
                            Bo jezeli o naszych"roznych poczuciach humoru" piszesz,to chyba o jedna i ta
                            sama osobe tu chodzi...
                            Twoje zdanie bylo poprawne jezykowo.Nieprawidlowosc byla
                            merytoryczna.Natomiast,cytuje:"Co do tresci logicznej zdania
                            z "wystarczem",..."(koniec cytatu)poprawne jezykowo nie jest,ale to akurat mnie
                            nie razi.
                            Pozdrawiam,
                            Bea.
                            • gaudencja Re: Wystarczy-do Gaudencji,boniedydy, 13.08.04, 08:56
                              bea-chiara napisała:

> Bo jezeli o naszych"roznych poczuciach humoru" piszesz,to chyba o jedna i ta
                              > sama osobe tu chodzi...

Pisałam o zmianie nicka.

> merytoryczna.Natomiast,cytuje:"Co do tresci logicznej zdania
                              > z "wystarczem",..."(koniec cytatu)poprawne jezykowo nie jest,ale to akurat
                              mnie
                              >
                              > nie razi.

Ach, dziękuję, dziękuję za uprzejme zaakceptowanie mojego kolejnego żartu.
                              Następnym razem przy każdym żarcie będę pisać, że to żart - specjalnie dla
                              Ciebie. O ile będę o tym, rzecz jasna, pamiętać.
                              wsciekła gaudencja
                  • aniadm Re: Gonzalo... 13.08.04, 09:06
                    Protestuję - nic nie wystarczy. smile
                    Życzę sobie Hiszpana, najlepiej z Andaluzji, z własną willą nad morzem,
                    stosownymi zarobkami, zamiłowaniem do flamenco i wyższego ode mnie. Dokładny
                    rysopis i charakterystykę mogę dostarczyć na życzenie. (No co, pomarzyć zawsze
                    można... tongue_out)
                • owieczka1982 Re: Gonzalo... 10.08.04, 12:21
                  aniadm napisała:

> Podejrzewam, że ma to związek z latynoskimi telenowelami...
                  >
                  > Ja uwielbiam hiszpańskie imiona, ale uważam, że nie najlepiej (mówiąc bardzo
                  > oględnie) się transplantują na polski grunt. Pozostaje mi tylko rozejrzeć się
                  > za jakimś Hiszpanem... smile
                  >
                  i chyba wyjechac jeszcze do tej hiszpanii... ;P

>
    • itsola Re: Gonzalo... 11.08.04, 10:42
      Czesc !
      Ja nie znam zadnego mezczyzny o tym imieniu.Moze jakis facet pochodzacy z
      Brazylii lub Meksyku?Bo chyba uslyszalas to imie w telenoweli brazylijskiej
      co ? Pa ola
      • owieczka1982 Re: Gonzalo... 11.08.04, 12:41
        akurat ostatnio uslyszalam takie imie psa smile ale chyba to prawda, ze gdzies w
        jakiejs telenoweli to bylo.. nie wiem
        pozatym kumpla przyjaciel sie tak nazywa (oczywiscie nie mieszka w PL)
    • cysia.b Re: Gonzalo... 11.08.04, 11:03
      To imię jest straszne (wybaczsmile
      • anmanika Re: Gonzalo... 11.08.04, 11:25
        Nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi sie wylacznie z takim ptakiem z zakrzywionym
        nosem z Muppet Show. On mial coprawda na imie Gonzo.
      • owieczka1982 Re: Gonzalo... 12.08.04, 16:33
        cysia.b napisała:

> To imię jest straszne (wybaczsmile

mi osobiscie tez sie to imie nie podoba, ale ciekawa bylam czy ono funkcjonuje
        w PL. nic wiecej smile
        • eirinn Re: Gonzalo... 12.08.04, 20:58
          Na szczęście nie, tylko w wenezuelskich telenowelach.
          • katitka fatalnie się czyta... 13.08.04, 10:18
            Przpraszam, że się wtrącam, ale chciałabym powiedzieć, że fatalnie się czyta
            posty w których 80% tekstu jest cytatem z wypowiedzi koleżanki.
            Rozumiem, że czasami jest to uzasadnione, ale niektóre z Was (bez urazy
            Gaudencjo...) nadużywają tego dobrodziejstwa, przez co bardzo niewygodnie się
            to czyta.
            A lubię czytać Wasze dyskusje na temat imion...
            To taka tylko mała uwaga - prośba smile
            Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi.

Pozdrawiam
            Katitka

P.S. Dla mnie Gonzalo jest dobrym imieniem dla zwierzątka (psa, ptaka, królika).
            • gaudencja cytowanie 13.08.04, 11:06
              katitka napisała:

> Przpraszam, że się wtrącam, ale chciałabym powiedzieć, że fatalnie się czyta
              > posty w których 80% tekstu jest cytatem z wypowiedzi koleżanki.
              > Rozumiem, że czasami jest to uzasadnione, ale niektóre z Was (bez urazy
              > Gaudencjo...) nadużywają tego dobrodziejstwa, przez co bardzo niewygodnie się
              > to czyta.

Nie wiem, gdzie 80% tekstu było cytatem z odpowiedzi koleżanki, ale mam duży
              staż w grupach newsowych, i czasem nie mogę sobie poradzic z porządkowaniem
              wątków tu, na Gazecie (jest bardzo nielogiczne); jeśli kto nie cytuje tekstu,
              to czasami naprawdę trudno się zorientować, komu odpowiada. Zresztą więcej osób
              ma z tym kłopot, o czym świadczy np.:
              -odpowiadanie na pytania zadane rok temu w odśweżonych wątkach;
              -odpowiadanie osobie, która odpowiedziała komuś na pytanie zadane przez tego
              kogoś;
              itd. itp.
              Dlatego zawsze staram się cytować tekst, na który odpowiadam smile - tak jak się
              to zresztą robi (mimo sensownego układu wątku) na grupach newsowych.

Pozdrowienia i życzę dalszej miłej lektury smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.