azia2004 10.08.04, 09:32 Decyzja podjeta - moj synek bedzie mial na imie Tymek. Zastanawiam sie tylko czy Tymon, czy Tymoteusz. I czy moze wiecie cos na temat tego imienia? Chyba jest dosc rzadkie (nie wiem dlaczego, jest takie ladne). Czy w jakims imienniku, mozna cos znalezc na ten temat? Pozdrawiam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 10.08.04, 09:43 Mam wrażenie, że imię to ostatnio zyskuje na popularności Podobają mi się i Tymon, i Tymoteusz, ale trochę bardziej Tymon. Pochodzenie tego imienia wyjaśnione jest w linku, który już niedawno podawałam: tinylink.com/?uCFRKo9xcD Co do Tymoteusza, to możesz zajrzec też tu: www.skarbczyk.com/index.php?mid=l&l=t - z tym, że "Skarbczyk imion" to niestety źródło, do którego nie można mieć pełnego zaufania. A z ostatnio wydanych książek polecam "Słownik imion" Jana Grzeni (w wątku "Grzenia" któraś z dziewczyn napisała, gdzie go można kupić). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 10.08.04, 09:46 Znalazłam coś jeszcze: Tymoteusz Tymon Grzenia zaprzecza temu linkowi, który podałam wcześniej. Ciekawa jestem, kto ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
azia2004 Gaudencja 16.08.04, 16:33 dzieki gaudencjo za linki do Tymka. I za polecenie artykulu, jest rzeczywiscie swietny! Polecam go dalej´! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencja 16.08.04, 17:14 azia2004 napisała: > dzieki gaudencjo za linki do Tymka. I za polecenie artykulu, jest rzeczywiscie > swietny! Polecam go dalej´! Bardzo sie cieszę, że Ci się przydały ))) Koniecznie napisz, na które imię się zdecydowałaś, bo wszyscy tu jesteśmy ciekawi! Pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 10.08.04, 13:15 bardziej podoba mi się Tymoteusz Takie bardziej dostojne Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 10.08.04, 13:50 Jest bardzo ładne, szczególnie jako Tymon Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
krk1975 Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 10.08.04, 15:11 Ja wolę Tymoteusza brzmi przyjaźnie, a zdrobniale Tymuś super Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 10.08.04, 19:27 Tymoteusz brzmi zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 10.08.04, 23:13 zaino napisała: > Tymoteusz brzmi zdecydowanie lepiej. O tak to moj numer jeden dla chlopca. Tu nie jestem oryginalna, bo imie robi sie coraz bardziej popularne. Moze byc i pieciu Tymkow w klasie, mnie sie bardzo podoba. Za Tymoteuszem jest ewentualnie Szczepan. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 11.08.04, 10:48 Czesc ! Zdecydowanie TYMOTEUSZ -piekne imie .Gdybym mieszkala w Polsce to tez na pewno to imie wchodziloby w rachube jako imie dla mojego syna .Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
azia2004 Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 11.08.04, 13:22 Drogie Forumki, bardzo dziekuje Wam za podpowiedzi. Szczegolnie dzisiaj mi sie milo zrobilo, gdy zobaczylam odpowiedzi od Was (ech to chyba ta pogoda tak dobija). Tym bardziej pocieszylam sie, gdy zobaczylam jakie znaczenie ma imie Tymon, czy Tymoteusz. Poza tym nie mam negatywnych skojarzen, znam tylko Tymona Tymanskiego (oczywiscie nie osobiscie). Sciskam Was mocnno Odpowiedz Link Zgłoś
azia2004 Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 19.08.04, 14:13 Wiecie co, jednak zdecydowalismy sie na imie Tymon. Latwiej je wymowic, kojarzy sie z Tymiankiem i latem. Przynajmniej mnie. Serdeczne pozdrowienia i podziekowania (szczegolnie dla Gaudencji!!) Asia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 19.08.04, 14:24 azia2004 napisała: > Wiecie co, jednak zdecydowalismy sie na imie Tymon. Latwiej je wymowic, kojarzy > > sie z Tymiankiem i latem. Gratuluję wyboru i wszystkiego najlepszego! Gaudencja Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Słów kilka o Tymonie Tymańskim 24.09.04, 15:02 azia2004 napisała: Poza tym nie mam negatywnych skojarzen, znam tylko Tymona > Tymanskiego (oczywiscie nie osobiscie). Ostatnio byl taki program kabaretowy i tam Tymanski powiedzial jak to bylo z tym Tymonem. Bo on ma na imie Ryszard Waldemar, ale poniewaz "Rysio i Walduś) to bylo dla niego za duzo zmienil sobie imie na Ryszard Tymon. Byc moze teraz posluguje sie jedynie tym drugim imieniem, zreszta wszyscy go znaja jako Tymona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Słów kilka o Tymonie Tymańskim 24.09.04, 15:34 szczekuszka napisała: Bo on ma na imie Ryszard Waldemar, ale poniewaz "Rysio i Walduś) > to bylo dla niego za duzo zmienil sobie imie na Ryszard Tymon. Byc moze teraz > posluguje sie jedynie tym drugim imieniem, zreszta wszyscy go znaja jako Tymona ...i w ten sposób rozpropagował imię Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Do itsoli 20.09.04, 17:40 ...skasujesz trolla? Nie chodzi konkretnie o wszystkie posty, ale o te bardziej chuligańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 20.09.04, 20:09 Piękne imię, w tej chwili chyba moje ulubione. Obie wersje bardzo mi się podobają, ale ja zdecydowałabym się chyba na Tymoteusza, zawsze można w końcu jeszcze zdrabniać jako Tymon i Tymonek , natomiast jako imię podstawowe brzmi dużo "poważniej". Wyboru Tymona jednakże gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
nelitymek Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 24.09.04, 23:01 azia2004 napisała: >Mój synek ma na imię Tymoteusz i bardzo dużo osób się dziwi gdy go przedstawiam bo nie znają tego imienia. Ja poz moim synkiem znam tylko jednego Tymka. Imię to oznacza bogobojny, czczący boga. A zdrobniać można na setki sposobów- Tymcio, Tymonek, Timi, Tymunia, Tymeczek itd. A dla dorosłego faceta Tymoteusz- brzmi dumnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: Co powiecie o imieniu Tymek? 27.09.04, 10:55 Tymon jest sliczne,Tymoteusz troche za dlugie jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś