daria_konwalia 17.12.13, 22:43 Co sądzicie o tym imieniu. Mnie kojarzy się z dzieckiem z początku lat 90-tych, co w latach 80-ch chodziło jeszcze do Pewexu Takie lepsze sfery... hahaha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcevita007 Re: Matylda... 17.12.13, 23:23 Podoba mi sie , nie mam jakis wybitnych skojarzen moze poza filmem , mala dziewczynka "Leon zawodowiec" nie jestem pewna, ale chyba tak miala na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Matylda... 17.12.13, 23:58 Matylda to jedno z trzech imion nadawanych obecnie dziewczynkom, które bardzo mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Matylda... 18.12.13, 00:43 A mi kojarzy się z motylem, bardzo pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Matylda... 18.12.13, 05:58 Bardzo mi się podoba, to jedno z moich ulubionych imion. Mimo słynnej Matyldy z "Leona zawodowca" nie kojarzy mi się z nim, ano w sumie z niczym innym konkretnym. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Matylda... 18.12.13, 07:55 Nie mam podobnych do Ciebie skojarzeń. Ani z krową, grubą babą. Jedyne, to moja nosząca je 3,5 latka. Lubię to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Matylda... 18.12.13, 09:29 Kiedyś mi się nie podobało bo nosiła je moja gderliwa ciotka-stara panna. Jednakże po obejrzeniu filmu pt. "Matylda" (o inteligentnej 5-latce,która posiada zdolności telekinetyczne) zaczęło mi się podobać to imię. W sumie to podobnie miałam z imieniem Amelia-zaczęło mi się podobać po oberzeniu filmu "Amelia"-ale już mi się to imię nie podoba ani trochę... Wracając do Matyldy jeszcze to imię kojarzy mi się z dziewczynką z Leona Zawodowca.Ale ogolnie imię kojarzy mi się pozytywnie.Nawet myślałam nad nim kiedy byłam w pierwszej ciąży ale mój tata jak to usłyszał to powiedział,żebym broń boże tego imienia nie nadała (z powodu ciotki ). Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Matylda... 18.12.13, 10:42 Od pewnego czasu bardzo bardzo mi się podoba, jest u mnie na trzecim miejscu...zarz po Lilianie i Korneli Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Matylda... 18.12.13, 11:12 Odbieram je ciotkowato - pewnie przez "Balladę o ciotce Matyldzie" i książki Montgomery, gdzie Matyldę zdrabniano do Tyldzi, obrzydliwe. Oryginalna Matilda i Tilda są dla mnie najzupełniej neutralne. "Leona Zawodowca" i "Matyldę" oglądałam po angielsku, więc traktuję te imiona osobno. Dla mnie na nie. Wolę Malwinę, Melanię, Mirandę. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.czarodziejka Re: Matylda... 18.12.13, 11:40 Jest to jedno z tych modnych ( na forum również ) imion, które mi się zupełnie nie podobają, podobnie jak Liliana, Idalia. Nawet nie wiem czemu, bo nie mam z nimi spejalnych skojarzen, może chodzi o jakieś nienaturalne, pretensjonalne, w moim odbiorze, brzmienie ? Dla mnie brzmią jak Andżelika w latach 70-89, niby ładnie ale......... Odpowiedz Link Zgłoś
aga.czarodziejka Re: Matylda... 18.12.13, 11:43 daria_konwalia napisał(a): Takie lepsze sfery... hahaha To rzeczywiście dobre określenie Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Matylda... 18.12.13, 15:06 Bardzo mi się podoba z tego względu, iż nie ma zdrobnień jak imię np. Małgorzata. Matylda zawsze będzie Matyldą. Plusem jest też to, że nie idzie imienia brzydko zdrobnić, jak: Gocha, Kacha, Krycha itp. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Matylda... 18.12.13, 15:19 angelina7-83 napisała: > Bardzo mi się podoba z tego względu, iż nie ma zdrobnień jak imię np. Małgor > zata. Matylda zawsze będzie Matyldą. Plusem jest też to, że nie idzie imienia b > rzydko zdrobnić, jak: Gocha, Kacha, Krycha itp. Pisałam wyżej o zdrobnieniu Tyldzia. Moim zdaniem jest okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Matylda... 27.12.13, 08:47 > Pisałam wyżej o zdrobnieniu Tyldzia. > Moim zdaniem jest okropne. Można nie używać . Podobnie jak Matyldzi, od której też cierpnie mi skóra. Jednak niektórzy się nimi lubują, jak ciotka mojego męża.... Na szczęście mieszka daleka i widujemy ją raz, dwa razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Matylda... 27.12.13, 17:17 No właśnie, są ludzie, którzy po prostu imion nie zdrabniają Np. ja za zdrobnieniami nie przepadam i nie lubię używać. Chodziło mi o to, że w otoczeniu Matylda będzie Matyldą (nie żadną Tyldzią, czy Matysią), natomiast Katarzyna, Kasią. Odpowiedz Link Zgłoś
daria_konwalia Re: Matylda... 26.12.13, 23:52 NIe ma zdrobnień?- na Matylde mówią - Tysia od Matysia, albo Tyśka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Matylda... 18.12.13, 15:43 Znam małą, teraz już gdzieś 7-letnią Matyldę. Jej mamusia tak działa na nerwy połowie mojej rodziny, że i imię dziecka jest u mnie spalone. Normalnie słyszę ten piskliwy głosik mamusi "Mati, Matysiu" - bleee .... A do tego jeszcze znam jedna Matyldę, lat 20, która kiepsko skończyła, bo w jakimś poprawczaku czy schronisku dla nieletnich. Także dla mojego dziecka niestety spalona. Niestety, bo samo brzmienie mi się całkiem podoba, a i zdrobnienie Matylka uważam za bardzo urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Matylda... 18.12.13, 15:45 Właśnie doczytałam o skojarzeniach z grubą babą - ja takie mam, fakt Ale nie przeszkadza mi to w lubieniu Matyldy - obie mi znane to były wręcz bardzo chude Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Matylda... 18.12.13, 19:56 Bardzo ładne imię, mogłabym z powodzeniem nazwać tak córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Matylda... 19.12.13, 11:46 Nawet myślałam o nim przez chwilę - mąż coś sugerował. Dla mnie bardzo neutralne, raczej ładne, ale nieszczególnie podobają mi się zdrobnienia. Mamy roczną Matyldę w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Matylda... 21.12.13, 17:04 Kiedyś należało do moich ulubionych i nadal uważam je za ładne,ale już bez zachwytu.Jeśli chodzi o zdrobnienia,to mam uczulenie na formę "Mati". Odpowiedz Link Zgłoś
daria_konwalia Re: Matylda... 26.12.13, 23:54 Jakoś mi się nie skojarzyło z Leonem Zawodowecem tylko z jakims serialem polskim z początku lat 90-ych, chodz nawet nie wiem czy takowa w jakims wstępowała... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Matylda... 28.12.13, 12:19 Coś jest w tym, co piszesz, ale z drugiej strony imię kojarzy mi się także z "Leonem zawodowcem", a historię w Polsce ma sięgającą do Piastów: pl.wikipedia.org/wiki/Matylda_Boles%C5%82aw%C3%B3wna Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Matylda... 29.12.13, 16:23 Mnie się podoba, córka kuzynki (25+) nosi to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Matylda... 03.01.14, 21:50 Nie bardzo rozumiem jak dziecko z lat 90-tych chodziło w latach 80-tych do peweksu. Mimo że wymieniane filmy znam, takich skojarzeń nie mam. Nie przepadam za Matyldą ale doceniam u innych. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Matylda... 04.01.14, 22:59 Ja jestem mamą Matyldy, która za chwilę będzie miała 7 miesięcy. Malutka Matylda jest nazywana Misią lub Matysią, ale nie mogę się doczekać kiedy będę mogła krzyknąć Matylda! Na początku miałam sporo obiekcji (również dlatego, że dwie starsze siostry małej mają imię na literkę M), bałam się też twardości tego imienia, ale teraz mogę powiedzieć, że to był dobry wybór! Imię bez problemu funkcjonuje w kraju anglojęzycznym, co ułatwia nam życie. Zbieramy same pozytywne reakcje na Matyldę Odpowiedz Link Zgłoś