01.01.14, 21:49
Ze zdziwieniem odkryłam, że Eufrozyna nie doczekała się jeszcze osobnego tematu. Zawsze wydawało mi się, że był osobny temat o Eufrozynie.

A więc, Eufrozyna wywodzi się od imienia greckiej bogini wdzięku i radosnej zabawy, której imię powstało od greckiego rzeczownika euphrosyne – „radość”.
Na ziemiach polskich Eufrozyna pojawił się w XIII wieku, najstarszy zapis pochodzi z 1220 roku. Występowała w formach: Eufrozyna, Efrozyna, Eufrozyja, Eufrazyja, Efrozyja i Eufroszka (czy nie brzmi uroczo? smile ), która jest też zdrobnieniem Eufrozyny.
Nosiły je żony książąt pomorskich, kujawskich i łęczyckich. Na szerzenie się imienia miały wpływ kontakty z Rusią, na której imiona greckie były często używane.

Formy obcojęzyczne: łac. Euphrosyna, Euphrosyne, Euproshine, ang: Eufrozyne, fr. Euphrosine, Euphrosyne, hiszp: Euprosina, ros. Ewfrosina.
Imieniny obchodzi: 1 i 11 stycznia, 11 lutego, 23 maja

Do 1994 roku została nadana 798 razy (wg danych Jana Grzenii – 900): Do 1920 roku – 372 razy; w latach 20-tych – 220; w latach 30-tych – 134; w latach 40-tych – 53; w latach 50-tych – 12; w latach 60-tych – 6; w latach 70-tych – 1.

Co myślicie?

Pozdrawiam smile

cabinetdesmodes.blog.pl/

https://www.suwaczek.pl/cache/099e4b1142.png
Obserwuj wątek
    • agjato Re: Eufrozyna 01.01.14, 21:51
      Bardzo ładne imię i jeszcze to radosne pochodzenie.
    • gaudencja Re: Eufrozyna 01.01.14, 22:47
      Znaczenie imienia podoba mi się, brzmienie niestety mniej - podobnie jak zdrobnienie Fruzia.
      • dolcevita007 Re: Eufrozyna 01.01.14, 23:22
        Malo zgrabnie sie komponuje. Nie nadalabym go corce.
        • domi_33 Re: Eufrozyna 02.01.14, 09:34
          bardzo mi sie podoba. super brzmienie, super znaczenie, zdrobnienie Fruzia takie zwariowanesmile, urocze, zadziorne i wdzieczne. w tej chwili nie wiem czy by mi starczylo odwagi, no i jeszcze co na to maz by powiedzial. smile
          • abiela Re: Eufrozyna 02.01.14, 11:17
            Mnie nie odpowiada, przeszkadza mi cząstka "eu", kłopotliwa w wymowie w różnych językach.
    • dalenia Re: Eufrozyna 03.01.14, 16:27
      Znaczenie bardzo ładne, brzmienie też niezłe, ale bałabym się Fruzi. I chyba po prostu nie miałabym odwagi wink Z chęcią nadałabym ją jednak na drugie. A tak swoją drogą, to babcia mojej koleżanki jest Eufrozyną.
    • kasiak37 Re: Eufrozyna 03.01.14, 21:54
      Eufrozyna brzmi jak nazwa kropli do oczu.
      Jeszcze jedno skojarzenie mam: Eufrozyna - drezyna.
      Zupelnie mi sie nie podoba.
    • poziomkazlasu Re: Eufrozyna 06.01.14, 22:29
      Według mnie jest okropne.
    • misselene Re: Eufrozyna 06.01.14, 22:38
      Imię samo w sobie nie jest złe, ale zdrobnienia Fruzia ogromnie nie lubię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.