Dodaj do ulubionych

Piotr we Francji

19.02.14, 13:13
Mam taki problem - całe życie chciałam dać dziecku na imię Piotr (po moim Tacie, który zmarł jak miałam 8 lat). Mieszkamy we Francji, tata mojego majowego chłopca jest Francuzem - jemu imię Piotr się podoba i mówi o brzuchu "Potruś"...
jednak, kiedy mówimy ludziom tutaj, że będzie "Piotr" to widzę szok, zdziwienie i wiele inych emocji, które są dalekie od pozytywnych; nie wiem czy się z Francji wyprowadzimy, raczej nie wrócę do Polski, chociaż myślimy o Danii, Belgii albo Holandii w jakiejś przyszłości...

w każdym razie, czy wg Was warto się upierać przy imieniu, które najwyraźniej będzie wywoływało zdziwienie i brak zrozumienia, i może utrudnić dziecku życie?
może lepiej niech się nazywa Pierre (chociaż mi się ta forma zupełnie nie podoba)? albo w ogóle powinnam dać sobie spokój i szukać imienia, które działa w obu krajach?
Obserwuj wątek
    • dolcevita007 Re: Piotr we Francji 19.02.14, 13:38
      Nie mieszkam we Francji, ale tez mam meza Francuza i moja rodzina nie dziwi sie polskim imionom. Ostatnio moja tesciowa nawet mnie namawiala zeby dac polskie imie corce.
      Piotr moim "Francuzom" jest dosc znane i kojarzone jako bardzo polskie. Jakby mi i mojemu mezowi podobalo sie Piotr to na pewno je nadalabym. Opinia czy w Polsce czy we Francji nie zawsze musi byc pochlebna, zawsze sie ktos znajdzie zeby skrytykowac. Nie przejmuj sie , bo imie Piotr jest latwe do zapisania, nie ma polskich znakow.
      W dodatku we Francji jest teraz tyle imion zagranicznych na tyle emigrantow , to to jest na serio latwe imie.
      Na kiedy spodziewacie sie Piotrusia?
      Trzymam kcuiki za wytrwalosc.

• dolcevita007 Re: Piotr we Francji 19.02.14, 13:43
        Teraz doczytalam ze majowy. A my chcielismy chlopcu dac Jeremi Franciszek , bo tak samo sie to pierwsze pisze i wymowa tez prawie podobna. A poza tym bardzo sie nam podobalo i to bylo najwazniejsze, ze obojgu sie nam podobalo. Bedzie dziewczynka wiec nie wykorzystamy tym razem.
        Pozdrawiam
    • dalenia Re: Piotr we Francji 19.02.14, 14:45
      Ja co prawda z Francją nie mam nic wspólnego, więc ciężko mi się wypowiadać nie mając pojęcia o tym, jak faktycznie taki Piotr jest przez Francuzów odbierany. Nie mniej skoro Ty i ojciec dziecka chcecie Piotra, skoro ma to być imię po Twoim tacie - ja bym nadała w takiej właśnie wersji. Myślę, że skoro Ty jesteś obcokrajowcem, to nikogo nie powinno dziwić "egzotyczne" imię Twojego dziecka. Piotr chyba nie jest taki trudny do wymówienia za granicą.
    • olinininka Re: Piotr we Francji 19.02.14, 20:16
      Jeśli jesteście przekonani do tego imienia, to śmiało nadawajcie. Jesteśmy w UE więc imiona coraz częściej są wymieszane i pochodzą z wielu krajów. Po za tym jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. Jednym imię będzie cudowne, drugim okropne taki jest świat, ważne abyście Wy je polubili.
    • zum.zum.zone Re: Piotr we Francji 19.02.14, 21:42
      Piotr we Fr kojarzony jest rosyjsko i faktycznie zachwytow nie wzbudza, ale jakie to ma znaczenie, jezeli Wam sie podoba i upamietnia dziadka? : )
    • agjato Re: Piotr we Francji 21.02.14, 11:00
      Jeżeli bardzo chcesz Piotra, nadawaj. Myślę, że otoczenie przywyknie bez problemu. Jeśli masz jednak wątpliwości, to może niech będzie Piotr ale na drugie. Też, myślę, uhonorujesz w ten sposób Tatę.
    • misselene Re: Piotr we Francji 23.02.14, 18:38
      Z doświadczenia wiem, że Francuzom nie podoba się nic co nie jest francuskie, imiona także. Jeżeli Tobie i ojcu dziecka to imię odpowiada to nadawajcie je śmiało, zwłaszcza że ma ono dla Ciebie szczególne znaczenie. Myślę, że ludzie się do Piotra przyzwyczają. Nie dogodzisz wszystkim i zawsze znajdzie się ktoś kto na dźwięk jakiegoś imienia będzie w szoku. W Polsce też spotyka się takie sytuacje niemalże na każdym kroku.
      • dolcevita007 Re: Piotr we Francji 23.02.14, 20:33
        Nie zgodze sie z pierwszym zdaniem nie mozna uogolniac,
        poza tym zgadzam sie z cala reszta.
        • zum.zum.zone Re: Piotr we Francji 23.02.14, 22:30
          Powiem wiecej - to zdanie jest nieprawdziwe, chociazby w imiennictwie - wystatczy przejzec pierwsza setke nadan.
    • malwa51 Re: Piotr we Francji 23.02.14, 22:35
      Jesli Wam - mezowi i Tobie - imie sie podoba, to nie ma o czym mowic! smile
      Mnie to imie sie bardzo podoba, zas Piotrus to sliczne zdrobnienie dla malego chlopczyka. U mnie niestety o Piotrze nie moglo byc mowy, maz (obcokrajowiec) sie nie zgodzil.

Ludzie nosami zawsze beda krecic, nie ma sie czym przejmowac. Jak dasz "Pierre", to beda sie szokowac, ze nie "Jean". W Polsce dla wielu Piotrus pewnie bylby za malo nowoczesny wink Itp, itd. Poza tym - Piotr to imie latwe do zapisania. Sluchajcie glosu serca.
      • jowita771 Re: Piotr we Francji 24.02.14, 13:33
        Podpiszę się. Myślę, że jeśli się ugniesz i nadasz inne imię, to jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz żałowała.
        • malwa51 Re: Piotr we Francji 28.02.14, 15:25
          Jeszcze wrzuce grosik z zagranicznego punktu widzenia: zrobilam mala sonde i nikt nie byl "zszokowany" czy jakos zdziwiony Piotrem. Watpie, czy ktos z "nie-znajomych" (np w urzedzie) bedzie zdziwiony, moze jedynie upewnic sie w kwestii poprawnego zapisu - czesto zdarzaja sie udziwnione zapisy - ktos przedstawia dziecko jako Sandra (fonetycznie), a w zapisie okazuje sie byc Zandrah. Albo Chatarina (czyta sie oczywiscie Katarina)
          Ja tez mieszkam w kraju multikulti, i zagraniczne imiona nikogo nie szokuja. W krajach, ktore wymienilas jako ewentualna mozliwosc przeprowadzki, takze nie beda.
          Natomiast znajomi i rodzina nierzadko czuja sie zobligowani do wyrazenia opinii w taki czy inny sposob, niezaleznie od kraju wink Z tym, ze nie powinniscie sie tym przejmowac, bo dziecko jest Wasze.
          Zycze powodzenia Wam i maluchowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.