22.03.14, 23:49
Inga jest skróconą formą imion germańskich rozpoczynających się na Ing- (imię germańskiego boga płodności), takich jak Ingeborga czy Ingrida.

Jak Wam się podoba to imię? Mi bardzo i zamierzam je nadać na drugie swojej potencjalnej córce.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Inga 23.03.14, 10:01
      Lubię je. Mam jednak 2 Ingi wśród znajomych, więc nie chciałabym dokładać jeszcze trzeciej smile U kogoś bardzo popieram!
    • florianne Re: Inga 23.03.14, 10:54
      Lubię je,ale nie mam na liście imion dla córki.
    • gaudencja Re: Inga 23.03.14, 12:05
      Co do zasady wolę imiona pełne, nieskrócone. Podoba mi się np. Ingryda i Ingarda.
    • niwius Re: Inga 23.03.14, 13:50
      Bardzo podoba mi się to imię. Nie znam nikogo, kto nosi je w tej formie, jedynie Ingeborgę i Ingrydę.
    • polifonia1983 Re: Inga 23.03.14, 14:40
      Bardzo ładne.
    • betty842 Re: Inga 23.03.14, 20:34
      Ładne choć trochę podobne do Kingi która średnio mi się podoba. Inga dużo ładniejsza niż Iga.
    • abiela Re: Inga 24.03.14, 10:45
      Podoba mi się i mam wrażenie, że dużo już pisałyśmy o Indze na forum.
      • fruzielka27 Re: Inga 26.03.14, 00:25
        Nie raz pisałyśmy, ostatnio zwłaszcza, bo imię robi się coraz popularniejsze, pewnie na skutek serialu. Mam nadzieję, że nie stanie się Julką czy Zosią/Zuzią itp.

U mnie jakoś wyszło, że obie dziewczyny mają skrótowe imiona. Głównie spowodowane to jest nazwijmy to skomplikowanym nazwiskiem. Ja myślałam o Ingebordze, bo mi się całkiem podoba i czasem tak mówię na swoją córkę, ale w połączeniu z nazwiskiem stwierdziłam, że byłoby przesadą i mogłoby nieciekawie wyglądać, więc młoda jest Ingą i już.

A czemu na drugie Inga? Rozumiem, że na pierwsze jest inna faworytka?
        • liliowewzgorze Re: Inga 26.03.14, 00:46
          Póki co tak tylko gdybam. Tak na pierwsze mam inną faworytkę o której już pisałam nieraz a jest nią Fatima z racji pochodzenia mojego partnera i moich przekonań religijnych, a z nazwijmy to "polskich" imion podoba mi się właśnie Inga i aby podkreślić pochodzenie obu rodziców zamierzam nadać ją właśnie na drugie. Chciałam imię mojej mamy Grażyna, ale niestety zrezygnowałam przez tą literkę "ż" której nie ma w innych krajach a nie wiemy gdzie w przyszłości zamieszkamy więc wolę nazwać dzieci bez polskich znaków i tak samo dla chłopca chciałam na drugie Michał a że jest "ł" to odpada, ale na szczęście w arabskim jest jego odpowiednik Mikail więc będzie Ismael Mikail smile a dla dziewczynki Fatima Inga smile Jak Bóg da !!
          -
          http://i58.tinypic.com/o6bhid.gif
          • betty842 Re: Inga 26.03.14, 09:27
            liliowewzgorze napisała:
            ale na szczęście w arabskim jest jego odpow
            > iednik Mikail więc będzie Ismael Mikail smile

Ładnie. Ostatnio przeczytałam kilka "arabskich" książek i kilka imion żeńskich ("arabskich") wyjątkowo mi się podoba,np Samira.Fajne też są Amina,Dżamila(?) lub Miriam (z tym,że to ostatnie podoba mi się tylko dla dziecka w jakiś sposób związanego z krajami arabskimi czy muzłamninami,w typowo polskiej rodzinie Miriam i z typowo polskim nazwiskiem nie za bardzo mi się podoba)
            • liliowewzgorze Re: Inga 26.03.14, 11:34
              Ja znałam Miriam z polskim nazwiskiem i muszę przyznać że brzmi nawet nieźle smile
        • alania1 Re: Inga 27.04.14, 17:05
          ja zakładałam wiele wątków o Indze, miałam wiele wątpliwości, ale ostatecznie tak ma na imie moje dziecko
    • agjato Re: Inga 26.03.14, 15:05
      Podoba mi się, Była kiedyś w jednej grupie ćwiczeniowej z Ingą. Obecnie małej Ingi nie znam żadnej. Znajoma mojego taty ma na imię Ingeborga.
    • misselene Re: Inga 30.03.14, 18:10
      Imię podoba mi się od dawna. Miałam go nawet na liście imion do nadania, ale niestety musiałam go wykreślić ze względu na niedopasowanie do nazwiska mojego partnera.
    • liliowewzgorze Re: Inga 04.05.14, 12:20
      znalazłam także Ingę wśród imion arabskich, oznacza - silny, mocny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.