liliowewzgorze 22.03.14, 23:49 Inga jest skróconą formą imion germańskich rozpoczynających się na Ing- (imię germańskiego boga płodności), takich jak Ingeborga czy Ingrida. Jak Wam się podoba to imię? Mi bardzo i zamierzam je nadać na drugie swojej potencjalnej córce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Inga 23.03.14, 10:01 Lubię je. Mam jednak 2 Ingi wśród znajomych, więc nie chciałabym dokładać jeszcze trzeciej U kogoś bardzo popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Inga 23.03.14, 10:54 Lubię je,ale nie mam na liście imion dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Inga 23.03.14, 12:05 Co do zasady wolę imiona pełne, nieskrócone. Podoba mi się np. Ingryda i Ingarda. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Inga 23.03.14, 13:50 Bardzo podoba mi się to imię. Nie znam nikogo, kto nosi je w tej formie, jedynie Ingeborgę i Ingrydę. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Inga 23.03.14, 20:34 Ładne choć trochę podobne do Kingi która średnio mi się podoba. Inga dużo ładniejsza niż Iga. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Inga 24.03.14, 10:45 Podoba mi się i mam wrażenie, że dużo już pisałyśmy o Indze na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Inga 26.03.14, 00:25 Nie raz pisałyśmy, ostatnio zwłaszcza, bo imię robi się coraz popularniejsze, pewnie na skutek serialu. Mam nadzieję, że nie stanie się Julką czy Zosią/Zuzią itp. U mnie jakoś wyszło, że obie dziewczyny mają skrótowe imiona. Głównie spowodowane to jest nazwijmy to skomplikowanym nazwiskiem. Ja myślałam o Ingebordze, bo mi się całkiem podoba i czasem tak mówię na swoją córkę, ale w połączeniu z nazwiskiem stwierdziłam, że byłoby przesadą i mogłoby nieciekawie wyglądać, więc młoda jest Ingą i już. A czemu na drugie Inga? Rozumiem, że na pierwsze jest inna faworytka? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Inga 26.03.14, 00:46 Póki co tak tylko gdybam. Tak na pierwsze mam inną faworytkę o której już pisałam nieraz a jest nią Fatima z racji pochodzenia mojego partnera i moich przekonań religijnych, a z nazwijmy to "polskich" imion podoba mi się właśnie Inga i aby podkreślić pochodzenie obu rodziców zamierzam nadać ją właśnie na drugie. Chciałam imię mojej mamy Grażyna, ale niestety zrezygnowałam przez tą literkę "ż" której nie ma w innych krajach a nie wiemy gdzie w przyszłości zamieszkamy więc wolę nazwać dzieci bez polskich znaków i tak samo dla chłopca chciałam na drugie Michał a że jest "ł" to odpada, ale na szczęście w arabskim jest jego odpowiednik Mikail więc będzie Ismael Mikail a dla dziewczynki Fatima Inga Jak Bóg da !! - Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Inga 26.03.14, 09:27 liliowewzgorze napisała: ale na szczęście w arabskim jest jego odpow > iednik Mikail więc będzie Ismael Mikail Ładnie. Ostatnio przeczytałam kilka "arabskich" książek i kilka imion żeńskich ("arabskich") wyjątkowo mi się podoba,np Samira.Fajne też są Amina,Dżamila(?) lub Miriam (z tym,że to ostatnie podoba mi się tylko dla dziecka w jakiś sposób związanego z krajami arabskimi czy muzłamninami,w typowo polskiej rodzinie Miriam i z typowo polskim nazwiskiem nie za bardzo mi się podoba) Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Inga 26.03.14, 11:34 Ja znałam Miriam z polskim nazwiskiem i muszę przyznać że brzmi nawet nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
alania1 Re: Inga 27.04.14, 17:05 ja zakładałam wiele wątków o Indze, miałam wiele wątpliwości, ale ostatecznie tak ma na imie moje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Inga 26.03.14, 15:05 Podoba mi się, Była kiedyś w jednej grupie ćwiczeniowej z Ingą. Obecnie małej Ingi nie znam żadnej. Znajoma mojego taty ma na imię Ingeborga. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Inga 30.03.14, 18:10 Imię podoba mi się od dawna. Miałam go nawet na liście imion do nadania, ale niestety musiałam go wykreślić ze względu na niedopasowanie do nazwiska mojego partnera. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Inga 04.05.14, 12:20 znalazłam także Ingę wśród imion arabskich, oznacza - silny, mocny Odpowiedz Link Zgłoś