liliowewzgorze 04.05.14, 12:23 Imię arabskie, oznacza - zapowiedź, ogłoszenie... Jak Wam się podoba, jako alternatywa Nadii ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niwius Re: Nadiyah 04.05.14, 13:40 Wcale. Jeśli dobrze dedukuję, to czyta się prawie tak samo, jak Nadia (która nota bene też mi się nie podoba), a pisownia w Polsce sprawiałaby o wiele więcej problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Nadiyah 04.05.14, 20:06 No, ale chciałabyś mieć na imię "ogłoszenie"? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Nadiyah 04.05.14, 23:00 Nadiyah to nie imię odrzeczownikowe, ogłoszenie po arabsku jest inaczej, to imię ma tylko takie znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Nadiyah 04.05.14, 23:01 czemu nie ja nie widzę w tym nic złego, poza tym nie zamierzamy zostac na stałe w PL Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Nadiyah 05.05.14, 10:16 Nie podoba mi się, Nadia zresztą też. Długo dziecko z tym imieniem miałoby mieszkać w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Nadiyah 05.05.14, 12:40 IMO Nadia już jest pretensjonalna, a Nadiyah to dla mnie jeszcze "pretensjonalniejsza" wersja Nadii. Tak analogicznie do Zofia - Sofia - Sofija, Nadia - Nadiyah. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Nadiyah 05.05.14, 15:04 liliowewzgorze napisała: > dlaczego Nadia jest pretensjonalna? > Jako imie arabskie dla dziewczynki o nazwisku arabskim? Na pewno nie jest pretensjonalne. Nie zgadzam sie tez z opiniami, ze dziewczynka nie moze zyc w Polsce z takim imieniem, niby dlaczego? To tak jak Polak mieszkajacy za granica nie moglby dac polskiego imienia swoim dzieciom. Wiele Polakow z malzenstw mieszanych daje imiona dzieciom w wersji zagranicznej lub zagraniczne bez polskich odpowiednikow i nie widze w tym pretensjonalnosci. Poza tym ciezko mi zrozumiec taka ocene i odbieram ja jako brak tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka1980 Re: Nadiyah 05.05.14, 18:46 Mnie się Nadia już trochę "przejadła", kiedyś bardzo lubiłam to imię, a teraz jest jej zwyczajnie jak dla mnie za dużo. W wersji arabskiej Nadiyah czuć zaś nutkę egzotyki, a ja to lubię Wiem z doświadczenia, że każde, nawet proste, ale obco brzmiące/wyglądające imię czy nazwisko może przysparzać problemy, trzeba praktycznie zawsze literować. Nie przejmowałabym się więc jakoś szczególnie w przypadku tego imienia faktem, że być może będzie ono źle funkcjonowało czy przysparzało wyjątkowo dużo problemów w Polsce( bo prawdopodobnie byłoby tak samo z większością arabskich imion) tylko skupiła na tym czy mi się imię podoba czy nie. Jakiego imienia być nie wybrała jest duża szansa, że dziecko będzie skazane na literowanie czy to w Polsce czy innym nie arabskim kraju. Nie widzę nic pretensjonalnego w nadaniu dziewczynce z arabskim korzeniami arabskiego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Nadiyah 05.05.14, 22:23 Dziękuję za pozytywne opinie, zgadzam się z Wami dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Nadiyah 17.05.14, 21:28 Nie wiem jak się to imię czyta po arabsku, ale jeśli Nadija to podoba mi się dużo bardziej niż Nadia. Odpowiedz Link Zgłoś