Dodaj do ulubionych

Ferdynand???

17.09.14, 16:02
prosze napiszcie jak w Polsce jest postrzegane to imie?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Ferdynand??? 17.09.14, 16:58
      Ja nie przepadam za tym imieniem. Mam skojarzenia z książką o psie (nie przepadałam za nią, delikatnie mówiąc) i z Ferdynandem Kiepskim (tę postać akurat lubię wink). Samo imię u kogoś bym doceniła, ale dla mnie jest zbyt nadęte, jak np. Wilhelm. Generalnie jednak, mając do wyboru Ferdynanda lub Kewina czy Aleksa, to wybrałabym tego pierwszego.
    • liliowewzgorze Re: Ferdynand??? 17.09.14, 18:05
      Nie wypowiem się za całą Polskę, ale osobiście nie podoba mi się, uważam podobnie jak dalenia jest zbyt "nadęte" w dodatku postać Ferdynanda Kiepskiego nie jest dobrym przykładem do naśladowania.
    • olinininka Re: Ferdynand??? 17.09.14, 19:27
      A ja lubię to imięsmile Moim zdaniem nie jest nadęte ale dostojne.
      Skojarzenie z Kipskim pewnie jest, ale z drugiej strony bohater tego serialu ma pomysły jest kreatywny, tyle że bezrobotny i pijący więc nie wiem dlaczego od razu to imię skreślać.
      Z tego co kojarzę to syn Roberta Makłowicza ma tak na imię.
      • lus.sia Re: Ferdynand??? 17.09.14, 21:11
        niestety z Kiepskim mi się to kojarzy sad
    • noushka Re: Ferdynand??? 17.09.14, 22:19
      Dzieki serdecznesmile Nie mieszkam w pl od lat i nawet nie wiedzialam, ze w Kiepskich jest taki osobniksmile Ale juz wiem smile

Ech glowie sie, nad imieniem dla syna i wpadl mi wlasnie Ferdynand do glowy... a tak to wciaz sie krece wokol: Leona, Maximiliana i Teodora smile
      • dalenia Re: Ferdynand??? 17.09.14, 22:34
        Teodor jest świetny, sama mam go na swojej chłopięcej liście smile
        • nati_28 Re: Ferdynand??? 18.09.14, 08:15
          Teodor jest super. Leon też fajny, ale w Pl obecnie staje się modny i tych Leonów trochę już jest, choć na razie mniej niż Antków.
          Maksymilian - osobiście średnio mi się podoba.

Ferdynand dostojne imię, oryginalne.

Skojarzenia to sprawa bardzo subiektywna. Choć mnie osobiście z psem kojarzy się właśnie Maks (nigdy Ferdynanda z psem bym nie skojarzyła). I mimo tego, że sporo psów tak się wabi nie przeszkadza to Polakom nadawać tego imienia. Imię jest dość lubiane w Polsce.

A Kiepski? Cóż, nie sądzę by każdemu z tą postacią kojarzyło się to imię. Prędzej skrót; Ferdek.
          Ale to minie. Ten serial już chyba nie jest emitowany.

Nie sugerowałabym się skojarzeniami gdyby mi się imię podobało.
          Mnóstwo imion można przeróżnie kojarzyć, a są nadawane i dzieci dobrze się z nimi czują.
          --
          • paula.anna Re: Ferdynand??? 18.09.14, 09:20
            Nati, skojarzenie z psem to stąd
            https://jarmila09.files.wordpress.com/2010/10/ferdynand_okladka.jpg

A że skojarzenie to sprawa subiektywna- zgadzam się.
            I nie każdy ogląda kiepskich wink.

Z waszych propozycji podoba mi się Teodor.
            Leona tez lubię, mimo że naprawdę robi się bardzo popularny.
            Nie lubię natomiast Maksymiliana, a szczególnie skrócenia Maks.
      • nataszaasza Re: Ferdynand??? 18.09.14, 10:16
        Ferdynand nie podoba mi się, za to Teodor dla mnie od dawna - imię numer jeden ;D
    • agjato Re: Ferdynand??? 18.09.14, 11:50
      U mnie odwrotnie - Ferdynand może być, za Teodorem (dość popularnym kiedyś na Śląsku) nie przepadam. Wolę Bożydara.
    • gaudencja Re: Ferdynand??? 25.09.14, 23:37
      IMO jest dość napuszone, ale gdyby polskie dziecko emigracyjne tak się nazywało, to odebrałabym to pozytywnie. Jeśli chcesz coś oryginalnego, to popatrz jeszcze tu pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%99skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie i może któreś imię będzie pasowało także do specyfiki języka kraju, w którym mieszkasz.
      • noushka Re: Ferdynand??? 30.09.14, 09:55
        Dziekuje za linkasmile imiona niezwykle, niemniej chyba zadne nie przejdziesmile
    • niwius Re: Ferdynand??? 29.09.14, 17:14
      To moje ulubione imię męskie, co za tym idzie baardzo je lubię smile Samo imię nie kojarzy mi się z Kiepskim, raczej z Magellanem i von Zeppelinem. Już bardziej zdrobnienie Ferdek, chociaż i tak serial chyba nie jest już emitowany.
    • sera.starlight Re: Ferdynand??? 29.09.14, 19:34
      Zbyt pompatyczne. Dla malego dziecka raczej przyciezkie, moim zdaniem. I tez mam nieuniknione skojarzenie z Ferdynandem Wspanialym, a on mi sie zawsze wydawal taki bez ikry, na rysunkach na taka mine. Z Kiepskim rowniez, ale dla mnie czesciej funkcjonuje jako Kiepski niz jako Ferdek, wiec dopiero po chwili przypominam sobie, jak ma na imie.
      Z Twoich propozycji najladniejszy Teodor. Maksymilian tez ladny, ale ogromnie popularny. Wiec, tym razem polecam Teodora.smile
      • lily-beth Re: Ferdynand??? 29.09.14, 19:41
        Całe życie dzieckiem nie będzie, ale dla dorosłego też zbyt pompatyczne, moim zdaniem...
        Ja akurat mam w rodzinie psa Ferdka, no i Ferdynanda Wspaniałego czytywałam, więc skojarzenia mam nieco spaczone.
        • sera.starlight Re: Ferdynand??? 30.09.14, 11:45
          Jasne, nikt nie jest dzieckiem całe życie, no chyba, że ktoś nie chce dorosnąć wink. Ale to żart. Tak na serio, to uważam, że najlepsze imię to takie, które nosi się dobrze w każdym wieku i nie przytłacza człowieka ani też nie sprawia, że jest odbierany infantylnie. Myślę, że Ferdynand przez swoją pomatyczność, prztłoczyłby również dorosłego. Dopiero takiego staruszka widzę z tym imieniemwink. Ale nie umiem pozbyć się skojarzenia z psem-zbyt silne, jak dla mnie. Formy Fernando, Ferdinando już tak nie "przerażają".
    • noushka Re: Ferdynand??? 30.09.14, 09:57
      Dziekuje za nowe glosysmile Ferdynand nadal podoba mi sie jako imie. Tak samo Teodor.
      NIemniej na dzien dzisiejszy nazwiemy syna Leon Maximilian.
      • dalenia Re: Ferdynand??? 30.09.14, 14:15
        Pochwal się, gdy Leon będzie już na świecie smile
        • noushka Re: Ferdynand??? 30.09.14, 21:26
          dobrzesmile bede pamietac.
          • nastka1980 Re: Ferdynand??? 02.10.14, 13:30
            Ferdynant mi nie podchodzi zupełnie. Teodor cudowny tak samo z resztą jak Leon, tylko ten drugi niestety juz bardzo popularny, przynajmniej w Polsce.
        • noushka Re: Ferdynand??? 04.02.15, 21:54
          Leon Maximilian juz jest na swiecie. Moim zdaniem te imiona pasuja do niego idealnie.
          • dalenia Re: Ferdynand??? 05.02.15, 09:46
            Gratuluję! Niech Leoś rośnie zdrowo smile
          • nowalij_ka0 Re: Ferdynand??? 05.02.15, 10:42
            Gratuluję smile
          • abiela Re: Ferdynand??? 05.02.15, 13:13
            noushka napisała:

> Leon Maximilian juz jest na swiecie. Moim zdaniem te imiona pasuja do niego ide
            > alnie.
            >
            Gratulacje!
          • gaudencja Re: Ferdynand??? 07.02.15, 19:52
            Gratuluję! smile
          • agjato Re: Ferdynand??? 08.02.15, 09:23
            Gratulacje! Dużo zdrowia dla Was.
          • noushka Re: Ferdynand??? 12.02.15, 20:49
            dziekujemy!
      • gaudencja Re: Ferdynand??? 13.10.14, 16:52
        noushka napisała:

> Dziekuje za nowe glosysmile Ferdynand nadal podoba mi sie jako imie. Tak samo Teod
        > or.
        > NIemniej na dzien dzisiejszy nazwiemy syna Leon Maximilian.

A nie chcielibyście go nazwać Leon Ferdynand? Byłoby to o wiele ciekawsze, niż skojarzenie z Maksymilianem.
    • annthonka Re: Ferdynand??? 05.02.15, 09:43
      Ferdynand jakiś taki mało poręczny w użytkowaniu. Nie ma ładnych zdrobnień, a ciężko do niemowlęcia zwracać się Ferdynandzie.
      Skoro na stałe nie mieszkacie w Polsce to nie obawiałabym się skojarzeń z żadnym serialem.
      • noushka Re: Ferdynand??? 12.02.15, 20:48
        zawsze jest przecie Ferdeksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.