doris_21 01.10.14, 09:10 Michał, Kornel, Aleksander, Konrad? A może ktoś mi podpowie coś innego? Nie możemy się zdecydować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 09:25 Mam dwa pytania: 1 Do jakiego nazwiska? 2 Czy chłopiec ma rodzeństwo (fajnie jest aby imię brata pasowało do imion rodzeństwa) A tak w ciemno to sama z tych propozycji wybrałabym Aleksandra (mimo popularności) Michał - jest ok, ale zbyt popularny przez długi czas Kornel - dla mnie taki nijaki troszkę niemęski Aleksander - jest ok ale popularny Konrad - jest troszkę wujkowaty obecnym dzieciom (obecnie noszą je tatusiowie więc może być odbierany jako niemodny) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 09:28 Wybrałabym Kornela, ale mniej lub bardziej podobają mi się wszystkie. Dorzucam Konstantego i Aleksego. Odpowiedz Link Zgłoś
doris_21 Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 09:42 Nie ma rodzeństwa, a nazwisko proste Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 10:19 Proste? Czyli jakie? Inne imię pasuje do nazwiska Koza a inne do Kowalski. Ale jak nie chcesz to nie podawaj będzie trudniej doradzać Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 10:35 Lubię Michała, nie lubię jego popularności. Aleksandra nie znoszę, Konrad mi się nie podoba. Kornel neutralny. Więc trudny wybór między popularnym Michałem a nijakim Kornelem . Moje ulubione męskie to Feliks, Gustaw i Witold, więc je podpowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 12:16 Z wymienionych tylko Kornel. Michał niemiłosiernie zużyty, choć sam w sobie bardzo ładny, Aleksander zbyt popularny, Konrad nieco przebrzmiały. Odpowiedz Link Zgłoś
doris_21 Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 13:39 Dzięki Mi też najbardziej podoba się Michał, narzeczonemu Aleksander. Zaproponował jeszcze Kornela i Konrada. Ja zaproponowałam Wiktora, nie spodobało mu się. Nazwisko bardziej w typie Koza niż Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 13:49 Gdyby to było dokładnie nazwisko Koza, to bym obstawiała Michała, a tak to trochę trudno powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 15:55 Michał nigdy nie podobał mi się. Konrad to mój kuzyn ma 11 lat, od zawsze nazywany "Kori", średnio mi się podoba również to imię. Za to Kornel i Aleksander to piękne imiona. W połączeniu Kornel Aleksander już wgl jest świetnie . Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 17:14 Michał - nie lubię tego imienia, jest takie "misiowate", a w dodatku okropnie popularne. Kornel - co prawda bez "ochów i achów", ale z wymienionej czwórki postawiłabym właśnie na niego. Aleksander - podoba mi się tylko pełna forma, a miejsce w rankingu odstrasza. A Aleksy? Konrad - nigdy mi się nie podobał, gdy słyszę/czytam "Kondzio" lub "Kondrat", to dostaję dreszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 18:15 z tych które wymieniłaś tylko Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 19:29 a'propo reszty: Michał - nie jest złe, mój dziadek ma tak na imię z tego względu mam do niego sentyment, ale przeszkadza mi to "ł" i swojemu dziecku bym nie nadała Aleksander - nie lubię zdrobnienia Olek, poza tym jest zbyt popularny Konrad - zdrobnienie Kondzio ostatecznie mnie zniechęciło, chociaż całe imię nie jest złe dlatego z tych wybrałabym Kornela - ładne brzmienie, bez polskich znaków, nie jest popularny ale też nie udziwniony, kojarzy mi się z Kornelem Makuszyńskim Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 19:29 Z Twoich Konrad. Od siebie dorzucam Brunona. Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 22:31 Michał - ładne imię choć popularne, ale jeśli np rodzicom nie przeszkadza popularność nie widzę powodu by go nie nadać, Kornel - ciekawe, mało spotykane imię ja odbieram na plus. Aleksander - imię podoba mi się ale to zdrobnienie Oluś... już nie, Konrad - nigdy nie byłam fanką tego imienia, Moje propozycje to Marceli, Aleksy, Gabriel, Maksym. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Imię dla chłopca 01.10.14, 23:45 Uważam, że Michał to piękne imię, należy do tych w moim odczuciu uniwersalnych, podobał mi się od zawsze - jako sześciolatka namówiłam rodziców by właśnie tak nazwali nowo narodzonego brata. Podoba mi się również Aleksander oraz zdrobnienia od niego i nie odstrasza mnie rosnąca popularność. Kornel w ogóle mnie nie zachwyca, ale wolę Kornela niż Konrada, od którego zdrobnień bardzo, bardzo nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla chłopca 02.10.14, 10:45 Abstrahując od popularności, najbardziej podoba mi się Michał. Pozostałe też w porządku. Najmniej przekonuje mnie Konrad, ale to chyba przez zdrobnienie Kondzio - strasznie go nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię dla chłopca 02.10.14, 17:56 Michał jest mocno eksploatowany od kilkudziesięciu lat i przez to nie ma dla mnie żadnego uroku. Kornel może nienajlepiej brzmieć z nazwiskiem typu Koza. Zostaje Konrad albo Aleksander (o ile nie przeszkadza Wam popularność). Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię dla chłopca 03.10.14, 14:49 Aleksander - w pełnej formie jest ok, ale Olek nie podoba mi się dlateo zdecydowanie na nie Michał Konrad i Kornel są ok może Tobiasz Igor? Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imię dla chłopca 03.10.14, 17:12 Na Aleksandra mozna wolac Aleks, znam chlopca ok piecioletniego na ktorego mowia Aleksander. Olus mowia tez na Oliwiera np. Kornel bardzo ladne, Michal jest ladne, ale dosc przeze mnie osluchane stad wolalabym Kornela czy Aleksandra. Konrad kiedys mi sie bardzo podobalo w tej chwili juz mniej, ale zle nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
shirley_shirley Re: Imię dla chłopca 11.10.14, 22:00 Z tych 4 tylko Aleksander : moze byc Aleks albo Olo Kornel zupelnie mi sie nie podoba. I jak to w ogole skrocic? Michal taki oklepany Konrad: dosc twarde imie i tez nie ma jak skrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Imię dla chłopca 11.10.14, 22:15 Kornel - nie podoba mi się. Słyszę to imię na placach zabaw i wydaje mi się takie nie pasujące do chłopaka. To subiektywne odczucie ale b.silne Konrad-ok, nie wiem czy nazwałabym tak syna. Aleksander-ok, troche zbyt popularne. Michał- zbyt popularne, bezpieczne, plusem jest ogromna możliwość zdrobnień. Z tych imion co podałaś na siłe, bez przekonania wybrałabym Aleksandra, potem Konrada. Ale nie są to imiona bliskie mojemu sercu. Może coś innego? Zamiast Michała - Mikołaj, Maksym ? Zamiast Aleksandra to Aleks ? Zamiast Konrada może Kajetan, Ksawery ? Ostatnio na boisku słyszałam imiona Cyprian, Jeremi, Fabian i Gracjan. Może coś nietypowego ale też i niezbyt rzadkiego? Ilość nadań tych imion wzrasta. Odpowiedz Link Zgłoś