Dodaj do ulubionych

Mateusz czy Piotr?

10.10.14, 10:26
Adaś będzie miał braciszka. Które imię byście wybrały? Nie potrafimy się zdecydować. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 10:55
      Obydwa popularne, ale Mateuszem wręcz... nieważne co, więc zdecydowanie Piotr.
      Mateuszów jak mrówków, sprawy nie poprawia to, że pod blokiem ciągle słyszę "Matełusz!". Zdrobnienie Mati bardzo mi się nie podoba.
      Wolę Piotra smile.
      • vero_ni Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 11:28
        Jak dla mnie Piotr mało popularny. Małego Piotrusia jeszcze nie spotkałam. Mateusz bardziej osłuchany. Są to dwa imiona, które pasują nam obojgu. Mąż wybrał Mateusza a mi bardziej podoba sie Piotr. Padło już wiele (bardzo skrajnych)propozycji z naszej strony i ciągle wracamy do tych dwóch.
    • olinininka Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 11:53
      Ja wolę Mateusza mimo popularności. Ogółem Piotrów jest jeszcze więcej (3 miejsce wśród imion męskich), a i w pierwszej 20 wśród niemowlaków. Piotra nie lubię, ale tak bez przyczyny. Mateusz jest bardziej świeży wink
      link: evacska.republika.pl/materialy/teoria/najpopularniejsze_imiona_w_polsce.htm

A do jakiego nazwiska???
    • lily-beth Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 11:57
      Bardzo lubię Mateusza, mimo popularności. Piotr jest w porządku, ale nie budzi u mnie większego zachwytu, może przez zbyt dużą liczbę Piotrków w moim pokoleniu. Może wybierzcie to, które lepiej brzmi z nazwiskiem?
      • vero_ni Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 12:15
        Nazwisko typu Kowalski wiec prawie kazde imie pasuje. Pewnie jeszcze na porodowce bedziemy sie zastanawiacsmile. Co do popularnosci- nie sprawdzalam. Adamow tez teraz sporo. Trudno.
    • liliowewzgorze Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 12:14
      Ojj ciężki orzech do zgryzienia, bo żadne nie jest w moim typie... mam wujka Piotra i to z nim właśnie kojarzy mi się to imię, dlatego bym z niego zrezygnowała. Stawiam na Mateusza.
    • iziula1 Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 12:21
      Piotr.
      Bo mały Piotruś, średni Piotrek i dorosły PAN PIOTR smile
      Mateusz średni mi się podoba. Zbyt popularny wśród kolegów moich dzieci. Mam wrażenie, że świat chłopców składa się z samych Mateuszków, Mattich wink, Kacprów itp.

Piotr jest spotykany w każdym pokoleniu, nie ulega modzie, jest uniwersalny, prosty w wymowie, łatwy w zdrobnieniu, międzynarodowy. I lubię to imię.
    • nataszaasza Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 13:42
      Zdecydowanie Piotr wink
    • adabsurdum7 Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 14:49
      Piotr
    • agjato Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 16:10
      Także jestem za Piotrem.
    • betty842 Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 16:43
      Z tych dwóch wybrałabym Mateusza (mimo popularności) bo lubię imiona których można używać z pełnej formie.Tu gdzie mieszkam do dorosłego Piotra mówi się Pioter co mi się bardzo ale to bardzo nie podoba tak wiec choćby z tego powodu nie zdecydowałabym się na Piotra....Ale patrząc na imię starszego brata to do Adasia Piotruś bardzo ładnie pasuje...
    • olianka Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 21:13
      Obydwu wyjątkowo nie lubię, ale strawniejszy dla mnie jest Piotr.
      • dolcevita007 Re: Mateusz czy Piotr? 10.10.14, 22:54
        Oba imiona sa ladne, Piotr klasyka i moze troche przeze mnie osluchane wsrod moich rowiesnikow kuzynostwo zreszta dosc dlugo bylo bardzo popularne. Aktualnie modne jest Mateusz i czesto nadawane. Ciezki wybor, wybralabym na pierwsze Mateusz i Piotr dalabym na drugie.
        • dolcevita007 Re: Mateusz czy Piotr? 12.10.14, 22:53
          Piotrus jest slodkie, potem bedzie panem Piotrem. W zestawie z Adamem jest ok. Faktycznie Mateusz troche popularne, chociaz mi sie podoba i niestety znam sporo Mateuszkow. Piotrow znam jedynie starszych, zadnych dzieci nie poznalam o tym imieniu. Z pozostalych wymienionych przez Ciebie najbardziej lubie Ignasia i Wojtka.
    • paula.anna Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 08:08
      A ja się dziwię, dlaczego co drugi dzieciak to Mateusz big_grin
    • annthonka Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 10:28
      Jeżeli tylko te dwa imiona wchodzą w grę to wybrałabym Piotra.
      • vero_ni Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 11:21
        Aktualnie tylko te dwa imiona wchodza w gre bo juz nie mam sily ciagle sie zastanawiac. Typy meza to jeszcze Wojciech, Sebastian itp. Moje: Ignacy, Leon, Julian, Tymoteusz i wiele innych. Mamy zupelnie inne gusta a syn jakies imie musi miecsmile chyba Adas bedzie mial brata Piotrusia. Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
        • nastka1980 Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 11:32
          Wojciech jest super i MSZ pasuje do Adama. Z imion, które jeszcze wg należa do grupy rozważanych imion podoba mi się jeszcze Tomasz.

Ignacy i Leon są najfajniejsze wg mnie z Twoich propozycji, ale one w moim odczuciu nie należą do tej samej grupy co Piotr, Mateusz, Wojciech czy Sebastian wink

Ani Piotr ani Mateusz mi nie leżą, dużo ich wszędzie...dla mnie stanowczo za dużo i za długo.
        • annthonka Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 11:42
          A może jednak metodą drobnych kroczków dałoby się męża oswoić z innymi imionami?
          Szkoda, żeby Ignacy, Leon, Julian albo Tymoteusz przepadli w walce z dość bezbarwnym Piotrem albo bardzo popularnym Mateuszem.
    • dalenia Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 11:14
      Zdecydowanie Piotr! smile
      • magda-78 Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 12:08
        A nasz Adas ma brata Olafka i siostre Zuzie smile
        • vero_ni Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 12:54
          Olaf tez mi sie podoba, ale jakos nie pasuje do nazwiska.
          Metoda malych kroczkow u nas nieskuteczna. 5 lat temu tez probowalam przekonac meza i wtedy naszym kompromisem byl wlasnie Adamsmile teraz nie wyobrazam sobie zeby bylo to inne imie.
          Tak na marginesie. Wybor imienia dla dziewczynki zajalby nam max 5minutwink
    • florianne Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 12:23
      Z tych dwóch wybrałabym Mateusza - to jedno z niewielu imion, które lubię pomimo popularności. Tylko ten nieszczęsny Mati...uncertain
    • niwius Re: Mateusz czy Piotr? 11.10.14, 21:03
      Jestem za Piotrem, lubię go mimo popularności. Ma coś w sobie i można go zdrabniać na wiele sposobów. Mateusza nie lubię.
      • vero_ni Re: Mateusz czy Piotr? 12.10.14, 10:33
        A co myslicie o Arturze?
        • nataszaasza Re: Mateusz czy Piotr? 12.10.14, 11:48
          Imię również ładne, jednak ja wolę Piotra wink
        • dalenia Re: Mateusz czy Piotr? 12.10.14, 19:39
          Artur podoba mi się najmniej z całej trójki. Bardzo nie lubię tego imienia.
    • gaudencja Re: Mateusz czy Piotr? 13.10.14, 20:17
      Mateusz. Piotr jest tak osłuchany i popularny w populacji, że od dawna nie dostrzegam w nim niczego ładnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.