ksiezna_pani1 25.10.14, 14:02 Amaro jest imieniem pochodzenia łacińskiego. Utworzono go od łacińskiej nazwy osobowej Amarus, która wywodzi się od słowa o identycznym brzmieniu amarus (odmiana amara, amarum) o znaczeniu „gorzki”, „cierpki”. Znaczenie tego imienia może nie jest zbyt zachęcające, ale brzmienie imienia ma w sobie duży magnetyzm. Przynajmniej według mnie. Do kwietnia 1994 roku nie odnotowano u nas tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lily-beth Re: Amaro 25.10.14, 14:12 Mam silne skojarzenie z Atelier Amaro, nie mogę sobie wyobrazić Amaro jako imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Amaro 25.10.14, 14:30 Eh przez dłuższy okres czasu myślałam, że właściciel tej restauracji nazywa się po prostu Wojciech Modest Amaro i zachwycałam się tym zestawem... A okazało się, że to Wojciech Basiura Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Amaro 25.10.14, 23:53 Jako slowo i owszem ladne, ale imie meskie juz mniej. amaro.ca/ Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Amaro 26.10.14, 20:44 Amaro to nazwisko panieńskie byłej żony Wojciecha B. (tak gdzieś czytałam) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Amaro 26.10.14, 21:49 Nie wiem czy dobrze zapamiętałam, ale chyba dwie jego poprzednie żony posługiwały się nazwiskami: Modest i Amaro. W sumie nie dziwie mu się, bo Wojciech Modest Amaro brzmi lepiej niż Wojciech Basiura, ale gdybym była jego kolejną żoną, to nie chciałabym nosić nazwiska po swojej poprzedniczce... No, ale kto co lubi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amaro 31.10.14, 23:14 Mam wątpliwości co do poprawności przeniesienia tego imienia wprost z włoskiego, wraz z końcówką -o. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Amaro 01.11.14, 07:58 O, właśnie, może to przez to brzmi dziwnie. Nie wiem, jak powinno być spolszczone poprawnie, ale Amary, Amarian czy Amariusz brzmią zdecydowanie lepiej (choć te dwa ostatnie jak A! Marian! i A! Mariusz! ). Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Amaro 31.10.14, 23:38 Dla mnie to brzmi jak kontaminacja "amo, amare" i kojarzy się silnie z telenowelą. Odpowiedz Link Zgłoś