niwius 28.10.14, 09:38 Zetknęłam się ostatnio z tym imieniem oglądając wspomnienia ocalałych z holocaustu. Nazywała się tak pewna Żydówka żyjąca przed wojną w Zamościu. Niestety nie udało mi się znaleźć żadnych informacji na temat Margolii, ani pochodzenia, ani znaczenia. Może któraś z was coś o niej wie? Kojarzy mi się z Małgorzatą, nie wiem, czy słusznie. Podoba się wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Margolia 28.10.14, 09:45 Pierwszy raz słyszę o takim imieniu. Możliwe że zdrobnienie Małgorzaty (Margaryty) Odpowiedz Link Zgłoś
syksy Re: Margolia 28.10.14, 16:22 Również kojarzy mi się z Małgorzatą. Bardziej podobałoby mi się w wersji Margo. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Margolia 28.10.14, 19:22 O, to już wiadomo, jaka była pełna wersja Margolci Nie mam pojęcia, cóż to za imię, ale brzmi całkiem sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Margolia 30.10.14, 18:19 Spotkałam się tylko z nazwiskiem Margolis, dosyć popularnych. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Margolia 31.10.14, 13:37 Mi się kojarzy z Misiem i Margolcią, więc dla mnie to imię tylko dla lalki, ale samo brzmienie jest niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Margolia 31.10.14, 13:43 Też kiedyś natknęłam się na to imię i również zastanawiałam się nad jego etymologią. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Margolia 01.11.14, 01:08 Obstawiałabym wtórne rozwinięcie Margolci, która zdecydowanie wygląda na zdrobnienie od Małgorzaty. Odpowiedz Link Zgłoś