yoko-mora 29.10.14, 14:03 Pomożecie? Jeśli będzie chłopiec - moim faworytem było imię Fryderyk. Niestety mężowi się nie podoba, twierdzi, że ma zbyt jednoznaczne konotacje z Chopinem... Dlatego szukamy dalej. Co sądzicie o poniższych propozycjach? A może macie jakieś inne? Jeremi i Bruno Jeremi i Gustaw Jeremi i Franciszek Jeremi i Józef Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: brat Jeremiego 29.10.14, 14:30 Najpierw zapytam czy to ma być zestaw dla rodzeństwa czy zestaw dla bliźniaków? Jeśli rodzeństwo (nie bliźniacze ) to każda propozycja ok, ) choć osobiście nie przepadam za Józefem) jeśli nie to odrzuciłabym Józefa (J i J na dodatek zbyt podobnie brzmi a i inicjały takie same) przy takiej samej dacie urodzenia i peselu Szkoda Fryderyka piękne imię. A dla bliźniaków to może Jeremi i Feliks Odpowiedz Link Zgłoś
yoko-mora Re: brat Jeremiego 29.10.14, 14:33 nie, nie dla bliźniaków. Szkoda Fryderyka, c'nie? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: brat Jeremiego 29.10.14, 14:33 Uwielbiam Józefa, potencjalnego synka też zamierzam tak nazwać. Poza tym Józef jest również imieniem biblijnym, dlatego zostałabym przy nim. Odpowiedz Link Zgłoś
ralfek Re: brat Jeremiego 29.10.14, 14:39 moze Jerzy (jeśli nie za podobne) to byłby wówczas... Kabaret Starszych Panów w komplecie Odpowiedz Link Zgłoś
yoko-mora Re: brat Jeremiego 29.10.14, 22:04 no właśnie. Uwielbiam Starszych Panów - ale Jerzy mi nie leży (nie czuję, że gadam, jak Mickiewicz Adam ) Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Jeremiego 29.10.14, 15:39 Bardzo ładne imiona! IMO najlepszy byłby Gustaw Reszta też w porządku, ale tak: - Bruno może sprawiać kłopoty z odmianą. Z tego powodu ja na swojej liście mam opcję z "n" na końcu, wydaje mi się być mniej kłopotliwa jednak. - Franciszek jest prześliczny, ale też bardzo popularny. - Józefa sama mam na swojej liście, bo uwielbiam to imię. Z tym że IMO jest między nim a Jeremim taka subtelna różnica w stylistyce, a przynajmniej w moim odczuciu. Józef jest retro-starodawny, jak np. Stanisław, Władysław czy Franciszek. A Jeremi to dla mnie imię retro-nowoczesne (tak, wiem, oksymoron ), bardziej jak Gustaw właśnie czy Maurycy. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko-mora Re: brat Jeremiego 29.10.14, 16:03 dalenia - w samo sedno! Dokładnie mam takie samo odczucie odnośnie Józefa. Ale myślałam, że przede wszystkim dlatego, że tak na imię miał mój dziadek. Kojarzy mi się tak staroświecko. Tu jednak przekonuje mnie bardzo zdrobnienie "Joszko", które imo jest bombowe. A czy Gustaw nie wydaje Ci się być w tym samym worku co Józef? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Jeremiego 29.10.14, 16:45 Joszko - nooooo .... Cudny jest, ja to bym chciała Joszka-Joachima. Gustawa odbieram "Jeremiowato", nie "Józefowato" Wg mnie świetnie do Jeremiego pasuje, ten sam worek właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: brat Jeremiego 29.10.14, 16:37 dalenia napisała: Józef jest retro-starodawny, jak np. Stanisław, Władysław czy Franciszek > . A Jeremi to dla mnie imię retro-nowoczesne (tak, wiem, oksymoron ), bardzie > j jak Gustaw właśnie czy Maurycy. Wydaje mi się, że to odczucie bierze się stąd, że Jeremi, Maurycy i Gustaw występowały "dawno dawno temu" , ale nie były nigdy bardzo popularne, natomiast Staśki, Władki, Józki i Franki to "masówka" w pokoleniu naszych dziadków/pradziadków i wcześniej też. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: brat Jeremiego 29.10.14, 16:23 Wszystkie zestawy bardzo ładne. Fryderyk też byłby świetny. Gdybym sama miała dobierać brata dla Jeremiego (mam nadzieję kiedyś mieć własnego ), to rozważałabym: Jeremi i Gustaw Jeremi i Bernard Jeremi i Maurycy Jeremi i Tytus Jeremi i Leonard Jeremi i Kornel (teoretycznie, w praktyce mój mąż się nie zgodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: brat Jeremiego 29.10.14, 16:38 Jak Józef ma być Joszkiem to może Joachim Jeremi i Joachim lepiej brzmi niż Józef Podpisuję się pod Dalenią Józef jest retro a Jeremi taki retro nowoczesny. Moim zdaniem z Jeremim lepiej brzmi Joachim czy ten wcześniej wymieniony Fryderyk czy Gustaw Odpowiedz Link Zgłoś
yoko-mora Re: brat Jeremiego 29.10.14, 22:01 ...tylko że Joachim wydaje mi się jakiś taki trudny w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: brat Jeremiego 29.10.14, 22:28 Wolalabys Joszko, a wg mnie Joachim wymowa wcale trudna nie jest,tak nawet melodyjnie sie je wypowiadam coraz bardziej za Joachimem jestem. Mam znajomego dobrze je nosi i my nazywamy go nie inaczej jak Joachim. Zdrobnienie juz masz. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: brat Jeremiego 29.10.14, 16:54 W mojej opinii do jeremiego pasuje z twoich propozycji Gustaw. Bruno to inny klimat a Józefa jakoś nie lubię. Natomiast Franciszek zbyt "modny" ostatnio. Podrzuce swoje kandydatury: Seweryn, Stefan, Witold. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: brat Jeremiego 29.10.14, 19:52 Wydaje mi się, że tutaj najlepszy byłby Gustaw, na drugim miejscu Bruno. Od siebie zaproponuję Leopolda i Konstantego. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: brat Jeremiego 29.10.14, 20:57 A i jeszcze ten proponowany Joachim zdrabniany do Joszko fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: brat Jeremiego 29.10.14, 20:28 Z podanych na początku wątku najbardziej przemawiają do mnie Jeremi i Gustaw. Potem Jeremi i Franciszek. Jeremi i Bruno - zupełnie nie. Ostatni zestaw: Jeremi i Józef - niby nieźle ale coś mi zazgrzytało, nie będę się powtarzać bo już te subtelności świetnie wyłuszczyła Dalenia. Mogłabym się tylko podpisać pod ta opinią. Z później podanych podoba mi się jeszcze Witold, ja dorzucam Wawrzyńca. I jeszcze Cyprian. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: brat Jeremiego 29.10.14, 20:52 Z Waszej listy wybralabym Franciszka uwielbiam to imie zreszta Jeremi to moje ulubione imie, ktore dalabym synowi i Franciszek dalabym na drugie. Druga taka opcja z Waszej listy to Gustaw obiektywnie ladne. Inne propozycje, ktore mam na mojej liscie to Leonard, Leopold, Leon w takim lwim stylu, W stylu oryginalnym proponuje Wawrzyniec uwielbiam choc na zachodzie nie do nadania. Ostatnia perelka, to Kosma ma cos w sobie. Jeremi i Franciszek Jeremi i Gustaw Jeremi i Leonard Jeremi i Leopold Jeremi i Leon Jeremi i Wawrzynie Jeremi i Kosma Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: brat Jeremiego 30.10.14, 08:11 Z proponowanych Gustaw! Józef ok, ale jeszcze się z nim nie osłuchałam, żeby nadać na I. U kogoś doceniłabym. Franciszka lubię, ale już zaczyna mnie przerażać jego rosnąca popularność Bruno mnie nie zachwyca Odpowiedz Link Zgłoś
dalla Re: brat Jeremiego 30.10.14, 09:55 Gdyby mój Jeremi miał brata a nie siostrę, to byłby to: Jeremi i Feliks lub Jeremi i Teodor lub Jeremi i Ludwik Odpowiedz Link Zgłoś
yoko-mora Re: brat Jeremiego 31.10.14, 14:38 Dziękuję za Wasze komentarze. A co sądzicie o zestawie Jeremi i Kajetan? Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: brat Jeremiego 31.10.14, 14:55 Nie jest moim faworytem bez konkretnego powodu, ale mysle ze pasuja do siebie Jeremi i Kajetan. Ladny zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Jeremiego 31.10.14, 16:26 Całkiem nieźle. Choć dla mnie Kajetan to dość popularne imię - w otoczeniu jakoś tak sporo mam tych Kajtków, często o nich słyszę. Dopiero tu na forum zostałam uświadomiona, że ten Kajetan wcale taki popularny jeszcze nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: brat Jeremiego 01.11.14, 22:44 A ja sądzę,że Kajetan nie pasuje do Jeremiego....No chyba,że będziecie zwracali się do niego tylko Kajetan a nie Kajtek/Kajtuś. Z podanych przez ciebie imion (w pierwszym wątku) wybrałabym imię Bruno. Jeremi to Jeremi i ciężko zdrobnić to imię (chociaż dla chcącego nic trudnego wiec na pewno jakieś zdrobnienie by się wymyśliło) i Bruno to Bruno.Tak więc jeśli ja miałabym decydować to spośród podanych imion wybrałabym Bruna. Fryderyk jest ok ale nie znoszę zdrobnienia Frycek i bałabym się,że ktoś na takie wpadnie i będzie tak do niego mówił.Józef...tak ma na imię mój tata i mój dziadek ale znów nie podoba mi się zdrobnienie Józek.Gustaw-u nas na śląsku to Gustlik,brrr! Franciszek-ok i wg mnie też by pasował do Jeremiego.Mi by jeszcze do Jeremiego pasował Ignacy. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: brat Jeremiego 02.11.14, 12:51 Pan Jeremi, którego znam, całe życie używa zdrobnienia Remik - mnie się średnio podoba, ale jest logiczne. Więc Remik i Kajtek jak najbardziej OK. A pomijając kwestię Jeremiego - uwielbiam Józka i Gustlika. Nie mam nic wspólnego ze Śląskiem, ale gdybym miała Gustawa, na pewno bym do niego tak mówiła Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: brat Jeremiego 26.11.14, 23:50 yoko-mora napisał(a): > Dziękuję za Wasze komentarze. A co sądzicie o zestawie Jeremi i Kajetan? Mnie się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: brat Jeremiego 31.10.14, 15:36 Jeremi i Bruno oraz Jeremi i Franciszek według mnie fajnie razem wyglądają, jednak jeszcze bardziej podobają mi się takie zestawy: Jeremi i Teodor, Jeremi i Feliks Kajetan z wszystkich innych tu podanych podoba mi się najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: brat Jeremiego 31.10.14, 17:11 Bruno super! Tymon, Fabian, Marcel. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: brat Jeremiego 01.11.14, 01:23 Ponegocjowałabym jeszcze Frycka. Skojarzenie z Chopinem to coś złego? Odpowiedz Link Zgłoś
sigalla1 Re: brat Jeremiego 02.11.14, 12:41 Ja dla braciszka mojego Jeremiego wybrałabym : Bruno, Maurycy, Gustaw ( maź by sie nie zgodził, poza tym w Warszawie stało sie bardzo popularne) Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: brat Jeremiego 25.11.14, 11:07 A może jeszcze coś innego? Władek lub Kazik? Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: brat Jeremiego 25.11.14, 22:37 Gustaw! Uwielbiam to imię Jeremi i Gustaw są bardzo ok, myślę. Jeremi i Kajetan też ok, choć wydaje mi się, że Kajetan taki popularny teraz. Od siebie dodam jeszcze: Jeremi i Teodor Jeremi i Ludwik Jeremi i Joachim ( też bardzo mi się podoba ) Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: brat Jeremiego 26.11.14, 01:24 A termin na kiedy? Jakaś decyzja zapadła? Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: brat Jeremiego 26.11.14, 19:39 Ja tez podobnie jak Twoj maz nie lubie takich imion (np. jak Fryderyk). Z podanych najlepiej brzmi Bruno. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: brat Jeremiego 30.11.14, 14:21 Przypomniało mi się, że znam braci około dwudziestoletnich Jeremiego i Jędrzeja, bardzo mi się ten zestaw podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sera.starlight Re: brat Jeremiego 05.12.14, 19:39 Jesli nie Fryderyk, ktorego uwielbiam, to Jonasz, zdrabniany do Joszka. Uwazam, ze Jeremi i Jonasz brzmia razem fajnie i moga byc uzywani w pelnej formie. Nie wiem tez dlaczego, ale szukalabym wsrod imion na "J"-fajnie te imiona brzmia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yoko-mora Re: brat Jeremiego 12.06.15, 21:51 Dziewczęta! Za chwilę rodzę a w głowie mętlik... Starszy syn Jeremi, a młodszy jak? Już prawie byliśmy zdecydowani na Brunona, ale rodzina znowu zasiała wątpliwość. Jeszcze Jonasz / Joszko jest w odwecie. Może Michał? Wiem, że niektórzy dopiero po urodzeniu dziecka myślą o nadaniu imienia, ale mnie ta sytuacja wyjątkowo męczy. Co sądzicie o tych trzech? Czy jeszcze coś innego? Z pierwszym synem jakoś od razu czułam, że będzie Jeremi. A teraz pustka... Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: brat Jeremiego 13.06.15, 07:16 Brunon! Ale Jonasz też bardzo fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
4emalia Re: brat Jeremiego 13.06.15, 11:59 Jeremi, Bruno i Jonasz to moje ulubione imiona, sama kiedyś mam nadzieję stanąć przed takim dylematem Do każdego mam maleńkie zastrzeżenia - odmiana Brunona dla wielu jest kłopotliwa, a Jonasz budzi skojarzenia z osobą przynoszaca nieszczęście, albo walcząca ze swoim powołaniem. Jednak Jonasz brzmieniowo podoba mi się najbardziej (i w dodatku zdrobnienie Joszko - bajka) a Bruno miał wspaniałych imiennikow (Jasienski, Schulz) i bardzo męskie brzmienie. Więc trzymam kciuki na równi za jednym i drugim imieniem Przy okazji - jak najczęściej zwracacie się do Jeremiego? Szukam ładnego zdrobnienia, bo do tej pory żadne mnie nie urzeklo. I czy nadajecie drugie imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
yoko-mora Re: brat Jeremiego 13.06.15, 22:04 Tak - nadajemy drugie. jeremi Maciej a Bruno / Jonasz Michal. Drugie imiona - Maciej po ojcu, Michal po zmarlym kuzynie. Do Jeremiego najczesciej zwracamy sie Miniek od Jereminiek Albo Jeremek, Jerry, Dżeromek, Jeremiszon. Niektorzy mowia tez Jeremiaszek. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: brat Jeremiego 14.06.15, 13:03 Ja bym chyba wybrała Brunona, choć Jonasz też w porządku. Nie wiem jednak, czy tak koniecznie chciałabym mieć wszystkich na "J" - jakoś ostatnio mnie nie przekonuje taki pomysł. Nadal uważam, że Gustaw byłby idealny Odpowiedz Link Zgłoś
yoko-mora Re: brat Jeremiego 12.06.15, 22:06 I jeszcze jeden trop. Gdybyśmy mieli jeszcze kiedyś trzecie dziecko - córkę, to byłaby to Jagna / Jagienka. Czyli w teorii Jeremi, Jagna i ... Odpowiedz Link Zgłoś
agnzimka Re: brat Jeremiego 12.06.15, 22:20 Od razu Jonasz mi przyszedł do głowy Jeremi Jagna Jonasz Odpowiedz Link Zgłoś
greater.bilby Re: brat Jeremiego 13.06.15, 00:42 Idąc tym tropem imion na J... moje pierwsze skojarzenie: Jeremi, Jagna i Jonatan Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: brat Jeremiego 13.06.15, 10:38 Brunon lub Jonasz. Michał wypada przy nich baaardzo blado. Odpowiedz Link Zgłoś