milenium5 07.09.04, 11:49 Chodzi o imiona męskie oczywiście. Najpierw Mateusz pobił rekordy popularności, teraz coraz częściej nadaje się imię Tymoteusz, nieśmiało wkracza również Amadeusz. Dyskutowałyśmy kiedyś o tym, że popularne stają się imiona podbnie brzmiące do tych z pierwszej dziesiątki. Czy w myśl tej zasady wróci Mariusz popularny trzydzieści lat temu (mnie akurat wyjątkowo się nie podoba) ? A co innymi imionami z końcówką "usz"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabe Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:02 Gdyby chodziło o podobne brzmienie do już popularnych, to chyba podobna tendencja zachodizłaby również w imionach dla dziewczynek, a taką trudno chyba zauważyć? A o jakich jeszcze imionach na usz się kończących piszesz? Mateusz chyba nadal jest popularny, Tymoteusz coraz bardziej, Amadeusz jedna wciąż niszowo. Tak przynajmniej ja to widzę?! Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:25 O dziewczynkach było w innym wątku - super moda Oliwia, później modna zaczyna być Liwia, najpierw Kaja, później Maja, było jeszcze kilka innych przykładów, ale nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:34 Szkoda, ze Tymoteusz to coraz bardziej popularne imie. Niezwykle mi sie podoba, podobnie jak Mateusz. Sa takie miekkie, a jednoczesnie bardzo meskie. Lubie imiona zakonczone na -usz Sergiusz Amaduesz Licyniusz Euzebiusz I wiele, wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:44 Ogólnie lubię imiona z 'sz', najbardziej podoba mi się Miłosz. Mateusz i Tymoteusz bardzo ładnie. Mariusz mam nadzieję, że tak szybko nie powróci.. Może 'sz' jest takie szzzzeleszzzczące i bezdźwięczne po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:56 milenium5 napisał: > imiona podbnie brzmiące do tych z pierwszej dziesiątki. Czy w myśl tej zasady > wróci Mariusz popularny trzydzieści lat temu (mnie akurat wyjątkowo się nie > podoba) ? Mi też się nie pidoba, i wątpię, czy wróci. Za mało czasu jeszcze minęło od poprzedniej fali popularnosci i do tego imienia większość osób, które teraz rodzą dzieci, jest raczej zrażona. > A co innymi imionami z końcówką "usz"? Na pewno nie wszystkie mają szansę na popularnosć, tylko niektóre z nich... Może Juliusz? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 13:58 gaudencja napisała: > Na pewno nie wszystkie mają szansę na popularnosć, tylko niektóre z nich... > Może Juliusz? Jestem za Dorzuciłabym jeszcze Liwiusza - podoba mi się No i mam nadzieję, że Mariusz z Dariuszem jednak tak szybko nie wrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 14:07 Ale znacie jakieś dzieciątka o tych mało popularnych wciaż imionach na -usz sie kończących? Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 15:38 Jeżeli moja fasolka będzie synkiem (musimy poczekać do marca) to będzie mieć na imię Tadeusz. Aurelka Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 21:59 sabe napisała: > Ale znacie jakieś dzieciątka o tych mało popularnych wciaż imionach na -usz sie > > kończących? Niedawno moim znajomym urodził się Tymoteusz. Znam też jednego Liwiusza, ale on już nie jest dzieciątkiem Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec końcówka -usz 13.12.04, 19:30 Generalnie nie lubię "szumiących" imion z końcówką -usz. W rodzinie męża jest mały Amadeusz (2001). Znam też dwóch Tymoteuszów (2002 i 2003). Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 15:48 Juliusz i Tadeusz to chyba nieliczne imiona kończące się na "usz", które się fajnie zdrabnia - Tadzio, Julek, itd. Przy Mateuszu, Amadeuszu, Sergiuszu jest trudniej (właściwie tylko Mateuszek, Sergiuszek i Amadeuszek, co temu pierwszemu w karierze imienniczej nie przeszkodziło, ale Sergiuszowi już tak - wiele osób tu pisało "ładne imię, ale jak zdrabniać?"). Tymcio też się ładnie zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 16:57 Z iion kończących się na "sz" podobają mi się Miłosz, Tadeusz i Tymoteusz (jedne z moich ulubionych imion męskich) a Mateusz, Łukasz, Mariusz wczale. W moim przypadku ne decyduje więc brzmienie a raczej skojarzenia z danym imieniem. Pozdrawia Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 17:00 Jeszcze Bartosz mi sie przecież podoba, ale tu znowu decydują skojarzenia z moim mężem Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 20:33 Wydaje mi się, że imiona zakończone na -usz przyjemnie brzmią. Osobiście wielką sympatią darzę imiona: Mateusz Tymoteusz Remigiusz ... i chyba tyle. Mariusz, Dariusz to zdecydowanie imione nie dla mnie. Pozdrawiam, Julcia Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 08.09.04, 09:04 Mariusz Janusz Mateusz Dariusz Sergiusz Amadeusz Tymoteusz Tadeusz Tyle mi przyszlo do glowy,a z tych imion podobają mi sie Tymoteusz,Mateusz,Amadeusz,Sergiusz. Zdecydowane nie dla Tadeusza. Dariusz,Janusz - bez entuzjazmu. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 11:44 Właśnie, Janusz. Teraz należy do wyjątkowo niemodnych (jak dla mnie dziwne jakieś to imię), a coraz bardziej podoba się bardzo podobnie brzmiący Jonasz. Ciekawe dlaczego imiona, która tak niewiele różnią się w wymowie wywołują tak odmienne reakcje? Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 12:41 Arkadiusz ma jeszcze "usz" na koncu. kiedyś mi się podobało a teraz nawet też nie głupie pozdrawiam, Julcia Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 15:26 Tylko nie Arkadiusz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 15:27 cysia.b napisała: > Tylko nie Arkadiusz!!! Przyłączam się bez wahania! Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 16:24 Mi się też Arkadiusz wyjątkowo nie podoba, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 11.09.04, 22:55 Podzielam zdanie kolezanek, Arkadiusz mi sie nie podoba Madzia Odpowiedz Link Zgłoś