Dodaj do ulubionych

Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz"

07.09.04, 11:49
Chodzi o imiona męskie oczywiście. Najpierw Mateusz pobił rekordy
popularności, teraz coraz częściej nadaje się imię Tymoteusz, nieśmiało
wkracza również Amadeusz. Dyskutowałyśmy kiedyś o tym, że popularne stają się
imiona podbnie brzmiące do tych z pierwszej dziesiątki. Czy w myśl tej zasady
wróci Mariusz popularny trzydzieści lat temu (mnie akurat wyjątkowo się nie
podoba) ? A co innymi imionami z końcówką "usz"?
Obserwuj wątek
    • sabe Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:02
      Gdyby chodziło o podobne brzmienie do już popularnych, to chyba podobna
      tendencja zachodizłaby również w imionach dla dziewczynek, a taką trudno chyba
      zauważyć?
      A o jakich jeszcze imionach na usz się kończących piszesz? Mateusz chyba nadal
      jest popularny, Tymoteusz coraz bardziej, Amadeusz jedna wciąż niszowo. Tak
      przynajmniej ja to widzę?!
      • milenium5 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:25
        O dziewczynkach było w innym wątku - super moda Oliwia, później modna zaczyna
        być Liwia, najpierw Kaja, później Maja, było jeszcze kilka innych przykładów,
        ale nie pamiętam.
    • szczekuszka Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:34
      Szkoda, ze Tymoteusz to coraz bardziej popularne imie. Niezwykle mi sie podoba,
      podobnie jak Mateusz. Sa takie miekkie, a jednoczesnie bardzo meskie.
      Lubie imiona zakonczone na -usz
      Sergiusz
      Amaduesz
      Licyniusz
      Euzebiusz

I wiele, wiele innych.
    • anilia Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:44
      Ogólnie lubię imiona z 'sz', najbardziej podoba mi się Miłosz.
      Mateusz i Tymoteusz bardzo ładnie.
      Mariusz mam nadzieję, że tak szybko nie powróci..
      Może 'sz' jest takie szzzzeleszzzczące i bezdźwięczne po prostu.
    • gaudencja Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 12:56
      milenium5 napisał:

> imiona podbnie brzmiące do tych z pierwszej dziesiątki. Czy w myśl tej zasady
      > wróci Mariusz popularny trzydzieści lat temu (mnie akurat wyjątkowo się nie
      > podoba) ?

Mi też się nie pidoba, i wątpię, czy wróci. Za mało czasu jeszcze minęło od
      poprzedniej fali popularnosci i do tego imienia większość osób, które teraz
      rodzą dzieci, jest raczej zrażona.

> A co innymi imionami z końcówką "usz"?

Na pewno nie wszystkie mają szansę na popularnosć, tylko niektóre z nich...
      Może Juliusz?
      • monikaj1 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 13:58
        gaudencja napisała:

> Na pewno nie wszystkie mają szansę na popularnosć, tylko niektóre z nich...
        > Może Juliusz?

Jestem zasmile Dorzuciłabym jeszcze Liwiusza - podoba mi sięsmile
        No i mam nadzieję, że Mariusz z Dariuszem jednak tak szybko nie wrócą.
        • sabe Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 14:07
          Ale znacie jakieś dzieciątka o tych mało popularnych wciaż imionach na -usz sie
          kończących?
          • aurelia_b Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 15:38
            Jeżeli moja fasolka będzie synkiem (musimy poczekać do marca) to będzie mieć na
            imię Tadeusz.

Aurelka
          • monikaj1 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 21:59
            sabe napisała:

> Ale znacie jakieś dzieciątka o tych mało popularnych wciaż imionach na -usz
            sie
            >
            > kończących?

Niedawno moim znajomym urodził się Tymoteusz. Znam też jednego Liwiusza, ale on
            już nie jest dzieciątkiemsmile
          • cwiatooschec końcówka -usz 13.12.04, 19:30
            Generalnie nie lubię "szumiących" imion z końcówką -usz.
            W rodzinie męża jest mały Amadeusz (2001). Znam też dwóch Tymoteuszów (2002 i
            2003).
    • milenium5 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 15:48
      Juliusz i Tadeusz to chyba nieliczne imiona kończące się na "usz", które się
      fajnie zdrabnia - Tadzio, Julek, itd. Przy Mateuszu, Amadeuszu, Sergiuszu jest
      trudniej (właściwie tylko Mateuszek, Sergiuszek i Amadeuszek, co temu
      pierwszemu w karierze imienniczej nie przeszkodziło, ale Sergiuszowi już tak -
      wiele osób tu pisało "ładne imię, ale jak zdrabniać?"). Tymcio też się ładnie
      zdrabnia.
    • scarbonka Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 16:57
      Z iion kończących się na "sz" podobają mi się Miłosz, Tadeusz i Tymoteusz
      (jedne z moich ulubionych imion męskich) a Mateusz, Łukasz, Mariusz wczale. W
      moim przypadku ne decyduje więc brzmienie a raczej skojarzenia z danym imieniem.

Pozdrawia
      Zosia
      • scarbonka Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 17:00
        Jeszcze Bartosz mi sie przecież podoba, ale tu znowu decydują skojarzenia z
        moim mężem smile
    • kubuspuchatek18 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 07.09.04, 20:33
      Wydaje mi się, że imiona zakończone na -usz przyjemnie brzmią.
      Osobiście wielką sympatią darzę imiona:
      Mateusz
      Tymoteusz
      Remigiusz
      ...
      i chyba tyle. Mariusz, Dariusz to zdecydowanie imione nie dla mnie.

Pozdrawiam, Julciasmile
    • madziarek_edziecko Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 08.09.04, 09:04
      Mariusz
      Janusz
      Mateusz
      Dariusz
      Sergiusz
      Amadeusz
      Tymoteusz
      Tadeusz

Tyle mi przyszlo do glowy,a z tych imion podobają mi sie
      Tymoteusz,Mateusz,Amadeusz,Sergiusz.
      Zdecydowane nie dla Tadeusza.
      Dariusz,Janusz - bez entuzjazmu.
      • milenium5 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 11:44
        Właśnie, Janusz. Teraz należy do wyjątkowo niemodnych (jak dla mnie dziwne
        jakieś to imię), a coraz bardziej podoba się bardzo podobnie brzmiący Jonasz.
        Ciekawe dlaczego imiona, która tak niewiele różnią się w wymowie wywołują tak
        odmienne reakcje?
    • kubuspuchatek18 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 12:41
      Arkadiusz ma jeszcze "usz" na koncu. kiedyś mi się podobało a teraz nawet teżsmile
      nie głupie

pozdrawiam, Julciasmile
      • cysia.b Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 15:26
        Tylko nie Arkadiusz!!!
        • gaudencja Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 15:27
          cysia.b napisała:

> Tylko nie Arkadiusz!!!

Przyłączam się bez wahania!
    • milenium5 Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 10.09.04, 16:24
      Mi się też Arkadiusz wyjątkowo nie podoba, niestety...
      • madziarek_edziecko Re: Jak to jest z imionami kończącymi się na "usz 11.09.04, 22:55
        Podzielam zdanie kolezanek, Arkadiusz mi sie nie podoba sad
        Madzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.