milenium5 07.09.04, 14:15 Po raz pierwszy usłyszłam to imię na Bałkanach (z akcentem na ostatnią sylabę) i bardzo mi się spodobało. Byłam jednak przekonana, że w to polska Antonina. Ostatnio jednak coraz częściej czytam, że polskie mamy wybierają tę fomrę zamiast Antoniny, trochę wydawało mi się, że to taka nowomoda i szukanie oryginalności na siłę, ale przed chwilą przeczytałam w jakimś innym wątku opinię pejsatego, że Antonia jest formą dawniejszą u nas niż Antonina. Pejsaty na imionach na pewno dobrze się zna, tym bardziej więc jestem ciekawa jak to jest z tą Antonią. Wiecie może? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milenium5 Re: Antonia 07.09.04, 14:16 Przyszło mi do głowy coś jeszcze, podobnie jest chyba z Janiną (Jana), czy inne imiona z niną na końcu też mają dwie formy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antonia 07.09.04, 14:18 milenium5 napisał: > Pejsaty na imionach na pewno dobrze się zna, tym bardziej więc jestem ciekawa > jak to jest z tą Antonią. Wiecie może? wierzę bez zastrzeżeń pejsatemu Grzenia pisze zresztą to samo. Nie zmienia to faktu, że jestem bardziej przyzwyczajona do formy Antonina, i o wiele bardzij mi się ona podoba. Analogicznie imię Jana, choć podobno jest na naszych ziemiach o wiele starsze od Janiny, okrutnie mi się nie podoba i brzmi czesko. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Antonia 07.09.04, 14:24 gaudencja napisała: Nie zmienia > to faktu, że jestem bardziej przyzwyczajona do formy Antonina, i o wiele > bardzij mi się ona podoba. Analogicznie imię Jana, choć podobno jest na naszych > > ziemiach o wiele starsze od Janiny, okrutnie mi się nie podoba i brzmi czesko. Nie pozostaje mi nic innego, jak się pod tym podpisać Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: Antonia 07.09.04, 14:39 a wiecie co... a czy czesko, czy słowacko, czy jakoś tam inaczej, jeśli brzmi słowiańsko, to chyb a nigdy nie mozemy mieć pewności, czy jest, czy nie jest "nasze". Mnie się i Antonia i Jana podobają. Formy dłuższe i w Polsce rozpowszechnione także PS - obawiam sie, że Antonia w Polsce byłaby "akcentowana" tak, jak Antosia i nie brzmiałaby już tak uroczo... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antonia 07.09.04, 14:41 sabe napisała: > a wiecie co... a czy czesko, czy słowacko, czy jakoś tam inaczej, jeśli brzmi > słowiańsko, to chyb a nigdy nie mozemy mieć pewności, czy jest, czy nie > jest "nasze". To raczej jest kwestia historyczności danego imienia w Polsce. I tak na przykład Milena z całą pewnoscią nie jest "nasza" (chyba ze znowu pejsaty nas czymś zaskoczy ). Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: Antonia 07.09.04, 15:04 no tak, ale historia i historycznosć sie w którymś momencie zaczynają, dlaczego nie miałayby teraz a tak serio, serio, to są to imiona spełniające wszelkie zalecania RJP, co do nadawania imion żeńskich + słowiańskie + dające się bez zniekształceń zapisać po polsku. Dla mnie to wystarczające powody, aby się w stronę takich imion i pomysłodawczyń ich nadawania uśmiechać sabe Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Antonia 07.09.04, 17:02 Antonia, bardzo bardzo ładne imię!!!! Wybraliśmy to imię dla naszej przyszłej córeczki. Ma śliczne zdrobnienia Tosia, Tonia, Antonka, i dostojne Antonia. Mi się bardziej podoba niż Antonina. Antonia jest bardziej uniwersalne dla ludzi z zagranicy. Imię rozpowszechnione w Ameryce Płd, Hiszpanii i wielu innyxh krajach, ostatnio w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
iska_moniska Re: Antonia 08.09.04, 20:08 Myślałam dokładnie tak, jak Ty. W moim otoczeniu jest mnóstwo osób znających krótką formę tego imienia. Ale mimo wszystko zdecydowaliśmy się nazwać naszą córkę Antoniną. I teraz wszyscy dziwią się tej długiej formie. A nasza Antoninka i tak jest Tosią. Pozdrawiamy. PS. Mieszkamy w Polsce na Pomorzu - ta wiadomość jest po to, by podkreślić, że nie pochodzimy z zamorskich krain )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antonia 08.09.04, 20:13 sabe napisała: > no tak, ale historia i historycznosć sie w którymś momencie zaczynają, dlaczego > > nie miałayby teraz > a tak serio, serio, to są to imiona spełniające wszelkie zalecania RJP, co do > nadawania imion żeńskich + słowiańskie + dające się bez zniekształceń zapisać > po polsku. Dla mnie to wystarczające powody, aby się w stronę takich imion i > pomysłodawczyń ich nadawania uśmiechać W zasadzie masz rację Antonia jest zupełnie do zaakceptowania, reszta w zasadzie teoretycznie też, ale krytykowałam je, bo mi się po prostu bardzo nie podobają - Jana jest według mnie bardzo brzydkim imieniem i nie podoba mi się również w Czechach, a Milenka kojarzy mi się z przymilaniem i brakiem własnej osobowości; są to oczywiście moje gusta i skojarzenia, i nie zamierzam wszczynać walki o delegalizację tych imion DD Odpowiedz Link Zgłoś
sabe Re: do gaudencji... 09.09.04, 10:42 nie zamierzasz? cholercia... a już myślałam, ze jakiś antyobóz utworzę, że będziemy sie spotykały po dwóch stronahc barykady i wygłaszały płomienne oracje na temat wyższości - niższości imion dobrze i źle kojarzących sie nam )) pozdrawiam serdecnzie sabe PS. lubię "Cię" czytać co nie znaczy, że zawsze podzielam Twe poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antonia 21.09.04, 19:03 gaudencja napisała: > wierzę bez zastrzeżeń pejsatemu Grzenia pisze zresztą to samo. Nie zmienia > to faktu, że jestem bardziej przyzwyczajona do formy Antonina, i o wiele > bardzij mi się ona podoba. Aha, wyczytałam ostatnio, że dawniej nie mówiło się "Antonia", tak jak teraz (co kojarzy mi sie z Italią), lecz "Antonija" (pejsaty, nie byłes zbyt precyzyjny ) - i jeśli chodzi o Antoniję, to jestem jak najbardziej za; ta wymowa dużo bardziej mnie przekonuje niz "Antońja". Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: Antonia 22.09.04, 06:35 Bardzo podoba mi sie to imie..Pierwsza opera,ktora widzialam bedac dzieckiem byly "Opowiesci Hoffmana" i tam jest powtarzane wielokrotnie z ta wlasnie wymowa:Antonija.Tak mi "utkwilo" w uszach,Antonija... Bea. Odpowiedz Link Zgłoś