lapeta 07.09.04, 20:55 Czy teraz ktoś nadaje dziewczynką te imiona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Elżbieta, Ludwika 07.09.04, 21:02 Na pewno Ale nie są to w tej chwili częste imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 08:23 Elżbieta to imię mojej ciotki. Nigdy się mi zbytnio nie podobało. Nie znam żadnej Ludwiki, lecz uważam, że to ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 08:58 Znam jedną małą Elżbietę. Ma 7 lat. Jej rodzice, którzy są przeciwni zdrobnieniom, mówią do niej pełnym imieniem, co moim zdaniem strasznie poważnie brzmi w odniesieniu do małej dziewczynki. Aurelka Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 08:58 Moja kuzynka ma na imie Ludwika, ma ponad 40 lat. Znam też Elżbiete ponad 20 letnią. NIe podobają mi sie te imiona, ale to kwestia gustu. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 09:55 Moim zadaniem te imiona są teraz bardzo rzadkie. Elżbieta nie bardzo mi się podoba, ale Ludwika to przesliczne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
katitka Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 10:21 Elżbiet znam sporo (w różnym wieku), a Ludwikę jedną - młodą śliczną góralkę. Pochodzi z dużej rodziny, gdzie dzieci nazywają się: Anna (zwana Zytą), Aleksandra (Oligator hihihi), Ludwika (Ludwik), Stefania (Stefan) i Miłosz. Zmiana i przekręcanie imion (jak wyjaśnili) wynika z dziecięcej siostrzanej przekory (Miłosz jest dużo młodszy od sióstr). Moim zdaniem świetne imiona! Elżbieta mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 10:48 Elżbieta - koszmarne imie - ble! Ludwika - ok. Odpowiedz Link Zgłoś
polusiewka Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 11:48 Moja siostra (20 l)ma na imię Ludwika i zawsze gdy podała swoje imię słyszała przychylne komentarze, mnie się średnio podobało jak mama jej imię wybierała (generalnie po babci)ale teraz po tylu latach przyzwyczaiłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 13:35 Moja kolezanka, wlasnie teraz w ciazy, chce nazwac corke Elzbieta wlasnie. A Ludwike znam jedna dorosla, a imie mi sie bardzo podoba, szczegolnie za skojarzenia z Ludwika Maria Gonzaga. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
zlosia Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 16:10 Bardzo lubię imie Elżbieta. Brzmi bardzo dostojnie. Mniej podoba mi się Ludwika. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Elżbieta, Ludwika 08.09.04, 19:58 zlosia napisała: > Bardzo lubię imie Elżbieta. Brzmi bardzo dostojnie. > Mniej podoba mi się Ludwika. Mam podobne zdanie, choć Ludwika też mi się podoba A Elżbieta ma jeszcze te zaletę, że ma śliczne zdrobnienie Halżka (pisane też jako Halszka i nadawane jako odrębne imię). Odpowiedz Link Zgłoś
dda-ddama Re: Elżbieta, Ludwika 20.11.04, 08:12 Bardzo ładne królewskie imiona, chociaż coraz mniej słyszane. Wole jednak takie dawne niż zapożyczone z innych kultur, bo jak to brzmi Dolores Chudziejewska, albo Roger Glinka. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiaur Re: Elżbieta, Ludwika 20.11.04, 21:50 Mnie się podobało zawsze i podoba nadal Elżbieta (duży wpływ miała na to także lektura "Ani z Szumiących Topoli" dawno, dawno temu ). Widzę,że ostatnio to imię jest w niełasce (przesyt? Nie mam pojęcia).Mój mąż też się krzywi, choć nie wie czemu. Ludwika nie bardzo mi się podoba, chyba że jest drugim imieniem, wtedy dodaje "dostojeństwa". Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: Elżbieta, Ludwika 15.12.04, 12:56 Elżbieta kompletnie mi się nie podoba, znam 3 Ele, wszystkie urodzone w latach 70-tych. Ludwika natomiast jest moim zdaniem pięknym imieniem, spotkałam Ludwikę '78. Według moich obliczeń (na podstawie lokalnego WnŚ) w regionie kujawsko- pomorskim Elżbieta pojawiła się od 2002 roku 3 razy, a Ludwika ani razu. Odpowiedz Link Zgłoś
ladylu :)))))))))))))))) Ludwika 15.12.04, 15:31 Ja mam na imię Ludwika)))) Zawsze było mi z nim dobrze. Mam 23 lata. Nigdy go nie żałowałam... Dlatego też naszej Córci też chcemy dać raczej niepopularne imię (chociaż Zuzanka sie do takich z pewnościa nie zalicza). Ludwika fajne imię! )))))))))))) A jakie zdrobnienia! Polecam... )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś